Βασίλης Σταθάκης: Στη δική μου σκέψη η σημαντικότερη εποχή είναι εκείνη που δεν έχει έρθει ακόμα. Η εποχή που είναι μπροστά μας!

 

 

 

Να θυμάστε πάντα πως ο καφές κάνει καλό στην Υγεία και ο «Κήπος» στην Ψυχολογία.

Μπαίνοντας στην πόλη, είναι εκεί. Βγαίνοντας από την πόλη είναι ακόμα εκεί! Πηγαίνοντας στη δουλειά είναι και πάλι εκεί… Αλλάζοντας δεκαετίες, νόμισμα, οικογενειακή κατάσταση στέκει ακμαίο, ζωντανό και κυρίως ΙΣΤΟΡΙΚΟ: το ΚΗΠΟΣ Καφέ! Καίριο και παρών περισσότερο από κάθε Ιστορικό Καφέ μιας τυπικής κρητικής πόλης. Θα είναι το αστέρι του που μένει πάντα φωτεινό! Ό,τι κι αν είναι, βασικά θα είναι η
ιστορία όλων των “μεγάλων παιδιών” που ξαναβλέπουν τους εαυτούς τους να παίζουν στην αλάνα. Κι ας μεγάλωσαν. Μαζί μεγάλωσαν! Μέσα στο ίδιο σαλόνι του ΚΗΠΟΥ , όλοι “σαν στο σπίτι τους”. Εκεί μέσα που
σου περνάνε όλα! Κυριολεκτικά! Ο Βασίλης Σταθάκης, Ιδρυτής & Πρόε-
δρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, μας υποδέχεται και αποκαλύπτει διεθνείς εκπλήξεις με επίκεντρο τα Χανιά όπως είναι η καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας Ιστορικών Καφέ ή η οργάνωση της
«Πολιτιστικής Διαδρομής» με την ονομασία «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

Υπογράφει: Παντελής Σπυριδάκης

Το ΚΗΠΟΣ CAFE έχει λειτουργήσει με εμβληματικό τρόπο σε μια κοσμοπολίτικη πόλη όπως είναι τα Χανιά. Με ποιο τρόπο έχει γίνει αυτό;

Το Ιστορικό Καφέ «Κήπος» είναι από την ίδρυσή του, το 1870, σημείο αναφοράς της πόλης. Εδώ σύχναζαν και συχνάζουν προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, της πολιτικής. Εκείνο όμως που κάνει
το Ιστορικό Καφέ «Κήπος» να ξεχωρίζει, θεωρώ πως είναι η ζεστασιά με την οποία υποδέχεται κάθε επισκέπτη του. Θέλουμε στον «Κήπο» οι επισκέπτες να αισθάνονται οικεία, σαν να είναι στο σπίτι τους. Δεν υπάρχει κάτι ομορφότερο από αυτό!

Ο αστικός μύθος λέει ότι πάντα αποτελούσε σταυροδρόμι πολιτικών συναντήσεων και τότε και τώρα;
Μα δεν είναι αστικός μύθος. Από τα Ιστορικά Καφέ διεθνώς πάντα περνούσαν πολιτικοί. Και πάντα σε τέτοιους χώρους γίνονταν πολιτικές συζητήσεις, πολιτικές ζυμώσεις, σε αυτά τα τραπεζάκια ανεβοκατεβαίνουν κυβερνήσεις.

Τι είναι αυτό που κρατά σε υψηλότερο επίπεδο το καφέ του Δημοτικού Κήπου Χανίων από τα καφέ στους Δημοτικούς Κήπους άλλων πόλεων;
Αρχικά είναι η ιστορία του. Οι υπηρεσίες του, τα προϊόντα του. Αλλά και η «οικεία» διάθεση που προσφέρει σε όποιον επισκεφθεί τον χώρο. Θέλουμε το Ιστορικό Καφέ «Κήπος» να είναι το ανάλογο του σαλονιού κάθε επισκέπτη μας. Να αισθάνεται άνετα και όμορφα. Και το έχουμε καταφέρει αυτό.

