”Είμαστε σε ένα γιγαντιαίο αυτοκίνητο που κατευθύνεται σε έναν τοίχο και όλοι μαλώνουμε πού θα καθίσουμε.Το είχε πει ο David Suzuki, γνωστός Καναδός περιβαλλοντολόγος και σε απλά λαϊκά: είμαστε στον κόσμο μας.
Και κάτι αλλάζει! Οι ειδήσεις στέλνουν σήμα SOS:
1ον Συνελήφθη η Τζέιν Φόντα σε διαδήλωση για το κλίμα.
20ν Η οργή της Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεχείλιζε στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα. Κι η ομιλία της έγινε… τραγούδι death metal.
3ον Η Αμαζονία, ο πνεύμονας του πλανήτη μας που παράγει το 20% του οξυγόνου μας στις φλόγες. Γερμανία και Γαλλία θέλουν το θέμα να συζητηθεί στη σύνοδο της G7.
Και στην Κρήτη; Και στην Κρήτη κάτι αλλάζει. Από τη νεολαία των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα περίμενε κανείς να ζουν τη ζωή τους. Όμως όχι, συγκροτούν την Green Team UoC. Βγαίνουν στο δρόμο, κάνουν καθαρισμούς, κερδίζουν βραβείο & σηκώνουν τα μανίκια τους, γιατί μπορεί η αλλαγή να αργεί, όμως όταν τα χέρια είναι πολλά φτάνει την πιο κατάλληλη στιγμή.
Το Go Hania συνάντησε την Ομάδα Δράσης με τους 9 φοιτητές της Green Team UoC. Ανάμεσά τους και ένας από τα Χανιά!
υπογράφει ο Παντελής Σπυριδάκης
Χάρης Λίβας
-Αν σου ζητούσαμε να μας κάνεις λιανά το κεφάλαιο GREEN TEAM, τι θα μας έλεγες;
-Green Team UoC είναι μια εθελοντική ομάδα, η οποία στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία του πανεπιστημίου αλλά και του Ηρακλείου γενικότερα όσον αφορά το περιβάλλον.
-Υπήρξε κάποια στιγμή που να σας έτρωγαν οι αμφιβολίες αν είστε στην σωστή κατεύθυνση;
-Εννοείται. Ειδικά στην αρχή της πορείας της ομάδας δεν ξέραμε πως έπρεπε να κινηθούμε και να δράσουμε. Με υπομονή όμως και όρεξη το βρήκαμε.
-Με τι θα είστε ευχαριστημένοι σε 5 χρόνια από τώρα; Αν έχετε κατορθώσει τι;
-Σε 5 χρόνια από τώρα θα είμαστε ευχαριστημένοι αν τα προεκλογικά σποτ των πολιτικών μιλάνε και για το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι η ίδια η κοινωνία θα έχει αλλάξει νοοτροπία και την καθημερινότητα της και σαν αποτέλεσμα, θα έχει την απαίτηση από τους άρχοντες να ασχοληθούν και να ενδιαφερθούν γι αυτό.
Άθος Παραλίκης
-Θα περίμενε κανείς στην ηλικία σας να περνάτε την ώρα με καφέ, κινητά και σερφάρισμα αλλά σπάτε το στερεότυπο. Πώς νιώθεις με αυτό;
-Δεν μπορώ να πω πως κάνουμε κάτι ριζοσπαστικό ή σπάμε κάποιο στερεότυπο. Άλλωστε αυτό που μας ένωσε από την αρχή είναι το να κάνουμε το αυτονόητο. Σίγουρα, όμως, είμαι πολύ χαρούμενος που οι πράξεις και οι σκέψεις μας έχουν τέτοια απήχηση και ελπίζω η επόμενη γενιά φοιτητών να συνεχίσει την προσπάθειά μας, όταν πλέον εμείς θα έχουμε φύγει από το πανεπιστήμιο.
-Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει;
-Τα βασικά που μπορεί να προσφέρει κάποιος θα έλεγα πως είναι η συμμετοχή στις δράσεις μας και η ατομική προσπάθεια αλλαγής της κοινωνικής νοοτροπίας.
-Οι κλιματικές ”βόμβεςπάσης φύσεως που μας έχουν πιάσει στον ύπνο;
-Συμπεριφερόμαστε στον πλανήτη που μας φιλοξενεί με απαξίωση. Τα ακραία φαινόμενα που παρατηρούμε ανά τον κόσμο είναι απλά η υπενθύμιση πως οι πράξεις μας δεν έρχονται χωρίς κόστος.
Κωνσταντίνα Αποστολάκη
-Είσαι από αυτούς που στην παρέα κυνηγάς τα πλαστικά καλαμάκια και τα ποτήρια;
-Στην παρέα μου αλλά και γενικότερα στους γύρω μου, προσπαθώ χωρίς να γίνομαι επιβλητική, να τους περάσω το μήνυμα ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τα πλαστικά καλαμάκια και ποτήρια πολύ εύκολα χρησιμοποιώντας αντίστοιχα προϊόντα πολλαπλής χρήσης, φιλικά προς το περιβάλλον.
-Οι μεγαλύτεροι – βρίσκεις ότι – είναι αδιάφοροι ή με τη συζήτηση αλλάζουν μυαλό;
-Οι μεγαλύτεροι έχοντας μεγαλώσει σε ένα κόσμο όπου η περιβαλλοντική καταστροφή δεν ήταν ακόμα εμφανής, δεν μπορούν να συλλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δείχνουν αδιάφοροι και παρά τις συζητήσεις για τη λύση και την ακεραιότητα του προβλήματος δύσκολα αλλάζουν γνώμη και συνήθειες.
-Και με τις πλαστικές σακούλες τι γίνεται; Τι μπορεί να γίνει; Είναι παντού.
-Παρά τις σπουδαίες αλλαγές της νομοθεσίας, είναι ακόμα παντού. Θα μπορούσαν να μοιρασθούν σε κάθε νοικοκυριό σακούλες φιλικές προς το περιβάλλον. Μια καλή ιδέα θα ήταν να απαγορευθεί εντελώς η παρασκευή τους και να αντικατασταθούν με χάρτινες.
Μιχαλης Μπουρμπάκης
-Η οικολογική συνείδηση θεωρείς ότι υπάρχει σε μεγαλύτερο βαθμό στους κατοίκους του Ηρακλείου ή στους κατοίκους των Χανίων;
-Η κινητοποίηση στο Ηράκλειο θεωρώ είναι λίγο μεγαλύτερη από ότι των Χανίων λόγω των περισσότερων εθελοντικών ομάδων. Αλλά και πάλι δεν πρέπει απαραίτητα οι πρωτοβουλίες να έρχονται από εθελοντικές ομάδες μόνο αλλά και από το δήμο κάθε νομού.
-Είναι δύσκολο να μείνετε μαζί τόσοι πολλοί και διαφορετικοί νέοι;
-Η δουλεία στον πυρήνα για μια τέτοια ομάδα δεν μπορεί να βγει με τρία άτομα αλλά ούτε και με είκοσι. Γι’ αυτό καταλήξαμε τα μέλη του πυρήνα να είμαστε πλέον εννέα με τις αρμοδιότητές του ο καθένας. Η οργάνωση των ιδεών και των δράσεων γίνεται μέσα σε μια πολύ φιλική ατμόσφαιρα αφού πλέον είμαστε μία παρέα.
-Ποια είναι η δράση σας, που θεωρείς ότι έκανε τη μεγαλύτερη διαφορά;
-Καθώς όπως λέει και ο τίτλος της ομάδας μας, είμαστε μια εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα του πανεπιστημίου, η σημαντικότερη μας δράση ήταν ο διπλός καθαρισμός με τη βοήθεια εθελοντών, όλου του πανεπιστημίου.
