Πλατανιας | Από το Α μέχρι το μέλλον

Σήμα το κόκκινο… τριφύλλι! Με κόκκινες φανέλες, όπως εκείνες που φτιάχτηκαν από γερμανικές σημαίες το 1942, την περίοδο της Κατοχής! Με έδρα ένα χωριό, που αποτελεί μεν σημαντικό τουριστικό θέρετρο το καλοκαίρι, τον χειμώνα, ωστόσο, οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους 800! Και με μια πορεία, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που όμοιά της δεν είχε μέχρι και σήμερα καμία άλλη ομάδα στην Ιστορία του Χανιώτικου ποδοσφαίρου…

Αυτός είναι ο Πλατανιάς Χανίων. Μια ομάδα με γοητευτικές παραδοξότητες για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά -και όχι μόνο- δεδομένα, που καταφέρνει να ελκύει ανεπιτήδευτα το φίλαθλο κοινό, όχι μόνο στα Χανιά και την Κρήτη, αλλά σε όλη την Ελλάδα, γιατί… αποπνέει υγεία και δημιουργία και γιατί σε μια περίοδο πολυποίκιλης κρίσης, οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, ηθικής, πολιτισμικής, αποδεικνύει στην πράξη ότι ο σχεδιασμός, η σοβαρότητα, η ανιδιοτέλεια και η σκληρή και ομαδική δουλειά μπορεί να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Με μικρές δόσεις τύχης, η αλήθεια είναι. Και αυτή, άλλωστε, χρειάζεται…

Αν κανείς υποστήριζε, πριν από δυο – τρία χρόνια, ότι η ομάδα του Πλατανιά Χανίων, η οποία μέχρι και το καλοκαίρι του 2011 δεν είχε αγωνιστεί ποτέ όχι μόνο στη Super League (Α’ Εθνική), αλλά ούτε καν στη Football League (Β’ Εθνική), θα έμπαινε πέρυσι στην κλήρωση του πρωταθλήματος μαζί με τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Άρη και τα υπόλοιπα ιστορικά σωματεία, θα τον περνούσαν είτε για αιθεροβάμμονα είτε για ονειροπαρμένο είτε για γραφικό. Αν μη τι άλλο, θα τον έπαιρναν σίγουρα «στο ψιλό».

Απολύτως δικαιολογημένα. Ουδείς, ακόμη και οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές της ομάδας, πίστευαν ότι υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να συμβεί ένα τέτοιου μεγέθους ποδοσφαιρικό «θαύμα». Μπορεί, ενδεχομένως, να το… ονειρεύονταν τα βράδια όταν παραδίδονταν στη γλυκιά αγκαλιά του Μορφέα. Το πρωί, ωστόσο, η λογική επικρατούσε.

Για την περίπτωση, ωστόσο, των διοικούντων της ομάδας του Πλατανιά φαίνεται ότι ίσχυε η -όχι και τόσο γνωστή- ρήση: «Η λογική, όταν κυβερνά μόνη της, είναι μια περιοριστική δύναμη». Και για τον Πλατανιά φαίνεται ότι είχε έρθει ο καιρός να κάνει μια μοναδική, για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα των Χανίων, υπέρβαση σε όλα τα επίπεδα.

«Όταν θέλεις πάρα πολύ κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις», είχε γράψει ο Πάουλο Κοέλιο στον «Αλχημιστή». Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξε καμία «συνωμοσία του σύμπαντος». Μόνο πολλή δουλειά, ανιοδιοτελής προσφορά, εξαιρετικό οικογενειακό κλίμα εντός και εκτός αποδυτηρίων, όπως και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές καταμαρτυρούν σε κάθε ευκαιρία.

Ενδεχομένως να… βοήθησε και η ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος, στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος και στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Κρήτη, συναντήθηκε με τη Διοίκηση, το τεχνικό επιτελείο και τους ποδοσφαιριστές του Πλατανιά και τους ευχήθηκε να συνεχίσουν στον δρόμο των επιτυχιών.

