Ένα Διεθνές Φεστιβάλ μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να είναι Γυναικεία Υπόθεση και να εκπλήσσει εκεί που πραγματικά δεν το περιμένει κανείς με δυο στοιχεία.
Και αυτό το έχει καταφέρει και με το παραπάνω η πολυμήχανη Μαρία Μανουσάκη!
Έχει καταφέρει να βγάλει πιο μπροστά χωριά και περιοχές των Χανίων που είναι πιο πίσω: να πρωταγωνιστούν ο Βάμος, το Γαβαλοχώρι ακόμα και το Βλάτος. Και να πραγματοποιεί μουσικές συνυπάρξεις jazz, ethnic και κρητικής μουσικής χωρίς ρεύμα μέσα σε ιστορικά πετρόκτιστα ξωκλήσια…
Tο «Cretan World Music Festival 2023» έβαλε πλώρη για ένα καλοκαίρι ολότελα διαφορετικό από τα άλλα. Εσείς;
Επιμέλεια: Παντελής Σπυριδάκης
H Mαρία Μανουσάκη μας εξηγεί με ποιο τρόπο ξεκίνησε πριν από 9 χρόνια αυτό το κρητικό φεστιβάλ. «Tο Cretan World Music Festival ξεκίνησε το 2014 και συγκεντρώνει 30 συμμετοχές με παγκοσμίου φήμης μουσικούς, που ερμηνεύουν διαφορετικά είδη μουσικής αλλά και ντόπιους παραδοσιακούς μουσικούς, εισάγοντας µια μοναδική μουσική πνοή στο νησί. Βασικός σκοπός του φεστιβάλ είναι να παρουσιάσει την Κρήτη και τη μουσική της ως ένα από τα σημαντικά σκέλη της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και να γίνει ευρύτερα γνωστή η κρητική παραδοσιακή μουσική».
Οι φετινές εκδηλώσεις θα διεξαχθούν κυρίως στον Προμαχώνα, στον Βάμο, στο Γαβαλοχώρι και το Βλάτος. «Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κρήτης αφιερωμένο στις γυναίκες του κόσμου,
που θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 20 Ιουλίου στον προμαχώνα στα Χανιά, στο Γαβαλοχώρι στο παλιό σχολείο και στο Βάμο στο αμφιθέατρο Β. Έως τα μέσα Σεπτέμβρη κάθε Δευτέρα στο Βάμο, στο αμφιθέατρο Β θα έχει από jazz, word μουσική, κρητική μουσική & ethnic. Κάποιοι καλεσμένοι θα έρθουν από Ισραήλ, Γερμανία, Αρμενία και Συρία. Κάθε Κυριακή βράδυ, επίσης, µέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα διοργανώνω μαζί µε το σύλλογο του «Βλάτος jazz» μικρές ακουστικές συναυλίες, µε καλεσμένους από διάφορα μέρη του κόσμου και της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαρία Μανουσάκη. Το μεγάλο πλεονέκτημα σε αυτή την φιλοσοφία που διακρίνει το φεστιβάλ είναι ότι μέρη που δεν είναι μέσα στην πόλη των Χανίων αποκτούν ζωή µε
τέτοιες δράσεις πολιτισμού!
Η Bárbara προέρχεται από μια γενεαλογία διάσημων Αργεντινών τραγουδιστών/ηθοποιών του τάνγκο Morenita Rey (γιαγιά της) και Libertad Lamarque (γιαγιά της.) Ο πατέρας της, Rafael Martínez, ήταν ένας διάσημος της Βενεζουέλας γλύπτης που έπαιξε ρόλο στο κίνημα της κινητικής τέχνης από τη Λατινική Αμερική. Η Bárbara έχει εργαστεί ως ηθοποιός, χορεύτρια και χορογράφος σε μουσικά έργα πολυμέσων που έγραψε και σκηνοθέτησε η μητέρα της, θεατρικός συγγραφέας και ιστορικός τέχνης, Amelia Arenas. Η Bárbara είναι ένας από τους λίγους καλλιτέχνες φλαμένκο που παίζουν τακτικά τόσο ως τραγουδίστρια όσο και ως χορεύτρια με τις μεγαλύτερες εταιρείες χορού φλαμένκο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η υποψήφια για Grammy Ariacne Trujillo Duran γεννήθηκε στην Αβάνα της Κούβας. Ξεκίνησε την καριέρα της ως παιδί θαύμα. Ευλογημένη με τέλειους τόνους, είχε μια εκτεταμένη καριέρα ως πιανίστρια και συνθέτρια. Κέρδισε βραβεία Master και Ειδική Μνεία σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς της Κούβας και έπαιξε στα κορυφαία θέατρα και αίθουσες της χώρας. Σε ηλικία 14 ετών, η Ariacne επιλέχθηκε να εμφανιστεί με τη συμφωνική ορχήστρα του Matanzas και του Santiago de Cuba. Ενώ εργαζόταν ως τραγουδίστρια, χορεύτρια και πιανίστρια στο θρυλικό Cabaret Tropicana, πήρε πτυχίο στην ερμηνεία μουσικού πιάνου από το υπερ-ανταγωνιστικό Ωδείο ISA της Κούβας. Το 2002 έφτασε στη Νέα Υόρκη