Αντώνης Τσαπατάκης… Is never a quitter!

Paralympic Games Tokyo 2020

 

Μας εντυπωσιάζει η αγάπη του για τη ζωή και το άθλημα του.

Μας γεμίζει χαρά και καμάρι ο θρίαμβος του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Μας εμπνέει η γενναία και επίμονη προσπάθειά του να πραγματοποιήσει το όνειρο του.

Κόντρα σε κάθε δυσκολία συνεχίζει να είναι συνεπής στα πιστεύω του και να συνεισφέρει για κάθε καλό και του τόπου μας και όχι μόνο. Τίποτα δεν τον σταματά. Ο Αντώνης Τσαπατακης μας μιλά ντόμπρα και χωρίς ενδοιασμούς για τον εαυτό του τον αθλητισμό τη στάση ζωής του, τα μελλοντικά του σχέδια και πολλά πολλά ακόμα…

Επιμέλεια: Άντζελα Βακάκη

Τρεις λέξεις για να μας περιγράψεις την εμπειρία σου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Σίγουρα δε φτάνουν τρεις λέξεις για να χαρακτηρίσω την εμπειρία μου στους Παραολυμπιακούς, αλλά υπάρχει μία λέξη μπορώ να πω ότι χαρακτηρίζει αυτήν τη προσπάθεια, η λέξη «βασίλισσα».

Η προετοιμασία σου ήταν δύσκολη Αντώνη; Δεδομένων των δύσκολων συνθηκών της πανδημίας είχες τη στήριξη που χρειαζόσουν από την πολιτεία για να μπορέσεις να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου;

Η προετοιμασία μου όπως και όλων των αθλητών υπό τις συνθήκες του κορωνοϊού ήταν διαφορετική, και όπως κάθε φορά, δύσκολη. Δύσκολη, γιατί με τις υψηλές απαιτήσεις που έχεις όταν αγωνίζεσαι σε ένα τέτοιο επίπεδο, πολλά πράγματα μπορούν να πάνε λάθος, αλλά επίσης, πολλά πράγματα μπορούν να πάνε καλά. Δόξα το θεό με την βοήθεια των χορηγών μου μπόρεσα να καταφέρω και να αγωνιστώ και φέτος. Σίγουρα αν δεν είχα αυτούς δεν θα είχα καταφέρει σχεδόν τίποτα. Όσον αφορά την βοήθεια του κράτους, όπως φαντάζεστε είναι μηδαμινή. Όπως και να έχει, σε αυτούς τους καιρούς οικονομικής δυσπραγίας για τη χώρα μου δε θα ζητούσα από το κράτος ένα μεγάλο ποσό, ή μια μεγάλη χρηματική βοήθεια για να πραγματοποιήσω το όνειρό μου, εφόσον έχω τους χορηγούς μου.

Η έδρα σου είναι η Θεσσαλονίκη και όχι τα Χανιά. Θα μοιραστείς μαζί μας το γιατί;

Η έδρα μου είναι στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία εφτά χρόνια και το πρόβλημα που με έκανε να φύγω λέγεται «Κολυμβητήριο Χανίων». Είναι ένα πρόβλημα που μαστίζει το Χανιώτικο αθλητισμό και πιστεύω ότι δεν αφήνει να γεννηθούν νέα ταλέντα. Νέα ταλέντα και άνθρωποι που έχουν να φέρουν πολύ υψηλές θέσεις στην χώρα μας. Παρόλαυτα και υπό αυτές τις συνθήκες βλέπετε ότι η κολύμβηση και η υδατοσφαίριση στα Χανιά διαπρέπουν. Φανταστείτε λοιπόν τι θα γινόταν, αν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν όλοι οι αθλητές το όνειρό τους.

Υπάρχει ένα μείζον θέμα με το ερημωμένο υπό κατασκευή κολυμβητήριο στα Κουνουπιδιανά. Τι πιστεύεις για τη στάση της πολιτείας σχετικά με το ζήτημα; Θα επενέβαινες προσωπικά για την επίλυση του;

Έπειτα από έκκληση που έκανα πέρυσι στον υφυπουργού αθλητισμού κύριου Αυγενάκη εκείνος επισκέφτηκε μαζί μου το κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι για να επιβλέψουμε την κατάσταση και προς το παρόν όπως «λένε» υπάρχει μία συμφωνία που πρέπει να γίνει με το πολυτεχνείο και από εκεί και πέρα θεωρητικά να προχωρήσει με τα λεφτά από το ταμείο ανάκαμψης. Βέβαια από τότε δεν έχουμε δει κάποια εξέλιξη όπως δεν έχουμε δει και στο κολυμβητήριο Χανίων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πάψω να προσπαθώ. Ήδη έχω κάνει έκκληση σε ένα ίδρυμα το οποίο θα προσφερθεί για την ανακαίνιση του κολυμβητηρίου Χανίων αλλά ακόμα βρίσκω πολλά τροχοπέδια τα οποία με φέρουν μακριά από το αποτέλεσμα.

Πιστεύεις ότι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια η νοοτροπία των Ελλήνων για τα άτομα με ειδικές ανάγκες; Οι υποδομές στην Ελλάδα σε αυτόν το τομέα, έχουν εξελιχθεί;

Σίγουρα το πρόβλημα είναι οι υποδομές, αλλά μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά διέπονται από την παιδεία του Έλληνα. Θέλω να πιστεύω ότι η νοοτροπία έχει αλλάξει. Πηγαίνοντας στα σχολεία συχνά και συνομιλώντας με μαθητές πιστεύω ότι τον κόσμο που θα παραλάβουν οι πιο μικροί θα τον κάνουν καλύτερο. Εγώ από τη μεριά μου προσπαθώ πάρα πολύ για αυτή την αλλαγή, μπορώ να πω γεμάτος σιγουριά ότι οδεύουμε προς το καλύτερο.