Χαρακτηριστική, πάντως, του κλίματος εντός της ομάδας είναι η «εξομολόγηση» του πρώην, πλέον, προπονητή της Πλατανιά κ. Άγγελου Αναστασιάδη, στο γεύμα που η Διοίκηση παρέθεσε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος του πρωταθλήματος. Τι είπε ο καταξιωμένος Έλληνας τεχνικός; Ότι πρώτη φορά στην πολυετή καριέρα του συναντά ανθρώπους (σ.σ. στη Διοίκηση), οι οποίοι εργάζονται σε τέτοιο βαθμό, ως ομάδα, με αυταπάρνηση, ανιδιοτέλεια, συνέπεια στις οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις τους και χωρίς καμία διάθεση προσωπικής προβολής, με αποκλειστικό γνώμονα το καλό του Συλλόγου.
Και -μάλλον πως- τα είπε όλα…

ANODOS - PAIKTES - KOYBARI

Το αδύνατο που έγινε δυνατό!..

 27 Ιουνίου του σωτήριου έτους 2012. Ο Πλατανιάς Χανίων εξασφαλίζει την άνοδο στη Super League, εν μέσω ξέφρενων πανηγυρισμών, στο Δημοτικό Γήπεδο Μάλεμε. Ανεπανάληπτες, αξέχαστες, μοναδικές οι στιγμές. Ποδοσφαιριστές, προπονητές, φροντιστές, διοικητικά στελέχη, φίλαθλοι, όλοι μαζί ένα κουβάρι. Να χοροπηδάνε σαν μικρά παιδιά. Να γελάνε. Να κλαίνε από χαρά και συγκίνηση. Το μέχρι πρότινος αδιανόητο είναι πια γεγονός.

Η επόμενη μέρα δεν ενδείκνυται, ωστόσο, για πανηγυρισμούς. «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», συνειδητοποιούν όσοι είναι επιφορτισμένοι να φέρουν σε πέρας και αυτή την αποστολή. Τη μακράν δυσκολότερη συγκριτικά με όλες τις προηγούμενες.

Οι εκκρεμότητες και τα προβλήματα πολλά. Η δημιουργία ενός γηπέδου που να πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις της Super League, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, το «χτίσιμο» μιας νέας ομάδας που να μπορεί να σταθεί στην ανώτατη κατηγορία, τα εισιτήρια διαρκείας και η εξυπηρέτηση των φιλάθλων, τα εμπορικά ζητήματα, η επικοινωνία και τα θέματα ενημέρωσης, η ριζική οργανωτική βελτίωση, η ανάπτυξη των Τμημάτων Υποδομής, τα γραφειοκρατικά θέματα και πολλά άλλα. Ων ουκ έστιν αριθμός. Και ο χρόνος ελάχιστος. Μόλις δύο μήνες!

Ένας αγώνας δρόμου ξεκινά. Άνθρωποι που γνωρίζουν εκ των έσω όσα έγιναν εκείνο το διάστημα για να καταφέρει ο Πλατανιάς να παρουσιαστεί καθόλα έτοιμος, κάνουν λόγο για υπερπροσπάθεια της Διοίκησης και των συνεργατών της ομάδας.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων στο θέμα του γηπέδου. Είναι κοινό μυστικό ότι χάρη στην καθοριστική συνεισφορά του α’ αντιπροέδρου του Πλατανιά κ. Μανώλη Μαθιουλάκη, αλλά και χάρη στην πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής να επενδύσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, τα Χανιά απόκτησαν, επιτέλους, ένα γήπεδο επιπέδου Α’ Εθνικής. Σε χρόνο – ρεκόρ! Ανάλογη υπερπροσπάθεια καταβάλλεται και για τα υπόλοιπα ζητήματα.

Στον πρώτο αγώνα στα Περιβόλια, με αντίπαλο τον Ατρόμητο Αθηνών, δεν πέφτει ούτε… καρφίτσα στις δύο «πολύχρωμες» και πολύβουες εξέδρες. Το τελικό 0-0 μικρή σημασία φαίνεται να έχει. Ο Πλατανιάς βραβεύει τον πολυνίκη Σέρβο προπονητή κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς, οι φίλαθλοι «τσιμπιούνται» για να διαπιστώσουν αν ζουν στ’ αλήθεια αυτές τις στιγμές ή αν ονειρεύονται, οι ποδοσφαιριστές ανταποδίδουν το χειροκρότημα του κόσμου και τα μέλη της Διοίκησης της Χανιώτικης ομάδας νιώθουν δικαιωμένα για τους κόπους της. Τα Χανιά έχουν μπει, πλέον, για τα καλά στον ελληνικό ποδοσφαιρικό χάρτη. Το brand name των Χανίων και του Πλατανιά θα ακουστεί πανελληνίως πολλές φορές έκτοτε. Και η αιτία, τούτη τη φορά, είναι το ποδόσφαιρο, η στρογγυλή «θεά» που μαγεύει τα πλήθη!

