Ρεπορταζ: Φλερτάρουν ακόμα οι Χανιώτες; (και οι Χανιώτισσες)

Το φλερτ, το αιώνιο κυνηγητό ανάμεσα στα δύο φύλα, το πάθος για αναζήτηση, για γνωριμία. Οι ματιές, τα αγγίγματα, οι λέξεις, η γλώσσα του σώματος. Όλα αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε ακόμα ζωντανοί, κλείνονται μέσα σε μια λέξη, φλερτ! Η ανάγκη να παίξουμε με τις αύρες των ανθρώπων, να κερδίσουμε την επιβεβαίωση, να δούμε αν περνάει ακόμα η μπογιά μας, αλλά πολλές φορές και τα προκαταρκτικά μιας κατάκτησης, είναι κάποιοι από τους λόγους που μας οδηγούν στο να φλερτάρουμε!

Από τον Μάνο Σταυρινό | Φωτογραφίες: Άννα Γιουρμετάκη

Αν το δούμε γραμματικά κατά τον κύριο Μπαμπινιώτη ο σαφής ορισμός του όρου είναι: φλερτ το [flért] (άκλ.) : 1. η εκδήλωση της ερωτικής συμπάθειας, του ερωτικού ενδιαφέροντος προς κπ., με ορισμένη συμπεριφορά (κινήσεις, χειρονομίες, λόγια, βλέμματα κτλ.) και με επιδίωξη τη σύναψη ερωτικής σχέσης· ερωτοτροπία, κόρτε | 2. ερωτική σχέση μικρής διάρκειας και χωρίς δεσμεύσεις | 3. (μτφ.) εκδήλωση συμπάθειας, επιδίωξη σύναψης μιας σχέσης. Μεταξύ μας όμως, το φλερτ είναι μία έννοια που ο καθένας μας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά.

Το φλερτ μας βάζει σε μια διαδικασία προσπάθειας να κατακτήσουμε κάτι που μας αρέσει, σαν τον κυνηγό που σχεδιάζει πως θα πιάσει το θήραμα του. Έχοντας ως όπλα μας, όμως, τις λέξεις, την γλώσσα του σώματος και το θάρρος μας. Βάζουμε λέξεις στην «θαλάμη» του μυαλού μας, σαν καλοί ψαράδες απλώνουμε τα δίχτυα μας και όπου μας βγάλει. Με το ρίσκο βέβαια ή να φάμε τα μούτρα μας ή να γυρίσουμε σπίτι με το θήραμα στα χέρια!

Πήραμε τους δρόμους και χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος ρωτήσαμε τους ανθρώπους αυτής της πόλης αν φλερτάρει ακόμα ο κόσμος. Αν υπάρχει ακόμα παιχνίδι του εντυπωσιασμού ή αν όλοι απλά κάθονται χαλαροί και απολαμβάνουν παγωμένα το ποτό τους μέχρι να επιστρέψουν σπίτι…

Η Κατερίνα (19) μας υπογράμμισε ότι “όχι μόνο φλερτάρουν αλλά και με έξαλλο τρόπο φέρνοντας μας πολλές φορές σε μεγάλη αμηχανία”. Ενώ ο Νέστωρας (25) μας απαντάει με νόημα ότι “ οι Χανιώτισσες φλερτάρουν μόνο Χανιώτες”. Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί να μένουμε κάποιοι από εμάς πιστοί στην παροιμία “παπούτσι από τον τόπο σου…”; Μήπως αυτό μας πάει λίγο πίσω; Ο Έρικ (36) λίγο πιο ώριμος μας εξηγεί πως “ το παιχνίδι του φλερτ υπάρχει ακόμα αλλά δεν είναι τόσο αθώο όσο κάποτε”, ενώ η Αγγελική (24) έχει ξεχάσει πως είναι να σε φλερτάρει κάποιος καθώς έχουν πολύ καιρό να την φλερτάρουν. Άραγε τι να φταίει και κάποιοι δεν φλερτάρουν; μήπως προτιμούν την μοναξιά τους ή μήπως κάποιος πρέπει να τους δώσει ένα πράσινο φως;

