Δίνοντας μία μονάδα αίματος προσφέρεις ανεκτίμητη βοήθεια στο συνάνθρωπο σου

Κάθε τι  που δημιουργείται έχει αφορμή  και σκοπό… Η αφορμή ήταν ο χαμός  ενός  παιδιού σε τροχαίο  ατύχημα. Η αναζήτηση ασκών αίματος  και η ανταπόκριση  του  κόσμου, δυστυχώς, δεν κατάφεραν να  κρατήσουν στη ζωή το Γιάννη Ροδουσάκη. Ο πόνος και η απώλεια έγιναν  έργο, αγάπη και ανιδιοτελής προσφορά δημιουργώντας το Μάιο του 2008 το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Χανίων Αγ. Ιωάννη. Από την ίδρυσή του ο σύλλογος είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών(ΠΟΣΕΑ) , της αντιπροσωπευτικότερης μη κερδοσκοπικής εθελοντικής οργάνωσης, και προσπαθεί να κάνει τους ανθρώπους τακτικούς εθελοντές αιμοδότες και παράλληλα να τους ενημερώσει και να  τους κάνει   πιο ευαισθητοποιημένους στις  ιδέες  της εθελοντικής αιμοδοσίας, τη δωρεά οργάνων και ιστών σώματος ,τη δωρεά αιμοπεταλίων και ομφαλοπλακουντικού αίματος.

AIMO (4)

Ο σύλλογος κάθε μήνα διοργανώνει δύο εθελοντικές αιμοδοσίες σε όλα τα μέρη του Νομού Χανίων πάντα με την υποστήριξη του τμήματος αιμοδοσίας του νοσοκομείου Χανίων και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, εταιρίες και συλλόγους. Εκτός  αυτών, κάθε χρόνο διοργανώνει την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας το μήνα Ιανουάριο, εκδήλωση για τη γιορτή  ημέρας της γυναίκας το Μάρτιο, συμμετέχει την 28η Οκτώβρη και την 25η Μάρτη στην παρέλαση, στις  14 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, ενημερώνει  σε κεντρικό σημείο της πόλης ,μοιράζοντας φυλλάδια και σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους συλλόγους ανά την Ελλάδα οργανώνεται μια κοινή δράση με προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμμετέχει στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, στην Αμφικτιονία και στο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών που διοργανώνονται σε διαφορετικό μέρος της Ελλάδας κάθε  χρόνο.

Σημαντικό για το σύλλογο είναι ότι από φέτος σε συνεργασία με τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα διοργανώνονται επισκέψεις σε σχολεία της πόλης μας με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών ώστε να διαμορφωθεί συνείδηση στους μελλοντικούς υποψήφιους εθελοντές αιμοδότες.

Εμείς ήρθαμε σε επαφή με την κ. Ελπίδα Καλφάκη, γραμματέα της Πανελλήνιας Επιτροπής Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ε.Ν.Ε.Α.), ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος εντάσσεται στο δυναμικό κομμάτι της Π.Ο.Σ.Ε.Α. απευθυνόμενος σε νέους και νέες εθελοντές ηλικίας από 18 έως 30 ετών, με κύριο σκοπό να καταστήσει την Ελλάδα αυτάρκη σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα και εκείνη μας ενημέρωσε για κάποια βασικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουμε, όπως ότι ο όγκος του αίματος που λαμβάνεται κατά την αιμοδοσία είναι μόνο το 1/20 του συνολικού όγκου αίματος του ανθρώπου. Η αναπλήρωση του χαμένου όγκου γίνεται σε 10 μόνο λεπτά, ενώ ο όγκος του πλάσματος αποκαθίσταται σε 12 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε 1 μήνα περίπου. Εξάλλου, η αιμοδοσία είναι και ωφέλιμη για τον οργανισμό κάθε υγιούς δότη, διότι κινητοποιείται ο μυελός των οστών του, για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος.

Σε κάθε νοσοκομείο 2 στους 10 ασθενείς κατά μέσο όρο χρειάζονται μετάγγιση. Έτσι, οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας σε αίμα, ξεπερνούν πολύ περισσότερο από τις 550.000 – 600.000 φιάλες και καλύπτονται από τις εξής πηγές: 
50 % από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών.