Τριγμοί και ένα τραγικό γεγονός…

PLATANIAS - AGKALIA GIA ZAXARIAΕνός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ζαχαρία Καραντωνάκη.

Νοέμβριος του σωτήριου έτους 2012. Η ομάδα του Πλατανιά παλεύει για να πετύχει τον ένα και μοναδικό αγωνιστικό της στόχο: την παραμονή στη Super League. Παράλληλα, Διοίκηση και συνεργάτες εξακολουθούν να εργάζονται καθημερινά και αδιάκοπα για τη βελτίωση της ομάδας σε όλα τα επίπεδα. Μηδενική μέχρι πρότινος η εμπειρία. Πολλά και δύσκολα τα ανοιχτά μέτωπα. Με αρκετές ιδιαιτερότητες οι προκλήσεις. Είναι μια δύσκολη περίοδος για πολλούς λόγους.

Ένας από αυτούς αφορά τις ανακατατάξεις στο τεχνικό επιτελείο. Η συνεργασία τού μέχρι τότε προπονητή της ομάδας κ. Γιάννη Χατζηνικολάου, με τον οποίο ο Πλατανιάς είχε πανηγυρίσει την άνοδο στη Super League, τερματίζεται κοινή συναινέσει όπως ανακοινώθηκε -αλλά είναι κοινό μυστικό ότι επρόκειτο για απόφαση της Διοίκησης- και τη θέση του λαμβάνει ένας από τους πλέον επιτυχημένους και γνωστούς Έλληνες προπονητές: ο κ. Άγγελος Αναστασιάδης.

Η φίλαθλη κοινή γνώμη διχάζεται. Ο Γιάννης Χατζηνικολάου, ένας άνθρωπος με εξαίρετο χαρακτήρα, έχει ερείσματα στην κερκίδα. Η ποιότητα του αντικαταστάτη του, βέβαια, δεν αμφισβητείται. Ωστόσο, οι περισσότεροι περιμένουν να δουν την ομάδα για να κρίνουν τον νέο προπονητή. Και το πρώτο «τεστ» είναι κόντρα σε μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές ομάδες: τον Παναθηναϊκό.

Λίγες ημέρες πριν από τον αγώνα, η τοπική κοινωνία συγκλονίζεται από τον χαμό του 17χρονου Ζαχαρία Καραντωνάκη, ταλαντούχου ποδοσφαιριστή της ομάδας Κ 17 (Κάτω των 17 ετών) του Πλατανιά, σε τροχαίο δυστύχημα. Τραγική σύμπτωση; Λίγες ημέρες νωρίτερα, οι προπονητές και οι νεαροί ποδοσφαιριστές της ομάδας Κ 17 ενημερώνονται για τους κινδύνους που «εγκυμονεί» η άσφαλτος, σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Οι στιγμές στα Περιβόλια, πριν από την έναρξη του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, είναι έντονα συγκινητικές. Οι ποδοσφαιριστές του Πλατανιά σηκώνουν πανό, στο οποίο αναγράφεται: «Ζαχαρία ζεις στις καρδιές μας». Το εν λόγω πανό, μαζί με τη φωτογραφία του 17χρονου, τοποθετείται πίσω από τη βορινή εστία του γηπέδου. Όταν ο Κένταλ Ουκάρ ανοίγει το σκορ για τον Πλατανιά τρέχει και φιλά τη φωτογραφία του Ζαχαρία. Από κοντά και οι συμπαίκτες του. Στις κερκίδες, η συγκίνηση διαδέχεται τον ενθουσιασμό και το κλάμα το χαμόγελο. Ανάλογες ανεπανάληπτες στιγμές διαδραματίζονται και με το σφύριγμα της λήξης…

Ντοκιμαντέρ για τον Πλατανιά στο Λος Άντζελες!

