Θετικός ο δείκτης γεννήσεων στα Χανιά κόντρα στον covid

Family With New Born Baby In Post Natal Hospital Department

Θετικός ο δείκτης γεννήσεων στα Χανιά κόντρα στον covid – Κι όμως… ο δείκτης των γεννήσεων στην υπόλοιπη Ελλάδα έπεσε

 

Βρισκόμαστε στην τοποθεσία ΜΟΝΑΔΑ

ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΝΕΟΓΝΩΝ

Διευθυντής: Καραβιτάκης Εμμανουήλ

Η αλήθεια όποια κι αν είναι, θα αποκαλυφθεί ακριβώς εδώ.

Υπογράφει ο Παντελής Σπυριδάκης

 

Πανελλαδικά η πτώση του αριθμού των παιδιών που φέρνουν στον κόσμο οι γυναίκες έχει αρχίσει στη χώρα μας εδώ και 150 χρόνια, εντεινόμενη τις τελευταίες δεκαετίες με την ταχεία μείωση των γεννήσεων.

Και η περιοριστική συγκυρία της καραντίνας δεν μετέβαλε αυτή την συνθήκη

Όμως στα Χανιά η πραγματικότητα διαφέρει…

Ο Διευθυντής της  ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΝΕΟΓΝΩΝ στο Νοσοκομείο Χανίων, μας εξηγεί γιατί ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι γεννήσεις μειώνονται, στα Χανιά οι γεννήσεις συνεχίζουν σε τροχιά διαρκούς ανάπτυξης!

Είναι η νησιώτικη ψυχή κι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Ένα παιδί γλυκαίνει την πικρή καθημερινότητα. Δίνει δύναμη και προοπτική!

 

Η απευθείας κουβέντα με τον πρώτο άνθρωπο που έρχεται αντιμέτωπος με τις γεννήσεις στα Χανιά, ανατρέπει τα δεδομένα

Στην ερώτηση «πόσα ήταν τα μωρά που γεννήθηκαν στο διάστημα του lock down στα Χανιά από τον Νοέμβριο του 2020 – τον Μάρτιο του 2021», η απάντηση που ακολούθησε ήταν οι 750 γεννήσεις τον χρόνο και περίπου 60 με  65 τοκετούς τον μήνα. Σαν να μην υπήρχε covid, δεν παρατηρήθηκε καμία διαφοροποίηση. Αυτό μας επισημαίνει ο Διευθυντής κ. Καραβιτάκης Εμμανουήλ.

Ειδικότερα το εκπληκτικό στοιχείο που μας αναφέρει είναι ότι το ίδιο έχει συμβεί και στο παρελθόν με του λιμούς, δεν σημειώθηκε μείωση των γεννήσεων. Αλλά πανελληνίως ο δείκτης έχει πραγματικά πέσει από 100 – 110 χιλιάδες τοκετοί τον χρόνο σε 80 – 85 χιλιάδες.

Όταν μάλιστα ο γιατρός μαζί με την καθαρά ιατρική ματιά, μας παραθέτει και την ανθρώπινη: η εκτίμηση του γίνεται αφοπλιστική!

«Αν κοιτάξετε πίσω στους λοιμούς ή στους πολέμους, ποτέ ο άνθρωπος δεν  μπόρεσε να εμποδίσει την συνέχειά του.

Για παράδειγμα οι μετανάστες, ακόμα κι αν δεν είναι οικονομικά καλά – κάνουν παιδιά».

Αλλά οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η κουλτούρα που υπάρχει από πόλη σε πόλη, μπορεί να διαφοροποιήσει και τον αριθμό των γεννήσεων στα ζευγάρια.

Δεν μπορεί να περιμένουμε την ίδια εικόνα στην Στερεά Ελλάδα που τα πράγματα είναι πιο στέρεα και στάσιμα με την Κρήτη που η προσμονή του τουρισμού αναβαθμίζει την παραγωγικότητα, την διάθεση και την ψυχολογία.

