Στέλιος Βαρδαξής ” Σκέτη Μεθιά”

 

Έτυχε το καλοκαίρι να γνωρίσω στα Χανιά τον Στέλιο Βαρδαξή, έναν Χανιώτη φαρμακοποιό που φτιάχνει μπύρα στη Χαλκιδική. Ξεκίνησε μου είπε με ένα απλό πείραμα εν μέσω καραντίνας. Να και κάτι καλό που έγινε στην καραντίνα, λέω εγώ!  Έχουμε τη χαρά να γνωρίσουμε μια νέα μπύρα με Χανιώτικη καταγωγή, άρωμα, χαρακτήρα και ιδιαίτερη γεύση. Σκέτη Μεθιά!

Επιμέλεια: Άντζελα Βακάκη

Φωτογραφίες: Zaks photography

 

Από πού κρατάει η σκούφια σου; Πες μας για σένα.

Γεννήθηκα στα Χανιά, αν και μέχρι 6 χρονών ζούσα με την οικογένειά μου στη Γερμανία όπου εργάζονταν οι γονείς μου. Τα υπόλοιπα χρόνια, μέχρι και την ενηλικίωσή μου, έζησα και μεγάλωσα στα Χανιά. Οι ρίζες μου είναι από τις Μουρνιές Χανίων, από την πλευρά του πατέρα μου, και από ένα ορεινό χωριό του Ρεθύμνου, την Πατσό, από την πλευρά της μητέρας μου.

Στέλιο ισχύει ότι το επάγγελμά σου είναι Φαρμακοποιός;

Ναι, έχω αποφοιτήσει από την Φαρμακευτική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και παράλληλα από την Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ). Έχω εργαστεί τόσο στην Αθήνα όσο και στα Χανιά στα αντίστοιχα Ναυτικά Νοσοκομεία, όπου στο δεύτερο μάλιστα είχα αναλάβει τη διεύθυνση του νοσοκομειακού φαρμακείου. Τα τελευταία χρόνια έχω παραιτηθεί και διατηρώ φαρμακείο με τη σύζυγό μου, που είναι κι αυτή φαρμακοποιός, στο Πολύχρονο Χαλκιδικής.

Πώς ξεκίνησες να παρασκευάζεις μπύρα; Αληθεύει ότι γεννήθηκε εν μέσω καραντίνας;

Εδώ και πολλά χρόνια είμαι λάτρης της craft (χειροποίητης) μπύρας και ιδιαίτερα αυτής που προέρχεται από ελληνικές μικροζυθοποιίες. Το φθινόπωρο του 2019, μετά το πέρας της τουριστικής σεζόν, ήθελα να ασχοληθώ με κάτι καινούριο ώστε να σπάσω την ρουτίνα των προηγούμενων χειμώνων όπου συνήθως παρακολουθούσα κάποιο επιμορφωτικό πρόγραμμα (μεταπτυχιακό, σεμινάρια, συνέδρια) που πάντα σχετίζονταν με τη φαρμακευτική επιστήμη. Το αρχικό ερέθισμα προήλθε από μία αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά με δύο αδέρφια που έφτιαχναν μπύρα στο γκαράζ του σπιτιού τους. Εώς τότε δεν είχα σκεφτεί ότι κάποιος μπορεί να φτιάξει μπύρα στο σπίτι του! Έτσι αποφάσισα να παρακολουθήσω τα σεμινάρια ζυθοποίησης της Αμερικάνικης Γεωργικής σχολής στη Θεσσαλονίκη και να διαβάζω για τη διαδικασία αυτή από πηγές στο διαδίκτυο. Αφού ολοκλήρωσα το πρόγραμμα αυτό, αγόρασα τον απαραίτητο εξοπλισμό, διαμόρφωσα μία αποθήκη ως οικιακό ζυθοεργαστήριο και άρχισα να πειραματίζομαι στην παραγωγή μπύρας. Οι πειραματισμοί μου άρχισαν περίπου στην αρχή του 2020 και κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας όπου, λόγω του ελεύθερου χρόνου που μου δημιουργήθηκε, «έβραζα» ασταμάτητα! Θυμάμαι ακόμα όταν άνοιξα το πρώτο μπουκάλι, όπου η επιτυχία της συνταγής σε χρώμα, αφρό, άρωμα και γεύση με ενθουσίασαν και με ενθάρρυναν να συνεχίσω. Το ίδιο και η αποδοχή των φίλων και γνωστών που δοκιμάζανε τις συνταγές μου. Αλλά η απόφαση να ασχοληθώ επαγγελματικά με την παραγωγή μπύρας ήρθε μαζί με την έμπνευση του ονόματός της.

