Και την 8η μέρα ο Θεός έπλασε τον καφέ, έτσι ώστε άνθρωποι σαν και μένα να αντέξουν τις άλλες 7!

Γιατί, τελικά, ένας καφές μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει την ημέρα, τη δουλειά ή ολόκληρη την ψυχολογία σου.

 

Αλλάζουν οι άνθρωποι, οι συνήθειες ή ακόμα και οι τάσεις που αφήνουν το ίχνος της εποχής.

Γιατί μην μας πείτε τώρα πως μπορείτε να πείτε όχι σε έναν καλό espresso!

Ή πως ένας cappuccino από τον πιο ψαγμένο barista δε θα σας έβαζε σε πειρασμό!

Η τέχνη και τα μυστικά του καφέ προχώρησαν. Κι εμείς ακολουθήσαμε με μεγάλη μας ευχαρίστηση. Άλλωστε και οι άνθρωποι στα μαγαζιά δημιούργησαν μια γενιά από baristas που διαθέτουν διπλώματα, βραβεία και γνώσεις, που εγγυώνται μια καλύτερη ποιότητα κι εμπειρία.

Ακόμα και στα Χανιά υπάρχουν αυτοί που ξεχωρίζουν γιατί μετράνε ακόμα και την ποιότητα του νερού που βάζουν ή το βαθμό βρασμού του γάλακτος…

Ένα μικρό έργο τέχνης είναι! Δεν είναι απλός καφές κι αυτό είναι που σε κάνει να το θέλεις οπωσδήποτε! Δίχως εκπτώσεις και συμβιβασμούς…

Αναζητήσαμε επαγγελματίες του καφέ στα Χανιά σε μια ειδική αποστολή που εξηγεί γιατί τελικά ένας καλός καφές μπορεί να σου φτιάξει ή να σου χαλάσει την ημέρα, την δουλειά ή ολόκληρη την ψυχολογία σου.

υπογράφει ο Παντελής Σπυριδάκης

 

ΣΩΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

Έχουμε λιγάκι τη φιλοσοφία του παλιού καφενείου αλλά σε μια πιο σύγχρονη εποχή.

photo: zaks photography

Δεν επαναπαύομαι ποτέ και ρωτάω ανθρώπους που ξέρουν περισσότερα.

 

Ο Σώτος Μιχαήλ κατάγεται από την Κύπρο. Γεννήθηκε στην Οξφόρδη το 1977, αφού οι γονείς του έφυγαν από την Κύπρο σαν πρόσφυγες το 1974. Στα Χανιά ζει μόνιμα από το 2001.

Το KROSS είναι ο αδερφός του, Σταύρος Μιχαήλ, η σύζυγός του, Κατερίνα Μαυροματάκη (pastry chef), και ο ίδιος. Ξεκινήσαν το 2010 στο κατάστημα της οδού Τζανακάκη και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε 4 σημεία.

Το ROASTERS ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2017 και είναι στην Τσουδερών, όπου καβουρδίζουν και προμηθεύουν τα καταστήματα και τους συνεργάτες τους.

Τα δύο μαγαζιά φέρουν την επωνυμία KROSS και το τρίτο είναι η DAGKLI, που είναι σε συνεργασία με τον Afshin Molavi.

Έχουν συμμετάσχει σε πανελλήνιους και παγκόσμιους διαγωνισμούς καφέ.

Το Φεβρουάριο του 2020, ο Σταύρος Μιχαήλ ήταν ο stage manager των πανελληνίων διαγωνισμών καφέ στη φετινή HORECA ενώ, έχοντας πλέον αποσυρθεί από το διαγωνιστικό κομμάτι σαν πιστοποιημένος γευστικός κριτής, έκρινε τους φετινούς διαγωνισμούς Roasting, Brewing και Barista.

 

– Η δημιουργία του καλού καφέ τι background εκτιμάς ότι προϋποθέτει;

– Να ξυπνάει η ομάδα και να χαίρεται να πάει στη δουλειά. Όλα τα υπόλοιπα είναι εύκολα και άμεσα διαθέσιμα για όλους: ποιότητα νερού, καθαρός εξοπλισμός και εξαιρετικός καφές.

