Το τένις για πολλά χρόνια αποτελούσε άθλημα της ελίτ και των πλουσίων. Με την πάροδο των ετών η κουλτούρα αυτή αλλάζει και γίνεται προσιτό για το σύνολο των κοινωνικών
ομάδων. Επειδή οι πληροφορίες για την ιστορική διαδρομή του αθλήματος είναι συγκεχυμένες οι ρίζες του προσδιορίζονται ως έγγιστα στον 13ο αιώνα, όταν πρωτοξεκίνησε να παίζεται από τους Γάλλους ευγενείς με τη μορφή ενός παιχνιδιού και με την ονομασία «Le jeu du Paume».
ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ ΠΩΛΙΝΑ
Υπεύθυνη Τμήματος Τένις BeLive Family
Sports Club (BFSC)
Πτυχιούχος Γυμνάστρια ΤΕΦΑΑ
Κομοτηνής
Το 2018 αναμφισβήτητα ήταν η χρονιά που το τένις μπήκε στα σπίτια όλων των Ελλήνων μετά
τις τεράστιες επιτυχίες του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη
Το «Le jeu de Paume» ή αλλιώς το «παιχνίδι της παλάμης» ξεκίνησε να παίζεται στις μεγάλες σάλες των παλατιών της Γαλλίας, αρχικά με μια μπάλα που τη χτυπούσαν με την παλάμη, ενώ σύντομα γι’αυτό το σκοπό χρησιμοποιήθηκαν οι πρώτες ρακέτες. Το παιχνίδι άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη τη Γαλλία τον 17ο αιώνα εποχή που γίνεται γνωστό και στην Αγγλία. Το 1877 θεσπίστηκαν κανόνες διεξαγωγής των αγώνων τένις βάσει των οποίων εξακολουθεί να παίζεται έως και σήμερα. Σύντομα το τένις άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες, όπως οι Η.Π.Α και η Αυστραλία, ενώ μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο άρχισε να παίζεται σε πολλές από τις
Βορειοευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα η Αντισφαίριση εμφανίστηκε με τη σύγχρονή της μορφή το 1895 με την ίδρυση του πρώτου ομίλου Αντισφαίρισης στην Κέρκυρα. Στη συνέχεια ιδρύθηκαν όμιλοι και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αθηνών, στις εγκαταστάσεις του οποίου διεξήχθη η Αντισφαίριση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ITF) ιδρύθηκε το 1913 και συνίσταται από περίπου 200 χώρες μέλη. Το 1938 συστάθηκε η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ΕΦΟΑ). Το 2018 αναμφισβήτητα ήταν η χρονιά που το τένις μπήκε στα σπίτια όλων των Ελλήνων μετά τις τεράστιες επιτυχίες του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη. Έτσι οι Έλληνες έμαθαν αυτό που μέχρι τότε δε γνώριζαν: πως το τένις είναι το σπορ που χαρακτηρίζεται ως «άθλημα για μια ζωή» και αυτό γιατί κανένα άθλημα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το τένις, βάσει επιστημονικών μελετών, στην παροχή συνολικής σωματικής, διανοητικής και συναισθηματικής υγείας. Επίσης είναι ένα άθλημα που παίζεται από άτομα 4 έως 104 ετών με σπουδαία οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως:
• Συνδυάζει αερόβια και αναερόβια γυμναστική.
Λόγω της συνεχούς κίνησης το τένις αποτελεί αερόβια άσκηση συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής φυσικής κατάστασης και της διατήρησης της ενέργειας του ατόμου σε υψηλά επίπεδα. Επίσης λόγω των σύντομων, έντονων εκρήξεων κατά τη διάρκεια ενός
πόντου που ακολουθούνται από ανάπαυση συνδυάζει και την αναερόβια γυμναστική.
• Αυξάνει την αντοχή και την ελαστικότητα του σώματος.
Είναι ένα άθλημα που απαιτεί κίνηση και προσπάθεια από πολλούς μυς. Το γεγονός αυτό αυξάνει τη δύναμη και οδηγεί σε ισχυρότερα οστά και τονωμένους μυς.
• Βελτιώνει την ευκινησία.
Καθώς στη διάρκεια ενός αγώνα απαιτούνται συνεχώς αλλαγές κατεύθυνσης και διαφορετικοί τρόποι μετακίνησης.
• Βελτιώνει τον γενικό συντονισμό.
Καθώς είναι άθλημα που δραστηριοποιεί ταυτόχρονα πολλά μέρη του σώματος.
• Βελτιώνει την εκρηκτικότητα, ταχύτητα δυναμική ισορροπία.
Μέσα από τα εκατοντάδες σταματήματα – ξεκινήματα και αλλαγές κατεύθυνσης.
• Βοηθά στην απώλεια βάρους και σωματικού λίπους.
Ο ι άνδρες μπορεί να κάψουν μέχρι και 560 θερμίδες την ώρα ενώ οι γυναίκες έως και 420 θερμίδες. Οι παίκτες του τένις έχουν αποδεδειγμένα χαμηλότερο ποσοστό λίπους συγκριτικά με λιγότερο δραστήρια άτομα.
• Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου.
Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που έγινε για πάνω από 20 χρόνια σε περισσότερα από 10.000 άτομα, οι άνθρωποι που έκαναν τένις 3 φορές την εβδομάδα σε μέτρια ένταση μείωσαν στο 50% τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
• Αναπτύσσει την πειθαρχία.
Αφού οι αθλητές μαθαίνουν να δουλεύουν με τις ικανότητες τους μέσα στην προπόνηση και έπειτα με αυτές να ελέγχουν τον ρυθμό του παιχνιδιού στον αγώνα.
• Προάγει τον σχεδιασμό στρατηγικών.
Ένας αγώνας τένις σε αναγκάζει να προβλέπεις τις κινήσεις του αντιπάλου και να σχεδιάζεις τις δικές σου, να αναγνωρίζεις τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες και να είσαι προσηλωμένος στον στόχο σου.
• Καλλιεργεί την υπευθυνότητα.
Σε έναν αγώνα τένις είσαι ο υπεύθυνος του εαυτού σου. Κανένας δε θα σε βοηθήσει, μαθαίνεις από τα λάθη σου και εξελίσσεσαι από τις σωστές σου επιλογές.
• Καταπολεμά το άγχος.
Το τένις βοηθά στην καταπολέμηση της ψυχικής και συναισθηματικής πίεσης. Το παιχνίδι σου διδάσκει πώς να διαχειρίζεσαι το άγχος σου και ταυτόχρονα είναι ένας ευχάριστος και διασκεδαστικός τρόπος εκγύμνασης.
• Βελτιώνει τη διανοητική λειτουργία.
Μελέτες έχουν δείξει πως το τένις βελτιώνει την ορατότητα, τη μνήμη και την πνευματική απόδοση και μειώνει τη σύγχυση καθώς είναι ένα άθλημα σώματος αλλά και μυαλού.
• Διδάσκει την αξία της ευγενούς άμιλλας.
Μέσα από το τένις μαθαίνεις τι σημαίνει το «ευ αγωνίζεσαι», μαθαίνεις να ανταγωνίζεσαι ισότιμα με τους αντιπάλους σου, να χάνεις και να κερδίζεις με τιμιότητα και ευγένεια.
• Αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες.
Μέσα από την αλληλεπίδραση που υπάρχει κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, αγώνων και τουρνουά αναπτύσσεται η αυτοπεποίθηση και η κοινωνικότητα των ατόμων.