Εθελοντισμός για την φύση και τον άνθρωπο

Οι Εθελοντές Εκτάκτων Αναγκών Νομού Χανίων είναι μια νέα Διασωστική –Περιβαλλοντική Εθελοντική Μη Κυβερνητική Ομάδα που απαρτίζεται σήμερα από 40 μέλη και δραστηριοποιείται σε τρεις βασικούς τομείς: Τη διάσωση ανθρώπων από τον δύσκολο όγκο των Λευκών Ορέων που περιλαμβάνει τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς και το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 με χιλιάδες επισκέπτες ετησίως, την προστασία της φύσης με την προσφορά ανθρώπινου δυναμικού κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και την ανάπτυξη πνεύματος  Εθελοντισμού, σε οργανωμένη βάση, σε όλη την ενδοχώρα του Νομού σε συνεργασία με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων. Ο Ιδρυτής και γενικός αρχηγός της ομάδας Ευτύχης Χλωράκης, μιλά στο Go Hania για την ιδέα, τη φιλοσοφία, το όραμα και τους στόχους των ανθρώπων της ΕΘ.Ε.Α….

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟ νομός Χανίων διαθέτει πλήθος εθελοντικών οργανώσεων. Τι είναι αυτό που θα κάνει τη συγκεκριμένη να ξεχωρίσει;

Η ομάδα μας δημιουργήθηκε από ένα πυρήνα έμπειρων ανθρώπων στον τομέα του Εθελοντισμού, που βλέποντας και ζώντας τις αδυναμίες των άλλων ομάδων θεωρήσαμε ότι ο νομός αξίζει μια ομάδα διαφορετική με βάθος, σωστή και ειλικρινή διοίκηση, σωστή εκπαίδευση, άρτιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και κίνητρα για προσέλκυση εθελοντών. Όραμά μας είναι η ανάπτυξη εθελοντικής παιδείας από τη σχολική ηλικία, τόσο σε θέματα πολιτικής προστασίας όσο και σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, μέσα από διάφορες εκδηλώσεις και προγράμματα που θα υλοποιηθούν σε βάθος πενταετίας. Άλλωστε, το ότι επιλεγήκαμε (ανάμεσα από πλήθος εθελοντικών οργανώσεων ανά την Ελλάδα) μέσα στις 16 πιο ελπιδοφόρες που θα τύχουν ειδικής χρηματοδότησης από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση από τη φετινή κιόλας αντιπυρική περίοδο, σημαίνει ότι κάποιοι με μεγάλη εμπειρία αναγνώρισαν και πίστεψαν την προσπάθεια μας. Ήδη η συνεργασία με μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντολογικές οργανώσεις στην Ελλάδα τη WWF Hellas, μας έχει ανοίξει νέους ορίζοντες. Φιλοδοξία μας είναι να συμβάλλουμε με την εθελοντική μας δράση σε μια πιο πράσινη, πιο καθαρή κοινωνία.

Πως αποδέχτηκε η κοινωνία την προσπάθεια αυτή ;

Σε καιρούς αρκετά δύσκολους από οικονομικής άποψης πιστέψαμε και επενδύσαμε στην τοπική κοινωνία, αποτέλεσμα, μέσα σε 9 μήνες οι προσπάθειες μας να έχουν βρει πλήρη ανταπόκριση. Δέκα (15) επιχειρήσεις μέχρι σήμερα  πίστεψαν στην προσπάθεια μας και συνέβαλαν με τον τρόπο τους στο ντύσιμο και την προμήθεια εξοπλισμού της ομάδας μας. Όμως η μεγάλη προσέλευση εθελοντών, μας πιέζει να μην εφησυχάζουμε αναζητώντας συνεχώς νέους χορηγούς. Βλέπετε, έχουμε υψηλά στάνταρτ ασφαλείας των μελών μας και αυτό σημαίνει μεγάλο και ακριβό ατομικό εξοπλισμό. Η προσπάθεια λοιπόν, συνεχίζεται.