αφού κέρδισε μια υποτροφία Residency στη μουσική σύνθεση στο Κέντρο Δημιουργικών Τεχνών της Βιρτζίνια. Το O Kwarteto είναι ένα γυναικείο κουαρτέτο εγχόρδων με έδρα τη Νέα Υόρκη και τη Μαδρίτη, αφιερωμένο κυρίως στη βραζιλιάνικη μουσική με τζαζ επιρροή προσαρμοσμένη στα όργανά τους. Εκτελούν πρωτότυπες διασκευές μουσικής από είδη που κυμαίνονται από Samba και Forro (Luiz Gonzaga, Dominguinhos, Sivuca) μέχρι Chorinho (Jacob do Bandolim, Pixinguinha), MPB (Chico Buarque, Milton Nascimento, Dorival Caymmi) και Bossa Nova (Antonio Carlos). Οι συνιδρυτές είναι οι Delaney Stockli (βιολί, Μαδρίτη), Ludovica Burtone (βιολί, NYC) και τα βασικά συν-μέλη Leonor Falcón Pasquali (βιόλα, Βαρκελώνη) και Marta Roma (τσέλο, Βαρκελώνη). Το κουαρτέτο είχε τη χαρά να εμφανιστεί σε χώρους σε όλη τη Νέα Υόρκη, την Ιταλία και την Ισπανία, συμπεριλαμβανομένων του NY Botanical Garden, του Cell Theatre, του Sala Versus (BCN), του Loggia del Lionello (Udine) και άλλων. Επί του παρόντος, το O Kwarteto συνεργάζεται με τη σειρά Very Young Composers της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης. Τα μεμονωμένα μέλη του O Kwarteto έχουν εμφανιστεί σε παγκοσμίου φήμης σκηνές και σε φεστιβάλ στις Η.Π.Α., τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή για πολύ σεβαστά γκρουπ και μουσικούς σε μια εντυπωσιακή γκάμα στυλ. Η Μαρία Μανουσάκη εμπνέεται από τις κρητικές της ρίζες
και την αγάπη της για την τζαζ, για να δημιουργήσει τις
νέες συνθέσεις της. Αναμειγνύει εικόνες από παραδοσιακές κρητικές μελωδίες, με εξάρσεις Νεοϋορκέζικης τζαζ και μουσικά στοιχεία της Μέσης Ανατολής. Ο στόχος της είναι να γνωστοποιήσει την κρητική μουσική με μια διαφορετική ιδιομορφία. Ίσως πιο κατανοητή στο ξένο κοινό.
Πιάνο: Stefan Olofsson
Μπάσο: Michael Evdemon
Κρουστά: Αλέκος Ρούπας
Λαούτο: Κυριάκος Σταυριανουδάκης
«Τέτοιου είδους εκδηλώσεις φέρνουν μεγάλες επισκεψιµότητες και είναι πολύ σημαντικό να αναδείξουμε τα χωριά µας και την ομορφιά τους με πρωταγωνιστές τους φιλόξενους ντόπιους.
Στον Προμαχώνα, στα Χανιά, έχεις µία απίστευτη θέα στην θάλασσα και την πόλη και είσαι σε ένα αρχαίο έδαφος που κτίστηκε το 1300. Στο Γαβαλοχώρι γίνεται στο παλιό σχολείο, σε ένα μαγευτικό παραδοσιακό τοπίο ανάμεσα στα δέντρα και στο Βάμο το περιβάλλον έχει µια γαλήνη, µια ομορφιά και µια µαγεία που απλά σε ταξιδεύουν µε τους ήχους της μουσικής».
Μια πολύ ξεχωριστή συγκυρία είναι και η παραχώρηση που έγινε μιας ιστορικής παλιάς εκκλησίας, όπου παρουσιάζονται εντελώς διαφορετικές μουσικές δράσεις. Και για αυτό η Μαρία Μανουσάκη είναι ιδιαίτερα υπερήφανη. «Το «Βλάτος jazz». Είναι ένα μαγευτικό εκκλησάκι μέσα στο δάσος, στο δρόμο για Ελαφονήσι. Χτισμένο το 1855, δεν το λειτούργησαν ποτέ, γιατί είχε πέσει το ταβάνι. Πριν κάποια χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος ξαναέφτιαξε το ταβάνι. Και αποφάσισαν να διοργανώσουν μουσικές βραδιές. Έτσι, µε βρήκανε και µου πρότειναν να διοργανώνω μικρές μουσικές συναυλίες με διάφορα είδη μουσικής. Έδωσα μια παραπάνω έμφαση στην τζαζ μουσική, αλλά έχουν εμφανιστεί καταξιωμένοι καλλιτέχνες και της παραδοσιακής µας μουσικής.
Ο χώρος έχει µια απίστευτη ακουστική και κατά προτίμηση προσπαθούμε οι συναυλίες να είναι ακουστικές, χωρίς ρεύμα. Ο φωτισμός από κεράκια και η ατμόσφαιρα είναι πανέμορφη και μαγική.
Εκεί, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται τα τελευταία 4 χρόνια κάθε Κυριακή του καλοκαιριού ξεκινώντας από 4 Ιουνίου». Και όπως παραδέχεται η διοργανώτρια Μαρία Μανουσάκη η καλύτερη απάντηση έρχεται από τα μηνύματα του ίδιου του κόσμου: «Φυσικά πάντα είναι θετική η αντίδραση του κόσμου ο οποίος έχει ανάγκη, πιστεύω, από κάτι διαφορετικό και ποιοτικό»