PLATANIAS - YOUNG TEAMΠρωτοποριακό και καινοτόμο έργο καταγραφής και σύνδεσης των φιλάθλων με τις ομάδες του τόπου τους αποτελεί το ντοκιμαντέρ, με τίτλο: «Μια πόλη, μια ομάδα, η ομάδα μου», που γυρίστηκε στα Χανιά τον περασμένο Δεκέμβριο.

Δεκέμβριος του σωτήριου έτους 2012. Η διοργανώτρια Αρχή του πρωταθλήματος (Super League Ελλάς) έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στη δημιουργία ντοκιμαντέρ για όλες τις ομάδες, με τίτλο: «Μια πόλη, μια ομάδα, η ομάδα μου».

Η αρχή αυτού του πρωτοποριακού και καινοτόμου έργου καταγραφής και σύνδεσης των φιλάθλων με τις ομάδες του τόπου τους γίνεται από τα Χανιά, όπου ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ καταφτάνει εξαμελές τηλεοπτικό συνεργείο για να φέρει σε πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή.

Για τις επόμενες επτά ημέρες, τα μέλη του συνεργείου, με τη συνδρομή του υπεύθυνου Τύπου της ομάδας κ. Γιώργου Γεωργακάκη, συγκεντρώνουν όλο το αναγκαίο υλικό για το ντοκιμαντέρ, το οποίο επιλέγεται, τελικά, ως το πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα, για την επίσημη συμμετοχή της σειράς μικρών ντοκιμαντέρ, με γενικό τίτλο «Μια πόλη, μια ομάδα, η ομάδα μου», στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες, που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2013.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ομάδα του Πλατανιά, το χωριό του Πλατανιά και η πόλη των Χανίων αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα, το ποδόσφαιρο, τους Έλληνες φιλάθλους και τη Super League στο διεθνές κοινό και την ελληνική ομογένεια των Η.Π.Α.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πλατανιά, «η πρόκριση για τη συμμετοχή στο εν λόγω φεστιβάλ αποτέλεσε από μόνη της ένα ενθαρρυντικό μήνυμα αναγνώρισης της σπουδαιότητας, αλλά και της ποιότητας του έργου και δικαίωσε αφ’ ενός τη Super League γι’ αυτήν την αξιόλογη πρωτοβουλία και αφ’ ετέρου την Π.Α.Ε. Πλατανιάς Χανίων για τις προσπάθειες που καταβάλλει σε όλα τα επίπεδα για την ουσιαστική προβολή της ομάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Χανίων καθώς και για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο».

Τέλος καλό, νέα αρχή…

PAIKTES - PANHGYRIA21 Απριλίου του σωτήριου έτους 2013. Στο σχεδόν κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό Γήπεδο Περιβολίων ο Πλατανιάς δίδει τον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Λεβαδειακό και θέλει τουλάχιστον την ισοπαλία για να εξασφαλίσει την παραμονή του στην κατηγορία, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων στα άλλα παιχνίδια.

Όταν ο Πέτρος Κανακούδης πετυχαίνει ένα υπέροχο, σε δημιουργία και εκτέλεση, γκολ, σφραγίζοντας τη νίκη της Χανιώτικης ομάδας, η οποία είχε προηγηθεί με ένα εξίσου όμορφο τέρμα του Νίκολα Μπέλιτς, 3.500 φίλαθλοι παραληρούν στις κερκίδες. Ο Πλατανιάς ήρθε για να μείνει. «Εκεί, εκεί, στην Α’ Εθνική»!

Για άλλη μία φορά ο στόχος έχει επιτευχθεί. Πλέον, ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα έχει ήδη αρχίσει. Μένει, ωστόσο, να αποσαφηνιστεί ένα κρίσιμο ζήτημα: ποιος θα είναι ο προπονητής της ομάδας τη νέα αγωνιστική περίοδο; Τελικά, μετά από διάστημα ενός και πλέον μήνα «ο κύβος ερρίφθη». Η Π.Α.Ε. Πλατανιάς ανακοινώνει ότι τερματίζεται η συνεργασία με τον κ. Άγγελο Αναστασιάδη και τον ευχαριστεί θερμά για τη σημαντική συνεισφορά του στην επίτευξη των στόχων της ομάδας.