Έχετε επισκεφθεί ιστορικά καφέ άλλων ευρωπαϊκών πόλεων;
Στον Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, που δημιουργήθηκε με αφετηρία και έμπνευση από το Ιστορικό Καφέ «Κήπος» υπάρχουν δεκάδες Ιστορικά Καφέ από 10 χώρες της Ευρώπης. Έχω επισκεφθεί τα περισσότερα καθώς επίσης και άλλα με τα οποία έχουμε επαφές και είναι υποψήφια
προς ένταξη στον Σύνδεσμο. Με δυο λόγια φανταστείτε πως τα τελευταία 4 χρόνια ταξιδεύω διαρκώς και όταν οι υποχρεώσεις μου το επιτρέπουν, ακριβώς για αυτόν τον σκοπό: για να επισκέπτομαι Ιστορικά Καφέ σε άλλες πόλεις!
Μια καινούρια πινελιά φαίνεται ότι επικαιροποίησε ακόμα περισσότερο την επιλογή του ΚΗΠΟΣ CAFE: μια σειρά από live με ιστορικές προσωπικότητες της μουσικής.
Ήταν μια ιδέα που είχα και πήγε εξαιρετικά καλά: Είχα την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσω τον Πλέσσα, τον Σπανό, τον Χατζηνάσιο, τον Κατσαρό, τον Χατζή και πολλούς ακόμα που άφησαν το στίγμα τους στον «Κήπο». Και που φυσικά χάρισαν αξέχαστες βραδιές σε όλους όσους είχαν έρθει να τους δουν από κοντά!
Η αίθουσα με το φωτογραφικό αρχείο ποιες προσωπικότητες απεικονίζει;
Πολλές! Από τον Ύπατο Αρμοστή της Κρήτης τον Πρίγκιπα Γεώργιο τον Β’, τον Φαρούκ της Αιγύπτου, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Νίκο Καζαντζάκη, τη Μαρία Κάλλας, τον Μάνο Κατράκη, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκη… Σας προσκαλώ κάθε φορά που έρχεστε να ρίχνετε και μια ματιά στην έκθεση! Πάντα θα ανακαλύπτετε κάτι νέο!

 

Σήμερα πλέον συνιστά έναν πολυ-χώρο για όλη την οικογένεια. Τι περιλαμβάνει αυτός ο πολυ-χώρος;
Από το πρωί μέχρι το βράδυ, με παρέα ή και χωρίς, το Ιστορικό Καφέ «Κήπος» είναι η ιδανική λύση για όλους. Εδώ μπορεί κάποιος να δουλέψει απολαμβάνοντας τον καφέ του, να περάσει χαλαρές στιγμές με την παρέα του, να δοκιμάσει τις λιχουδιές μας, να παρακολουθήσει κάποια παρουσίαση βιβλίου, να απογειωθεί στις μουσικές βραδιές μας, να παρακολουθήσει ακόμα και θέατρο, να συμμετέχει σε γευσιγνωσίες, σε αφιερώματα. Υπάρχουν πάντα πολιτιστικές εκδηλώσεις και διοργανώσεις με το κύρος του Ιστορικού Καφέ «Κήπος».
Υπήρξε χρονικό διάστημα που να ανησυχήσατε για το μέλλον των καφέ εποχής; Ζωντανεύουν ολόκληρη εποχή και την μεταφέρουν στο σήμερα.
Δεν ανησύχησα ποτέ για το μέλλον των Ιστορικών Καφέ γιατί πιστεύω βαθιά ότι μπορούν άνετα να συνυπάρξουν ανεξαρτήτως των αλλαγών σε κάθε πόλη. Είναι σημεία αναφοράς που τα παρομοιάζω με μικρά μουσεία, με χώρους επίσκεψης εναλλακτικού τουρισμού, σημεία που φιλοξένησαν υπέροχες προσωπικότητες, Καφέ με ιστορία αλλά και με γοητεία που συναρπάζει.

