Ποια είναι η βασική φιλοσοφία που διέπει την Paterakis Energy;

Όπως έχει πει ο Φλαμανδό-αμερικανός αρχιτέκτονας Eero Saarinen, πάντα όταν σχεδιάζεις κάτι να λαμβάνεις υπ’ όψιν τον περιβάλλοντα χώρο: μια καρέκλα σε ένα δωμάτιο, ένα δωμάτιο σε ένα σπίτι, ένα σπίτι σε μια γειτονιά, μια γειτονιά σε μια πόλη.

Μια πρωταρχική αλήθεια που, αν λείπει και δεν βρίσκει εφαρμογή στην πόλη, την γειτονιά, την κάθε κατασκευή…ένα λάθος αρκεί για να χαραμίσει δέκα σωστά!

Και πάνω σε αυτό το μήκος κύματος, η συνέντευξή μας με τον εμπνευστή της  Paterakis Energy μας ξεδίπλωσε ένα ολόκληρο κόσμο από μυστικά, εμπειρία & μια πολυτεχνική φιλοσοφία που έχει δικαιωθεί από τα έργα!

Όμως πριν φτάσει κάποιος στα έργα, προηγείται μια μεγάλη διαδρομή που προϋποθέτει έμπνευση, ποιότητα και διαρκή επαφή με τις πρωτοπόρες τεχνικές .

 

Υπογράφει ο Παντελής Σπυριδάκης Φωτογραφίες: Πέτρος Παττακός

 

 

 

-Ποια είναι η βασική φιλοσοφία που διέπει την Paterakis Energy;

-Το Τεχνικό μας γραφείο αποτελείται από μια δυναμική ομάδα έμπειρων και καταρτισμένων μηχανικών Πολυτεχνικής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης με έντονη δραστηριότητα στο χώρο των κτιριακών εγκαταστάσεων, ενεργειακών συστημάτων και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες, σωστό σχεδιασμό, κορυφαίο εξοπλισμό και επιμελή εγκατάσταση, πάντα σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του πελάτη και με γραπτές εγγυήσεις καλής λειτουργίας των υπηρεσιών που προσφέρουμε εφ’ όρου ζωής.

Αναλαμβάνουμε από την μελέτη μέχρι την εγκατάσταση, με έμπειρο και πιστοποιημένο προσωπικό, σε άκρως ανταγωνιστικές τιμές «Με το Κλειδί στο Χέρι».

 

-Ποιες είναι σήμερα οι σημαντικότερες ανάγκες των ανθρώπων σε εξειδικευμένα ενεργειακά έργα;

-Οι ενεργειακές ανάγκες που συνδέονται με την καθημερινότητα μας αυξάνονται εκθετικά τα τελευταία χρόνια και αν αναλογιστούμε το ποσοστό κόστους της ζωής που αντιστοιχεί σε αυτές (ηλεκτρικό ρεύμα , καύσιμα κτλ.), μπαίνουμε σε σκέψεις και ωθούμαστε στο να δημιουργήσουμε λύσεις ώστε να περιορίσουμε το κόστος αυτό.

-Σε πόσα διαφορετικά σημεία του σπιτιού μπορεί κάποιος να πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας και με ποιον τρόπο;

-Όλα τα επιμέρους που εμπεριέχει η λέξη «σπίτι» δέχονται βελτιώσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας. Από το κέλυφος, τα κουφώματα, το παθητικό αερισμό, το φωτισμό, το σύστημα θέρμανσης\ψύξης μέχρι και το σύστημα που χρησιμοποιούμε για το μαγείρεμα.

-Ποια είναι τα πράγματα που δεν γνωρίζουμε για την συντήρηση κλιματιστικών μονάδων;

-Η συντήρηση γενικότερα όλων των συστημάτων θέρμανσης\ψύξης  αν γίνεται όπως ορίζει ο κατασκευαστής και σε τακτά χρονικά διαστήματα, οδηγεί σε μείωση κόστους λειτουργίας μέχρι και 60%. Πάντα με πιστοποιημένα και έμπειρα συνεργεία.

-Αν κάποιος ενδιαφέρεται για τη εγκατάσταση φωτοβολταïκού δώματος, ποιο πλάνο πρέπει να ακολουθήσει;

-Αυτή την περίοδο τρέχει το πρόγραμμα του ενεργειακού συμψηφισμού από τον ΔΕΔΗΕ (net metering). Αυτό προϋποθέτει ότι όσο ρεύμα καταναλώνεις, θα παράγεις και την αντίστοιχη ισχύ. Άρα το πρώτο βήμα είναι η ακριβής καταγραφή των καταναλώσεών σου, το οποίο θα οδηγήσει με μια σωστή μελέτη του συστήματος.

