Γιώργος Στάθακης | Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός

Οι φίλοι του τον περιγράφουν ως «εξαιρετικό μυαλό», οι άσπονδοι φίλοι του από την άλλη, του καταλογίζουν ότι μιλά ως τεχνοκράτης, αποφεύγοντας ριζοσπαστικούς τόνους. Ό,τι και αν ακούγεται για εκείνον πάντως, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου στον τομέα της Ανάπτυξης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σταθάκης, είναι σίγουρα ένας νηφάλιος συζητητής, ιδεολόγος και με βάθος σκέψης αριστερό…

 Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αντιπρύτανης και Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πάνω απ’ όλα Χανιώτης…

Ναι, γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Χανιά, εδώ τελείωσα και το σχολείο. Στη συνέχεια, πέντε χρόνια στην Αθήνα για σπουδές, άλλα έξι χρόνια στην Αγγλία και τρία χρόνια στην Αμερική.

Κοσμοπολίτης δηλαδή…

Αναπόφευκτα. Προέρχομαι όμως από μία αστική οικογένεια, αυτοδημιούργητη, ο πατέρας μου έφτιαξε μια επιχείρηση με τράτες και αλιευτικά η οποία ήταν πολύ επιτυχημένη για 20 χρόνια. Δεν ασχολήθηκα ποτέ με την οικογενειακή επιχείρηση, ήταν κάτι για το οποίο δεν με πίεσε ποτέ ούτε ο πατέρας μου ο οποίος ήθελε πάντοτε να αφοσιωθώ στα γράμματα, όπως έλεγαν τότε οι παλιοί.

_DSC9928B Είστε ευχαριστημένος από την ακαδημαϊκή σας καριέρα;

Πάρα πολύ. Κυρίως γιατί το Πανεπιστήμιο Κρήτης το οποίο ήταν πολύ κοντά σε αυτό που φανταζόμουν και ήθελα ως ακαδημαϊκή καριέρα, είναι ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο με ερευνητικές μέριμνες, με ενθάρρυνση στην διεθνή έρευνα και με πολύ καλές σχέσεις με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Με βοήθησε πολύ στην ακαδημαϊκή μου πορεία.

 Μερικοί σας χαρακτηρίζουν ως «αλεξιπτωτιστή» στην πολιτική ζωή των Χανίων, ίσως και «ξένο σώμα» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς και δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν έχω το προφίλ του παραδοσιακού πολιτικού των Χανίων. Δεν πηγαίνω σε κηδείες, μνημόσυνα, γάμους και τοπικές γιορτές, όχι από σνομπισμό, αλλά επειδή δεν προλαβαίνω και το εννοώ απόλυτα αυτό. Προφανώς αναλώνω τον περισσότερο χρόνο σε θέματα που αφορούν την κεντρική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά στα οικονομικά θέματα. Προφανώς και δεν μπορώ να παίξω τον ρόλο του παραδοσιακού πολιτικού.

Αυτό ίσως να «ξενίζει» γιατί στα Χανιά έχουμε μάθει αλλιώς τους πολιτικούς τόσα χρόνια. Τώρα οι Χανιώτες βλέπουν έναν αντιπρόσωπό τους στη Βουλή, να μη συμμετέχει σε γάμους και μνημόσυνα, αλλά να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές συζητήσεις στα πάνελ εκπομπών μεγάλων αθηναϊκών καναλιών. 

Νομίζω ότι οι περισσότεροι πολίτες που επέλεξαν να ψηφίσουν εμένα και το κόμμα μου, πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από την πολιτική μου παρουσία και τον πολιτικό μου ρόλο και ότι τιμώ την ψήφο τους. Είναι πιο σημαντικό, από το να παίξεις το ρόλο του παραδοσιακού πολιτικού.

 Κυκλοφορείτε στον δρόμο, χωρίς αστυνομική συνοδεία;

Ναι, κυκλοφορώ χωρίς Αστυνομικό.

Πως το εισπράττουν αυτό οι πολίτες, όταν είχαν συνηθίσει να βλέπουν τους πολιτικούς να κυκλοφορούν με κουστωδία;

Νομίζω ότι δεν ίσχυε πάντα αυτό για τους πολιτικούς. Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί το πρόβλημα με την βαθιά, οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση της χώρας.

Προσωπικά, το γεγονός ότι δεν άλλαξα τον τρόπο της ζωής μου, το θεωρώ μεγάλο πλεονέκτημα και χαρά. Αν χρειαζόταν να τον αλλάξω, μάλλον θα αποχωρούσα από την πολιτική.

