Βασίλης Λεωνίδου!! “Στόχος μου είναι πάντα η τοπική παραδοσιακή γαστρονομία με μια πιο σύγχρονη ματιά”

Σας έχει τύχει μια μικρή τόση δα αλλαγή, σε κάτι παραδοσιακό και πολύ λαχταριστό, να σας προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη επιθυμία;
Αν έχουμε το κλασσικό κρητικό λυχναράκι με την πατροπαράδοτη γέμιση μυζήθρας αλλά σε σκούρο καφέ χρώμα; Από μισή κουταλιά κακάο…
Δεν περνάει από το μυαλό σας για τι πανδαισία μιλάμε! Δια χειρός Βασίλη Λεωνίδου. Το δοκίμασα και δεν το πίστευα! Από τον Βασίλη που μπορεί να έχει κερδίσει
το βραβείο από τον Ξένο Οδηγό Flos Olei ως ο Καλύτερος Chef Eλαιολάδου στον κόσμο. Και να κατάγεται από το Αγρίνιο αλλά να μην το κουνάει ρούπι από την Κρήτη.
Μυστήρια που είναι η ζωή ώρες – ώρες… Αν κατορθώσεις η φλόγα που σε καίει μέσα σου, να βγαίνει που και πού και απέξω σου… Επιλογή το λένε και Ευτυχία
Και απαιτεί την σωστή συνταγή: όπως στην μαγειρική. Το ίδιο και στην ΖΩΗ!
Επιμέλεια: Παντελής Σπυριδάκης
Φωτογραφίες: Γιώργος Γαβαλάς

-Ποιο ήταν το γεγονός που σε έκανε να θελήσεις να ασχοληθείς με την μαγειρική;

-Η ενασχόληση μου με την μαγειρική ξεκίνησε σε μικρή ηλικία, μιας και η μητέρα μου εργαζόταν και έτσι πολλές φορές έπαιρνα οδηγίες από το τηλέφωνο και μαγείρευα.

-Αυτή την εποχή που σε συναντάμε; Τι γεύσεις δημιουργείς εκεί;

-Θα βρίσκομαι και φέτος στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου σε ένα από τα ιστορικότερα εστιατόρια της Κρήτης, την Αυλή. Στόχος μου είναι πάντα η τοπική παραδοσιακή γαστρονομία με μια πιο σύγχρονη ματιά.

-Από το παρελθόν, ποια συνεργασία σου αναπολείς έντονα και για ποιο λόγο;

-Μια συνεργασία που δεν θα ξεχάσω ποτέ και πολύ συχνά αναπολώ είναι με το φίλο «ζωής» πια, που έκανα στην γενέτειρα μου, στο Αγρίνιο. Με αγάπησαν και με πίστεψαν πολύ- αν και ήμουν μικρός σε ηλικία. Το εστιατόριο λέγοταν «Ηλιάστρα»!

-Την τηλεμαγειρική και τα reality που έχουν πλέον σημαντικό μερίδιο σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα …πως τα αντιμετωπίζεις;

-Τα ριάλιτι έχουν μπει ξανά στην ζωή του τηλεθεατή τα τελευταία χρόνια, έτσι λοιπόν και η μαγειρική δεν θα έμενε εκτός. Η τηλεόραση παραμένει το πιο δυνατό μέσο για να σου δώσει αναγνωρισιμότητα, όμως στην πραγματική κουζίνα τα πράγματα είναι αλλιώς. Αν δεν έχεις ταλέντο και μαγειρικό ήθος, σύντομα θα βρεθείς εκτός.

-Τελικά καλύτεροι στο μαγείρεμα, ποιοι είναι: οι άντρες ή οι γυναίκες; Ποιοι στο σπίτι; Και ποιοι έξω στην εστίαση;

-Ο ρόλος της γυναίκας μέσα στο σπίτι και ειδικά στο να μαγειρεύει καθημερινά για τους ίδιους ανθρώπους, είναι κάτι ασυναγώνιστο κατά την άποψή μου.  Και δεν μπορεί να μπει στην ζυγαριά ακόμη και με τον καλύτερο σεφ. Άλλωστε όλοι λέμε πάντα «ωραίο είναι σαν της μαμάς». Η εστίαση είναι μια από τις πιο σκληρές δουλειές. Δεν υπάρχει διαχωρισμός για εμένα ανάμεσα στα δύο φύλα. Ταλέντο, όρεξη και υπομονή να έχει κάποιος χρειάζεται.