-Ένα από τα μεγάλα σας έργα αποτελεί και η Ενεργειακή Αναβάθμιση της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου. Με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται αυτό για ένα σύγχρονο κτίριο;

-Το συγκεκριμένο πρότζεκτ ήταν μια επιτυχής προσπάθεια στο να δείξουμε ότι και σε υφιστάμενα κτίρια και με έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας όπως είναι η συγκεκριμένη Μονή -διότι δεν θέλαμε να υπάρχει η οπτική όχληση λόγω της αρχαιολογικής και ιστορικής της αξίας- γίνεται να επιτύχουμε ενεργειακή αυτονομία.

Στα σύγχρονα κτίρια αυτό είναι πολύ πιο εύκολο γιατί όλος ο σχεδιασμός ξεκινάει με γνώμονα την ενεργειακή αυτονομία. Από τον προσανατολισμό  μέχρι και τα παθητικά στοιχεία στο κέλυφος, τα οποία μειώνουν τις ανάγκες σε ενέργεια.

-Και όσον αφορά τις υδραυλικές εγκαταστάσεις ποιο είναι το τρίπτυχο που εφαρμόζετε για καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη ασφάλεια;

-Το μότο μας σαν εταιρία είναι: Παραδίδουμε στον πελάτη και ο πελάτης δεν χρειάζεται να μας ξανακαλέσει για επισκευή ή βλάβη.

Άρα παραδίδοντας οποιοδήποτε πρότζεκτ είμαστε σίγουροι και εγγυούμαστε καλή και ασφαλή λειτουργία του συστήματος εφ’ όρου ζωής.

-Ποια είναι τα βασικότερα λάθη που κάνει κάποιος ή καλύτερα παραλείπει, ξεκινώντας την κατασκευή του σπιτιού ή του επαγγελματικού του χώρου; Και τα βρίσκει μπροστά του κατόπιν;

-Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι να ξεκινάμε να φτιάχνουμε κάτι χωρίς να το έχουμε σχεδιάσει. Και έτσι πάντα προκύπτουν άλυτα προβλήματα στην κατασκευή τα οποία ανεβάζουν το κόστος. Αυτό που λέμε πάντα στους πελάτες μας είναι ότι όσα χρήματα επενδύσουν στη μελέτη και στο σχεδιασμό θα τα γλιτώσουν από την κατασκευή.

-Αν κάποιος θέλει να αλλάξει την θέρμανσή του για τον χειμώνα πως μπορεί να το κάνει αυτό με τα ενεργειακά τζάκια;

-Υπάρχουν πολλές λύσεις για την θέρμανση του σπιτιού μας. Πάντα με γνώμονα το τι βολεύει τον καθέναν και τις ανάγκες του κάθε σπιτιού.

Για παράδειγμα αν κάποιος έχει δικά του ξύλα και του αρέσει η ασχολία με το τζάκι, ένα ενεργειακό τζάκι θα του μηδενίσει τα έξοδα της θέρμανσης στο σπίτι του. Αντίστοιχα αν κάποιος διαθέτει ή θέλει να βάλει ένα φωτοβολταϊκό, μια αντλία θερμότητας θα του παρέχει δωρεάν θέρμανση.

-Τι θα συστήνατε να κάνουν όλοι εκείνοι που σκέφτονται καιρό τώρα να βρουν τις σωστότερες λύσεις για το σπίτι τους; Σε ποια πράγματα να δώσουν πρώτα σημασία;

-Το Α και το Ω σε όλα είναι η σωστή μελέτη και σχεδιασμός. Όλα ξεκινάνε από εκεί. Συστήνω να απευθυνθούν σε έμπειρους μηχανικούς, να βρουν λύσεις οι οποίες ταιριάζουν γάντι στους ίδιους και να μην επιλέγουν εμπορικές, φτηνές λύσεις που πουλάνε με το «κιλό» οι εμπορικοί αντιπρόσωποι.

Written By
More from Go Hania

Meating Group! Κάνει πείνα; εδώ είμαστε

Κάνει πείνα;❓❗️ Απολαύστε ρολό κοτόπουλο με μπέικον και τυριά..🔝👍😋 Καλό Μήνα σε...
Read More