Κινδυνεύουν οι πολιτικοί από τον λαό;

Κατά την γνώμη μου, όσοι έχουν κατοχυρώσει μια σχέση εντιμότητας με τους πολίτες, ανεξαρτήτως κόμματος, δεν νομίζω ότι κινδυνεύουν.

Αυτοί που ψήφισαν το Μνημόνιο 3;

Αυτοί υποθέτω πως, στις εκλογικές τους Περιφέρειες, ακόμη και αν ψήφισαν τα Μνημόνια και διατηρούν μια υγιή και ειλικρινή σχέση με τους ψηφοφόρους τους και τον κόσμο, δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Ο Τσίπρας υποσχέθηκε την αποκατάσταση των βασικών μισθών και των συντάξεων, είναι δυνατόν να γίνει αυτό;

Οι ελάχιστοι μισθοί και οι συντάξεις, είναι δυνατό ν’ αποκατασταθούν.

Και με ένα άρθρο;

Όχι με ένα άρθρο αλλά με δύο, καθώς το δεύτερο άρθρο πρέπει να λέει την αναδιανομή των φορολογικών εσόδων που πρέπει να γίνει προκειμένου να συμβεί αυτό, διαφορετικά, χωρίς την αναδιανομή των οικονομικών βαρών, δεν μπορεί να συμβεί.

«Βγαίνει» το πρόγραμμα αυτό;

Θεωρώ ότι «βγαίνει», υπό την προϋπόθεση ότι είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για να σταματήσει η ύφεση και να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Αλλιώς, χωρίς να ανακάμψει η οικονομία, δεν βγαίνει.”

Έχετε σχέδιο, ως ΣΥΡΙΖΑ;

Νομίζω ότι ήμασταν αρκετά πειστικοί προεκλογικά ότι έχουμε σχέδιο, στον αντίποδα του Μνημονίου, αναγνωρίζοντας τις πολλές δυσκολίες που θα έχει οποιαδήποτε αρνητική οικονομική πολιτική, που θα εφαρμοστεί στη χώρα.

Οι σχέσεις σας με τις συνιστώσες, ποια είναι;

Άριστη, γιατί πιστεύω πολύ στον πολιτικό πλουραλισμό που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι η πολυφωνία εμφανίζεται ως πρόβλημα, νομίζω ότι είναι ένα πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι σημαίνει μια έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ για τον απλό κόσμο, πέρα από τα όσα λέτε, εσείς οι Οικονομολόγοι;

Για τον απλό κόσμο, είναι ένα καταστροφικό σενάριο η επιστροφή στη δραχμή, διότι σημαίνει μια πτώση του βιοτικού επιπέδου του, 30 έως 40%, επιπλέον. Έχει ένα θετικό, ως προοπτική, η επιστροφή στο Εθνικό νόμισμα, αλλά ό,τι θετικό, θ’ αρχίσει να εμφανίζεται σε τέσσερα με πέντε χρόνια.

Κατά καιρούς, κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν υποστηρίξει πως δεν αποτελεί φετίχ το νόμισμα.

Ακριβώς επειδή η παραμονή στο νόμισμα, με τα Μνημόνια 1,2,3, δημιουργεί ένα δυσανάλογα μεγάλο οικονομικό και  κοινωνικό κόστος, το οποίο αρχίζει πλέον ν’ ακυρώνει τα πλεονεκτήματα του ευρώ. Δεν πρέπει να μεταφέρουμε το κόστος αυτό στην Ελληνική κοινωνία. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει η ίδια. Πρέπει να βγούμε από το Μνημόνιο και η Ελλάδα να παραμείνει στο Ευρώ.

Πως σχολιάζετε τις πρόσφατες αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup;

Η θέση η δικιά μας είναι πως όσο εφαρμόζεται το Μνημόνιο, το οποίο προκαλεί ύφεση και συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, τότε ανά έξι μήνες ή ένα χρόνο το Δημόσιο έλλειμμα θα πρέπει να κουρεύεται, διότι δεν υπάρχει τρόπος να προκαλεί σύνθεση και αποπληθωρισμό και να μην αυξάνεται το Δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Με λίγα λόγια, αν δεν αλλάξει η πολιτική, το Δημόσιο χρέος υπάρχουν τρεις τρόποι για να το αντιμετωπίσεις. Ο πρώτος είναι ο πληθωρισμός, ο δεύτερος είναι οικονομική ανάπτυξη και ο τρίτος είναι η μερική διαγραφή του. Και τα τρία δεν γίνονται. Συνεπώς, για όσο διάστημα εφαρμόζεται μια πολιτική που αντί για ανάπτυξη προκαλεί ύφεση και αντί για πληθωρισμό-αποπληθωρισμό, το Δημόσιο χρέος θα κουρεύεται αναγκαστικά ανά έξι μήνες ή ανά ένα χρόνο.

