Covid + Πολιστικές Εκδηλώσεις + Καλοκαίρι + Ζωντανή Παρουσία Κοινού = ;

Αν μετά το άνοιγμα των πάντων υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για το οποίο κοιτάζονται όλοι αναμεταξύ τους, σηκώνουν τα χέρια ψηλά και σιωπούν…αυτό είναι το τρίπτυχο : ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.

Και τώρα;

Εμείς το σκεφτήκαμε από εδώ, το σκεφτήκαμε από εκεί και ανακαλύψαμε το μοναδικό Γραφείο Αντιδημάρχου, που μέσα – πέρα από υπολογιστές, κρεμάστρες και ξύλινα γραφεία – έχει ένα πιάνο. Ναι ένα πιάνο!

Γιατί αν υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να μιλήσει για Πολιτικό Πολιτισμό, είναι ο Γιάννης Γιαννακάκης που ξεκίνησε το μονοπάτι του από τον Σκέτο Πολιτισμό…

Κι ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να μας εξηγήσει ως Αρμόδιος Αντιδήμαρχος όλων των θεμάτων αρμοδιότητας του Γραφείου Πολιτισμού στο Δήμο Χανίων, τι θα γίνει πλέον στην πράξη με την δύσκολη εξίσωση:

Covid + Πολιστικές Εκδηλώσεις + Καλοκαίρι + Ζωντανή Παρουσία Κοινού = ;

Υπογράφει ο Παντελής Σπυριδάκης

-Μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές για το φετινό καλοκαίρι και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται;

-Το μεγαλύτερο βάρος το σηκώνουν οι οργανωμένοι χώροι εκδηλώσεων. Αυτοί δηλαδή που μπορούν να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα, διασφαλίζοντας την υγεία καλλιτεχνών, προσωπικού και του κοινού. Θα απολαύσουμε μεγάλες παραγωγές και εξαιρετικές ερμηνείες στα ανοιχτά θέατρα. Οι προβολές και οι εκθέσεις που ετοιμάζονται (με αφορμή και την επέτειο από την Επανάσταση του 1821) θα μας ενθουσιάσουν με τον πλούτο και την πρωτοτυπία τους.

-Σε ποιες βασικές αρχές θα δοθεί προτεραιότητα;

– Στόχος για τη φετινή καλοκαιρινή πολιτιστική περίοδο είναι να προσφέρουμε ποικιλία δράσεων και εκδηλώσεων με ασφάλεια. Να ζήσουμε ένα δυναμικό καλοκαίρι με παραστάσεις, συναυλίες, προβολές, εκθέσεις όπως είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν.

-Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές που θα τηρήσετε για να μην υπάρξει η παραμικρή δυσάρεστη έκπληξη;

-Στόχος είναι να επικοινωνήσουμε καλλιτεχνικά χωρίς να ρισκάρουμε. Είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξουν παρεκκλίσεις από τα πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας. Συνεπώς θα περιοριστούν οι εκδηλώσεις σε χώρους, που δεν μπορούν να εγγυηθούν την τήρηση αυτών των πρωτοκόλλων.

-Από την επαφή σας με τον κόσμο, τι βλέπετε ότι στερήθηκε από τον πολιτισμό περισσότερο και αναζητά εναγωνίως;

-Η ζωντανή επαφή με τον καλλιτέχνη είναι κάτι που δεν μπορεί να υποκατασταθεί με καμία τηλεοπτική ή διαδικτυακή μετάδοση. Και βέβαια αυτό που όλοι αναζητούμε είναι να έχουμε την ευκαιρία να σταθούμε μαζί απέναντι σε μια παράσταση, μια έκθεση, ένα δρώμενο και να βιώσουμε ξανά την αίσθηση ενότητας που συνδέει το κοινό. Την αίσθηση μιας κοινότητας που δονείται στον ίδιο ρυθμό.