– Η ευρεία κατανάλωση ενός καφέ ευτελίζει την ποιότητά του ή είναι ανεξάρτητο;

– Το στοίχημα;;;; είναι ό,τι είναι σε μικρή κλίμακα να μπορεί να μεγαλώσει. Είναι πολύ πιο εύκολο σε μονάδες παραγωγής όπου είναι άψυχα μηχανήματα που δημιουργούν οικονομίες κλίμακας. Στην παροχή εμπειρίας του speciality καφέ μπορείς να μεγαλώσεις μόνο διατηρώντας το ίδιο επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

– Πες μας ένα από τα μυστικά σου ως barista: κανόνας απαράβατος.

– Κάθε καφές να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο.

– Εσύ τι χρειάστηκε να παρακολουθήσεις και να μελετήσεις για να ανέβεις επίπεδο;

– Θέλει να αφιερώσεις χρόνο και να μελετήσεις πολύ σε κάθε ευκαιρία που σου δίνεται. Δεν επαναπαύομαι ποτέ και ρωτάω ανθρώπους που ξέρουν περισσότερα. Άνθρωποι κλειδιά στην πορεία μου ήταν η Lizzie και James Gurr, από την Ozone Coffee Roasters, στο Λονδίνο, ο καλός μου φίλος, και δάσκαλος στο καβούρδισμα, Χρήστος Σωτηρίου, από το A Kxcoffee Project, στη Λευκωσία στην Κύπρο, και, τέλος, ο Afshin Molavi, οινοχόος και συνέταιρός μου εδώ στα Χανιά.

 

– Οι νέες τάσεις που κυριαρχούν στο εξωτερικό, τι υποδεικνύουν;

– Οι τάσεις αλλάζουν γρήγορα, όμως η μόνιμη τάση είναι η επιλογή speciality καφέδων από όλο τον κόσμο που να εξιτάρουν πρώτα την ομάδα μας, ώστε να μεταφέρει αυτή την τάση στους επισκέπτες μας. Ό,τι και να αλλάζει σαν τάση, ο στόχος είναι η ποιότητα, που τη θέλουμε πάντα σταθερή και να είναι σε υψηλό επίπεδο.

– Αν μπεις στο δρόμο για ταξίδι, ποιον καφέ θεωρείς την καλύτερη συντροφιά;

– Μαζί μου ταξιδεύει πάντα ένα AeroPress, μια ζυγαριά ακριβείας, και ένας μύλος χειροκίνητος. Καφέ παίρνω μαζί μου για την πρώτη μέρα και μετά επισκέπτομαι ένα τοπικό speciality café να δοκιμάσω κάτι καινούργιο.

– Το θέμα είναι ένα: τί είναι αυτό που αρέσει περισσότερο στους Χανιώτες;

– Κάθε ένας από εμάς βέβαια πίνει τον καφέ του λιγάκι διαφορετικά από τον άλλο και δουλειά μας είναι να το ξέρουμε, και να παρέχουμε μια προσωποποιημένη υπηρεσία σε αυτούς. Έχουμε λιγάκι τη φιλοσοφία του παλιού καφενείου αλλά σε μια πιο σύγχρονη εποχή.

– Ποια είναι τα γνωρίσματα βάσει των οποίων μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον ποιοτικότερο καφέ;

– Από άποψη χαρακτηριστικών ψάχνουμε έναν φυσικά γλυκόπιοτο καφέ με την απουσία πικράδας. Βέβαια, στον σκέτο καφέ καταλαβαίνουμε περισσότερο την ποιότητα. Ένας γλυκός καφές, με την προσθήκη γλυκαντικής ουσίας, σίγουρα καλύπτει ατέλειες. Εγώ, σαν πελάτης, θέλω η καθημερινή εμπειρία καφέ να είναι συνολική: με χαμόγελο, ποιότητα και καλή εκτέλεση.

– Συμφωνείς με τη θεωρία ότι, πλέον στις μέρες μας, ο καφές είναι προσωπική υπόθεση μετά από πολλή σκέψη κι επιθυμία;

– Στις μέρες μας όλα όσα τρώμε και πίνουμε θα πρέπει να είναι καλοφτιαγμένα. Με ενδιαφέρον από μας σαν καταναλωτές στην ιχνηλασιμότητα των συστατικών.

 

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΑΒΡΟΥΔΑΚΗΣ

Οι Χανιώτες θα προτιμήσουν να πιούν τον καφέ τους κρύο.

photo: diogenis papadopoulos kare kare photography

Όλοι οι καφέδες είναι ίδιοι: ψέμα!