Υπάρχει ανταπόκριση και συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ;

Και τους δυο βαθμούς τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ομάδα τους προσέγγισε, ανέπτυξε το επιχειρησιακό και εκπαιδευτικό της πλάνο, και βρήκε την πλήρη αποδοχή και συμπαράσταση πράγμα πολύ σημαντικό για μας. Μετέχουμε στα ΣΤΟ τριών δήμων μέχρι σήμερα προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα οφέλη που έχουν με την ενεργοποίηση τους ως Εθελοντές των οικείων δήμων.

Στον τομέα πρόληψης πραγματοποιήσαμε ασκήσεις εκκένωσης κτιρίων στον βρεφονηπιακό σταθμό της Νέας Κυδωνίας καθώς και σε δύο νηπιαγωγεία της ίδιας περιοχής, κατ’ εφαρμογή των εγκυκλίων του Υπουργείου Παιδείας και των οδηγιών του Ο.Α.Σ.Π..

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων μας αντιμετώπισε αμέσως ισότιμα με τις άλλες εθελοντικές οργανώσεις του νομού μας, και τους ευχαριστούμε. Καταθέσαμε ήδη αίτησή μας για ένταξη στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Χρειάστηκε μέχρι σήμερα η συνδρομή σας για παροχή βοήθειας ;

Αν και το χρονικό διάσημα είναι ελάχιστο είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των μελών μας, σε δύο περιπτώσεις που μας ζητήθηκε η συνδρομή μας από την Πολιτική Προστασία της Ν/Α Χανίων. Μαζί με τις κρατικές αρχές, σε συνεργασία και με άλλες εθελοντικές ομάδες, συνδράμαμε, την  πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή Κυρτωμάδου – Αγιάς όπου είχε χαθεί ένας ηλικιωμένος και τη δεύτερη στην οροσειρά των Λευκών Ορέων στην περιοχή της ‘Μαύρης’ όπου ένα ζευγάρι από την Πολωνία, μέσω του ευρωπαϊκού τηλεφώνου εκτάκτων καταστάσεων 112, ζήτησε βοήθεια.

ETHEA (4)Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε. Είστε έτοιμοι να συμβάλλετε και με ποιο τρόπο;

Ο νομός Χανίων είναι ο πιο πράσινός στο νησί μας άρα και ο πιο ευάλωτος κάθε καλοκαίρι στις διαθέσεις της πύρινης λαίλαπας, & σε συνδυασμό με το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής μας που επιβάλει την διασπορά των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή όσης περισσότερο ανθρώπινης δύναμης γίνετε. Η ομάδα μας από τον χειμώνα έδωσε έμφαση στην προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου με την ανεύρεση σύγχρονων υλικών και την εκπαίδευση των μελών μας. Μια δύναμη 15 δασοπυροσβεστών με αρκετά σύγχρονο και καλό εξοπλισμό είναι έτοιμο να συμβάλει ως πεζοπόρο τμήμα κατά των δασικών πυρκαγιών υπό τις διαταγές του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ  άλλα μέλη μας θα συμβάλουν στα επίγεια περίπολα στα πλαίσια της πρόληψης σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό.

Μέλη της ομάδας μας εκπαιδεύουν άλλες εθελοντικές ομάδες στον αντιπυρικό αγώνα ενώ το ΔΣ βρίσκετε πολύ κοντά σε συμφωνία με χορηγό για την απόκτηση ενός οχήματος 4 x 4 με πλήρες πυροσβεστικό σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιών .

Συμμετέχοντας στην πρόληψη και καταστολή πιστεύουμε ότι θα συμβάλουμε τα μέγιστα, στην προστασία και διατήρηση των δασών μας ώστε να μην αφήσουμε μια έρημη χώρα για τις επόμενες γενιές.