Σαν παιδί τι θυμόσαστε από τον ίδιο χώρο; Μυρωδιές και χρώματα, ήχους και μορφές της πόλης… Πάπιες, μαϊμούδες, πόνυ, κρι κρι, γλυκό υποβρύχιο…;
Θυμάμαι τον Ηλία τον σερβιτόρο με τον δίσκο γεμάτο καφέδες να φωνάζει «ποιός είπε μέτριο; Ποιός είπε γλυκό;» Θυμάμαι τις ουρές στο σινεμά και τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Θυμάμαι τις Τετάρτες και τις Κυριακές με τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου.
Πριν μπείτε εσείς εδώ μέσα, ποιες ήταν οι ιστορίες που σας είχαν αφηγηθεί;
Ιστορίες πολλές… Ιστορίες που αφορούν αντικείμενα, όπως για παράδειγμα το μπαρ στη μεγάλη αίθουσα του Καφέ. Ιστορίες με πρόσωπα και καταστάσεις… Τις περισσότερες από αυτές τις ιστορίες μου τις έχει πει ο Πέτρος Χατζηδάκης, ο αδελφός του monsieur Αντρέ.
Ποιο είναι το προφίλ των καθημερινών ανθρώπων από τα Χανιά που έρχονται σε συστηματική βάση εδώ;
Εκείνο που αγαπώ στο Ιστορικό Καφέ «Κήπος», είναι πως αποτελεί χώρο συνάντησης ανθρώπων κάθε κοινωνικής τάξης, κάθε γνωστικού επιπέδου. Εδώ έρχονται όλοι. Γιατροί, δικηγόροι, καλλιτέχνες, οικογενειάρχες, εργένηδες, φοιτητές, μαθητές με τους γονείς τους, ηλικιωμένοι, όλοι.
Πιστεύετε ότι σε μια εποχή ανασύνταξης τέτοιοι χώροι ξανα-κερδίζουν; Η επιστροφή στις παλιές κλασικές αξίες είναι διάχυτη στην νεολαία μετά την αποδόμηση του Lifestyle και της αστερόσκονης.
Θα σας φανεί ίσως παράδοξο, αλλά τα Ιστορικά Καφέ είναι «in» από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους. Η ιστορία που έχουν πίσω τους αποτελεί ένα επιπλέον ατού. Μπορεί κατά καιρούς το lifestyle που λέτε να δημιούργησε νέους χώρους, νέες εναλλακτικές. Πάντα ωστόσο τα Ιστορικά Καφέ ξεχώριζαν και ξεχωρίζουν. Υπάρχει έντονη «λάμψη» στα Ιστορικά Καφέ και αυτό είναι σαφές και μόνο αν αναλογιστείτε τις λαμπερές προσωπικότητες που σύχναζαν και συχνάζουν σε αυτά. Και φυσικά η νεολαία πάντα ήταν παρούσα σε αυτούς τους χώρους – ευτυχώς!
Ποια εποχή θεωρείτε ότι αποτέλεσε την σημαντικότερη εποχή και γιατί;
Κάθε εποχή είναι σημαντική. Διαφορετικά θα ήταν σαν να απαξιώνουμε μια χρονική περίοδο που πέρασε. Εξαιρετικά σημαντική είναι η εποχή που ιδρύθηκε ο Κήπος (θείο δώρο για τα Χανιά). Για μένα εξόχως σημαντική είναι η εποχή που ανέλαβα το Ιστορικό Καφέ «Κήπος», και φυσικά εκείνη που ίδρυσα τον Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης. Πάντα όμως, στη δική μου σκέψη η σημαντικότερη εποχή είναι εκείνη που δεν έχει έρθει ακόμα. Η εποχή που είναι μπροστά μας!
Τι είναι αυτό που το ξεχωρίζει από τους άλλους Δημοτικούς Κήπους; Ο κόσμος, η ιστορία ή η εποχή το κράτησε σε πρώτη γραμμή;
Όλα μαζί και ένα ένα χωριστά. Αλλά και οι υπηρεσίες που προσφέρει, οι αλλαγές που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, η σύνδεσή του με την Ευρώπη και τα Ιστορικά της Καφέ, οι προσωπικότητες που πέρασαν και περνούν από εδώ. Σαφέστατα δεν είναι μόνο ένας ο παράγοντας. ‘Εχω τη χαρά και την τιμή το Ιστορικό Καφέ «Κήπος» να αποτελεί σημείο αναφοράς της
πόλης. Η επιθυμία μου, και για αυτό δουλεύω άοκνα, είναι το Ιστορικό Καφέ «Κήπος» να αποτελεί έναν από τους «πρεσβευτές» της πόλης μας.
Ποια είναι η πιο αγαπημένη σας γωνία σε αυτό τον χώρο; Γιατί;