Γιατί όμως “θριαμβολογούν” τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο κ. Στουρνάρας; Υπάρχει κάτι το οποίο δεν μας αποκαλύπτουν;

Αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή να μας το πουν. Πάντως το 2013, εάν εφαρμοστούν όπως ψηφίστηκαν τα μέτρα, η ύφεση σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού θα είναι στο 7% και το χρέος παρά τα 42 δισεκατομμύρια του “κουρέματος, θα χρειαστεί εκ νέου “κούρεμα” της τάξεως του 82% όπως ζήτησε η Λαγκάρντ.

_DSC9933Έχετε “κονταροχτυπηθεί” στην Βουλή και εσείς και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκρατικοποιήσεις. Εκτιμάτε ότι είναι ξεπούλημα του πλούτου Ελληνικού λαού;

Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων απευθύνεται σε μια οικονομία που είναι ήδη πολύ ιδιωτικοποιημένη σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και αυτό οφείλεται στο ρεκόρ αποκρατικοποιήσεων που έκανε η χώρα επί Πρωθυπουργίας Σημίτη. Ουσιαστικά ο κρατικός τομέας στην Ελλάδα είναι πολύ μικρός και περιορίζεται μόνο στις Δημοτικές     Επιχειρήσεις, όπως το νερό, το ρεύμα και ο τζόγος, ως εκ τούτου αυτοί που προσπάθησαν να κινητοποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις, κατέφυγαν στην αξιοποίηση της λεγόμενης δημόσιας γης, η οποία απαγορεύεται από το Σύνταγμα να πουληθεί. Άρα, η προσπάθεια να επικεντρωθεί το πρόγραμμα στις αποκρατικοποιήσεις, δείχνει το αδιέξοδο των αποκρατικοποιήσεων. Εμείς δεν είμαστε Κρατιστές, όσον αφορά το ιδιωτικό σκέλος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ίσα-ίσα το αντίθετο. Αλλά θεωρούμε ότι ο κρατικός πυλώνας πρέπει να υπάρχει στις Τράπεζες. Ο κρατικός πυλώνας πρέπει να έχει λόγο στις κρατικές υποδομές, ρεύμα, νερό, υποδομές. Για την αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας, υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι να αξιοποιηθούν κάποια πράγματα με διεθνείς συμπράξεις, από το να ξεκινάμε με την ιδέα ότι πρέπει να παραχωρούμε το κάθε κομματάκι γης σε σχήματα τα οποία είναι αίολα και πιθανόν καθόλου αποδοτικά για το Δημόσιο συμφέρον.

Πως σχολιάζετε το “δώρο” της Κυβέρνησης στον όμιλο Πειραιώς με την παραχώρηση της Αγροτικής Τράπεζας;

Αυτό αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα, για το λόγο αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεβάσει πάρα πολύ τους τόνους για τις αποκρατικοποιήσεις, ακριβώς γιατί η Αγροτική Τράπεζα, αν εντασσόταν στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποιήσεων όπως ακριβώς έκαναν οι ιδιωτικές, δεν θα είχε κανένα απολύτως πρόβλημα, καθώς είναι μια τράπεζα με ειδικό ρόλο, πολύ περισσότερο σήμερα για τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Δόθηκε ουσιαστικά, αφού διασπάστηκε πρώτα σε κομμάτια, δωρεάν στον όμιλο Πειραιώς. Αυτού του τύπου οι αποκρατικοποιήσεις, είναι σκανδαλώδεις  και αδιανόητες. Αφού χώρισε η κακή και η καλή τράπεζα, ανταλλαγή μετοχών να έκαναν με την Πειραιώς θα ήταν μια λύση καθώς το κράτος θα γινόταν κατά 20% πλουσιότερο. Θα ήταν μια ρύθμιση γιατί πρόκειται για μια εμπορική ανταλλαγή που δεν θα την έκανε ο οποιοσδήποτε, ανά τον κόσμο. Ούτε αυτό δεν έγινε.