 Μόνο άτομα με συγκεκριμένες γνώσεις και δυνατότητες μπορούν να γίνουν μέλη στην ομάδας σας ;

Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι από τους πιο σημαντικούς για την καλή λειτουργία της ομάδας μας. Για να έχουν σωστή εφαρμογή όλα όσα γράφτηκαν πιο πάνω, θα πρέπει να εμπλέκονται στη οργάνωση ικανός αριθμός μελών, με ενεργή και ουσιαστική προσφορά στην εσωτερική μας λειτουργία.

Αυτό σημαίνει ότι, ο οποιοσδήποτε και επαναλαμβάνω ο οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει μέλος μας. Άλλωστε δεν χρειάζονται ειδικά προσόντα για να γίνεις εθελοντής. Αρκεί η θέληση.

Μπορεί κανείς να το δει και ως  ένα χόμπι, το οποίο όμως έχει  σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις. Αυτό που δυσκολεύεται να κατανοήσει ο κόσμος είναι ότι  σε μια αποστολή δεν μετέχουν μόνο αυτοί που ανεβαίνουν στο βουνό, αλλά πρέπει να υπάρχει και ένα άλλο γκρουπ ανθρώπων της ίδιας ομάδας, που την στηρίζουν  και μεριμνούν ώστε όλα να πηγαίνουν καλά.

Περισσότερα μέλη σημαίνει περισσότερο έργο με λιγότερη εργατοώρα ανά άτομο. Νομίζω ότι κάθε άνθρωπος που έχει οικολογικές ευαισθησίες, που έχει ανήσυχο πνεύμα, που διψάει για δράση , μπορεί να διαθέσει από δύο ώρες την εβδομάδα, για την σωτηρία κάποιων στρεμμάτων πράσινου, ή στην διάσωση μιας ανθρώπινης ζωής.

Επίλογος;

Σύνθημά μας είναι η σωστή διαχείριση όλου του ανθρώπινου δυναμικού με την αξιοποίηση όλων των δεξιοτήτων και ικανοτήτων  των μελών που συμμετέχουν για την ευημερία της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας για να πάρει πληροφορίες,, σύντομα και μέσω διαδικτύου στο www.ethea.eu

 

 ETHEA (6) ETHEA (1) 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ  ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ ΧΑΝΙΩΝ ΧΑΡ. ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗ (Υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας Νομού Χανίων)

Στο Νομό Χανίων υπάρχουν ιδιαίτερα ευαίσθητες – προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA 2000, που καταλαμβάνουν το 45% της έκτασης του Νομού μας και οι οποίες χρήζουν συνεχή αντιπυρική προστασία και αποτελεσματικές ενέργειες πυρόσβεσης. Και για το λόγο αυτό, ο Νομός μας ανήκει στην κλάση – κατηγορία Α, όσον αφορά την επικινδυνότητα. Όπως γνωρίζετε οι συνήθεις υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί κατά περιόδους άνεμοι, αλλά και το είδος της τοπικής χλωρίδας συντελούν στη γρήγορη εξάπλωση των πυρκαγιών στο τόπο μας.

Στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού, έχουμε προβεί στη λήψη των αναγκαίων προπαρασκευαστικών και προληπτικών μέτρων, προκειμένου να  πετύχουμε  την ταχεία κινητοποίηση και συντονισμένη χρησιμοποίηση του διατιθέμενου δυναμικού και έτσι εξασφαλίζουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Πιστεύουμε απόλυτα ότι, η ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, η επικοινωνία των ανθρώπων, η αλληλεγγύη, επιτυγχάνεται με την ανάδειξη του εθελοντισμού και της εθελοντικής εργασίας και έτσι οι πολίτες συμμετέχουν στα κοινά και συνδράμουν επικουρικά τις Υπηρεσίες. Κανένας δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι στο Νομό μας, και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό, υπάρχουν πολίτες με μεγάλη διάθεση προσφοράς, που αν ενθαρρυνθούν ακόμα περισσότερο, θα πετύχουμε πιο θεαματικά αποτελέσματα. Πάνω σε αυτή τη δεξαμενή των ενεργών πολιτών, δομούμε την κοινωνία της συμμετοχής, της αλληλεγγύης, της συνοχής και της ανθρωπιάς.