 

– Δε χαρίζεται με καμία δύναμη πλέον ο κόσμος για τον καφέ του; Πάνε οι εποχές που συμβιβαζόταν με έναν καφέ – ίσα ίσα – για να πιει;

– Ναι, δε χαρίζεται. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό πελατών, που όλο μεγαλώνει και
αναζητά τα coffee shops, που σερβίρουν ένα καλό φλυτζάνι, είτε ως espresso, είτε ως κρύο ρόφημα.

– Ποιο είναι αυτό που διακρίνει τον υψηλής ποιότητας καφέ;

– Στη γλώσσα του καφέ θα λέγαμε “ποια”. Η περιοχή, το υψόμετρο, η συγκομιδή, η επεξεργασία, το καβούρδισμα, και η γευστική απεικόνιση, είναι κάποιες από τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ένας ποιοτικός espresso.

– Ποιο είναι το μεγαλύτερο ψέμα ή σφάλμα που βίωνες, πριν αρχίσεις να μαθαίνεις τη φιλοσοφία του;

– Ότι όλοι οι καφέδες είναι ίδιοι: ψέμα! Σφάλμα: η έλλειψη κατάρτισης ή εξειδίκευσης πάνω στο αντικείμενό μας.

– Ποιος είναι ο πιο δύσκολος, ή ακόμα και απαιτητικός, καφές στην παρασκευή του;

– Δύσκολος – όχι απαιτητικός- λόγω της παρασκευής του, ίσως ένας καφές φίλτρου,
όπως και μια συνταγή που θα έχει βάση τον καφέ αλλά και άλλα υλικά για να συνθέσεις.

– Μύθος ή πραγματικότητα; Τη γεύση του την αλλοιώνει περισσότερο ο ζεστός καφές ή ο παγωμένος;

– Όταν κάνουμε μια γευστική δοκιμή (cupping) ενός φρεσκοκαβουρδισμένου espresso ή φίλτρου, τα samples είναι ζεστά. Ο καφές αναδεικνύει τα όποια χαρακτηριστικά του σε ζεστή μορφή. Οι λάτρεις του καφέ θα δοκιμάσουν έναν espresso πρώτα και θα τον ζητήσουν μετά και ως κρύο ρόφημα.

– Οι νέες τάσεις που έρχονται από το εξωτερικό τι υποδεικνύουν;

– Τάσεις που υποδεικνύουν ζεστά και κρύα ροφήματα όσον αφορά τις παρασκευές. Για παράδειγμα, το flat white, ένας cappuccino με διπλή δόση espresso αλλά λιγότερο αφρόγαλα, έχει την τιμητική του εδώ και αρκετό καιρό. Στο επιχειρηματικό κομμάτι τα third wave coffee shops, μικρά ενημερωμένα καταστήματα, κάνουν αισθητή την παρουσία τους και στην Ελλάδα.

– Έχεις τους φανατικούς σου, που θέλουν τον καφέ τους μόνο από τα δικά σου χέρια; Πώς τους κέρδισες;

– Προφανώς!  Με την άριστη επαγγελματική κατάρτιση και ένα ζεστό χαμόγελο.

– Ποιο είναι το γευστικό προφίλ στον καφέ των Χανιωτών;

– Ως Έλληνες παιδιά που μάθαμε το φραπέ, έτσι και οι Χανιώτες θα προτιμήσουν να πιούν τον καφέ τους κρύο. Αλλά, όπως είπαμε ήδη, δε θα διστάσουν να δοκιμάσουν τάσεις που υποδεικνύουν ζεστά ροφήματα!

– Ποια είναι τα σημαντικότερα πράγματα που μελέτησες & δούλεψες για να τελειοποιήσεις τη δική σου τεχνική;

– Αυτό που με βοήθησε αρκετά είναι και η τεχνική κατάρτιση που έχω: μαθαίνοντας/επισκευάζοντας τα εργαλεία που χειριζόμαστε (μηχανές espresso/ μύλοι καφέ). Βέβαια, καθημερινά εξελισσόμαστε, βάζοντας ένα ακόμα λιθαράκι στην τελειότητα ενός espresso.