Έχετε απέναντί σας μέχρι στιγμής τους Τραπεζίτες, τα Μέσα Ενημέρωσης, τους Γερμανούς και τους Αμερικάνους. Πως θα κυβερνήσετε, εν μέσω τόσων… «εχθρών»;

Θα κυβερνήσουμε με τη διεθνή στήριξη όλων των δυνάμεων που σήμερα συγκρούονται με την Γερμανία και τις πολιτικές που επιβάλλονται στην Ευρώπη. Αυτό αφορά το σύνολο των χωρών του Νότου. Ένα κομμάτι αφορά την επανεκλογή Ομπάμα, γιατί η πολιτική της Αμερικής στην διαχείριση της κρίσης είναι ακριβώς στον αντίποδα της Γερμανικής πολιτικής. Έχει πολλά στοιχεία από την οικονομική πολιτική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα δεν θεωρούμε δεδομένο ότι η Αμερική, θα είναι εξ ορισμού, ο αντίπαλος σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η διαμάχη αφορά την οικονομική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωζώνη και στις χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες καθιστούν την Ευρωπαϊκή πολιτική στο πλήρες αδιέξοδο.

Το πείραμα Μόντι το θεωρείτε πετυχημένο;

Το πείραμα Μόντι είναι πετυχημένο, διότι αντικατέστησε το πείραμα Μπερλουσκόνι, που είχε υπερβολικά στοιχεία. Το πείραμα Μόντι, είναι ένα ήπιο πρόγραμμα προσαρμογής και σταθεροποίησης που δεν έχει καμία σχέση με το Ελληνικό Μνημόνιο. Έχει χρονοδιάγραμμα τέλους, καθώς τον Απρίλιο θα γίνουν εκλογές και θα επανέλθουν σε κανονική πολιτική κυβέρνηση. Άρα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που εφαρμόζουν άλλες χώρες.

Πολλοί λένε ότι ο Σταθάκης ξέρει πάρα πολύ καλά τα Οικονομικά, αλλά για τα μεγάλα τοπικά θέματα, είναι βαθιά “νυχτωμένος.”

Δεν ισχύει αυτό! Έχω πάρει θέση σε πολύ μεγάλα θέματα που αφορούν το νομό μας, όπως αναπτυξιακά, το αεροδρόμιο, τα έργα του Ο.Α.ΔΥ.Κ. που έχουν ανασταλεί, τα προβλήματα του νερού, όλα τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αγροτική παραγωγή. Είχα πάρα πολλές συναντήσεις με ομάδες παραγωγών και μικρούς επιχειρηματίες που κάνουν εξαιρετική δουλειά, παρακολουθώ και τα συνέδριά τους, που είναι πολύ καλά. Είμαι παρών σε όλες τις συζητήσεις για τα θέματα του νομού και έχω κάνει συναντήσεις με όλους τους φορείς.

Προφανώς και δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν έχω το προφίλ του παραδοσιακού πολιτικού των Χανίων. Δεν πηγαίνω σε κηδείες, μνημόσυνα, γάμους και τοπικές γιορτές, όχι από σνομπισμό, αλλά επειδή δεν προλαβαίνω και το εννοώ απόλυτα αυτό.

Το γεγονός ότι δεν άλλαξα τον τρόπο της ζωής μου, το θεωρώ μεγάλο πλεονέκτημα και χαρά. Αν χρειαζόταν να τον αλλάξω, μάλλον θα αποχωρούσα από την πολιτική.

Έχω αποκλείσει σε κάθε περίπτωση την πιθανότητα να διεκδικήσω τον Δήμο Χανίων. Αυτοί που «ανησυχούν», να μη φοβούνται.

Τους δυο χιλιάδες και κάτι που “σταύρωσαν” τ’ όνομά μου, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν τους γνωρίζω κι αυτό το θεωρώ μια «υγιή σχέση».

Δεν κάνω “χάρες” πολύ απλά γιατί αυτό δεν με εκφράζει. Δεν ακολουθώ τέτοιες πρακτικές κι αυτός είναι ένας χορός για τον οποίο χρειάζονται δυο…

 

Βγαίνει αποτέλεσμα από αυτές τις συναντήσεις ή γίνονται, όπως λέμε, για να γίνονται;

Κοιτάξτε, οι συναντήσεις είναι απαραίτητες για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση του τοπικού βουλευτή, για να ανταλλάσσονται οι απόψεις των φορέων και να γίνονται κοινές παρεμβάσεις σε ορισμένα θέματα από τους βουλευτές των Χανίων.

