Γιορτές Ρόκκας 2022 Φωτίζοντας το αύριο 25 Ιουλίου – 12 Αυγούστου

Σε μία ιδιαίτερη συνάντηση στην Κερά Κισσάμου εγκαινιάστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, 25 Ιουλίου, τα φωτιστικά installations της Dr. Shizuka Hariu που σχεδιάστηκαν ειδικά για τις φετινές Γιορτές Ρόκκας 2022 με έμπνευση από τοπικούς θρύλους και παραδόσεις. Οι κάτοικοι των χωριών είδαν με συγκίνηση τους επισκέπτες ξανά στους δρόμους και τα σπίτια τους, ενώ οι ιστορίες της καλλιτέχνιδας από την μακρινή της πατρίδα μπλέχτηκαν με τις ιστορίες του τόπου μας σε μία μοναδική βραδιά.

Το χωριό φωτίστηκε από τις δημιουργίες της πολυβραβευμένης καλλιτέχνιδας, ενώ στην συζήτηση που ακολούθησε η Dr. Hariu αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη εμπειρία της δημιουργίας των έργων που κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες και καλλιτέχνες.  “Η θέα από τον λόφο Τρουλί στη Ρόκκα, η καθημερινή ζωή στα χωριά, μας δίνει μια ιδιαίτερη αίσθηση- σαν να είναι ο Θεός κοντά, μια δύναμη που δεν μπορούμε να νιώσουμε στη ζωή της πόλης”, σχολίασε. Η Shizuka Hariu, εκτός από τις φωτιστικές εγκαταστάσεις στην Κερά, έχει επιμεληθεί επίσης την σκηνογραφία της Κεντρικής Σκηνής, η οποία θα αντικατοπτρίζει τη μορφή της πανσελήνου.

Στην συζήτηση συμμετείχε και η οργανωτική επιτροπή των Γιορτών Ρόκκας.  Με το βλέμμα στην επόμενη χρονιά, όπου συμπληρώνονται τα 10 χρόνια της διοργάνωσης, ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, Πρόεδρος της επιτροπής, καλωσόρισε την Shizuka Hariu αναγνωρίζοντας την σημασία της συνεργασίας με μια καλλιτέχνιδα που έχει εκθέσει τη δουλειά της στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, ενώ αναφέρθηκε και στις προοπτικές ανάπτυξης που δίνει ο πολιτισμός σε απομακρυσμένες περιοχές της ενδοχώρας.  Η Μέτη Παναγιωτοπούλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια, τόνισε πως “η χρονιά που πέρασε ήταν ίσως πιο δύσκολη από την περσινή, καθώς βιώσαμε πιο έντονα το αποτύπωμα όλων των αλλαγών που έχουν προκύψει στην καθημερινότητα μας, και αντανακλούν σε όλους μας” ερμηνεύοντας την φετινή θεματική των Γιορτών Ρόκκας, την αντανάκλαση.

Τον λόγο πήραν επίσης η Βάνια Σταμπολάκη εκ μέρους της ομάδας “Παραμυθάδες των Χανίων” που συνεργάστηκαν για τη δημιουργία των installations, η Σοφία Μαλανδράκη εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης που συνδιοργανώνει τις Γιορτές Ρόκκας, ο Γιώργος Καστανάκης και η Κατερίνα Μαραγκουδάκη από τους πολιτιστικούς συλλόγους  Ρόκκας και Κεράς.

Την ατμόσφαιρα συμπλήρωσαν οι  δεκάδες πολύχρωμες, χάρτινες δημιουργίες tanzaku και tanabata που περισσότεροι από εκατό συμμετέχοντες κατασκεύασαν με κέφι στα εργαστήρια που επέβλεψε η Dr. Hariu τις προηγούμενες ημέρες. Τα εργαστήρια τα πρότεινε η ίδια η καλλιτέχνιδα, φέρνοντας την τεχνοτροπία που έμαθε η ίδια σαν παιδί στο χωριό της στα δικά μας χωριά, τη Ρόκκα και την Κερά.

Την ίδια μέρα, παρουσιάστηκε και το αναλυτικό πρόγραμμα των «χειροποίητων» Γιορτών που επιστρέφουν ξανά το 2022 πιο ώριμες και δυναμικές από ποτέ: 31 Ιουλίου: Έναρξη των Γιορτών: Συναυλία Ελένης Τσαλιγοπούλου- Πλατεία Ρόκκας