– Όταν δε θα φτιάξεις εσύ το δικό σου τον καφέ, τι χαρακτηριστικά προσέχεις να έχει;

– Η επίγευσή του δε θα πρέπει να είναι δυσάρεστη, δηλαδή αυτό που “μένει” μετά από κάθε γουλιά. Και ο καθαρός χώρος, εκεί που παρασκευάστηκε… μου είναι αρκετά!

– Συμφωνείς με τη θεωρία ότι, στις μέρες μας πλέον, ο καφές είναι ή, καλύτερα ακόμα, θα πρέπει να είναι ένα μικρό έργο τέχνης;

-Συμφωνώ. Όταν κάτι απαρτίζεται από πολλά κομμάτια και προϋποθέσεις για να
δημιουργηθεί, τότε, ναι, ο καφές είναι.

– Η ευρεία κατανάλωση ενός καφέ ευτελίζει την ποιότητά του ή είναι ανεξάρτητο;

– Σαφώς και ναι, αφού όταν η παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση, αναγκαστικά καταφεύγουμε σε δεύτερες λύσεις που οδηγούν σε όχι και τόσο καλό προϊόν.

– Πες μας ένα από τα μυστικά σου ως barrista: ποιος είναι ο βασικότερος λόγος για να έλθουμε να δοκιμάσουμε καφέ από τα δικά σου χέρια;

Εάν σας το πω δεν θα είναι πια μυστικό 🙂 Οι συντοπίτες μας είναι κόσμος άγνωστος, που μαθαίνει για έναν ”καφετζή” με πάθος και, συνεπώς, με τιμούν εδώ και αρκετά χρόνια καθημερινά και τους ευχαριστώ παρά πολύ. Απόδειξη, λοιπόν, ο κόσμος για να έρθετε να δοκιμάσετε κι εσείς.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗΣ

Το Third Wave Coffee (3ης γενιάς), ανέδειξε τον καφέ ανώτερης ποιότητας ως προς την προέλευση & την επεξεργασία.

photo: zaks photography

Ένας εξαιρετικός καφές στηρίζεται στην ποιότητα νερού, της πρώτης ύλης, το βαθμό καβουρδίσματος & το βαθμό άλεσης.

 

– Η τέχνη του καφέ πόσο έχει προχωρήσει μπροστά;

– Αδιαμφισβήτητα η τέχνη του καφέ έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο με ιδιαίτερη αναφορά στο Third Wave Coffee ( 3ης γενιάς), που ανέδειξε τον καφέ ανώτερης ποιότητας τόσο ως προς την προέλευση, όσο και ως προς την επεξεργασία και διαδικασία παρασκευής.

– Εσύ τι χρειάστηκε να παρακολουθήσεις και να μελετήσεις για να ανέβεις επίπεδο?

– Ως κάτοχος του SCA Coffee Diploma κατάφερα να παρακολουθήσω και να ολοκληρώσω μια πλειάδα σεμιναρίων, που εμβαθύνουν στον κόσμο του καφέ από τον πράσινο ωμό καφέ, τεχνικές καβουρδίσματος, γευσιγνωσία, τεχνικές παρασκευής ροφημάτων και πολλά άλλα. Όμως, η ουσία είναι να μπορείς να πάρεις τη θεωρία και να την κάνεις πράξη.

– Ακόμα ο ίδιος ο κόσμος επιζητά πλέον τους barista που γνωρίζουν. Δε χαλαλίζει εύκολα την ποιότητα που θέλει να έχει ο καφές του;

– Βέβαια, ο κόσμος πλέον επιζητά ανθρώπους με γνώση και τριβή στο αντικείμενο. Είναι λογικό να εμπιστεύεσαι επαγγελματίες και όχι αλεξιπτωτιστές του επαγγέλματος.

– Ποιες είναι οι σημαντικότερες θεωρίες που αναδεικνύουν τη φιλοσοφία ενός καλού καφέ;

– Ένας εξαιρετικός καφές στηρίζεται στην ποιότητα νερού από την οποία θα παρασκευασθεί, την ποιότητα της πρώτης ύλης, το βαθμό καβουρδίσματος, το βαθμό άλεσης και τον τρόπο παρασκευής του.