Η  Όλια (23) λέει πως είναι ντροπαλή για να φλερτάρει αλλά συχνά την φλερτάρουν, πολλές φορές όμως με λάθος τρόπο. Και ποιος είναι τελικά ο σωστός τρόπος; Ποιος καθορίζει το σωστό και το λάθος;. Ο Χρήστος (28) λατρεύει το φλερτ και το έχει αναγάγει σε ολυμπιακό σπορ  “φλερτάρω και με φλερτάρουν ασταμάτητα αλλά συνήθως δεν έχει το αποτέλεσμα που περιμένω”. Τελικά έχει σημασία το αποτέλεσμα η κάποιοι από εμάς το κάνουμε για να τονώσουμε το ηθικό μας; Με τον Ζαχαρία (32) που δεν φλερτάρει πολύ γιατί περιμένει την κατάλληλη γυναίκα , καταλάβαμε πως είμαστε πολλές φορές πιο επιλεκτικοί όποτε εκεί το φλερτ πάει περίπατο. Ο Μίνως (28) και η Τόνια (25) ζουν μέσα στον κόσμο του ποτού και του χορού όποτε και να τους φλερτάρει κάποιος δεν το θυμούνται . Έχετε αναλογιστεί ποτέ πόσες καταστάσεις μας έχει καταστρέψει το ποτό;

Πολλές φορές μας φταίει το μαγαζί, ίσως δεν είναι καλός ο φωτισμός, ίσως ο σκηνοθέτης δεν μας κάνει πολλά κοντινά και άλλες τέτοιες δικαιολογίες που μας οδήγησαν σιγά σιγά στο αδηφάγο φατσοβιβλίο (κατά κόσμο Facebook), το οποίο είναι και ο μεγαλύτερος εχθρός του φλερτ. Ρωτήσαμε πολλές φάτσες και οι περισσότεροι μας είπαν ότι προτιμούν το Facebook. Πιο εύκολα, πιο ανώδυνα, πιο γρήγορα και με την απόρριψη να κερδίζει λιγότερες πιθανότητες. Γιατί μάλλον κάποιος επιτήδειος έχει βγάλει την φήμη ότι εφόσον στοχεύεις πρέπει και να κάνεις “ headshot ” γιατί αλλιώς είσαι αποτυχημένος.

Και εκεί είναι που αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι ο κόσμος ναι μεν φλερτάρει, αλλά με έναν δικό του τρόπο. Βαρέθηκε τα τετριμμένα και τις πεπατημένες οδούς. Βρήκε τρόπους καινούριους που άλλοτε βγάζουν σε καλό και άλλοτε σε κακό. Είτε gay, είτε straight, είτε bi, γιατί πρέπει να καταλάβετε πως αυτή η πόλη τα έχει όλα, το φλερτ είναι τρόπος ζωής, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, τρόπος έκφρασης. Αν τοποθετούσαμε τις απαντήσεις σε μια έρευνα θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 80% των Χανιωτών φλερτάρει ασύστολα και δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ. Είτε σε κλαμπ, είτε σε μπαρ, είτε στο δρόμο, φλερτάρουν γιατί ζουν από αυτό.

Ο Στέλιος (27) και η  Αλεξάνδρα (19) μας είπαν ότι “αυτή η πόλη θα φλερτάρει μέχρι να εξαφανιστεί από τον χάρτη” και είναι τόσο όμορφο να ακούς πως τα Χανιά ζουν με πάθος, φλερτάρουν ατελείωτα και δεν φοβούνται να “φάνε” τα μούτρα τους γιατί πολύ απλά “ that’s life”.

         

Written By
More from GOHANIAMAG

Τι κάνουν ο Αντρέας και η Σίσσυ στο εξώφυλλο του Go Hania;

Ο Αντρέας και η Σίσσυ είναι δύο από τα οκτώ πρόσωπα του...
Read More

Leave a Reply