Τιμή εισιτηρίου: 15€ (μειωμένο 12€) Προπώληση: 12€

Το 2022, όπως κάθε χρόνο, η Τελετή Έναρξης των Γιορτών Ρόκκας θα ξεκινήσει αργά το απόγευμα στην πλατεία της Ρόκκας, σηματοδοτώντας τη συνάντηση που περιμέναμε όλο το χρόνο! H Ελένη Τσαλιγοπούλου μας προσκαλεί αυτό το καλοκαίρι στη «Λαϊκή βραδινή». Μία συναυλία γεμάτη σπουδαία τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει. Μαζί της έξι σημαντικοί δεξιοτέχνες μουσικοί και δημιουργοί μουσικής, γνώστες και ανανεωτές του είδους: Ο Μανώλης Πάππος στο μπουζούκι, ο Γιάννης Παπαγεωργίου στη λαϊκή κιθάρα και το τραγούδι, ο Σάκης Καρακώστας στο βιολί, ο Βαγγέλης Καρίπης στα κρουστά, ο Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου στην ηλεκτρική κιθάρα και ο Άγης Παπαπαναγιώτου στο κοντραμπάσο, ο καθένας με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, την ποιότητα και το μεγάλο ταλέντο του.

Σημεία προπώλησης:

Παντοπωλείο ‘Mikro Typos Καπνός Γεύσεις’ – Κίσσαμος, Ηρώων Πολυτεχνείου 151- 2822022150

Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι) – Χανιά, Πλατεία Κατεχάκη, 2821034200

LibrairieΑπέναντι από Πνευματικό Κέντρο

2-6 Aυγούστου: Εργαστήρια Χορού – Κερά

            Τα βήματα που κάθε χρόνο συνθέτουν τις διαδρομές των Γιορτών Ρόκκας και οδηγούν τους επισκέπτες στα μονοπάτια των χωριών,  φέτος θα γίνουν σπουδή πάνω στις ιστορίες, τα παραμύθια και τις παραδόσεις του τόπου μας. Θα γίνουν βήματα ρυθμικά, σύγχρονα και παραδοσιακά, και θα μας οδηγήσουν σε μονοπάτια εξερεύνησης, μέσα από εργαστήρια χορού.

2-3-4 Αυγούστου,  19:00-21:00: Εργαστήρι Αυτοσχεδιασμού, Ανδρονίκη Μαραθάκη

Μία αυτοσχεδιαστική πρακτική χορού που προτείνει ένα Δρόμο για να διερευνηθεί το πώς νιώθουμε την κίνηση και ποιες είναι οι δυνατότητες που απελευθερώνονται μέσω αυτής της παρατηρησης. Το εργαστήριο αναπτύσσει ικανότητες όπως η ευαισθητοποίηση των αισθήσεων μέσω της κίνησης, η αυτορρύθμιση, η κριτική ικανότητα της σκέψης του νιώθω, η διαύγεια στην πρακτική και τη διαδικασια του  «μαθαίνω να μαθαίνω». Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες και νέους άνω των 15 ετών.

5-6 Αυγούστου,  19:00-22:00: Εργαστήριο Χορού – Shadow Yoga/ Hatha Yoga, Ινώ Ρήγα

Ένα δημιουργικό εργαστήριο που απευθύνεται σε ενήλικες και νέους άνω των 15 ετών χωρίς προηγούμενη εμπειρία με το σώμα ή το χορό. Περιλαμβάνει απλές οργανικές κινήσεις, δίνει έμφαση στην γείωση του σώματος, και στην χαλάρωση των εντάσεων, φέρνοντας την προσοχή μας στην αναπνοή και στον συγχρονισμό κίνησης και την αναπνοή, το κινητικό/εκφραστικό παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό, με έμπνευση την ιδέα της αντανάκλασης.

 

  • 3-5 και 8-10 Αυγούστου, 09:00-15:00: Εργαστήριο Λιθοξοϊας

Για πέμπτη χρονιά, το εργαστήριο λιθοξόων, με εισηγητή τον Γιώργο Μαρτσάκη, θα προσελκύσει καλλιτέχνες στα χωριά Ρόκκα και Κερά. Αυτή τη χρονιά, μαθητές περασμένων ετών καθοδηγούν τους νέους συμμετέχοντες για να δημιουργήσουν ένα μικρό πυρήνα λιθοξόων.

  • 4-7 Αυγούστου: Εργαστήριο Φωτογραφίας – Στοχασμοί και αντανακλάσεις – Κερά

Υπεύθυνη: Φωτεινή Παπαχατζή- Postcards from home

To Postcards from home «κάνει σπίτι του» για τέσσερις μέρες τα χωριά Ρόκκα και Κερά στην Κίσσαμο Χανίων με το καλοκαιρινό εργαστήριο “Η φωτογραφική διαδικασία ως στοχαστική εμπειρία”. Θα φτάσουμε στα χωριά Ρόκα και Κερά ως άγνωστοι για μερικές μέρες και θα περιπλανηθούμε. Θα χρησιμοποιήσουμε την επινοητικότητα και την προσαρμοστικότητά μας για να βρούμε έναν τρόπο λειτουργίας της αντανάκλασης εκτός ή εντός ή ένα μέσο για να δημιουργήσουμε επι τόπου. Κάμερες όλων των ειδών είναι ευπρόσδεκτες και φορητοί υπολογιστές, αν πρέπει.

