Via… Χατζημιχάλη Νταλιάνη

Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του τούρκικου μιναρέ, μια πολυπληθής αστική περαντζάδα κινείται σε ζωηρούς ρυθμούς προσκαλώντας χιλιάδες θαμώνες να αράξουν στα τραπεζάκια και να απολαύσουν από κρητικές λιχουδιές, ρακή και ευφάνταστα γλυκά ως και βαριά ποτά all night long! Κι όλα αυτά στον μέχρι πρότινος “έρημο” και νυν πολυσύχναστο πεζόδρομο της Χ¨Mιχάλη Νταλιάνη…

_DSF3770Η ευρύτερη περιοχή της Σπλάντζιας είναι ακόμα και σήμερα μια από τις πιο μυστηριακές γειτονιές γιατί απλά καταφέρνει να παντρέψει αρμονικά όλα τα στοιχεία και όλους τους πολιτισμούς που έχουν περάσει ποτέ από το νησί. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα κτήρια μαρτυρούν την ενετική καταγωγή τους, ενώ σε πολλά άλλα η τουρκική σφραγίδα είναι αυτή που υπερτερεί. Στην οδό Χ¨Μιχάλη Νταλιάνη βρίσκεται το Αγά Τζαμί, από το οποίο σώζεται σήμερα ο μιναρές και μερικά από τα κτίρια που ακόμη μαρτυρούν την οθωμανική ιστορία της.

Κάποτε, στο στενό αυτό δεκάδες άνθρωποι άπλωναν επεξεργασμένη κάνναβη, την τύλιγαν σε απόσταση εκατοντάδων μέτριων και έφτιαχναν τα γνωστά σε όλους μας σχοινιά, ενασχόληση που είχε δώσει στο δρόμο την οναμασία Σχοινοπλοκάδικα. Αργότερα και μέχρι σχετικά πρόσφατα, ο δρόμος φιλοξενούσε καπελάδικα με κάθε λογής καπέλα για όλα τα γούστα. Στο κοντινό παρελθόν πάντως, στο στενάκι της Χ¨Μιχάλη Νταλιάνη επικρατούσε μια… ανησυχητική ησυχία που σε καμία περίπτωση δεν προδιέθετε γι αυτό που σύντομα επρόκειτο ν’ ακολουθήσει…

Το αδιάφορο, βουβό και σκοτεινό αυτό στενάκι στα όρια της Σπλάντζιας, έχει μετατραπεί εδώ και λίγα χρόνια σε έναν από τους πιο δημοφιλείς πεζόδρομους της πόλης. Όλα ξεκίνησαν το 2004, όταν αποφασίστηκε η ανάπλαση της Χ¨Μιχάλη Νταλιάνη με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το άλλοτε έρημο στενάκι πεζοδρομήθηκε και ταυτόχρονα άρχισε να γίνεται έδρα πολλών οραματιστών επιχειρηματιών που έβλεπαν μπροστά…

_DSF3863Στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη τα παλιά μισογκρεμισμένα κτήρια αναμορφώθηκαν μαζικά δίνοντας τη θέση τους σε προσεγμένα μεζεδοπωλεία, εστιατόρια και μπαράκια, με το Μοναστήρι του Καρόλου να προηγείται αλλά και να ηγείται αυτού του ενδιαφέροντος ψυχαγωγικού συνόλου. Ο γνωστός κομμωτής και καλλιτέχνης επιστρέφοντας από το Παρίσι αγόρασε το μοναστήρι Σάντα Μαρία ντε λα Μιζερικόρτνια που ήταν ολοσχερώς γκρεμισμένο, μετατρέποντάς το σε έναν πολυχώρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, πόλο έλξης και ανάδειξης πολιτισμού. Στο υπέροχο αυτό κτίσμα στεγάζεται ένα μικρό θεατράκι, το κομμωτήριο και το εργαστήριό του, ενώ στο ισόγειο λειτουργεί το Κibar, ένα πολύ ιδιαίτερο μπαράκι με εσωτερική αυλή. Μετά από αυτό άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και τα υπόλοιπα μαγαζάκια και έτσι το δρομάκι σιγά – σιγά πήρε τα πάνω του…

Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την πλήρη αναγέννησή του, το δρομάκι της Χ¨Μιχάλη Νταλιάνη δείχνει να συνεχίζει ακάθεκτο κατακτώντας επάξια τη φήμη μιας από τις πιο αγαπημένες πιάτσες των Χανίων!