Έχετε κάνει εσείς παρεμβάσεις στην Βουλή για ένα τοπικό θέμα;

Έχω κάνει αρκετές. Νομίζω ότι το σύνολο των επερωτήσεων μέχρι στιγμής, είναι είκοσι έξι… Παρακολουθώ από πολύ κοντά όλα τα θέματα και δεν υπάρχει τοπικό θέμα που να συζητείται σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο και να μην είμαι ενήμερος ή να μην συμμετέχω.

Υπάρχει θέμα με το λιμάνι της Σούδας;

Αυτό είναι μετέωρο ακόμα ως ερώτημα. Έχω παρακολουθήσει και τις τρεις συσκέψεις που έχουν γίνει και στο Δήμο και αλλού για το λιμάνι της Σούδας, έχω κάνει δυο συναντήσεις με την προηγούμενη ηγεσία του Λιμενικού Ταμείου και με την σημερινή, υπάρχει ένα πολύ καλό σχέδιο ανάπτυξης του Λιμανιού από  το υπάρχον Λιμενικό Ταμείο. Εντάχθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν ξέρω αν θα ιδιωτικοποιηθεί ή όχι, είναι αρκετά αίολο το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων  των Λιμανιών. Πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας προκειμένου, καταρχήν να μην προχωρήσει μια επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση σαν αυτές που πιθανόν να γίνουν, κυρίως όμως, για να μπορέσει ν’ αναπτυχθεί το λιμάνι με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί. Είναι πολύ βασικό γιατί το νομό αλλά και για την  πόλη.

Την άποψη του Δήμου για την δημιουργία ενός Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ούτως ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να ιδιωτικοποιηθεί την συμμερίζεστε;

Όχι, διαφωνώ. Το είπα και στην σύσκεψη που έγινε με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο, ότι είναι μια λανθασμένη επιλογή. Το λιμάνι πρέπει να είναι ενταγμένο σε Φορείς που ξέρουν να διαχειρίζονται λιμάνια. Είμαστε υπέρ της κοινής διαχείρισης των λιμανιών, δηλαδή να είναι  πιθανότατα ένας Οργανισμός ο οποίος θα διαχειρίζεται όλα τα λιμάνια, όχι μόνο αυτό της Σούδας, αλλά όλα τα λιμάνια της Κρήτης, από τα μικρά λιμάνια του Νομού, έως και αυτό του Ρεθύμνου. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση είναι καλύτερα ν’ ανατεθούν σε έναν Φορέα που ξέρει να κάνει την δουλειά του, οι Δήμοι δεν ξέρουν να το κάνουν αυτό,. Θα είναι ένας Φορέας, ο οποίος μπορεί να διαχειρίζεται και να αναδιανέμει τους πόρους. Άρα εμείς, είμαστε υπέρ ενός διευρυμένου Λιμενικού Ταμείου, τόσο οικονομικά, όσο και θεσμικά και Γεωγραφικά.

Η σύνδεση του Βόρειου Οδικού Άξονα με το Αεροδρόμιο και το Λιμάνι;

Είναι ένα μεγάλο έργο και απορούμε όλοι γιατί δεν έχει γίνει εδώ και τόσες δεκαετίες. Δεν έχω ερμηνεία για το ποιος ή τι φταίει. Πρέπει να δούμε πού προσκρούει, έχω ακούσει διάφορες ερμηνείες περί συμφερόντων, περί αδυναμίας χάραξης, αλλά δεν έχω πειστεί για το γεγονός ότι όλα αυτά αποτελούν εμπόδιο για τη χάραξη και υλοποίηση, ενός τόσο σημαντικού έργου για τα Χανιά.

Να σας πάω λίγο πίσω, στις Περιφερειακές Εκλογές, όπου ήσασταν επικεφαλής στην Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης, που τα πήγατε πολύ καλά. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα, για ν’ ανακαλύψουν τον Σταθάκη ή σας γνώριζαν από πριν;

Ένα μεγάλο μέρος δεν με ήξερε. Κάποιοι προφανώς με ήξεραν από την επαφή τους με το Πανεπιστήμιο. Αλλά με την Περιφερειακή Κίνηση έγινε ένα μεγάλο βήμα, ο κόσμος με γνώρισε καλύτερα, όχι μόνο στα Χανιά αλλά και σε άλλους νομούς.

