Τοπικός Διαγωνισμός Μηχανικής  Πολυτεχνείου Κρήτης 2022

Τοπικός Διαγωνισμός Μηχανικής 

Πολυτεχνείου Κρήτης 2022

από τον φοιτητικό οργανισμό BEST Chania 

18-20 Μαρτίου 2022

Ο φοιτητικός οργανισμός BEST Chania του Πολυτεχνείου Κρήτης, διοργανώνει τον Τοπικό Διαγωνισμό Μηχανικής, ο οποίος επιστρέφει μετά από δύο χρόνια και πάλι στην βάση του,  το Κτίριο Επιστημών του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

 

Ο  Οργανισμός BEST Chania Πολυτεχνείου Κρήτης είναι μέρος του Πανευρωπαϊκού  μη κερδοσκοπικού, μη πολιτικού οργανισμού BEST (Board of European Students of Technology), που αποτελείται από 90 Πολυτεχνεία σε 32 χώρες της  Ευρώπης. Στόχος του αποτελεί η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ευρωπαίων φοιτητών και η προσφορά επιπλέον γνώσεων σε αυτούς, σε ακαδημαϊκά και μη θέματα, μέσω των δράσεών του. 

 

Ο Διαγωνισμός Μηχανικής αποτελείται από τρία επίπεδα, τον τοπικό, τον εθνικό και τελικό προορισμό τον πανευρωπαϊκό γύρο. Σε κάθε επίπεδο οι φοιτητές διαγωνίζονται σε δύο κατηγορίες: το θεωρητικό μέρος Case Study και το πρακτικό μέρος  Team Design ή Innovative Design, την νεότερη κατηγορία που προστέθηκε .

 

Στον φετινό διαγωνισμό οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους  ερχόμενοι αντιμέτωποι με το Case Study και το Team Design.

Επιχειρησιακό Πρόβλημα (Case Study) Το Σάββατο 19 Μαρτίου οι φοιτητές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μία δοκιμασία που συνίσταται από την επίλυση ενός θεωρητικού προβλήματος και απαιτεί την ανάλυση,  την έρευνα, την μελέτη, την δοκιμασία και  την παρουσίαση μίας λύσης σε ένα τρέχον οικονομικό, επιχειρησιακό, περιβαλλοντικό, μηχανικό ή κοινωνικό πρόβλημα. Η λύση πρέπει να επιτευχθεί μέσα σε ορισμένα χρονικά περιθώρια και να υποστηρίζεται από περιορισμένους πόρους, όπως χρόνο και χρήματα.

 

 

Πρόβλημα Μηχανικής Κατασκευής (Team Design):  Την Κυριακή 20 Μαρτίου, οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με μια πρακτική δοκιμασία που απαιτεί το σχεδιασμό, την κατασκευή και παρουσίαση ενός πρωτότυπου μοντέλου που πληροί συγκεκριμένα κριτήρια σχεδιασμού και λειτουργίας. Το μοντέλο πρέπει να κατασκευαστεί εντός συγκεκριμένου χρόνου και με τη χρήση περιορισμένων και χαμηλού κόστους υλικών.

 

Οι φοιτητές θα συμμετάσχουν σε ομάδες των τεσσάρων μελών και θα διαγωνιστούν σε  περιορισμένο χρόνο, συνθήκες και υλικά με σκοπό να εξασκήσουν και να αναπτύξουν δεξιότητες που απαιτούνται από ένα μηχανικό, πάνω σε σύγχρονα τεχνικά προβλήματα. Κριτήρια αξιολόγησης για την εύρεση βέλτιστης λύσης αποτελούν η καινοτομία, η κριτική σκέψη, η αποδοτικότητα και η διαχείριση των διαθέσιμων πόρων .

Οι δύο νικήτριες ομάδες -μία από κάθε κατηγορία- θα συμμετέχουν στο επόμενο επίπεδο του διαγωνισμού, στον εθνικό γύρο που θα διεξαχθεί φέτος στην Αθήνα 13 με 16 Μαΐου όπου και θα έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες ομάδες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών. Από εκεί, η νικήτρια ομάδα θα πάρει ένα εισιτήριο για τον Πανευρωπαϊκό τελικό ο οποίος θα διεξαχθεί 22-30 Ιουλίου στο Ζαγκρεμπ της Κροατίας. 

Ιστοσελίδα διαγωνισμού: best.tuc.gr/ebec

Ο BEST Chania Πολυτεχνείου Κρήτης είναι ένας από τους παλαιότερους τοπικούς συλλόγους του φοιτητικού ευρωπαϊκού οργανισμού BEST, με 27 χρόνια ιστορίας και συνεχούς δράσης στην τοπική κοινότητα των Χανίων και στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Κάθε χρόνο ο BEST Chania διοργανώνει εκδηλώσεις που στοχεύουν στη συμπληρωματική εκπαίδευση και την προσωπική ανάπτυξη των φοιτητών, όπως θερινά ακαδημαϊκά σεμινάρια, διαγωνισμούς μηχανικής, ημέρες καριέρας, συνέδρια και πολιτιστικές ανταλλαγές.

Μέσα από τα 27 αυτά χρόνια της δράσης του ο BEST Chania έχει αποκομίσει τεράστια εμπειρία στη διοργάνωση εκδηλώσεων, καθώς έχει διοργανώσει πληθώρα events για τη βελτίωση των Ευρωπαίων φοιτητών, για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του οργανισμού και για τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η συνεχής παρουσία του BEST Chania με υψηλής ποιότητας διοργανώσεις, έχει πλέον εγκαθιδρύσει τη φήμη του ως ένας από τους πλέον ενεργούς Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στα Χανιά αλλά και στον διεθνές οργανισμό BEST.

 

Written By
More from Go Hania

Είναι καθαρή η θάλασσα; Πώς θα το καταλάβεις!

Τελικά σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ελληνικές θάλασσες; Τι λένε οι ειδικοί...
Read More