Οι Χανιώτες του πόλο στην κορυφή της Ευρώπης!

Οι Χανιώτες του πόλο στην κορυφή της Ευρώπης

Επιμέλεια αθλητικής ύλης: Μάκης Καρτσωνάκης

Μια ευχάριστη ανάμνηση, μια πολύ ωραία εμπειρία και ένας μεγάλος στόχος που έγινε πραγματικότητα αποτελεί για τρία Χανιωτάκια το ότι κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή της Ευρώπης στο πόλο. Ακόμα κι αν αυτό δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, αλλά με τη 2η θέση, η ουσία είναι πως τρεις Χανιώτες, οι Κώστας Κανδανολέων, Γιώργος Νικολαΐδης και Σεμίρ Σπάχιτς ήταν απ’ αυτούς που ξεχώρισαν αυτή τη χρονιά με τις τρομερές τους εμφανίσεις και τη συμβολή τους με την Εθνική μας ομάδαν στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην κατηγορία εφήβων που διεξήχθη στη Μάλτα. Ενα αποτέλεσμα που δημιουργεί προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια και δίνει την ευκαιρία στα τρία παιδιά να ονειρεύονται.

Εχοντας περάσει λίγος καιρός από τότε, οι τρεις αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Χανίων εξομολογούνται για το πώς νιώθουν σήμερα, αλλά και πώς αντιμετωπίζουν τις νέες προκλήσεις που έρχονται μπροστά τους. «Δεχτήκαμε συγχαρητήρια απ’ όλους: τους καθηγητές, τους συμμαθητές τις συμμαθήτριες μας. Μας συνεχάρησαν όλοι γι’ αυτή τη διάκριση. Μας έδωσαν να καταλάβουμε ότι κάναμε κάτι πάρα πολύ σπουδαίο για τη χώρα μας, αλλά και για τα Χανιά. Είμαστε χαρούμενοι που κάναμε τόσο κόσμο να ευχαριστηθεί και αυτό μας γεμίζει υπερηφάνεια», τονίζουν «μ’ ένα στόμα».

Πόσο δύσκολο όμως είναι να φτάσει κάποιος σε αυτό το επίπεδο; Ερώτηση κλισέ, αλλά πάντα έχει ενδιαφέρον να γνωρίζεις την άποψη αυτών που προσπάθησαν να φτάσουν τόσο ψηλά…

«Το πόλο είναι σκληρό άθλημα που απαιτεί πολλές θυσίες, πάρα πολλές προπονήσεις και ν’ ακολουθήσεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εντός και εκτός πισίνας», εξομολογείται ο Κανδανολέων. «Χρειάζονται πολλές ώρες δουλειάς… Εμένα το πόλο μου άρεσε από τότε που ήμουν μικρός. Δουλεύω καθημερινά πάρα πολλές ώρες για να γίνομαι καλύτερος και θέλω να φτάσω όσο ψηλότερα μπορώ».

Και ο Νικολαΐδης: «Χρειάζονται σίγουρα πολλές ώρες προπόνησης και να έχεις μια επαγγελματική συμπεριφορά εντός κι εκτός νερού. Χρειάζεται να προσέχεις τη διατροφή σου και ν’ ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Πρέπει να έχεις πολύ καλή φυσική κατάσταση για να μπορέσεις ν’ ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις που υπάρχουν. Πάντα όμως μαθαίνεις κάποια επιπλέον πράγματα για το τι μπορείς να βελτιώσεις και να γίνεις καλύτερος», επισημαίνει.

Εδώ και λίγο καιρό τα τρία αυτά μέλη της Εθνικής εφήβων βρίσκονται στις τάξεις της ανδρικής ομάδας της Α1, ενισχύοντας το έργο του ΝΟΧ.