Η πρόταση να είστε υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έγινε από τα κεντρικά του κόμματος;

Προτάθηκα από τα Κεντρικά γραφεία, αλλά φυσικά και με τη συναίνεση των τοπικών οργάνων.

Με τις τοπικές συνιστώσες, πώς τα πάτε;

Κανονικά, φυσιολογικά… Δεν έχει εκδηλωθεί κάποια δημόσια δυσαρέσκεια, αντιπαράθεση, κ.τ.λ.

Μήπως σε τοπικό επίπεδο, τους «χαλάσατε λίγο τη σούπα»;

Πρέπει να απευθυνθείτε σ’ εκείνους, που θεωρείτε ότι, ενδεχομένως, «ενοχλώ» με τις ιδέες, τις απόψεις ή τη συμπεριφορά μου. Εγώ δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο.

Έχετε σκοπό να ασχοληθείτε με τα τοπικά πράγματα; Για παράδειγμα, λένε κάποιοι πως αν θέσετε υποψηφιότητα για τον Δήμο Χανίων, θα σαρώσετε.

Το έχω συζητήσει με πολλούς φίλους που έχουν αυτή την άποψη και το έχω αποκλείσει σε κάθε περίπτωση. Το ξέρουν δηλαδή όλοι αυτό. Δεν θα διεκδικήσω τον Δήμο Χανίων, να μη φοβούνται.

Υποστηρίζουν πολλοί ότι ο Γιώργος Σταθάκης δεν ασχολείται με τα τοπικά κομματικά, αλλά μιλάει μόνο με τους «από πάνω», ισχύει αυτό;

Μιλάω με τους από πάνω για τη δουλειά που κάνω από εκεί και πάνω. Όσον αφορά τα τοπικά οργανωτικά, είμαι παρών στις συνεδριάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν εμπλέκομαι τόσο πολύ.

Κάποιοι άλλοι ψιθυρίζουν πως ο Σταθάκης, στις επόμενες εκλογές, θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών. Αληθεύει;

Είναι πολύ καλό που αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπεί τα Χανιά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Εμένα μου αρέσει πολύ που είμαι Βουλευτής Χανίων. Το θέλουν άλλωστε και ο πρόεδρος του κόμματος, αλλά και τα όργανα του κόμματος.

Σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι στις προηγούμενες εκλογές αντλήσατε από μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων, αλλά στις επόμενες θα χάσετε πολύ από την δύναμή σας, τι απαντάτε;

Δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για ν’ απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, καθώς ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία της σταυροδοσίας. Πάντως, αυτό που έχω να πω είναι ότι οι πολίτες και στο θέμα του σταυρού έχουν κρίση και επιλέγουν. Προσωπικά, δεν βγήκα στο λεγόμενο “κυνήγι” του σταυρού. Με χαροποιεί δε το γεγονός ότι πολλοί από τους ανθρώπους που συναντώ στον δρόμο, μου λένε ότι με ψήφισαν χωρίς να τους γνωρίζω! Αυτό το θεωρώ μια υγιή σχέση, καθώς τους δυο χιλιάδες και κάτι που “σταύρωσαν” τ’ όνομά μου, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν τους γνωρίζω.

Έχετε πολιτικό γραφείο με υπαλλήλους που σηκώνουν τηλέφωνα και πολίτες που ζητούν πάσης φύσεως “χάρες;”

Έχω ένα πολιτικό γραφείο που λειτουργεί μέσα στη Βουλή και  απασχολούνται τρία άτομα, που απαντούν στα τηλέφωνα, ενώ εγώ ασχολούμαι με τα αναπτυξιακά θέματα που είναι ο τομέας μου. Στα Χανιά, το γραφείο φτιάχνεται και θα λειτουργήσει στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αν εγκριθεί, περιμένω ένα άτομο με απόσπαση από το Δήμο για να εργαστεί στα τοπικά θέματα. Δεν κάνω “χάρες” απλά γιατί αυτό δεν με εκφράζει. Δεν ακολουθώ τέτοιες πρακτικές κι αυτός είναι ένας χορός για τον οποίο χρειάζονται δυο… Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ν’ αναπαράγει λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος οι οποίες και μας οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν…

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 44 του Go Hania

Written By
More from Go Hania

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο της επέκτασης του προβλήτα «Αδριάς»...
Read More

Leave a Reply