Ηρώ Σκουλούδη. Το KUKUNARI είναι ένα αντικείμενο design. Μπορεί να σταθεί μόνο του στο χώρο αλλά και να δημιουργήσει συνθέσεις.

Το KUKUNARI θα το δείτε να φωτίζει από lobby ξενοδοχείων, σουίτες, εξοχικές κατοικίες, διαμερίσματα στην πόλη μέχρι χώρους υποδοχής γραφείων.

Αν η αρχιτεκτονική, η έμπνευση και οι ολοκαίνουργιες εκπλήξεις εμφανίζονται αραιά και πού, τότε κάτι πηγαίνει προς τη μουντή μονοτονία.

Ή κάποιος δεν ψάχνει καλύτερα!

Το KUKUNARI και η Ηρώ Σκουλούδη σίγουρα θα σας “κολλήσουν” εδώ και τώρα.

Όπως ακριβώς μας “κόλλησε” τόσο δίκαια κι εμάς.

Άλλωστε η ταυτότητα και η ποιότητα μιας καλής ιδέας – όσο απλή κι αν φαντάζει – κρίνεται στον πόντο από την ίδια ταυτότητα και ποιότητα του ανθρώπου που την εκφράζει.

Κι η Ηρώ Σκουλούδη την ιδέα την φύσηξε σαν λίγους κόκκους άμμου μέσα από την χούφτα της για να αλλάξουν τα στάνταρ.

υπογράφει ο Παντελής Σπυριδάκης

 

Τίτλος έργου: KUKUNARI wooden lamps
Σχεδιασμός-Κατασκευή: Ηρώ Σκουλούδη https://kukunarilight.com/
Φωτογραφίες: Ηρώ Σκουλούδη


-Πώς σας δημιουργήθηκε η ιδέα για ξύλινα φωτιστικά σε σχήμα κουκουνάρι;

-To κουκουνάρι συμβολίζει τη φώτιση, την επίφυση, ή αλλιώς το τρίτο μάτι… υπεύθυνο για το πώς αντιλαμβάνεται το σώμα μας το φως.

Γι’ αυτό και φωτιστικά. Η σειρά ξύλινων φωτιστικών KUKUNARI είναι αποτέλεσμα της ενασχόλησής μου με το ξύλο και την κατασκευή, εφαρμόζοντας ένα συνδυασμό από ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού, προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες και χειροποίητες τεχνικές.

-Το ξύλο είναι ένα υλικό που σπανίζει στα φωτιστικά. Πώς το επιλέξατε και πώς του δίνετε μορφή;

-Επέλεξα το ξύλο ως ένα υλικό διαχρονικό το οποίο, με την κατάλληλη επεξεργασία, και συντήρηση, έχει την ιδιότητα να ζει μέσα στο χρόνο.

Το KUKUNARI κατασκευάζεται από κόντρα πλακέ θαλάσσης, είτε στη φυσική του μορφή, είτε με επένδυση από φυσικούς καπλαμάδες. Τα κομμάτια κόβονται με λέιζερ και έπειτα επεξεργάζονται και συναρμολογούνται εξολοκλήρου από εμένα στο εργαστήριό μου.

-Ποιοι είναι οι πιο εντυπωσιακοί συνδυασμοί του σε επίπεδο διακόσμησης χώρου;

-Το KUKUNARI είναι ένα αντικείμενο design. Μπορεί να σταθεί μόνο του στο χώρο αλλά και να δημιουργήσει συνθέσεις. Ένας εντυπωσιακός συνδυασμός που προτείνεται σε χώρους με μεγάλο ύψος είναι ένας πολυέλαιος από πολλά και διαφορετικά μεγέθη

KUKUNARI

-Η ιδιότητά σας ως αρχιτέκτονας πόσο διαφοροποιεί την όλη ιστορία;

-Το αντίθετο θα έλεγα, τη συμπληρώνει. Το φως είναι βασικό στοιχείο στο σχεδιασμό του αρχιτέκτονα και μπορεί να αποδώσει πολύ διαφορετικά το χώρο αναλόγως πώς χρησιμοποιείται. Ως αρχιτέκτονας έχω τη δυνατότητα να προτείνω εξατομικευμένες λύσεις αλλά και να σχεδιάσω το χώρο που θα ενσωματώσει τα φωτιστικά KUKUNARI.