Η εμπειρία που προκύπτει από τις γεννήσεις στην ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΝΕΟΓΝΩΝ στο Νοσοκομείο Χανίων – ειδικά κατά το διάστημα της αυστηρής καραντίνας – αναβλύζει φωτεινή και στην κυριολεξία θετική!

Όχι στον κορωνοϊό. Θετική στην επόμενη ημέρα!

«Η χαρά της απόκτησης παιδιού δεν επηρεάζεται. Είναι τόσο δυνατή που είναι δύσκολο να επηρεαστεί. Στους Έλληνες δεν έχει αλλάξει. Η πανδημία δεν είχε αρνητικό επακόλουθο σε εμάς. Θα τα δούμε όμως μετέπειτα. Η ψυχοκοινωνική επίπτωση θα φανεί μετέπειτα. Θα σωθεί η νεότερη γενιά, η πίσω από εμάς», τονίζει με έμφαση ο Διευθυντής ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΝΕΟΓΝΩΝ Καραβιτάκης Εμμανουήλ.

Και η αλήθεια είναι ότι μπορεί να περιμέναμε από την έκτακτη συγκυρία της πανδημίας μικρότερο ποσοστό γεννήσεων, όμως η πραγματικότητα, οι ανθρώπινες ζωές ανακαλύπτουν το αληθινό νόημα.

«Ήμουνα σίγουρος ότι δεν θα άλλαζε. Η Επιβίωση, η Διαιώνιση, η Δημιουργία Οικογένειας…Ο άνθρωπος δεν  μπορεί να εμποδίσει την συνέχειά του, αντλεί δύναμη από αυτό για να συνεχίσει», καταλήγει ο κ. Καραβιτάκης

 

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΩΣ  – Κάνουμε λίγα παιδιά εδώ και 150 χρόνια

 

Στην έκθεσή της για τον αντίκτυπο της υπογεννητικότητας στην οικονομική ανάπτυξη, μία οργάνωση που στηρίζει σε απομακρυσμένες περιοχές και απομονωμένα νησιά γυναίκες που είτε κυοφορούν, είτε επιθυμούν να μείνουν έγκυες, αναφέρει ότι «η συνεχώς γηράσκουσα ελληνική κοινωνία δεν έχει στηριχθεί διαχρονικά από την πορεία της γονιμότητας, αφού πέραν της περιόδου 1960-1980 (θετικά επηρεασμένης από τον μεγάλο αριθμό

γεννήσεων), ο ετήσιος δείκτης γονιμότητας βρίσκεται σταθερά κάτω από το όριο αντικατάστασης γενεών των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα».

Η  πορεία της ελληνικής δημογραφίας ανακόπηκε απότομα μετά το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής ύφεσης του 2008 η οποία βύθισε τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική εσωστρέφεια. Η μετανάστευση δεν ήταν πλέον ικανή να συγκαλύψει το μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας αφού τα μεταναστευτικά κύματα του παρελθόντος μειώθηκαν ενώ σημαντικό τμήμα της ελληνικής νεολαίας διέρρευσε προς το εξωτερικό «παίρνοντας» μαζί του και τις γεννήσεις που θα παρήγαγε.

 

Αναπάντεχη Εξαίρεση τα Χανιά…

 

Ως σταυροδρόμι πολιτισμών και ως επίμονοι εργάτες στην γη και στον παραγωγικό τομέα… μακριά από την άνεση και την ευκολία της προσβάσιμης πρωτεύουσας, έχουν μυηθεί να μην το βάζουν κάτω. Να δημιουργούν οικογένειες και μέσα από τα παιδιά τους να ξαναζωντανεύουν!

Κάτι παραπάνω δεν θα ξέρουν;

Written By
More from Go Hania

To Chania OldPortPharmacy γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια!

'Ενας χρόνος γεμάτος από τη στήριξη σας και την αγάπη σας. Ένας...
Read More