Ειρήνη Μίμμη
-Ποια είναι η πιο επιζήμια #greennot συνήθεια που βλέπεις ότι έχουν οι καθημερινοί Κρητικοί;
-Τα πλαστικά μιας χρήσης, δηλαδή τα πλαστικά ποτήρια του καφέ και τα πλαστικά μπουκάλια. Και το χειρότερο είναι ότι τις περισσότερες φορές αυτά τα πλαστικά δεν καταλήγουν σε κάδους ανακύκλωσης. Ενώ είναι πολύ εύκολο ο καθένας να έχει το δικό του ποτήρι πολλαπλών χρήσεων, δυστυχώς δεν αποτελεί συνήθεια για τους περισσότερους Κρητικούς.
-Στο δικό σου το σπίτι ποια είναι η καλύτερη GREEN αλλαγή;
-Να αντικαταστήσω τα πλαστικά καλαμάκια από ανοξείδωτα καλαμάκια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά.
-Πώς αισθάνθηκες με το Πρώτο Βραβείο που κερδίσατε Climathon για το Ηράκλειο (2018);
-Η Green team δημιουργήθηκε με σκοπό να συμβάλει. Το πρώτο βραβείο Climathon που λάβαμε ως ομάδα μας χαροποίησε και μας ικανοποίησε ιδιαίτερα και μας έδωσε δύναμη για ακόμα περισσότερες δράσεις στο μέλλον.
Αλέξανδρος Παραλίκας
-Πώς μπορεί η νεολαία της Κρήτης να γίνει οικολογικό-τερη;
-Πρέπει να ευαισθητοποιηθεί λίγο περισσότερο! Βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα, αν θέλετε, συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές. Τώρα με τη χρήση του ‘internet’ τα νέα παιδιά ενημερώνονται ευκολότερα και η πρόσβαση σε πληροφορίες και γεγονότα ανά τον κόσμο (π.χ. Fridays For Future) γίνεται σε δευτερόλεπτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δέχονται περισσότερα ερεθίσματα.
-Σε επίπεδο σεβασμού στο περιβάλλον, ποιο είναι το ανθρώπινο σφάλμα που σε εξοργίζει;
-Αυτό που με εξοργίζει περισσότερο δεν είναι κάποιο πρακτικό σφάλμα που κάνουν οι άνθρωποι, όπως το να πετάξουν κάποιο πλαστικό στο δρόμο ή όταν βλέπω να πετούν στους κάδους ανακύκλωσης σκουπίδια τα οποία δεν είναι για τον συγκεκριμένο κάδο. Αυτό που θα έλεγα πως με εξοργίζει περισσότερο, και κυρίως από νέα παιδιά, είναι η άρνηση και η ημιμάθεια. Φράσεις του τύπου «έλα μωρέ αυτά δε θα συμβούν σε εμάς» και «τι δουλειά έχω εγώ να κάνω ανακύκλωση αφού δεν το κάνει κανείς».
-Η δική σου παρουσία στην ομάδα -όπως εσύ την σκέφτεσαι- τι ρόλο θες να έχει μακροπρόθεσμα;
-Είμαστε φοιτητές και η παρουσία μας στην ομάδα έχει ξεκινήσει με μια αντίστροφη μέτρηση. Αυτό που θέλω να πω είναι πως αργά ή γρήγορα ο καθένας από εμάς θα πάρει το δικό του δρόμο, ίσως κάποιοι να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό άλλοι να συνεχίσουν εκτός Κρήτης, κάτι το οποίο θα μας αποκόψει από την ομάδα. Παρόλα αυτά είμαστε ανοιχτοί σε νέα μέλη, που ταυτίζονται με την ιδεολογία της Green-Team, ώστε να συνεχίσουν το έργο μας.