Από πού προέκυψε η ονομασία Μεθιά;

Ένας φίλος συνάδελφος με παρότρυνε να σκεφτώ ένα όνομα για την μπύρα ώστε να βάζω μία ετικέτα πάνω στις φιάλες που έδινα σε φίλους για δοκιμή. Έτσι, ένα χειμωνιάτικο απόγευμα στο φαρμακείο μού ήρθε αυθόρμητα στο νου η λέξη Μεθιά: Δισύλλαβη λέξη, θηλυκή, αρχίζει από Μ- και τελειώνει σε –Α, όπως η μπύρα, πιασιάρικη και πάνω από όλα Κρητική! Όπως ξέρετε, στην Κρήτη η λέξη μεθιά συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σύναξη παρέας για φαγοπότι (κάμαμε μιά μεθιά στο τάδε σπίτι-χωριό) ή την κατάσταση μέθης (τάπα τσι μεθιάς!). Αμέσως σκέφτηκα ότι είναι καλό όνομα για μπύρα. Έδωσα εντολή στον δικηγόρο μου να την κατοχυρώσει ως εμπορικό σήμα και ταυτόχρονα κίνησα τις διαδικασίες για να αρχίσω την παραγωγή της.

Το σήμα με το καραβάκι στην ετικέτα τι συμβολίζει;

Το σήμα με το καραβάκι προέκυψε από την συνεργασία με μία πολύ γνωστή διαφημιστική εταιρεία της Θεσσαλονίκης, την Twisted Square. Zήτησα από τη σχεδιαστική ομάδα μία πρόταση που να συμβολίζει την δική μου ιστορία στην ετικέτα, χωρίς να είναι παραπλανητική για τον καταναλωτή: δεν είναι μία κατά απόλυτο τρόπο Κρητική μπύρα, αλλά μία μπύρα που φτιάχνεται στη Βόρεια Ελλάδα από έναν Κρητικό που ταξιδεύει! Έτσι σκεφτήκαμε το καραβάκι που σε κάθε συνταγή ενώνει δύο διαφορετικούς τόπους της Ελλάδας και φέρνει τα αρώματα και την γεύση από την αφετηρία στον προορισμό. Κάθε είδος μπύρας μας, λοιπόν, ταυτίζεται και με ένα ταξίδι και το πρώτο ταξίδι για εμένα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το Χανιά-Χαλκιδική.

Στην αγορά υπάρχουν ήδη 2 ετικέτες, Pale aleBlonde ale. Ετοιμάζεις και άλλες συνταγές;

Ναι, και μάλιστα πολύ σύντομα. Από τις συνταγές που ήδη έχω ετοιμάσει η επόμενη προς παραγωγή είναι η IPA (India Pale Ale) μία κατηγορία ale μπύρας με μεγάλη περιεκτικότητα λυκίσκων, η οποία θα είναι ιδιαίτερα αρωματική και πλούσια σε γεύση. Υπολογίζω να είναι έτοιμη προς διάθεση τον Μάρτιο.

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας βρίσκουμε τη Μεθιά;

Έως τώρα σε επιλεγμένα σημεία σε Χανιά, Ρέθυμνο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Πώς θα βαθμολογούσες τη μπύρα σου από το 1 έως το 10;

Δε θα σας πω πόσο θα την βαθμολογούσα εγώ γιατί δεν θα μπορούσα να είμαι απόλυτα αντικειμενικός. Το «παιδί» του ο καθένας το θεωρεί ως το καλύτερο! Θα σας πω όμως ότι στην εφαρμογή Untappd, που θα έλεγα ότι είναι κάτι σαν Facebook των απανταχού fan της μπύρας, η Μεθιά συγκεντρώνει μία μέση βαθμολογία από έναν σημαντικό αριθμό χρηστών περίπου 7,5/10.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ελληνική ζυθοποιία του σήμερα από το χθες;

Ναι, καθώς οι έλληνες ζυθοποιοί, και ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες μικροζυθοποιϊών, ακολουθούν έντονα τις τάσεις και τις τεχνικές ζυθοποίησης των χωρών που πρωτοστατούν στην craft μπύρα (λ.χ. στις ΗΠΑ), και τολμούν να παράγουν μπύρες των οποίων το στυλ ανήκει στα τελευταία trends χωρίς να είναι απαραίτητα πολύ mainstream. Αυτό δημιουργεί έναν υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των Ελλήνων μικροζυθοποιών και οδηγεί σε εκπληκτικές μπύρες!