6 Αυγούστου, 21:00: Βραδιά Παραδοσιακής Μουσικής – Κερά

Η ριζίτικη παρέα  Καλλιθέας του Δήμου Πλατανιά θα περιπλανηθεί με το κοινό στα στενά της Κεράς και θα ερμηνεύσει ριζίτικα παραδοσιακά τραγούδια της στράτας. Στη συνέχεια, μουσικοί από την Κρήτη και άλλα μέρη της Ελλάδας, με κοινό παρονομαστή

την αγάπη για την παράδοση και τον μουσικό πλούτο της χώρας μας, προσεγγίζουν ήχους και παραδοσιακούς σκοπούς της Ελλάδας και μας ταξιδεύουν σε διαδρομές των βουνών, της θάλλασας, των πεδιάδων και των νησιών του τόπου μας.

Συντελεστές

Η ριζίτικη παρέα Καλλιθέας του Δήμου Πλατανιά

Η ομάδα των παραδοσιακών μουσικών: Χαλκιαδάκης Γιάννης – βιολί, τραγούδι, Σίνης Γιάννης – λαούτο, τραγούδι, Σκρέτης Γιώργος – λαούτο, τραγούδι, Κυριάκος Μπερτάκης – λαούτο, Καριοφύλης Σωτήρης – ακουστικό μπάσο, Ζουριδάκης Άρης – κρουστά

 

  • 8 Αυγούστου, 21:00: Βραδιά προβολής ταινίας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: Λουνάνα, Ένα γιακ μες στην τάξη

    Ένας νεαρός δάσκαλος στο σύγχρονο Μπουτάν, ο Ugyen, παραμελεί τα καθήκοντά του, αφού ετοιμάζεται να φύγει στην Αυστραλία για να γίνει τραγουδιστής. Οι προϊστάμενοί του, υπό μορφή τιμωρίας, τον στέλνουν να ολοκληρώσει την υπηρεσία του στο πιο απομακρυσμένο σχολείο του κόσμου, στο χωριό Λουνάνα. Μετά από οκτώ ημέρες εξαντλητικής πεζοπορίας μόνο για να φτάσει στο χωριό, συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αποχαιρετήσει τις δυτικότροπες ανέσεις του.

  • 12 Αυγούστου: Συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα υπό το φως της Πανσέληνου, στην σκηνή που επιμελήθηκε σκηνογραφικά η Shizuka Hariu. Opening act: Γιάννης Μαγειρόπουλος
    Προτεινόμενη ώρα προσέλευσης: 20:00

 

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα επιστρέφει 9 χρόνια μετά! Η καλλιτέχνης που πρώτη μας εμπιστεύτηκε και μοιράστηκε μαζί μας το όραμα για ένα καλλιτεχνικό γεγονός αλλιώτικο από τα άλλα, που πρώτη γέμισε με τις μελωδίες της τον Αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας Κισσάμου και σφράγισε με την παρουσία της την αρχή ενός όμορφου ταξιδιού, έρχεται να συναντήσει ξανά τις Γιορτές Ρόκκας στη νέα τους εποχή. Και ο συμβολισμός μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, αφού η συναυλία θα διεξαχθεί στην Κεντρική Σκηνή των Γιορτών Ρόκκας, που φέτος  επιμελήθηκε ειδικά για τις Γιορτές Ρόκκας η Shizuka Hariu, και θα εγκαινιαστεί την ίδια μέρα. Το έργο της Shizuka Hariu βρίσκεται σε πλήρη διάλογο με τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ρόκκας, το επιβλητικό φως της Πανσέληνου αλλά και το φετινό θέμα των Γιορτών Ρόκκας, την αντανάκλαση.

Opening Act:

Σόλο για βιολί από το Γιάννη Μαγειρόπουλο, ένα νέο ταλαντούχο μουσικό από την Κρήτη, που στα 17 του χρόνια έχει προλάβει να διακριθεί για το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία του.

Γιατί στις Γιορτές Ρόκκας, σε δύο εβδομάδες μαζεύεται τόσο φως που φτάνει να φωτίσει ολόκληρο χειμώνα.

Συνδιοργανωτές: Υπουργείο Πολιτισμού, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Ρόκκας, Πολιτιστικός Σύλλογος Κεράς “Η Αντωνούσα”, Δήμος Κισσάμου, Δήμος Πλατανιά

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Ανδρεαδάκης
Written By
More from Go Hania

ΤΗΕ TALK OF THE TOWN! SWIMS

Yπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό από την καλοκαιρινή σας προετοιμασία; Και ειδικά όταν...
Read More