40 % από μεμονωμένους εθελοντές αιμοδότες καθώς και συγκροτημένους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών .
5 % από τις ένοπλες δυνάμεις.
Δυστυχώς, επειδή οι αυξημένες ανάγκες της χώρας μας δε καλύπτονται πλήρως βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, πράγμα που δεν μας τιμά ως χώρα και είναι οικονομικά ασύμφορο. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ζητούν απεγνωσμένα μια φιάλη αίματος. Ας μην αντιμετωπίσουν την αδιαφορία.

Σημαντικό, επίσης, να γνωρίζουμε κάποια βασικά στοιχεία για τον υποψήφιο αιμοδότη, όπως ότι κατά τη λήψη του ιστορικού πρέπει να αναφέρει τυχόν συμπτώματα, ώστε να βοηθήσει το ιατρικό προσωπικό να κρίνει με ασφάλεια. Λόγω του κινδύνου μετάδοσης του AIDS αποκλείονται άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου π.χ. ομοφυλόφιλοι, ναρκομανείς κλπ. Και φυσικά ότι αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άντρες και γυναίκες, ηλικίας 18 – 62 ετών, κάθε 3 μήνες οι άντρες και κάθε 4 μήνες οι γυναίκες. Αλλά αίμα ΔΕΝ μπορούν να δώσουν όσοι πάσχουν από διάφορα νοσήματα ή παθολογικές καταστάσεις που απαγορεύουν οριστικά ή πρόσκαιρα την αιμοδοσία.

Ο αποκλεισμός αυτός γίνεται για να μην επιβαρυνθεί η υγεία του αιμοδότη και για να διασφαλιστεί η ποιότητα του αίματος που θα μεταγγισθεί στο λήπτη. Τέτοιες καταστάσεις είναι ασθενείς και φορείς του AIDS, οι οποίοι αποκλείονται οριστικά από την αιμοδοσία,  Ηπατίτιδας B και C, Ελονοσίας, χρόνιων νοσημάτων, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, υπέρταση, χρόνια νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια, αναιμία, χρήση ναρκωτικών, αλκοολισμός, σοβαρές αλλεργικές καταστάσεις,  εγκυμοσύνη, φορείς ετερόζυγης Μεσογειακής αναιμίας αν το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης είναι κάτω από 12 gr/dl, λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Γιατί πρέπει να γίνεις εθελοντής αιμοδότης; Αναρωτιόμαστε και οι αιμοδότες του συλλόγου μας απαντούν, για την προστασία του ίδιου του αιμοδότη, δεδομένου ότι βρίσκεται συνεχώς σε κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο και επιβεβαιώνεται έτσι η καλή του υγεία. Για την ασφάλεια του αίματος που χορηγείται, γιατί σίγουρα η ασφάλεια του αίματος του εθελοντή είναι μεγαλύτερη από αυτήν του περιστασιακού αιμοδότη όσον αφορά την πιθανότητα μετάδοσης διαφόρων ιογενών νοσημάτων .Για την εγγύηση ότι υπάρχει εφεδρεία αίματος σε συγκεκριμένες περιόδους όπως καλοκαίρι, Χριστούγεννα κλπ. Γιατί η κάλυψη των αναγκών με πραγματικά εθελοντικά προσφερόμενο αίμα δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας (για την στιγμή της ανάγκης) και υπερηφάνειας (για την συμμετοχή) και καθιστά την χώρα μας αυτάρκη και ανεξάρτητη.

Ήξερες ότι δίνοντας μία μονάδα αίματος προσφέρεις ανεκτίμητη βοήθεια στο συνάνθρωπο σου που το έχει ανάγκη; και αυτή είναι η κυριότερη ανταμοιβή σου, όμως ακόμα δικαιούσαι αίμα σε ώρα προσωπικής ή οικογενειακής ανάγκης και δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις σε περίπτωση προσωπικής σου ασθένειας.

Written By
More from GOHANIAMAG

Αδάμ Μπούτζουκας: Η ανταμοιβή μου είναι η χαρά των γονιών να βλέπουν τα παιδιά τους να χορεύουν

Μεγαλωμένος μέσα στην παράδοση και τους τοπικούς χορούς, ο Αδάμ Μπούτζουκας, γιος...
Read More

Leave a Reply