– Ποια είναι τα κριτήρια που θα βοηθήσουν εμάς, που δε γνωρίζουν, να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον ποιοτικότερο καφέ;

– Αρχικά, ας εμπιστευθούμε τη γεύση μας.  Και, έπειτα, ένα βασικό στοιχείο είναι ένας φρεσκοκαβουρδισμένος καφές, και σωστά εκχυλισμένος, από μια ποιοτική εταιρία. Έτσι, πιστεύω, ότι μπορείς να καταλάβεις καθαρά τη διαφορά.

– Εσύ, ποιο είδος καφέ προτιμάς περισσότερο και γιατί;

– Προτιμώ τον καφέ φίλτρου. Συγκεκριμένα, λατρεύω την Αιθιοπία ως χώρα παραγωγής του καφέ, για την έντονη πολυπλοκότητα γεύσης, ευχάριστης οξύτητας, με έντονη παρουσία φρούτων και άνθεων.

– Ποιο μυστικό του καφέ -όταν το έμαθες- δεν πίστευες με καμία δύναμη;

– Λόγω της εξειδίκευσής μου στην τέχνη του Latte Αrt (τέχνη του γάλακτος στον καφέ) ανακάλυψα πόσο καίριος είναι ο τρόπος βρασμού του γάλακτος σε συνδυασμό με την ισορροπία ενός σωστά εκχυλισμένου καφέ.

– Και την κουλτούρα του καφέ στα Χανιά την έχουμε ή ακολουθούμε μόνο τη μόδα;

– Γίνονται κάποια μεμονωμένα, αλλά σταθερά, βήματα. Νομίζω πως βαδίζουμε σε ένα σχετικά καλό δρόμο προς την ανεύρεση μια ποιοτικότερης κούπας καφέ!

– Θεωρείς ότι παίζει ρόλο, όμως, και ο barista; Γιατί υπάρχουν αρκετοί που εμπιστεύονται τον καφέ τους σε έναν, σταθερό και ίδιο;

– Θεωρώ ότι υπάρχει ο barista, ο οποίος σέβεται και αγαπά τη δουλειά του και, συνάμα, τους πελάτες του.

– Αν μπεις στο δρόμο για ένα ταξίδι, ποιον καφέ θεωρείς ως την καλύτερη συντροφιά;

– Νομίζω πως ένας παγωμένος freddo espresso είναι μια πολύ καλή επιλογή για την κρεμώδη υφή του και το γεμάτο σώμα του.

– Υπάρχουν μυστικά για τους έμπειρους γευσιγνώστες του καφέ;

– Έχοντας διανύσει 20 χρόνια στο χώρο του καφέ θα σου πω ότι ακόμα ανακαλύπτω τα μυστικά του, και η διαρκής αναζήτηση και εξερεύνηση γεύσεων από τις χώρες παραγωγής του καφέ είναι αυτό που κρατάει ζωντανό το πάθος μου.

 

Γιώργος Ξυδάκης

Προτιμώ τους καφέδες που είναι 100% arabica και μονοποικιλιακοί.

photo: zaks photography

Για καλή μας τύχη στα Χανιά έχουμε αρκετά καλό νερό που μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα

 

-Τι απαιτήσεις μπορεί να έχει ο Χανιώτης από τον καφέ του;

 

-Καλή ερώτηση. Ο Χανιώτης μέχρι και πριν λίγα χρόνια είχε την νοοτροπία “να πάρουμε έναν καφέ να μας ξυπνήσει και τίποτα παραπάνω” …που σημαίνει καμία απαίτηση . Με πολλή προσπάθεια από μία μερίδα καταστηματαρχών και εταιριών ανεβάζοντας την ποιότητα και δείχνοντας το διαφορετικό, όσον αφορά γευστικά χαρακτηριστικά και αρώματα ξέφυγε από αυτή την  νοοτροπία και πλέον έχει απαιτήσεις. Είμαστε θεωρώ σε καλύτερο δρόμο.

 

-Είναι το άρωμα το πρώτο στοιχείο που λαμβάνουμε από μια ποικιλία καφέ; Τι μπορεί να μας πει;

-Σίγουρα το άρωμα είναι το πρώτο πράγμα που λαμβάνουμε, καθώς πριν γευτούμε έναν καφέ, μυρίζουμε το ποτήρι ώστε να δούμε μερικά χαρακτηριστικά που κρύβονται πριν τα γευτούμε. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αρώματα λουλουδιών που βγαίνουν πολύ σε κάποιους καφέδες.