Το ξέρετε πως το άθλημα αυτό έχει μεγάλη παράδοση στα Χανιά με την ανάδειξη τόσων πολλών αθλητών εδώ και πάρα πολλά χρόνια;

«Το γνωρίζουμε, ναι», μας απαντά ο Νικολαΐδης, σα να νιώθει ένα βάρος για την αποστολή τους… «Πολλές ομάδες αυτή τη στιγμή άλλωστε έχουν Χανιώτες στο δυναμικό τους, που αγωνίζονται στην Α1. Είναι πολύ ευχάριστο που έχουν αναδειχθεί πάρα πολλοί παίκτες απ’ αυτό το σωματείο», σημειώνει.

Ο Σπάχιτς προσθέτει: «Είναι πάρα πολύ ωραίο γιατί πολλά παιδιά και ειδικότερα οι τρεις μας ξεκινήσαμε όλοι μαζί από πολύ μικρή ηλικία. Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα να έχουν πετύχει οι φίλοι σου κι εσύ το ίδιο… Πιστεύω ότι έχουμε τις δυνατότητες να φτάσουμε ψηλά στο πόλο και αυτός είναι και ο στόχος μας. Νομίζω ότι μπορούμε να τα πάμε καλά σε επίπεδο Α1», δηλώνει, με το λόγο να παίρνει στη συνέχεια ο Κανδανολέων: «Στόχος μας είναι να καθιερωθούμε σε επίπεδο Α1. Ο μελλοντικός και δύσκολος στόχος είναι η Εθνική ανδρών, γι’ αυτό και προπονούμαστε καθημερινά σκληρά ώστε να μπορέσουμε να τον πετύχουμε στο μέλλον. Ο στόχος μας είναι να παίξουμε πολύ καλά στην Α1 και να δείξουμε ότι αξίζουμε δίκαια το χρόνο που μας δίνει φέτος ο προπονητής μας. Επίσης στόχος μας είναι να συμμετάσχουμε στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Εθνική εφήβων», επισημαίνει.

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι όμως, ο αθλητισμός και ειδικότερα οι διακρίσεις τους χάρισαν στα τρία παιδιά την είσοδο στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Η επιτυχία στη Μάλτα τους έδωσε το δικαίωμα να επιλέξουν σχολή της αρεσκείας τους και αυτό είναι σίγουρα κάτι μοναδικό και πολύ σημαντικό για τους τρεις αθλητές του ΝΟΧ.

Τι απαντάνε όμως τα τρία παιδιά;

Ο Κανδανολέων τονίζει πως «έχουμε καταλάβει εξ αρχής ότι το άνευ που καταφέραμε να πάρουμε μας λύνει τα χέρια στο οικονομικό, αλλά και από άποψης χρόνου. Πλέον, έχουμε περισσότερες ώρες μέσα στη μέρα προκειμένου ν’ ασχοληθούμε με το άθλημα που αγαπάμε -προσωπικά δε γνωρίζω ακόμα σε ποιο κλάδο θα πάω- αλλά είμαι πιο χαλαρός εξαιτίας του άνευ. Αυτός όμως ήταν και ο βασικός μου στόχος μετά την ένταξη μου στην Εθνική εφήβων».

Ο Νικολαΐδης: «Ούτε εγώ έχω αποφασίσει ακόμη το πού θα πάω… Σίγουρα όμως το άνευ μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ γιατί αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στο να προπονηθούμε, είμαστε και πιο χαλαροί από τα υπόλοιπα παιδιά, τους συμμαθητές μας, που κάνουν πολλές ώρες φροντιστήριο. Ναι μεν διαβάζουμε κι εμείς, αλλά σίγουρα είμαστε πιο χαλαροί γιατί έχουμε περάσει».

Και ο Σπάχιτς: «Δεν έχω σκεφτεί ακόμα αν θα πάω κάπου. Οπως είπαν όμως και τα παιδιά δεν πρέπει να χαλαρώνουμε όσον αφορά τα διαβάσματα και τις υποχρεώσεις που έχουμε στο σχολείο»…

 

Written By
More from Go Hania

Via… Χατζημιχάλη Νταλιάνη

Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του τούρκικου μιναρέ, μια πολυπληθής αστική περαντζάδα...
Read More