Μετά από τη μεγάλη διάκρισή σου στο Tokyo, τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον Αντώνη; Θα συμμετέχεις στους επόμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες;

Σίγουρα θα συμμετάσχω στους Παραολυμπιακούς του Παρισιού το 2024, και αν πάνε όλα καλά και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028. Για φέτος, ο στόχος είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Φουνσάλ της Μαδέρα, όπου θέλω να πιστεύω, ότι και εκεί θα τα καταφέρω.

Τι σε ιντριγκάρει περισσότερο και θα ήθελες να ασχοληθείς (εκτός από τον αθλητισμό); Να περιμένουμε κάποιο νέο μυθιστόρημα;

Αυτό που θα ήθελα πέρα από το κομμάτι του αθλητισμού και της προπόνησης, είναι σίγουρα να συνεχίσω αυτό που ήδη κάνω: να πηγαίνω στα σχολεία και να μιλάω στα παιδιά, να αλλάζω τον κόσμο με αυτόν τον τρόπο. Επίσης θέλω να τελειώσω το μυθιστόρημά μου και μόλις ολοκλήρωσα το δεύτερο παραμύθι μου για μικρά παιδιά! Γενικά ό,τι αφορά την κοινωνία μας, το πώς θα συνασπιστούμε εμείς οι Έλληνες για να κάνουμε αυτή την χώρα καλύτερη, είναι κάτι το οποίο με «ιντριγκάρει» όπως είπες.

Έχεις ιδιαίτερο στυλ και καλλιτεχνική άποψη από τον τρόπο που    ντύνεσαι μέχρι και τα concept των φωτογραφίσεων σου, από που αντλείς έμπνευση;

Ο τρόπος που ντύνομαι όλα αυτά που κάνω, όπως οι αναρτήσεις μου, αφορούν έναν σκοπό: να δείξω ότι όλοι είμαστε ικανοί για όλα. Για ποιο λόγο να μην ντύνομαι καλά ή με το γούστο μου τέλος πάντων; Από την άλλη  για ποιο λόγο να δίνουμε τόση σημασία στα υλικά αγαθά; Θεωρώ ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ξεχωριστή προσωπικότητα και αυτό είναι το μέρος από όπου θα πρέπει αντλεί την έμπνευση του, ο ίδιος σου ο εαυτός σε εμπνέει για να δημιουργήσεις, έτσι και εμένα. Όσο για τις φωτογραφίες μου, έχουν ως σκοπό να δείξω στον κόσμο ότι όλοι μπορούμε να είμαστε όπως θέλουμε να είμαστε, αρκεί να το προσπαθούμε.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου σημείο στα Χανιά και ποιο είναι το  πρώτο πράγμα που κάνεις όταν έρχεσαι; (εκτός βέβαια από το να δεις τους αγαπημένους σου).

Το αγαπημένο μου σημείο στα Χανιά είναι η παραλία της Νέας Χώρας: η γειτονιά μου. Αυτό είναι το σημείο που γειώνομαι και ξεκουράζω το πνεύμα μου. Σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα επιστρέψω πίσω πιο ήρεμος, για να μπορέσω να ηρεμώ βέβαια και εκεί καλύτερα!

Ποια είναι η αγαπημένη σου απόδραση;

Η απόδραση που μπορεί να κάνω πολλές φορές είναι να πάω να ανακαλύψω θάλασσες ή παραλίες οι οποίες μπορεί να μην τις έχω επισκεφθεί ποτέ. Να γνωρίζω νέους τόπους που βρέχονται από αυτό το δώρο που λέγεται θάλασσα.

Τι μπορεί να σε βγάλει εκτός εαυτού;

Τίποτα δε μπορεί να με βγάλει εκτός εαυτού. Δεν αφήνω τίποτα να με επηρεάζει αρνητικά. Κάθε συναίσθημα που νιώθω το μετουσιώνω σε όρεξη για να δημιουργήσω, για να εμπνεύσω, για να εμπνευστώ, για να κινητοποιηθώ και να κάνω πράγματα που θα κάνουν αυτόν τον κόσμο καλύτερο.

Είσαι ένας influencer «παράδειγμα» και αυτό είναι όμορφο, σπάνιο, ελπιδοφόρο. Τι είναι αυτό που θα ήθελες να κρατήσει από την ιστορία σου ένας μικρός σε ηλικία follower ή fan σου;

Δεν μου αρέσει ο τίτλος αυτού του «influencer», δεν είμαι. Ο σκοπός που κάνω ότι κάνω, όπως προείπα, και αυτό που θέλω να καταλάβει κάθε follower ή fan είναι ότι και εκείνος μπορεί. Με κάθε ανάρτησή μου θέλω να του θυμίζω «τα μπορώ» του.

Tags from the story
Written By
More from Go Hania

OLIVE ALOE Το αθάνατο ελαιόλαδο μαζί με την κρητική αλόη, μια διαχρονική δύναμη

Το αθάνατο ελαιόλαδο μαζί με την κρητική αλόη, μια διαχρονική δύναμη Μικρά...
Read More