-Ποια είναι τα σχέδια που υπάρχουν σε εναλλακτικές επιλογές;

-Η πρώτη σειρά KUKUNARI ξεκίνησε με κρεμαστά φωτιστικά σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Φροντίζω να εμπλουτίζω τη σειρά με νέα σχέδια και υλικά. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε η νέα σειρά KUKUNARI online που συνδυάζει το ξύλινο φωτιστικό με μεταλλικές βάσεις που το μετατρέπουν, ανάλογα, σε επιτραπέζιο φωτιστικό, δαπέδου ή οροφής.

-Είναι σημαντικό εργαλείο τα social media στις ημέρες μας; Βοηθάει ή θέλει κόπο;

-Και βοηθάει και θέλει κόπο όμως σίγουρα είναι ένα μέσο που μεταφέρει την πληροφορία με μεγαλύτερη ταχύτητα σε ευρύτερο κοινό, δημιουργώντας αλληλεπίδραση μεταξύ καταναλωτή και προϊόντος. Χωρίς το Internet και τα social media, που προσφέρουν αυξημένες δυνατότητες σε επίπεδο προσβασιμότητας και προβολής, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο το ταξίδι πέρα από τα όρια της τοπικής αγοράς.

-Οι πρώτες εντυπώσεις από τον κόσμο ποιες ήταν, και τι σας λέει ακόμη και σήμερα;

-Ενθουσιασμός αρχικά για το KUKUNARI, για τη μορφή του, για το χαραγμένο μοναδικό του αριθμό, που τους κάνει να νιώθουν ότι είναι το δικό τους φωτιστικό, και έπειτα ενδιαφέρον για εμένα και τον τρόπο που το σχεδιάζω και το κατασκευάζω. Αυτή η αλληλεπίδραση που αναπτύσσω με τον κόσμο, και η αναγνώριση της δουλειάς μου, είναι σημαντικό κομμάτι που συμπληρώνει τη δημιουργία.

-Η μινιμαλιστική λογική παντρέματος υλικών της φύσης: φύλλο, φως, μέταλλο… θεωρείτε ότι ταιριάζει καλύτερα σε ξενοδοχειακούς χώρους, επαγγελματικούς ή σε γραφεία εταιρειών;

-Θεωρώ ότι δεν έχει να κάνει τόσο με τη χρήση του χώρου όσο με το σχεδιασμό και το ύφος της διακόσμησής του. Το KUKUNARI θα το δείτε να φωτίζει από lobby ξενοδοχείων, σουίτες, εξοχικές κατοικίες, διαμερίσματα στην πόλη μέχρι χώρους υποδοχής γραφείων.

-Σε ποιους χώρους εκτιμάτε εσείς ότι εφαρμόζουν καλύτερα;

-Δε θα ξεχώριζα κάποιο χώρο, έχουν πολλές εφαρμογές και συνδυασμούς. Από χαλαρωτικό φωτιστικό καθιστικού, πολύφωτο τραπεζαρίας, έως κρεμαστό φωτιστικό κομοδίνου σε υπνοδωμάτια.

-Μπορεί να αποτελέσει κι ένα δώρο ξεχωριστό για ιδιαίτερες περιστάσεις;

-Δεν είναι λίγες οι φορές που μου έχει ζητηθεί να φτιάξω ένα KUKUNARI για δώρο γάμου, είτε απλά για δώρο γενεθλίων. Σε τέτοιες περιστάσεις η χαρά μου είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς αναπτύσσεται μια πιο προσωπική σχέση με τον εκάστοτε ιδιοκτήτη.

-Και σε ό,τι έχει να κάνει με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φωτισμού; Τι εγγυάται;

-Τα φωτιστικά KUKUNARI σχεδιάστηκαν για να προσφέρουν ένα ζεστό και χαλαρωτικό φωτισμό, δημιουργώντας ένα παιχνίδι από γεωμετρικές σκιές. Τα χαρακτηριστικά του φωτισμού τους τροποποιούνται ανάλογα με το σχέδιο, με την ένταση της φωτεινής πηγής αλλά και το ύψος τοποθέτησης.

Written By
More from Go Hania

ΚΤΗΜΑ ΛΟΥΠΑΚΗ: Από το ένα μέρος τα Λευκά όρη και από το άλλο το Κρητικό Πέλαγος.

Ασπασία Λουπάκη: Τα πράγματα για όποιον έχει όνειρα, ακόμα και δύσκολα να...
Read More

Leave a Reply