Νέος προπονητής, λίγες ημέρες αργότερα, αναλαμβάνει ο κ. Μαρίνος Ουζουνίδης, ο οποίος έχει δώσει ήδη θετικά δείγματα προπονητικής γραφής στην καριέρα του.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Ουζουνίδης σημειώνει ότι αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Πλατανιά επειδή είναι μια υγιής ομάδα, η Διοίκηση της οποίας «απαρτίζεται από ανθρώπους που έχουν φιλοδοξίες να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες και να διεκδικήσουν περισσότερα πράγματα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Νομίζω ότι θα κάνουμε μια καλή δουλειά προκειμένου να φτάσουμε την ομάδα σε πιο ψηλό επίπεδο».

Αυτή είναι και η επιθυμία τόσο της Διοίκησης, όσο και των φιλάθλων…

FILATHLOI - PANHGYRIA

Η Ιστορία του Πλατανιά

Ο Α.Ο. Πλατανιάς Χανίων ιδρύθηκε το 1931 από τον Αντώνη Βαρουξάκη ως επίσημο μέλος της Ε.Π.Ο. με αριθμό μητρώου 742 και συμμετείχε στο τοπικό πρωτάθλημα με τις υπόλοιπες ομάδες Τάλως, Ατλαντίδα, Ιωνία, Αστέρας, Όμιλος κ.ά.).