Ήδη η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Δ/νση Δασών, η Νομαρχία, οι Δήμοι και οι Κοινότητες και όλοι οι Φορείς, έχουμε προχωρήσει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις πυρκαγιές, και να ελαχιστοποιήσουμε το μέγεθος της φυσικής καταστροφής.

Η φετινή αντιπυρική περίοδος κρίνεται ως υψηλού κινδύνου, εξ’ αιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων και της ανεπτυγμένης βλάστησης στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Νομού και όχι μόνο.

Επιβάλλεται λοιπόν όλοι οι Φορείς,  οι πολίτες, να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να παίρνουμε τα προβλεπόμενα εκείνα μέτρα, για να αποτρέψουμε μια εκδήλωση πυρκαγιάς, αλλά και να γνωρίζουμε σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβούμε, μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά.

Θα πρέπει λοιπόν:

  • Να μην καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά, κατά την διάρκεια των θερινών μηνών,
  • Να μην ανάβουμε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα,
  • Να  αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες),
  • Να  μην αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ανάφλεξης,
  • Να μην πετάμε αναμμένα τσιγάρα, όταν βρισκόμαστε σε υπαίθριους χώρους και τέλος να σεβαστούμε τα απαγορευτικά πρόσβασης , σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
  • Αν το σπίτι βρίσκετε μέσα,  ή κοντά σε δάσος, ή δασική έκταση θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι μας, καθαρίζοντας και απομακρύνοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα, τις πευκοβελόνες, τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά κλπ. Θα πρέπει να απομακρύνουμε όλα τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους, να μην αφήνουμε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους,  τη στέγη και τα μπαλκόνια. Να αραιώσουμε  γύρω από το κτίσμα, την δενδρώδη βλάστηση, έτσι ώστε, τα κλαδιά του ενός δένδρου, να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για λόγους ακόμη μεγαλύτερης ασφάλειας και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, να απομακρύνουμε την δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα, σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων.
  • Να μην αποθηκεύουμε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι,
  •  Να τοποθετούμε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους
  •  Να προμηθευόμαστε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και να μεριμνούμε για τη συντήρηση τους.
  • Να αποφεύγουμε την κατασκευή ακάλυπτων δεξαμενών καυσίμου κοντά στο σπίτι,
  • Να εξοπλιστούμε με σωλήνα ποτίσματος, με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλουμε να προστατεύσουμε, σε περίπτωση πυρκαγιάς.
  • Αν αντιληφθούμε πυρκαγιά, θα πρέπει να τηλεφωνήσουμε ΑΜΕΣΩΣ, στο  Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και να δώσουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο, που βλέπομε την πυρκαγιά. Ακόμα να περιγράψουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται και να προσδιορίσουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

 

Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι, μέσα από την σύνθεση, τη συνεργασία, Φορέων – πολιτών και φέτος θα έχουμε μια καλή αντιπυρική περίοδο, με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Χρέος έχουμε απέναντι στο μέλλον αυτού του τόπου.

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι υπόθεση των ολίγων, αλλά όλων μας.

 

Ευχαριστώ

Χαράλαμπος  Κουκιανάκης

Αντινομάρχης  Χανίων

 

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 33 (καλοκαίρι 2009) του GO HANIA

Tags from the story
Written By
More from Go Hania

Κυκλοφόρησε το Σάββατο 17 Ιουλίου, το νέο, επετειακό Go Hania #68, και μαζί το νέο Οικοδομin #10.

Το GoHania γιορτάζει τα 20 χρόνια κυκλοφορίας του με ένα τεύχος επετειακό...
Read More

Leave a Reply