ΑΝΟΙΞΗ & ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Για ένα υγιές σώμα γεμάτο ενέργεια!
Έχοντας πει ήδη αντίο στον χειμώνα υποδεχόμαστε την άνοιξη, μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από αλλαγές, ζωντάνια και χρώματα και μας βρίσκει ένα βήμα πριν την παραλία.
Από την Αικατερίνη Μπαντουβάκη.
* Η Αικατερίνη Μπαντουβάκη είναι απόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας ΑΤΕΙ Σητείας, Ειδικευόμενη στην Ολιστική Διατροφολογία.
Αποχαιρετώντας τα βαριά και άνετα χειμωνιάτικα ρούχα που έκαναν τα μαγικά τους κρύβοντας κάθε ατέλεια του σώματος μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις διατροφικές αλλαγές της άνοιξης που στόχο έχουν να φορέσουμε τον καλύτερο μας εαυτό πριν μας βρει το καλοκαίρι.
Άνοιξη, ώρα για γυμναστική.
Η πιο κατάλληλη εποχή για να πείτε αντίο στον καναπέ σας και γενικότερα στην καθιστική ζωή. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν. Εκμεταλλευτείτε το πηγαίνοντας συχνά για περίπατο, τρέξιμο ή κάνοντας ποδήλατο. Αφιερώστε χρόνο στη φύση μετατρέποντάς την σε χώρο εκγύμνασης, χώρο όπου θα περάσετε λίγο χρόνο με τους φίλους και τους συγγενείς σας ή ακόμα καλύτερα εφαρμόστε όλα τα παραπάνω μαζί. Διαφορετικά μπορείτε να ξεκινήσετε στον χώρο σας ένα πρόγραμμα γυμναστικής της επιλογής σας ή να επισκέφθείτε το πλησιέστερο γυμναστήριο της γειτονιάς. Οτιδήποτε κι αν επιλέξετε σίγουρα έχετε κάνει ένα βήμα μπροστά για να “ξυπνήσετε” τον μεταβολισμό σας και να μειώσετε το ποσοστό λίπους στο σώμα σας.
Ενυδάτωση το Α και το Ω.
Βασικό συστατικό του σώματος μας είναι το νερό αφού περίπου τα 2/3 του ανθρώπινου σώματος αποτελούνται απο αυτό. Η εποχή της άνοιξης συνοδεύεται με αλλαγές στην θερμοκρασία περιβάλλοντος, που ενδεχομένως να προκαλέσουν αλλαγές και στο αίσθημα δίψας, γεγονός το οποίο λειτουργεί επικουρικά με την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής. Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού πολλές φορές θα σας “γλιτώσει” απο πιθανά τσιμπολογήματα αφού συμβάλλει στην μείωση του αισθήματος της πείνας, καθώς και από ανεπιθύμητες ζαλάδες, θολή όραση και κόπωση που αποτελούν τα τρία χαρακτηριστικά της αφυδάτωσης. Επίσης το νερό θα παίξει καθοριστικό ρόλο ακόμα και στην περίπτωση που ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους, θα κάνει το θαύμα του με την ενοχλητική κυτταρίτιδα και θα δώσει στην επιδερμίδα σας την όψη που ονειρεύεστε. Καταναλώστε τουλάχιστον 7-8 ποτήρια νερό ημερησίως και κάντε το καλύτερο δώρο της φύσης στο σώμα σας .
Της άνοιξης τα χρώματα…
στην Διατροφή σας!
Η άνοιξη είναι η εποχή των χρωμάτων, χρώμα όμως απαιτεί και η διατροφή μας και καθημερινά μάλιστα. Αν ο χειμώνας άφησε για λίγο πίσω την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών η άνοιξη θα την φέρει πίσω καθώς και τα δύο θα πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής μας διατροφής. Ο λόγος; Αποτελούν πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών και το κάθενα απο μόνο του διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην έυρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού και στη ρύθμιση του βάρους. Μερικά απο τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής που μπορούν να δώσουν χρώμα, γεύση και υγεία στο πίατο σας ειναι: κουνουπίδι, ραδίκιο, μπρόκολο, πράσο, λάχανο, σπανάκι, ραπανάκι, αγκινάρα, φράουλα, βερίκοκο, κεράσια.
Άνοιξη γλυκιά,αλλά χωρίς ζάχαρη…
Αφού με λίγα λόγια ονομάσαμε την άνοιξη εποχή των αλλαγών, ίσως είναι η στιγμή να βάλουμε στο μικροσκόπιο κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες όμως κάνουν την διαφορά στην διατροφή και την υγεία. Μια τέτοια σημαντική λεπτομέρεια είναι η ζάχαρη, την οποία είτε προσθέτουμε εμείς στα ροφήματα και στα τρόφιμα, είτε είναι ήδη κρυμμένη σε αυτά. Αν αναλογιστούμε ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, αυξημένου σακχάρου στο αίμα, αυξημένων τριγλυκεριδίων
συνειδητοποιούμε πόσο αρνητικά επηρεάζει την υγεία μας. Κάντε μικρές αλλά συγχρόνως πολύ σημαντικές αλλαγές οι οποίες θα επωφελήσουν τον οργανισμό σας όπως: να αντικαταστήσετε την ζάχαρη με μέλι ή στέβια, τα γλυκά με αποξηραμένα φρούτα ή με σπιτικά γλυκά σε περιορισμένη συχνότητα και ποσότητα και τα αναψυκτικά με νερό, τσάι, καφέ, σπιτικό φρέσκο χυμό και σπιτική φρέσκια λεμονάδα. Η διαφορά θα είναι εμφανής στα νούμερα της ζυγαριάς, στην όψη της επιδερμίδας σας αλλά και σε μια ενδεχόμενη αιματολογική εξέταση.
Η άνοιξη στο παρόν… κακά λιπαρά στο παρελθόν. Τα πράγματα απλά, περισσότερο απλά απ’ ότι τα φανταζόμαστε. Έχοντας λοιπόν κάνει τις πρώτες αλλαγές στη διατροφή μας έρχεται η σειρά των λιπαρών τροφίμων και εδώ κάπου θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός για να μην βάζουμε όλα τα πράγματα στο ίδιο τσουβάλι. Από την μια ο οργανισμός μας διψάει για “καλά” λιπαρά τα λεγόμενα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα από την άλλη συχνά βομβαρδίζεται από “κακά” λιπαρά τα
λεγόμενα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα. Επειδή όμως εμείς ψηφίζουμε τα λιπαρά τα οποία θα ωφελήσουν τον οργανισμό μας και θα αποτελέσουν ασπίδα προστασίας γι΄ αυτόν θα δώσουμε την ψήφο μας στην πρώτη κατηγορία, αυτή των καλών λιπαρών οξέων τα οποία δρουν καρδιοπροστατευτικά και αυξάνουν τα επίπεδα της HDL “ καλής” χοληστερόλης στο αίμα. Διατροφικές πηγές αυτών: ελαιόλαδο, ανάλατοι ξηροί καρποί, αβοκάντο, ψάρια, λιναρόσπορος. Αντίθετα, διατροφικές πηγές “κακών” λιπαρών οξέων αποτελούν: τηγανιτά τρόφιμα, τσιπς, γλυκά, έτοιμες ζύμες,fast food,έτοιμες σάλτσες, πλήρες
γάλα, γιαούρτι, τυρί και λίπος του κρέατος. Με ένα απλό διαχωρισμό έχουμε στο τσεπάκι την υγεία μας και ένα καλύτερο προφίλ στους λιπιδαιμικούς μας δείκτες.