P-platanias_1943 copyΉταν η εξέλιξη του σωματείου «Ιάρδανος» (όπως το ομώνυμο ποτάμι της περιοχής), που εκτός από την ποδοσφαιρική ομάδα διατηρούσε σκοπευτική ομάδα, τμήμα άρσης βαρών και άλλων αθλημάτων.
Το 1942 – 43 ο Α.Ο. Πλατανιάς αγωνίστηκε στον τελικό Κυπέλλου με το παραδοσιακό σωματείο Τάλως έχοντας όμως σημαντικές απουσίες όπως αυτές των ασθενών τερματοφύλακα Κουρούπη και Λαδάκη και του Γαλάνη, που έφερε τραύμα όπλου στην κοιλιά. Αν και ο Πλατανιάς έχασε τον αγώνα, ο τελικός αυτός είχε ιδιαίτερη σημασία λόγω των ενδυμασιών των παικτών του.
Οι φανέλες τους φτιάχτηκαν από σημαίες που είχαν κλέψει, από τις αποθήκες των Γερμανών, κάτοικοι της περιοχής και είχαν μετατρέψει σε αθλητική ενδυμασία οι μοδίστρες του χωριού! Από το γεγονός αυτό, πιθανώς, καθιερώθηκε το κόκκινο χρώμα στις φανέλες της ομάδας.
Με την ίδια ενδυμασία αγωνίστηκαν ακόμα και εναντίον ομάδων των Γερμανών στρατιωτών, οι οποίοι μάλιστα έδειχναν αθλητικό ήθος και στις περιπτώσεις που έχαναν.
ΧΡΟΝΙΕΣΣΤΑΘΜΟΙ
Το 1945 η ομάδα ατόνησε λόγω της έντονης μετανάστευσης και του εμφυλίου πολέμου, που ανάγκασε πολλούς παίκτες να απομακρυνθούν από τον τόπο τους.
Το 1958 περίπου επανιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Μανώλη Μαθιουλάκη και πρώτο πρόεδρο τον γιατρό Μανώλη Καλλιτσάκη και αγωνιζόταν στην τρίτη τοπική κατηγορία.
Τότε έγινε μέλος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων (Ε.Π.Σ.) Χανίων και την πρώτη κιόλας χρονιά ανέβηκε κατηγορία, όπου παρέμεινε έως το 1969.
Το 1970 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Α’ τοπική κατηγορία.
Το 1971 ο Πλατανιάς αγωνίστηκε σε ένα σημαντικό παιχνίδι με την Αναγέννηση Χανίων (σημερινή Ιωνία), αλλά λόγω των πολιτικών καταστάσεων της εποχής, η ομάδα αδικήθηκε, έγινε σύρραξη στο γήπεδο, τιμωρήθηκε και παρέμεινε αδρανής έως το 1975.
Μετά τη μεταπολίτευση, το 1975, επανιδρύθηκε, αγωνιζόμενη στη Γ’ τοπική κατηγορία, όπου παρέμεινε για δύο χρόνια και εν συνεχεία ανέβηκε στη Β’, όπου αγωνίστηκε άλλα δύο χρόνια για να καταλήξει να αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία.
Από το 1980 ξεκινά η ανοδική πορεία του Πλατανιά, ο οποίος συμμετείχε στο Εθνικό Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα (αντίστοιχο της σημερινής Γ’ Εθνικής) αγωνιζόμενος σε όλη την Ελλάδα.
Μετά τους δύο πρώτους αγώνες, η ομάδα υποβιβάστηκε και τότε πραγματοποιήθηκε ριζική ανανέωση, με ποδοσφαιριστές – κατοίκους του Πλατανιά.
Το 1985 ανέβηκε κατηγορία (Δ’ Εθνική), αλλά υποβιβάστηκε την ίδια χρονιά. Για τρία χρόνια αγωνίσθηκε στο Α’ τοπικό πρωτάθλημα Χανίων.
Το 1989 ανέβηκε στη Δ’ Εθνική κατηγορία για δύο περιόδους.
Το 1993, μετά τον υποβιβασμό της, αγωνίστηκε για μια χρονιά στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα οπότε και το κατέκτησε. Μετά τον υποβιβασμό της αγωνίσθηκε ως το 2002 στο τοπικό πρωτάθλημα.
Πήρε πρωταθλήματα τα έτη 1980, 1985, 1989 και 1993.
Από το 2002 έως και την περίοδο 2008 – 2009 ο Πλατανιάς αγωνίστηκε στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Κρήτης έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο και συγκεντρώνοντας 305 βαθμούς στο σύνολο! Ο Α.Ο. Πλατανιάς μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο ήταν η δεύτερη σε δυναμική, βάση βαθμών, ομάδα στην Κρήτη, μετά τη Χερσόνησο.
Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
Η καλύτερη, έως τότε, ποδοσφαιρική χρονιά της ιστορίας του Α.Ο. Πλατανιά, ήταν το 2008 – 2009 καθώς μετά από μία εκπληκτική σεζόν αναδεικνύεται πρωταθλητής του περιφερειακού πρωταθλήματος.
Την περίοδο 2009 – 2010 η ομάδα αγωνίζεται για πρώτη φορά στη Γ’ Εθνική και καταφέρνει, μετά από μεγάλη αγωνιστική προσπάθεια, να παραμείνει στην κατηγορία. Συγκεκριμένα, κατέκτησε 38 βαθμούς σε σύνολο 34 αγώνων, τερματίζοντας στη 12η θέση της βαθμολογίας!
Την επόμενη αγωνιστική χρονιά (2010 – 2011) ο Πλατανιάς πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις και καταφέρνει να τερματίσει στην 5η θέση. Ωστόσο, μια σειρά από συγκυρίες οδηγούν, τελικά, την ομάδα στη Football League για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Η περίοδος 2011 – 2012 ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τον Πλατανιά, ο οποίος καταφέρνει να ξεχωρίσει από την αρχή και μάλιστα κατακτά τον τίτλο του «πρωταθλητή χειμώνα». Η τελευταία αγωνιστική βρίσκει τον Πλατανιά στην 5η θέση της βαθμολογίας με 60 βαθμούς, ενώ στα πλέι οφ η ομάδα των Χανίων, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις καταφέρνει, με αγωνιστική ωριμότητα, να πάρει την πρώτη θέση και να ανέβει στη Super League, στην οποία αγωνίζεται την τρέχουσα περίοδο (2012 – 2013), για πρώτη φορά στην Ιστορία της, αλλά και γενικότερα στην Ιστορία του Χανιώτικου ποδοσφαίρου, καταλαμβάνοντας, μάλιστα, την 9η θέση!
ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ
Ο Πλατανιάς αγωνίζεται με κόκκινη – άσπρη ή κόκκινη φανέλα και άσπρο σορτσάκι, χρώματα που διατηρεί από το 1942, από τις ιστορικές φανέλες που φτιάχτηκαν από γερμανικές σημαίες.
Το τριφύλλι αποτελεί το σήμα της ομάδας για την προέλευση του οποίου υπάρχουν δύο εκδοχές. Είτε λόγω των απέραντων εκτάσεων με τριφύλλι που υπήρχαν στην περιοχή είτε λόγω σχεδιαστικού λάθους του δημιουργού του, ο οποίος αντί του πλατανόφυλλου που είχε πρόθεση να σχεδιάσει τελικά δημιούργησε… το τριφύλλι!