-Πως ετοιμάζεις το menu ενός χώρου; Ας πούμε, όταν καλείσαι να φτιάξεις γεύσεις ή προτάσεις με εντονότερο γαστρονομικό χαρακτήρα;

-Πρώτα πρώτα επικεντρώνομαι στο να έχω σε ένα μενού τα αγαπημένα μου προϊόντα. Αυτά που φωνάζουν Κρήτη παντού στο κόσμο. Ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο και μόνο, τυριά επώνυμα, ξινόχοντρο, αλλαντικά από το νησί, όπως απάκι, ξιδάτο λουκάνικο κλπ. Επίσης χωρίς να ξεχνώ τα «θέλω» του πελάτη και φυσικά να μην προσβάλω τις συνταγές του τόπου μας.

-Τι είναι αυτό που κάνει την κρητική κουζίνα διεθνώς αναγνωρίσιμη και δημοφιλή; Οι καλές πρώτες ύλες;

-Πραγματικά η κρητική κουζίνα είναι ασυναγώνιστη. Οι καλές πρώτες ύλες, τα μοναδικά προϊόντα, που δύσκολα θα βρεις σε άλλο τόπο και η μεγάλη παράδοση ετών πάνω στην γαστρονομία είναι -θεωρώ- από τα πιο σημαντικά στοιχεία σε συνδυασμό με την αξεπέραστη κρητική φιλοξενία.

-Σε ποιο πιάτο η υλικό θα έλεγες ένα μεγάλο ΟΧΙ; Για ποιο λόγο;

-Στο φουά γκρα. Είναι κάτι που με βασανίζει χρόνια. Νόστιμο αλλά για να παραχθεί είναι βάναυσο ως προς το ζώο. Νομίζω ότι είναι το προϊόν, που θα ‘θελα να απαγορευτεί η παραγωγή του για πάντα.

-Ανάμεσα σε όλες τις επιμέρους ελληνικές κουζίνες, υπάρχει κάποια που τοποθετείς στην κορυφή; Και γιατί;

-Ανέκαθεν αγαπούσα πολύ την Κρητική κουζίνα. Ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που τα βήματα μου, με έφεραν σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

-Απλές γεύσεις γήινες και ντόπιες ή έθνικ κουζίνα; Τι προτιμάς καλύτερα;

-Είμαι λάτρης του καλού φαγητού αλλά σαν επαγγελματίας έχω αφοσιωθεί στην ελληνική και κρητική κουζίνα. Η προτίμησή μου είναι κατεξοχήν στο ελαιόλαδο.

Και δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο, γιατί δεν θα το αγαπούσα σίγουρα τόσο.

+ 5 Πράγματα που δεν θα πιστεύετε για τον chef Βασίλη Λεωνίδου

  • Μπορεί να γεννήθηκε στην Αθήνα, όμως μεγάλωσε στο Αγρίνιο
  • Έκανε επιπλέον σπουδές γύρω από το ελαιόλαδο. Μάλιστα αυτό το πάθος για το συγκεκριμένο προϊόν έφερε και μία μεγάλη βράβευση το 2017 από τον Ξένο Οδηγό Flos Olei στο ποιοτικό ελαιόλαδο, αναδεικνύοντάς τον, ως τον Καλύτερο Chef Eλαιολάδου στον κόσμο για το 2017
  • Έχει εργαστεί και στην Αθήνα και στο εξωτερικό με μεγάλους σταθμούς την «Ηλιάστρα» στο Αγρίνιο και τα «Καψαλιανά» στο Ρέθυμνο. Σήμερα βρίσκεται
    στην AVLI στο Ρέθυμνο.
  • Πλέον τον έχει κερδίσει η Κρήτη και μόνο. Είναι Σύμβουλος Γευσιγνώστης στην Εταιρεία Οlive Εpitome
  • Η μαγειρική νομίζω είναι κάτι το οποίο και δεύτερη ζωή να είχε και πάλι αυτό θα επέλεγε: να είναι μάγειρας..
Tags from the story
, ,
Written By
More from Go Hania

Η αναγέννηση των Φυσικών Υλικών από τους Zeropixel Architects

Tα πράσινα κτίρια είναι πλέον μία “παγκόσμια τάση” και η εξοικονόμηση ενέργειας...
Read More