Αναστασία Τζεϊρανίδη
-Η μεταστροφή κάποιων λίγων εταιρειών με οικολογικά προϊόντα, απορρυπαντικά, ποτήρια κτλ θεωρείς ότι μπορεί να ξελαφρώσει το περιβάλλον;
-Θεωρώ πως η μεταστροφή κάποιων εταιρειών, όχι μόνο θα ξελαφρώσει το περιβάλλον αλλά μπορεί να θεωρηθεί και ως παράδειγμα προς μίμηση για άλλες εταιρείες.
-Πιστεύεις ότι η Κρήτη οικολογικά είναι σε καλύτερη ή σε χειρότερη μοίρα από την υπόλοιπη Ελλάδα;
-Γενικά νομίζω πως στην Κρήτη και σε άλλα νησιά ο κόσμος είναι λίγο πιο ευαισθητοποιημένος, καθώς το στοιχείο της φύσης είναι πιο έντονο ακόμη και μέσα στις πόλεις. Όταν βλέπεις λοιπόν περιοχές γεμάτες φυσική ομορφιά να μολύνονται με σκουπίδια το αίσθημα για προστασία αυτών των περιοχών μεγαλώνει και μεταδίδεται πιο εύκολα από ότι σε μία ταχύρυθμη μεγαλούπολη.
-Το δίπολο οικολογικό κίνημα – επιχειρηματικά συμφέροντα σε παγκόσμια κλίμακα θεωρείς ότι μπορεί να προκαλέσει δυσπιστία στον κόσμο;
-Δυστυχώς ως άνθρωποι είμαστε λίγο δύσπιστοι και ψάχνουμε να βρούμε τι συμφέροντα κρύβονται πίσω από κάθε κίνηση. Πρέπει όμως να κοιτάξουμε λίγο πιο μακριά από αυτό και να παρατηρήσουμε ότι υπάρχει το οικολογικό κίνημα και γίνεται προσπάθεια για ένα πιο οικολογικό μέλλον.
Ελπινίκη Χαχλάκη
–Ποιες είναι οι αλλαγές ή καλύτερα οι βελτιώσεις που κατόρθωσε η ομάδα με τις παρεμβάσεις της;
-Το καλοκαίρι που πέρασε καταφέραμε, σε συνεργασία με άλλες εθελοντικές ομάδες, να καθαρίσουμε πολλές από τις παραλίες του Ηρακλείου. Τώρα στρέφουμε την προσοχή μας περισσότερο στη βελτίωση του χώρου του πανεπιστημίου Κρήτης. Με τους καθαρισμούς στο πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ηράκλειο, δείξαμε μια πιο καθαρή πανεπιστημιούπολη στους φοιτητές, που πιστεύουμε πως θα διατηρηθεί.
-Οι συνομήλικοί σας -που είναι τελείως έξω από αυτό- τι σας λένε;
-Πολλοί έχουν την τάση να μην πιστεύουν πως μικρές αλλαγές όπως οι δράσεις μιας τοπικής ομάδας έχουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ευτυχώς αυτοί δεν είναι η πλειοψηφία. Σίγουρα λαμβάνουμε κακοπροαίρετα μηνύματα αλλά δε δίνουμε βάση σε αυτά. Εστιάζουμε στο πώς θα βοηθήσουμε και θα εμπνεύσουμε περισσότερα άτομα.
-Ο συνδυασμός των ατομικών μεμονωμένων σου υποχρεώσεων μαζί με την Green Team, σε έχει πρεσάρει σε βαθμό να θες να πάρεις τον χρόνο σου;
-Σίγουρα η ένταξη μου στην ομάδα της Green Τeam απαιτεί παραπάνω χρόνο, αλλά καταφέρνω να εμπνεύσω περισσότερα άτομα, πράγμα που δεν με πρεσάρει αλλά αντιθέτως με ευχαριστεί.