Αν πρέπει οπωσδήποτε να ξεχωρίσω μια γωνιά, είναι εκείνη του μπαρ. Μου ασκεί μια παράξενη γοητεία. Είναι σαν το μπαρ να κουβαλάει μαζί του την ιστορία του, την αύρα χρόνων περασμένων. Από εκεί μπορώ και απολαμβάνω τη ζεστασιά της αίθουσας ενώ παράλληλα έχω και την εικόνα του Κήπου, όπως τη βλέπω από τα παράθυρα.
Εσείς έχετε κάτσει ποτέ να απολαύσετε έναν καφέ μακριά από άγχη και σκοτούρες;
Καλή ερώτηση! Προσπαθώ! Και μερικές φορές τα καταφέρνω. Υπάρχει ένα σημείο στον «Κήπο», το ονομάζω το «δέντρο της θετικής ενέργειας». Εκεί κάθομαι μερικές φορές και χαλαρώνω. Το καλοκαίρι εδώ, και τον χειμώνα, όπως σας είπα και παραπάνω στη γωνιά του μπαρ.
Ο Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης πώς γεννήθηκε σαν ιδέα;
Ο Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης «γεννήθηκε» ως ιδέα με έμπνευση από το Ιστορικό Καφέ «Κήπος». Σκέφτηκα πως θα πρέπει με κάποιον τρόπο τα Καφέ όπως ο «Κήπος», με ιστορία, λαμπρούς θαμώνες και εξαιρετικές υπηρεσίες, να ενωθούν σε έναν Σύνδεσμο όπου θα μπορούν να οργανώνονται, να δημιουργούν, να εξελίσσονται. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Και μια που
με ρωτήσατε, επιτρέψτε μου εδώ να ευχαριστήσω δημόσια -για ακόμα μια φορά- όλους τους συνεργάτες που είναι πάντα δίπλα μου και στηρίζουν τον χώρο, τις προσωπικότητες που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στον «Κήπο», αλλά και τους συνοδοιπόρους μου σε κάθε βήμα της πορείας του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης καθώς και όλους τους φορείς που πίστεψαν από την αρχή στην ιδέα και στηρίζουν με κάθε μέσο τον EHICA.
Και οι πιο ραγδαίες αλλαγές; Ποιες είναι αυτές που καθορίζουν το ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει ο χώρος του Δημοτικού Κήπου Χανίων;
Δεν υπάρχει κάτι που να μην εξελίσσεται, να μην προχωράει. Αυτή είναι η φυσιολογική ροή των πραγμάτων. Προσωπικά έχω εδώ και χρόνια καταθέσει στον Δήμο Χανίων προτάσεις για τον Κήπο ώστε και να διατηρήσει την παραδοσιακή του υπόσταση, αλλά και να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω.
Ποια είναι τα ωραιότερα λόγια που σας έχουν πει οι πιο πιστοί θαμώνες;
Έχω την ανυπέρβλητη χαρά να ακούω πολλά και υπέροχα λόγια από όσους είναι τακτικοί επισκέπτες του Ιστορικού Καφέ «Κήπος». Το βιβλίο επισκεπτών είναι επίσης γεμάτο από θερμά λόγια και ευχές. Και φυσικά είναι και όλα όσα μπορεί κανείς να διαβάσει στα αμέτρητα αφιερώματα του Τύπου. Είμαι πραγματικά εξαιρετικά ευγνώμων για αυτό!
Βασικό ρόλο παίζει και η κουζίνα με το μενού. Τι μπορεί να επιλέξει όποιος έρχεται;
Το Ιστορικό Καφέ «Κήπος», όπως και όλα τα Ιστορικά Καφέ της Ευρώπης δίνει εξαιρετική προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια. Έτσι λοιπόν, κουζίνα και μενού είναι από τις υπηρεσίες που όχι μόνο ξεχωρίζουν, αλλά οφείλουν να διακρίνονται. Στο Ιστορικό Καφέ «Κήπος» ο επισκέπτης μπορεί να βρει εξαιρετικό αρωματικό καφέ, φρεσκότατα σπιτικά γλυκά, αλμυρές λιχουδιές παραδοσιακές αλλά και πιο… μοντέρνες, μια τεράστια ποικιλία από χυμούς, τσάι, σοκολάτες, την «διάσημη» μας βάφλα που  ψήνεται τη στιγμή που την παραγγέλνετε. Μια επίσκεψη δεν είναι αρκετή!