Ποιες μπύρες προτιμούν οι Έλληνες στο ποτήρι τους και γιατί;

Για πολλά χρόνια οι περισσότεροι  Έλληνες είχαν εξοικειωθεί με τις μπύρες μαζικής παραγωγής από μεγάλες ζυθοποιίες ξένων συμφερόντων με έδρα την Ελλάδα που οι περισσότερες, αν όχι όλες, ανήκουν σε μία συγκεκριμένη κατηγορία μπύρας: την απλή ξανθιά lager ή pilsner. Αυτή η συνήθεια επηρεάζει ακόμα και σήμερα τις επιλογές του Έλληνα καθώς συχνά μία craft μπύρα με τα πιο έντονα αρώματα και γεύσεις μπορεί αρχικά να τον ξενίσει. Το θετικό είναι ότι πολλοί μετά την πρώτη δοκιμή αναφωνούν: “Τώρα κατάλαβα τι θα πει μπύρα!”. Θεωρώ ότι ακόμα το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς καταλαμβάνεται από τις μπύρες στις οποίες προαναφέρθηκα. Σταδιακά όμως ο Έλληνας, όσο δοκιμάζει πραγματικά ελληνικές μπύρες μικρής παραγωγής, εκπαιδεύεται γευστικά, τις προτιμά και φαίνεται ότι υπάρχει μια σημαντική τάση αύξησης της κατανάλωσής τους. Σαφώς αυτό σχετίζεται και με τη διαπιστωμένη και ορθή στροφή των καταναλωτών προς τα ελληνικά προϊόντα.

Υπάρχει ιδανικός συνδυασμός μπύρας και φαγητού, Στέλιο;

Νομίζω ότι υπάρχει ιδανικός συνδυασμός στιγμής και παρέας με την μπύρα! Πέραν αυτού, ανάλογα με το είδος μπύρας, υπάρχουν και συγκεκριμένες προτάσεις φαγητού. Για παράδειγμα μία σκούρα ale, με τα έντονα αρώματα και τη βυνώδη γεύση (όπως η Μεθιά pale ale), συνοδεύει άριστα κόκκινα κρέατα, barbecue ribs, πίτσα και fajitas ενώ μία stout, με αρώματα και γεύση που θυμίζουν σοκολάτα ή καφέ, συνοδεύει άριστα σοκολατένια τρουφάκια ή μούς όπως και barbecue rib eyes ή steaks.

Γιατί να δοκιμάσουμε τη Μεθιά; 

Γιατί είναι μια μπύρα φτιαγμένη με κέφι και μεράκι από ένα Χανιώτη και για να κάνετε στην τελική μια καλή Μεθιά!

Πως συνδυάζεις την μπύρα με το επάγγελμά σου ως φαρμακοποιός?

Καταρχάς με βοηθάει η έμπρακτη στήριξη από τη σύζυγό μου που αναπληρώνει όποτε χρειάζεται την απουσία μου από το φαρμακείο καθώς και το έμπειρο προσωπικό που στηρίζει τις ανάγκες τις επιχείρησης. Επίσης, ενώ αρχικά είχα ενδοιασμούς ως προς το πώς θα υποδεχθούν οι άνθρωποι που με γνωρίζουν τόσα χρόνια ως φαρμακοποιό τη νέα μου ιδιότητα, μπορώ να πω ότι συνάντησα μονάχα θετική έκπληξη και αποδοχή από τον κοινωνικό μου περίγυρο. Πολλοί πιστεύουν ότι η ιδιότητά μου ως φαρμακοποιός βοηθάει στη δημιουργία μιας καλής μπύρας. Αυτό εν μέρει ισχύει καθώς τις αρχές της ορθής εργαστηριακής πρακτικής τις εφαρμόζω και στη ζυθοποίηση. Επίσης, ο επαγγελματισμός που έχω ως φαρμακοποιός και η προσήλωσή μου στις λεπτομέρειες με βοήθησαν στο στήσιμο της νέας μου επιχείρησης. Αντιστρόφως, και αυτό ήταν το μεγαλύτερο όφελος για εμένα ως άνθρωπος, η μπύρα ως ένα λαϊκό ποτό της παρέας με επανασύστησε στον περίγυρό μου μέσα από έναν πιο χαλαρό και «προσιτό» ρόλο και με έφερε σε επαφή με πολλούς και ενδιαφέροντες επιχειρηματίες και καταναλωτές της μπύρας.

Ποιά είναι τα επόμενά σου σχέδια?

Τα επόμενα σχέδιά μου σε σχέση με την μπύρα περιλαμβάνουν την περαιτέρω εκπαίδευσή μου, τη συμμετοχή μου σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ μπύρας, την παραγωγή τουλάχιστον δύο ακόμα ετικετών, τη δημιουργία ενός επισκέψιμου μικρού ζυθοποιείου, και τη διεύρυνση του δικτύου συνεργατών μου ιδιαίτερα στα Χανιά και στη Χαλκιδική όπου είναι και οι δύο τόποι διαμονής μου.

 

 

Tags from the story
,

Leave a Reply