Ταινίες που μυρίζουν αντιηλιακό και ξεγνοιασιά

Μπήκαμε στο καλοκαίρι για τα καλά. Επειδή κάνει ζέστη, αγοράσαμε καινούριο μαγιό, πίνουμε τα πρώτα cocktails και θέλοντας και μη «χορεύουμε» σε θερινό κινηματογραφικό ρυθμό. Αυτές είναι οι προτάσεις μας για ταινίες με θέμα το θέρος, τις διακοπές, τη χαρά, και τους άτιμους καλοκαιρινούς έρωτες.

Επτά χρόνια φαγούρα (7 Years Itch, 1955)

Tου Μπίλι Ουάιλντερ

Μια ταινία που δεν αναφέρεται στις καλοκαιρινές διακοπές αλλά τι συμβαίνει σε αυτούς που ξεμένουν στην πόλη. Πρόκειται για ένα μάλλον άτολμο εγχείρημα για τα δεδομένα του Ουάιλντερ, όπως άτολμος είναι και ο ήρωας της που επιλέγει να παραμείνει σε έναν αποτυχημένο γάμο. Από την άλλη η Mέριλιν αναδεικνύεται στο πιο μελαγχολικό ποπ είδωλο οπτικοποιώντας την απόλυτη φαντασίωση που ξέρουμε εξ αρχής ότι θα παραμείνει φαντασίωση (γιατί ποιος τολμάει να αλλάξει τη ζωή του από μια παρόρμηση;). Βάζει τα εσώρουχα της στο ψυγείο και στέκεται πάνω από τις σχάρες του υπογείου για να δροσιστεί. Ναι, οι διακοπές στην πόλη υμνούν τα αστικά φετίχ και όχι τα κύματα και τα κοχύλια.

Ο Έρωτας του Φεγγαριού (Μοοnrise Kingdom, 2012)

Του Γουες Άντερσον

Το καλοκαίρι του μοναδικού  προεφηβικού έρωτα περασμένο μέσα από το μαγικό φίλτρο του Γουες Άντερσον. Κάθε πλάνο εικαστικό statement, κάθε εικόνα πίνακας ζωγραφικής, κάθε παιδικό βλέμμα αποτύπωση του σύμπαντος του εμπνευσμένου σκηνοθέτη. Το καλοκαίρι του Άντερσον δεν είναι μια εποχή του χρόνου, είναι η νοσταλγία για μια εποχή της ζωής μας που δε επιστρέψει ποτέ, για την εποχή της αθωότητας τότε που το να χορέψεις στην παραλία μπορούσε να σε σημαδέψει για πάντα.

Dirty Dancing, 1987

Tου Εμίλ Αρντολίνο

Κι από το καλοκαίρι του προεφηβικού έρωτα περνάμε στο καλοκαίρι του εφηβικού. Η Μπέιμπι (WTF?) περνάει τις καλοκαιρινές διακοπές μαζί με τους γονείς και την αδερφή της σε ένα οικογενειακό θέρετρο. Βαριέται μέχρι θανάτου μέχρι που γνωρίζει τον δάσκαλο χορού Τζόνι. Ο Πάτρικ Σουέζ θα τη σαγηνεύσει κουνώντας παθιάρικα τους γοφούς του, οι σχολές χορού ανά την υφήλιο θα γνωρίσουν άνθηση και πολλοί Τζόνιδες θα κοψομεσιαστούν προσπαθώντας να πετύχουν τη θρυλική φιγούρα του ζεύγους. Οι καλοκαιρινοί έρωτες απαιτούν να ιδρώσεις τη φανέλα.

Πριν τα μεσάνυχτα (Before Midnight, 2013)

Tου Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Η τριλογία του Λινκλέιτερ, που παρουσιάζει με τρυφερότητα και ειλικρίνεια το χρονικό ενός ζευγαριού, κλείνει στην Ελλάδα. Όμως εδώ ο τόπος δεν λειτουργεί σαν σποτ του ΕΟΤ αλλά σαν απαραίτητο, δομικό στοιχείο της αφήγησης. Βλέπουμε ένα ζευγάρι που προσπαθεί να κατανοήσει τις αλλαγές που επιφέρει ο χρόνος σε όλους μας, βλέπουμε κι έναν τόπο που κρατά πολλά από την παράδοσή του αλλά οφείλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Οι καλοκαιρινές διακοπές σαν μια ευκαιρία αποτίμησης της ζωής που περνάει και (δεν) χάνεται.

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Του Γούντι Άλεν

Ποια Σκάρλετ Γιόχανσον; Ποια Ρεμπέκα Χολ; Ποιος Χαβιέρ Μπαρδέμ; Η καλοκαιρινή Βαρκελώνη είναι η ηρωίδα της ταινίας του Γούντι και φυσικά η Πενέλοπε που όταν μιλάει ισπανικά (και μόνο τότε) συναγωνίζεται σε θερμοκρασία την κάφτρα ενός τσιγάρου. Viva Barcelona!

Η κυρία και ο ναύτης (Travolti Da Un Insolito Destino Nell’ Azzuro Mare D’ Agosto, 1974)

Της Λίνα Βερτμίλερ

Καλοκαιρινή κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, κυρία της μεγαλοαστικής τάξης προσβάλλει συνεχώς τον ναύτη, ναυαγούν μαζί σε ένα έρημό νησί και ωπ, οι ρόλοι αλλάζουν. Μια κοφτερή ματιά στην πάλη των τάξεων, τα παιχνίδια εξουσίας αλλά και την παντοδυναμία του έρωτα που αν σε βαρέσει κατακούτελα χάνεις την μπάλα κι από εξουσιαστής μετατρέπεσαι σε εξουσιαζόμενος.

Καλοκαίρι με τη Μόνικα (Sommaren Med Monika, 1953)

Του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν συστήνεται στο ευρύ κοινό ως σκηνοθέτης που υμνεί το σώμα, τις αισθήσεις, την ηδονή, την απελευθέρωση.  Η Μόνικα είναι ένα ερωτικό κορίτσι κι έτσι αναπόφευκτα αναζητά ένα συνεχές καλοκαίρι που θα τη φέρνει όλο και πιο κοντά στην αληθινή της φύση. Δεν είναι εφικτό αλλά παραμένει το ζητούμενο. Η νεότητα δεν μπορεί να απαιτεί τίποτα λιγότερο.

Written By
More from GOHANIAMAG

Συνεταιρισμοί εργαζομένων με κεφάλαιο 300 ευρώ

«Πράσινο φως» για τη δημιουργία συνεταιρισμών εργαζομένων με ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο 300...
Read More

Leave a Reply