Δημήτρης Καπουράνης:  «Ρόλος του καλλιτέχνη είναι να φωτίζει, να ψυχαγωγεί, να αμφιβάλλει & να μορφώνει ανεξαρτήτου εποχής».

Τον είδαμε να πρωτοεμφανίζεται στην τηλεοπτική σειρά «Η Λέξη που δε λες» του Θοδωρή Παπαδουλάκη, με τη συμμετοχή του στο κινηματογραφικό  «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη να ακολουθεί, ενώ το περασμένο χειμώνα επέστρεψε στη μικρή οθόνη με την  επιτυχημένη τηλεοπτική παραγωγή της ΕΡΤ« Τα Καλύτερα μας Χρόνια» σε σκηνοθεσία της Όλγας Μαλέα.

Διαγράφοντας μια ανοδική και πολλά υποσχόμενη πορεία, σε  μια εποχή όλο αντιξοότητες για την τέχνη και τους καλλιτέχνες, ένα από τα πιο φρέσκα πρόσωπα στο χώρο της υποκριτικής και άρτι αφιχθείς από τη σχολή του Εθνικού θεάτρου, ο νεαρός ηθοποιός Δημήτρης Καπουράνης δηλώνει «αισιόδοξος, πολυλογάς και ενθαρρυντικός». Εμείς ρωτάμε κι εκείνος απάντα για τα Χανιά όπου μεγάλωσε, την τέχνη του, τον εαυτό του, τη μουσική του, τους ρόλους, τα επαγγελματικά του σχέδια, τις παρούσες και μελλοντικές του εργασίες και συν-εργασίες.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Μαθιουδάκη Αθηνά

Αν κλείσεις για μια στιγμή τα μάτια και σκεφτείς τα Χανιά ποιά είναι η πρώτη εικόνα που σου έρχεται στο μυαλό;

Η θέα από τον λόφο Καστέλι, ή καλύτερα η θέα από το “μπαλκόνι” της Ρόζας, γεμάτη με κόσμο σε αυτοσχέδια τραπέζια και μουσική.

Τι θα άλλαζες και τι θα κρατούσες αναλλοίωτο στην πόλη που μεγάλωσες;

Θα ήθελα οι πολίτες των Χανίων να μάθουν να αποδέχονται το διαφορετικό όπως     αποδέχονται την τουριστική σεζόν. Στον αντίποδα, θα ήθελα να μείνει αναλλοίωτη η Σπλάντζια και η οδός Νταλιάνη στο παλιό λιμάνι.

Αν περιέγραφες τον εαυτό σου με τρία επίθετα, ποιά θα ήταν αυτά;

Αισιόδοξος. Πολυλογάς. Ενθαρρυντικός.

Ένα βιβλίο, μια ταινία, ένα τραγούδι που σε συγκινούν;

Το Διπλό βιβλίο του Δημήτρη Χατζή. Taste Of Cherry του Abbas Kiarostami, και  φυσικά η Σιωπή από τα Ξύλινα Σπαθιά.

Ο χαρακτήρας που υποδύεσαι στην σειρά “Τα Καλύτερα μας Χρόνια” είναι ο “Αντώνης” που αντιδρά και εξεγείρεται στο κοινωνικό κατεστημένο. Υπάρχει μια αξία, μια ιδέα, ένα ιδανικό που θα έκανε τον Δημήτρη να εξεγερθεί;  Η αδικία και το ψέμα.

Ο “Αντώνης” δρα αντιδραστικά ορμώμενος από τον έρωτα. Τι θέση έχει ο έρωτας στη δική σου ζωή και που θα έφτανες για χάρη του;

Ο Αντώνης είναι σίγουρα πολύ πιο τολμηρός από εμένα, αυτό είναι βέβαιο. Ότι απάντηση και να σου δώσω θα είναι σίγουρα πιο πληκτική από αυτήν που ο Αντώνης θα έδινε. Εμπνέομαι από την αφέλεια και την ορμή του χάριν του έρωτα, και εύχομαι κάποια στιγμή να φτάσω και εγώ να τολμήσω όσα τολμάει αυτός.