 

Θέλουμε το Ιστορικό Καφέ «Κήπος» να είναι το ανάλογο του σαλονιού κάθε επισκέπτη μας.

Ποια είναι τα όνειρά σας για το μέλλον του;
Τα όνειρα είναι αστείρευτα ιδίως όταν έχει κανείς να κάνει με έναν χώρο όπως το Ιστορικό Καφέ «Κήπος». Ήδη έχουμε στα σκαριά πολλά σχέδια στα οποία ο «Κήπος» πρωταγωνιστεί. Την καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας Ιστορικών Καφέ, την οργάνωση της «Πολιτιστικής Διαδρομής» με την ονομασία «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη φιλοξενία του 10ου διεθνούς συμβουλευτικού forum «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Χανιά το 2020. Και πολλά άλλα που θα μου επιτρέψετε να μην τα αποκαλύψω ακόμα.
Συχνά αποτελεί και πόλο έλξης για κόσμο που επισκέπτεται τα Χανιά από τις άλλες πόλεις της Κρήτης;
Έχω τη χαρά και την τιμή να υποδέχομαι στο Ιστορικό Καφέ «Κήπος» ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη! Οπότε η απάντηση είναι ναι, εδώ έρχεται σταθερά κόσμος και από την υπόλοιπη Κρήτη.
Για την περίοδο των γιορτών που ακολουθεί (Χριστούγεννα– Πρωτοχρονιά), ποιοι είναι οι λόγοι που καθιστούν το ΚΗΠΟΣ CAFE τη Νο 1 επιλογή μας;
Λοιπόν στο Ιστορικό Καφέ «Κήπος» τα ξωτικά των γιορτών έχουν μεγάλη αδυναμία. Καταρχάς λατρεύουν τα γλυκά μας! Βάφλες, εκμέκ, mille-feuilles, πορτοκαλόπιτες, καρυδόπιτες, crèmes brulees, cheese cake, μηλόπιτες, μπουγάτσες. Αλλά και τα αλμυρά μας! Καλτσουνάκια, burger, σαλάτες, club sandwich, τοστάκι. Επίσης αγαπούν να απολαμβάνουν το γιορτινό πρωινό μας! Υπάρχει πάντα ένα τεράστιο δέντρο που αγγίζει την οροφή, στολισμένο με λαμπερά στολίδια, το τζάκι είναι αναμμένο, η χαλάρωση εγγυημένη, οι υπηρεσίες που παρέχουμε είναι ξεχωριστές. Kαι όλα αυτά μόνο σε δυο λεπτά απόσταση από το κέντρο της πόλης και τις γιορτινές αγορές! Κάθε μέρα είναι χαρά μας να υποδεχόμαστε τους επισκέπτες του «Κήπου». Στις γιορτές όμως, φροντίζουμε όλα να είναι πιο… μαγικά!
Οι δικές σας ευχές για τις φετινές γιορτές;
Εύχομαι υγεία πρώτα απ΄όλα! Εύχομαι επίσης πολλά και μεγάλα χαμόγελα! Στιγμές ξεχωριστές, λάμψη στην καθημερινότητα και αισιοδοξία για το μέλλον! Και επειδή ξέρω καλά πως ένας
καφές μπορεί πάντα να φτιάξει τη διάθεση, θα κλείσω με ένα μότο που αγαπώ να λέω σε φίλους: Να θυμάστε πάντα πως ο καφές κάνει καλό στην Υγεία και ο «Κήπος» στην ψυχολογία.

Στις 29/9/2016 ο κ. Βασίλης Σταθάκης, Ιδρυτής και Πρόεδρος του EHICA συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον εκτελεστικό γραμματέα της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας των «Πολιτιστικών Διαδρομών» του Συμβουλίου της Ευρώπης και Διευθυντή του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών τον κ. Στέφανο Ντομινιόνι με στόχο να παρουσιάσει για πρώτη φορά την πρόταση να δημιουργηθεί μια νέα «Πολιτιστική Διαδρομή», με την ονομασία «Δρόμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης». Για τη νέα «Πολιτιστική Διαδρομή», αλλά και για τη φιλοξενία του 10ου διεθνούς
συμβουλευτικού forum «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα γίνει το 2020 στα Χανιά, ο κ. Βασίλης Σταθάκης έχει ήδη προχωρήσει σε συναντήσεις με την Υπουργό Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά, την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου και την Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κ. Μαρία – Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου Τζιτζικώστα. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής στο «Δρόμο Ιστορικών Καφέ» (μέχρι στιγμής – Αύγουστος 2018) από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Μάλτα, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία & το Βέλγιο. Επίσης στις 16.7.2018 -για το ίδιο θέμα- έγινε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε στον κ. Βασίλη Σταθάκη ότι θα βρίσκεται αρωγός στις προσπάθειές του, όπως και σε κάθε προσπάθεια που προάγει τη χώρα και συμβάλλει στη διεθνή της εικόνα.

Ο Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης (EHICA)
• Ο Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης αποτελεί «γέφυρα» πολιτιστικής διασύνδεσης και επικοινωνίας που ενώνει τα Ιστορικά Καφέ και διασφαλίζει την προστασία και διατήρηση της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
• Μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιτυχία του EHICA, είναι η φιλοξενία του 10ου διεθνούς ετήσι- ου forum «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2020 στα Χανιά.
• Συμβάλλει στη συνεργασία με τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Στήριξης. Ενθαρρύνει την ανάπτυξης της έρευνας, μέσω αναλύσεων, μελετών και στατιστικών που θα αφορούν στον τομέα των Καφέ, την ιστορία του κάθε τόπου και την πολιτιστική του κληρονομιά.

 

Tags from the story
,