 

-Ως barista εσύ τι προσπαθείς να προσέχεις για την ποιότητά που θέλεις να σερβίρεις;

-Κατά την γνώμη μου μεγάλο ρόλο στην ποιότητα του καφέ παίζει το νερό. Από εκεί και πέρα είναι και παράγοντες όπως: καθαρά μηχανήματα και σκεύη, σωστές ρυθμίσεις κοψίματος καφέ και πολύ όρεξη.

 

-Υπάρχουν ξεχωριστές πληροφορίες ή ειδικές γνώσεις που αναζήτησες ως barista για να μπορέσεις να παρέχεις έναν καλύτερο καφέ;

 

-Σίγουρα πλέον ο καφές είναι ολόκληρη επιστήμη που βασίζεται σε πολλούς παράγοντες και οι γνώσεις δεν σταματάνε. Χαρακτηριστικό είναι οι ποικιλίες ,το ψήσιμο του καφέ και οι εκχυλίσεις που βοηθάνε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

 

-Τις τάσεις που διαμορφώνονται από το εξωτερικό τις παρακολουθείς; Επηρεάζουν και την ελληνική αγορά;

-Για να γίνεσαι καλύτερος πρέπει να παρακολουθείς τα πάντα. Στην Ελλάδα για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε ο κόσμος να δοκιμάζει την κρύα εκχύλιση φίλτρου Cold brew, το οποίο στο εξωτερικό υπάρχει σαν τάση αρκετά χρόνια . Πάντως και η ελληνική αγορά θεωρώ ότι αρχίζει να επηρεάζει τις τάσεις του εξωτερικού.

 

-Συμφωνείς με την θεωρία ότι ένας καφές με αξιώσεις μπορεί να ξεκινήσει μια ημέρα με αναπτυξιακή φόρα; Σε κάνει να ψάχνεις περισσότερο όλα τα πράγματα μετέπειτα;

-Σίγουρα αν ξεκινήσει η μέρα σου με έναν καλό καφέ, νομίζω όλα τα βλέπεις πιο θετικά!

 

-Η ποιότητα του νερού που ανέφερες και πιο πριν, είναι τόσο καταλυτική; Μπορεί να φτιάξει ή να αλλοιώσει την γεύση του;

-Θεωρώ ότι το νερό είναι το Α και το Ω στην ποιότητα του καφέ. Για καλή μας τύχη στα Χανιά έχουμε αρκετά καλό νερό που με την βοήθεια ενός φίλτρου, μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικά καλά αποτελέσματα.

 

-Αυτή η καφεινική αναβάθμιση-για κάποιον που ζει τον καφέ του ως μια σημαντική ιεροτελεστία- πόσο έχει διαφοροποιήσει τα στάνταρντς;

-Με τα χρόνια και την εξέλιξη διαμορφώθηκαν οι απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού. Αυτό το βλέπουμε στην μετάβαση από το 1ο κύμα καφέ, που ήταν ο στιγμιαίος καφές, στο 3ο κύμα που είναι οι speciality καφέδες.

-Εσένα ο αγαπημένος σου καφές: ποια 3 γνωρίσματα πρέπει να περιέχει για να τον θεωρήσεις αξιόλογο;

-Προτιμώ τους καφέδες που είναι 100% arabica και μονοποικιλιακοί. Από εκεί και πέρα το ψήσιμο του καφέ, τα ξεκάθαρα αρώματα και η γεύση που γευόμαστε κάνουν τον καφέ αξιόλογο.

-Μοιράσου μαζί μας ένα από βασικότερα μυστικά σου ως barista…

-Το μυστικό μου είναι η πίστη και η αφοσίωση στον πελάτη και στο προϊόν που σερβίρω!

 

ΤΩΡΑ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ! ΓΙΑΤΙ;

  • Το 60% των Ελλήνων απολαμβάνει τον καφέ του στο σπίτι ενώ το 40% εκτός σπιτιού.
  • Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ στον κόσμο. Η κατανάλωση αγγίζει τις 510 κούπες καφέ/ άτομο, στοιχείο που μεταφράζεται σε ετήσια κατανάλωση 5 δισ. κούπες.
  • Ο ελληνικός καφές είναι η πρώτη επιλογή με 32%, ο στιγμιαίος έπεται με 30%, ενώ ακολουθούν ο espresso και ο φίλτρου με 28% και 10% αντίστοιχα.