Εκτός από ηθοποιός είσαι και μουσικός. Τραγουδάς στην ψυχεδελική – ροκ μπάντα «Cosmonuts». Θα μας ξεναγήσεις στον κόσμο της μουσικής σου;

Ευελπιστώ αυτό το καλοκαίρι , να σας ξεναγήσω μαζί με την μπάντα μου στον κόσμο της μουσικής μας – δια ζώσης – στα Χανιά ! Τον τελευταίο χρόνο δουλεύουμε, με όλες τις δυσκολίες που η πανδημία μας έχει επιβάλει, τον καινούργιο μας δίσκο, τον οποίο προορίζουμε για LP. Έχουμε ήδη κυκλοφορήσει δύο δίσκους “Holidays In Andromeda” και “Leaps Of Fate” τους οποίους ο καθένας μπορεί να βρει στο Youtube και Spotify.

Τι γνώμη έχεις για το “Θέατρο στην Οθόνη” :τις online και τις μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις που είδαμε κατά την διάρκεια της πανδημίας;

Όταν το μέσω προβολής αλλάζει, οφείλει ο κάθε δημιουργός να αλλάζει και τον τρόπο απόδοσης του εκάστοτε έργου. Όταν αυτό δεν συμβαίνει – και στην περίπτωση των ελληνικών παραστάσεων που εγώ είδα online, δεν συνέβη- τότε προσωπικά δεν βρίσκω ενδιαφέρον και λόγο να το παρακολουθήσω. Αν το κοινό βέβαια βρίσκει ενδιαφέρον σε κάτι τέτοιο, δεν μπορούμε να το καταδικάσουμε, αποτελεί μια μορφή έκφρασης. Παρ’ όλα αυτά αμφιβάλω αν θα συνεχιστεί μόλις τα θέατρα ανοίξουν.

Ποιος είναι κατά την άποψη σου ο ρόλος της τέχνης και του καλλιτέχνη στην εποχή του COVID-19;  O ρόλος της τέχνης και του καλλιτέχνη είναι να φωτίζει, να ψυχαγωγεί, να αμφιβάλλει και να μορφώνει ανεξαρτήτου εποχής.

Από την αρχή κιόλας της πορείας σου έχεις δουλέψει με σημαντικούς καλλιτέχνες σκηνοθέτες και σεναριογράφους. Θα μοιραστείς μαζί μας την εμπειρία από τις συνεργασίες σου; Νιώθω τρομερά ευγνώμων που κατάφερα και δουλεύω ενώ παράλληλα στέκω δημιουργικός μέσα σε όλο αυτό το χάος αμφιβολίας που επικρατεί. Έχω επίσης την τύχη να συνεργάζομαι με εξαίρετους ανθρώπους στην σειρά «Τα Καλύτερα μας Χρόνια» αλλά και με την ομάδα «Κι όμως Κινείται», που αν με ρωτάς είναι το πρώτο που έχει κανείς ανάγκη σε αυτόν τον χώρο.

Ποια είναι τα σχέδια και οι επερχόμενες συνεργασίες σου για το 2021 σε κινηματογράφο, θέατρο, τηλεόραση και μουσική.

Κατ’ αρχάς μπορώ πλέον να ανακοινώσω ότι η σειρά θα συνεχιστεί για δεύτερη σεζόν, γεγονός που με χαροποιεί καθώς το συνεργείο θα παραμείνει το ίδιο. Τον τελευταίο χρόνο δουλεύω πάνω σε ένα σενάριο μυθοπλασίας μεγάλου μήκους και σκοπεύω το προσεχές διάστημα να το τρέξω. Η κατάσταση στα θέατρα είναι τόσο αβέβαιη που δεν μπορώ ακόμα να ανακοινώσω κάτι, όσο για τα μουσικά θέλω να ελπίζω πως του χρόνου τέτοια περίοδο θα μιλάμε για τον καινούργιο μας δίσκο με τους «Cosmonuts».

Πριν από μερικά χρόνια πήρες το ρίσκο ν’ αφήσεις το Πολυτεχνείο για το θέατρο ακολουθώντας ένα όνειρο. Τι θα έλεγες σ’ ένα παιδί που ονειρεύεται σήμερα όπως κι εσύ τότε. “Δεν υπάρχει τίποτα πιο μάταιο από το να συμβουλεύεις έναν ερωτευμένο” λέει ο Νιρβάνας. Εγώ θα προσθέσω “… και ονειροπόλο”.

Written By
More from Go Hania

Go Out spring dining!

ξεχωριστές προτάσεις για φαγητό [caption id="attachment_110400" align="aligncenter" width="243"] Passa-Tempo Mix Grill Platter: Παϊδάκια, φτερούγες...
Read More