Η λεγεωνέλλωση είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae.

 

Η λεγεωνέλλωση είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του
αναπνευστικού που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae.

Αναλυτικότερα υπάρχουν δύο διαφορετικές κλινικές οντότητες της νόσου:
> ο πυρετός Pontiac, που αποτελεί αυτο-
περιοριζόμενη λοίμωξη που μοιάζει με
γριπώδη συνδρομή
> η νόσος των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως με πνευμονία, και είναι δυνητικά θανατηφόρος σε 5-30% τωνκρουσμάτων περίπου. Ιδανική θερμοκρασία
νερού που ευνοούν την ανάπτυξης της λεγιονέλλας είναι
20 – 45ο C. Πού εντοπίζεται τo βακτήριο
της λεγγιονέλας; > Σε ντεπόζιτα και δεξαμενές ζεστού και
κρύου νερού. > Πύργοι ψύξης συστημάτων κλιματισμού > Σε σωλήνες με ελάχιστη ή καθόλου ροή νερού π.χ τα μη κατειλημμένα δωμάτια σε ξενοδοχειακές μονάδες.
> Σε θερμαντήρες νερού και δεξαμενές ζεστού νερού.
> Στις εναποθέσεις αλάτων και τις διαβρώσεις σε σωλήνες, ντους και βρύσες. > Στις Κολυμβητικές δεξαμενές (ιδίως εκεί-
νες όπου το νερό είναι ζεστό και διακινείται)
> Στα Σιντριβάνια Τρόπος μετάδοσης:
Αερογενώς με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων
(αεροζόλ, ντους).
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο
Μέτρα πρόληψης της νόσου:
> Ενημέρωση για τη νόσο, τον τρόπο με-
τάδοσης, τις πιθανές πηγές μόλυνσης.
> Έγκαιρη διάγνωση και χορήγηση κατάλ-
ληλης θεραπευτικής αγωγής.
> Συντήρηση των κλιματιστικών μονάδων
> Δειγματοληψία νερού σε συστήματα
ύδρευσης, συστήματα κλιματισμού, άλ-
λες πηγές.
> Υπερχλωρίωση.
> Θερμικό shock.
> Διατήρηση θερμοκρασιών νερού σε επί-
πεδα που δεν ευνοούν τον πολλαπλα-
σιασμό της λεγιονέλλας.
Με πολύ απλό τρόπο και χωρίς ιδιαίτερο
κόστος μπορούμε να προφυλαχθούμε από
μία τόσο σοβαρή νόσο η οποία μπορεί να
αποβεί και θανατηφόρα.

 

Πηγή ΚΕΕΛΠΝΟ

Eπιμέλεια: Στέλιος Δερμιτζάκης

Written By
More from Go Hania

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ & ΕΛΛΗΝΕΣ

ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΣΕ « ΜΙΚΡΗ ΕΛΛΑΔΑ»   Τον Οκτώβριο του...
Read More

Leave a Reply