-Οι πρωτοβουλίες σας με την αξιοποίηση των social και των δημόσιων χώρων προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη σε όλη την Κρήτη. Μέρες ορόσημα που σε άλλους Δήμους αντιμετωπίστηκαν στην σίγαση, εσείς τις μετακινήσατε σε νέο μονοπάτι. Πως ήταν αυτή η εμπειρία σας;

-Αξιοποιήσαμε την τεχνολογία με ήπιο και δημιουργικό τρόπο, δημιουργώντας παράλληλα μια νέα σκηνή που θα μείνει στην πόλη. Το «Παράθυρο με θέα», με θεατρικές αφηγήσεις και μουσικά δρώμενα μπροστά στο εμβληματικό παράθυρο στο Μεγάλο Αρσενάλι, έδωσε βήμα σε καλλιτέχνες που παρουσίασαν την τέχνη τους απογυμνωμένη από υπερβολικές τεχνικές παρεμβάσεις. Το «Παράθυρο με θέα» θα επανέλθει (με φυσικό και διαδικτυακό τρόπο).

Μέχρι τότε μπορείτε να απολαύσετε εδώ:
https://youtube.com/playlist?list=PL5tHmnzlRlJ7tcUi9eBZLD-Rxf18LpLKs

-Ποιο είναι το καλό και ποιό το κακό σενάριο για το φετινό Πολιτιστικό Καλοκαίρι;

-Σχεδιάζουμε με προσοχή και αισιοδοξία και ευελπιστούμε ότι όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, φυσικά με τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό που σίγουρα απευχόμαστε είναι να υπάρξει περιορισμός των εκδηλώσεων στα μέσα του καλοκαιριού και να αναγκαστούμε σε μαζικές ακυρώσεις.

-Με ποιο τραγούδι ξεκινάτε τα δύσκολα πρωινά της πανδημίας; Από πού αντλείτε την δύναμη για να κάνετε το ”κάτι παραπάνω;”

-Έχω την πολυτέλεια να υπάρχει στο γραφείο μου ένα εξαιρετικό πιάνο. Εκεί καταφεύγω κ αντλώ ενέργεια, εκεί αναζητώ διαφυγή από τους περιορισμούς.

-Ως άνθρωπος της μουσικής , θεωρείτε ότι σε σύγκριση με το θέατρο πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην στήριξη των Μουσικών της Κρήτης;

-Η Κρήτη είναι προικισμένη με καλλιτέχνες δραστήριους και δημιουργικούς. Είναι ευθύνη μας να στηρίξουμε κάθε μορφή τέχνης χωρίς προκαταλήψεις ή επικίνδυνες συγκρίσεις.

-Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού, στις θέσεις εξουσίας έχουν την δυνατότητα να δημιουργούν περισσότερο πολιτικό πολιτισμό;

-Ο πολιτισμός είναι τρόπος συμπεριφοράς και όχι μόνο καλλιτεχνική έκφραση. Ο κάθε πολίτης ορίζει το πολιτιστικό επίπεδο στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία. Το ίδιο συμβαίνει όταν κάποιοι βρεθούν σε θέσεις ευθύνης.

-Ποια είναι η καλοκαιρινή συναυλία που θα τρέχατε πρώτος να την προλάβετε – αν όλα πάνε καλά;

-Δεν μπορώ να κρύψω ότι ανυπομονώ να δω τις παραγωγές του προγράμματος «Ανοιχτά Πανιά». Πρόκειται για νέες δημιουργίες που θα κάνουν πρεμιέρα στα Χανιά και χρηματοδοτούνται από τον Δήμο μας (συνολικός προϋπολογισμός: πάνω από 150.000€) σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της νέας καλλιτεχνικής δημιουργίας σε ποικίλα πεδία τεχνών.

Written By
More from Go Hania

ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΟΝΤΑΚΗΣ Πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής

  Πρώτος αναδείχθηκε ο Χανιώτης Σοφοκλής Κοντάκης, σε διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής, παίρνοντας...
Read More