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΟΥΞΑΚΗΣ:

«Η πορεία του Πλατανιά δεν είναι θαύμα»

VAROYXAKIS STELIOS - PROEDROSΟ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Π.Α.Ε. Πλατανιάς Χανίων, Στέλιος Βαρουξάκης επισημαίνει ότι «η πορεία του Πλατανιά δεν ήταν θαύμα».

«Η πορεία του Πλατανιά δεν ήταν θαύμα», όπως έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Π.Α.Ε. Πλατανιάς Χανίων κ. Στέλιος Βαρουξάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ήταν το επιστέγασμα μιας πορείας, που βασίστηκε σε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα και σε σκληρή δουλειά, τα οποία δημιούργησαν τις αναγκαίες εκείνες συνθήκες για να μπορέσει η ομάδα να πρωταγωνιστήσει. Τα στοιχεία αυτά», προσθέτει, «που εξακολουθούν να αποτελούν μέχρι και σήμερα βασικά και αναλλοίωτα συστατικά της Π.Α.Ε. Πλατανιάς είναι τα εξής:
– Το εξαιρετικά καλό κλίμα στους κόλπους της ομάδας, η οποία ήταν και παραμένει μια γροθιά, μία οικογένεια.
– Η χρηστή και ορθολογική οικονομική διαχείριση, που επίτρεψε και εξακολουθεί να μας επιτρέπει να είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι δεν χρωστάμε σε κανέναν. “Κρεμάμε το καλάθι μας εκεί που φτάνει το χέρι μας”, όπως εύστοχα συνηθίζει να λέει ο θυμόσοφος λαός.
– Η ανιδιοτελής προσφορά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και το μεράκι με το οποίο εργάζονται καθημερινά και αγόγγυστα, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα και απόλυτη προτεραιότητα το συμφέρον της ομάδας.
– Η βαθειά γνώση του αντικειμένου καθώς αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου γνωρίζουν εκ των έσω το ποδόσφαιρο, καθώς στην πρώιμη νιότη τους αγωνίστηκαν στην ομάδα του Πλατανιά, αλλά και σε άλλες επί σειρά ετών.
– Η στήριξη του φίλαθλου κοινού, όταν διαπίστωσε ότι η προσπάθεια της Π.Α.Ε. Πλατανιάς Χανίων είναι σοβαρή, με συγκεκριμένη στόχευση και αποτελεσματικότητα».
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που κλήθηκε και καλείται να αντιμετωπίσει η ομάδα του Πλατανιά, ο κ. Βαρουξάκης σημειώνει, ακόμη και σήμερα, πως «δεν θα υποστηρίξω ότι όλα είναι τέλεια. Το αντίθετο. Υπάρχουν, ακόμη, αδυναμίες. Αδυναμίες κυρίως σε θέματα οργανωτικά καθώς, όπως όλοι αντιλαμβάνεστε, δεν είναι εύκολο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο. Παρά τις αδυναμίες, ωστόσο, και τις όποιες ελλείψεις, που προσπαθούμε με διαρκή και καθημερινή δουλειά να αντιμετωπίσουμε προκειμένου συνεχώς να βελτιωνόμαστε, ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε περήφανοι. Είμαστε περήφανοι, γιατί η Π.Α.Ε. Πλατανιάς Χανίων δεν έχει οφειλές προς κεντρική εξουσία, ποδοσφαιριστές, προμηθευτές ή άλλους. Είμαστε περήφανοι, γιατί σε κάθε εντός έδρας αγώνα μας οι φίλαθλοί μας στηρίζουν την ομάδα μας με κόσμιο τρόπο, χωρίς έκτροπα, επεισόδια και ύβρεις. Είμαστε περήφανοι, γιατί εκπροσωπούμε στην ανώτατη ποδοσφαιρική κατηγορία έναν ολόκληρο Νομό, που ουδέποτε μέχρι σήμερα είχε εκπροσωπηθεί».

Δημοσιεύτηκε στο GOHANIA του Σεπτεμβρίου 2013

Written By
More from Go Hania

DAZZ!! Τι καλύτερο από τη μεγάλη επιστροφή του αρχαιοελληνικού στυλ στον παγκόσμιο χάρτη της μόδας και βέβαια του κοσμήματος;

Η DAZZ δημιουργεί κοσμήματα με μοντέρνους και δημιουργικούς σχεδιασμούς σε συνδυασμό, με...
Read More

Leave a Reply