_DSF3868Μαγαζάκι, μαγαζάκι…

Κι εκεί που το πρωί σχεδόν τίποτα δεν σου κινεί το ενδιαφέρον σε μια περιοχή που μέχρι πρότινος ζούσε στους ρυθμούς μιας άλλης εποχής, το βράδυ… όλα αλλάζουν. Γεύσεις, ήχοι, τραπεζάκια έξω και καλή διασκέδαση!!! Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Αν πάρουμε το στενό από την αρχή (από την πλευρά της οδού Ποτιέ) και από αριστερά. Το πρώτο που θα συναντήσουμε στη γωνία είναι η γωνιά του Αρώνη για καφέ και σνακς στο πόδι, ενώ αμέσως μετά, στο νούμερο 80, μας περιμένει Greek traditional souvlaki και μπύρα… στην τσίτα! Σε περίπτωση τώρα που η όρεξή μας τραβάει κοψίδι αλλά σε πιο «κυριλέ» εκδοχή, λίγο παραδίπλα στο νούμερο 74 το Θρούμπι στη λαδόκολλα σερβίρει φρέσκα κρέατα ψημένα στη σχάρα και σερβιρισμένα φυσικά… στη λαδόκολλα!

Συνεχίζοντας το περπάτημα θα συναντήσουμε το καφέ Σεμέλι και μετά το πιο γνωστό, παλιό και αγαπημένο στέκι της Χ¨Μιχάλη Νταλιάνη: Το παραδοσιακό μαγειρείο Οινοποιείο που, από τον χειμώνα του 1997 και κάθε χειμώνα (μόνο!), σερβίρει εκλεκτό, απόλυτα παραδοσιακό φαγητό και αγνό βαρελίσιο κρασί. Το Οινοποιείο, εκτός από την κουζίνα του, φημίζεται και για τον ιδιαίτερο χώρο του (στεγάζεται στην παλιά ποτοποιία Αποστολάκη), ενώ σίγουρα αποτελεί την πιο αξιόπιστη επιλογή για να φέρεις οποιονδήποτε επισκέπτη θέλεις να εντυπωσιάσεις με τον αφρό της κρητικής κουζίνας.

SEFΔρόμο παίρνουμε – δρόμο αφήνουμε και, στο νούμερο 40, βρίσκουμε το αλλιώτικο «Πολυτεχνείο», έναν πολυχώρο στεγασμένο σε ένα παλιό βενετσιάνικο σχολείο και αφιερωμένο σε ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες καλλιτέχνες και καταλήγουμε για εκπληκτικά μεζεδάκια παρακάτω, στο Ονειροδρόμιο που έχει γίνει αγαπημένο στέκι τόσο λόγω της όμορφης ατμόσφαιράς του, όσο και για τις ξεχωριστές γεύσεις του. Εδώ, η πολυσυλλεκτική κουζίνα χαρακτηρίζεται από την κρητική της φυσιογνωμία, διανθίζεται όμως και με σύγχρονες μαγειρικές πινελιές… Αμέσως μετά το Μεσογειακό μεζεδοπωλείο του -ιδιοκτήτη και σεφ- Μανώλη, το οποίο και είναι το πρώτο μαγαζί που άνοιξε μετά την πεζοδρόμηση, δίνει από τον Απρίλη του 2007 άλλη διάσταση στη γεύση χειμώνα – καλοκαίρι. Με επιλεγμένα πιάτα απ’ όλη τη Μεσόγειο, μενού που αλλάζει τακτικά και διανθίζεται από πολλά πιάτα ημέρας, λευκό και κόκκινο πολύ καλό χύμα κρασί, αρκετές ελληνικές και ξένες ετικέτες, αλλά και σπιτική panacotta – έκπληξη, το Μεσογειακό υπόσχεται ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες!

Πλησιάζοντας προς την Σπλάντζια, περνάμε από τον Γλυκο Πειρασμό, μια αυθεντική σοκολατερί για να καταλήξουμε (κυριολεκτικά!) στο café Kibar που στεγάζεται στο φημισμένο «Μοναστήρι του Καρόλου»! Το Kibar αποτελεί μακράν την καλύτερη επιλογή για καφέ, ποτό ή κρασί στην περιοχή τα οποία μπορείτε να συνοδεύσετε με ποικιλίες τυριών και αλλαντικών. Με τη σφραγίδα του πολυτάλαντου Σπύρου Μανουσέλη, τις «ψαγμένες» μουσικές και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του, το Κibar δεν είναι σίγουρα απλά… άλλο ένα café – bar! Μετά το Κibar και τελευταίο από αριστερά το Bar Μινιατούρα.

fotoshop_05Πάμε τώρα από την αρχή και από τη δεξιά πλευρά του δρόμου που, στην αρχή της (από την Ποτιέ πάντα) φιλοξενεί, επί το πλείστον, τις πίσω όψεις και πόρτες των καταστημάτων της οδού Τσουδερών και άρα έχει λίγα πράγματα να μας πει αλλά διόλου αδιάφορα! Ξεκινάμε λοιπόν με το νούμερο 25 όπου στεγάζεται το πετυχημένο «Πίτσες Μπλε» με ένα από τα πιο ευφάνταστα ονόματα που έχουμε ακούσει, «εναλλακτικές» πίτσες και πολλές… μπύρες! Δίπλα το μικρό καφέ Dali και αμέσως μετά το Μπαζ Bar στο νούμερο 22. Αφού περάσουμε (και θαυμάσουμε) τον Μιναρέ, ώρα για ξεκούραση στης Άννας το μεζεδοπωλείο. Εδώ, κάτω από τον Μιναρέ και απέναντι από το γοητευτικό Μοναστήρι «του Καρόλου», θα τα βρείτε όλα απλά, νόστιμα και ατμοσφαιρικά. Αν προτιμάτε κάτι πιο…  ethic, κάντε στάση στο αμέσως επόμενο (και τελευταίο του είδους) Kasem, το αραβικό εστιατόριο που έλειπε από τα Χανιά και σερβίρει μεγάλη ποικιλία φαγητών και μεζέδων της Αραβικής κουζίνας. Στο menu του θα βρείτε, Φαλάφελ, λαχματζούν, χούμους, μπαμπαγκανούς, ταμπουλέ, κιμπέ, φρικκέ, κεμπάπ, σις ταβούκ, σαουάρμα και πολλές άλλες συναρπαστικές γεύσεις με απλά και οικεία υλικά από τη Συρία και τον άλλο αραβικό κόσμο… Μια κουζίνα με πλούσια και μακραίωνη παράδοση στη διάθεσή μας κάθε μέρα από το μεσημέρι, εκτός από τα βράδια της Κυριακής και τις Δευτέρες. Στο Kasem θα έχετε επίσης την ευκαιρία να απολαύσετε ζωντανή ανατολίτικη μουσική με τον Σαλίχ και τον Χαφίζ κάθε Πέμπτη και ζωντανή ρεμπέτικη μουσική τις Κυριακές και… πάμε παρακάτω, να κλείσουμε με την Terra Verde – εναλλακτικό εμπόριο στο νούμερο 5. Η «Terra Verde» (πράσινη γη) αποτελεί μια ομάδα για την προώθηση του αλληλέγγυου εμπορίου στην πόλη των Χανίων. Η ομάδα ξεκίνησε να (υπο)λειτουργεί το φθινόπωρο του 2008 σαν ιδέα τριών ατόμων. Από τότε πειραματίζεται αδιάκοπα πάνω σε ένα διαφορετικό, εναλλακτικό μοντέλο “εμπορίου”, που στην θέση του κέρδους βάζει ένα πλήθος στόχων: την αυτονομία και την αξιοπρεπή διαβίωση του παραγωγού, τη βιωσιμότητα της δομής διακίνησης, τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, την ποιότητα και την προσιτή τιμή για τον χρήστη κ.ά. Στον 1Ο όροφο του ίδιου κτιρίου στεγάζεται το τοπικό στέκι μεταναστών…

Τελειώνοντας τη mini ξενάγηση στον γραφικού αυτού πεζόδρομο, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στα νέα αλλά και παλαιότερα καταστήματά του, εμπορικά ή παροχής υπηρεσιών, που διανθίζουν ευχάριστα τη διαδρομή διαθέτοντας παράλληλα και αισθητική και άποψη.

Κάπως έτσι λοιπόν, εκεί απ’ όπου κάποτε δεν περνούσε άνθρωπος, τώρα όλοι δίνουν ραντεβού. Το σκηνικό συμπληρώνουν συνέχεια νέες, ενδιαφέρουσες αφίξεις της νύχτας αλλά και της μέρας, ενώ όλα δείχνουν ότι η Χατζημιχάλη Νταλιάνη θα συνεχίσει να αποτελεί έναν από τους πιο must προορισμούς στο κέντρο της πόλης των Χανίων, τόσο για τους ντόπιους, όσο και για τους επισκέπτες της.

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 41 του Go Hania

Written By
More from Go Hania

Fashion Editorial!

Fashion editorial. Dirty Summer Επιμέλεια: Μικέλα Παπαδουλάκη Φωτογραφίες: Tsatsas Photography Make up:...
Read More