Η ιστορία της πίπας ξεδιπλώνεται στο κατάστημα Καπενεκάκη

Από τους Κέλτες, στον Αϊνστάιν και από εκεί στα Χανιά!

Είναι ένας ολόκληρος νέος κόσμος. Ιδιαίτερα για όσους προέρχονται από το κάπνισμα τσιγάρου, να μην ξεχνάνε ότι το μόνο
κοινό είναι ότι και από την πίπα βγαίνει καπνός.
Δεν ανάβω τη πίπα μου στο δρόμο τρέχοντας να
προλάβω τη τράπεζα. Δεν είναι «ένα στα γρήγορα». Ανάβω τη πίπα μου και γαληνεύω…
Την πίπα την φροντίζεις. Επεξεργάζεσαι τα επιστόμια, τις ασπίδες, τα πατητήρια, τα νέα σου
παιχνίδια. Τα νερά του ξύλου, τη ζέστη του, το
άρωμα του πρώτου καπνού σας στο σακουλάκι
του.
Αυτή η «ιεροτελεστία» όχι μόνο δεν είναι κου-
ραστική, αλλά θα δείτε ότι μόνοι σας θα την
επιζητάτε κάθε φορά, σαν ιδιαίτερο κομμάτι της
καπνιστικής απόλαυσης της πίπας.

Η Ιστορία της πίπας είναι πολύ παλιά.
Οι Κέλτες κάπνιζαν αρωματικά βότανα σε σιδερένιες πί-
πες, στην Αμερική πριν την ανακάλυψη από τον Κολόμβο.
Το κάπνισμα ήταν ιεροτελεστία και μεταξύ των άλλων
φυτών κάπνιζαν το «Tabacum Nicotiana», δηλαδή τον
καπνό. Την ίδια ιεροτελεστία συναντάμε και στην Κούβα
του 1600 και από εκεί στον υπόλοιπο κόσμο.
Στην Ευρώπη αρχικά οι πίπες ήταν από πηλό, μετά από
ασήμι και πορσελάνη, στην συνέχεια από νεφρίτη και
οστρακίτη.
Η μεγάλη εξέλιξη ήρθε στην Κορσική το 1821 όπου κάποιος ντόπιος έφτιαξε μία πίπα από ρέικη. Από τότε το
κάπνισμα της πίπας είναι πολύ δημοφιλές.


Ο Αϊνστάιν έλεγε ότι: «Πιστεύω ότι το κάπνισμα της πίπας
συμβάλει σε μία πιο ήρεμη και αντικειμενική κρίση για
όλες τις ανθρώπινες σχέσεις πέρα από τα στερεότυπα.»
Διάσημοι καπνιστές πίπας ήταν ο Σέρλοκ Χολμς, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Πάμπλο Πικάσο, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Ισαάκ Νεύτων και ο Βίνσαντ Βαν Γκονγκ.
Η επιλογή της πίπας είναι προσωπική, καθώς πρέπει να
είναι άνετη στο στόμα, πράγμα που καθορίζεται από το
σχήμα και από το βάρος της.

Στην αρχή κάποιος ξεκινά από μία φτηνή πίπα για να προχωρήσει σταδιακά στις αρτιότερες. Άψογη θεωρείται η πίπα που το ξύλο της συμπαγές,
με καθαρά νερά, χωρίς ρωγμές, χοντρούς ρόζους ή τρύπες
από ζωύφια.

 

 

 

 

 

 

 

Η επιλογή του καπνού επίσης έχει μεγάλη σημασία. Εξαρτάται από την γεύση που επιθυμεί να έχει ο καπνιστής και
βέβαια πρέπει να συντηρείται σωστά, για να έχει την σωστή υγρασία.
Εκτός από την ποιότητα της πίπας και του καπνού, μεγάλη
σημασία για την απόλαυση έχει και το σωστό γέμισμα του
μπολ ώστε να έχουμε ομοιόμορφη καύση.
Ένας καπνιστής πρέπει να έχει τουλάχιστον επτά πίπες
γιατί μετά το κάπνισμα μίας ημέρας η πίπα πρέπει να ξε-
κουράζεται για μία εβδομάδα.
Στο κατάστημα Καπενεκάκη διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία
από πίπες, καπνούς, εργαλεία καθαρισμού καπνοσακού-
λες, ειδικούς αναπτήρες, σταχτοδοχεία και βάσεις για
πίπες.

X” Μιχάλη Γιάνναρη 21, Χανιά, τηλ. 28210 91080 Facebook: Kapenekakis, Instagram : kapenekakiswatches email: info@ kapenekakis.gr e-shop: www.kapenekakis.gr

Όσοι ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν πίπα
μπορούν να ενημερωθούν από εμάς για την επιλογή της
κατάλληλης πίπας και καπνού, τον τρόπο γεμίσματος του
μπολ, το καθάρισμα και την συντήρηση τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply