KLOTHO! Αλεξάνδρα Θεοχάρη. Όταν η πλούσια ελληνική ιστορία & παράδοση συνάντησε το σύγχρονο ένδυμα.

Ένας αργαλειός στο Ρεθεμνιώτικο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης ήταν η μόνο η αρχή! Η Αλεξάνδρα Θεοχάρη γοητεύτηκε από τη δημιουργικότητα και τη διαφορετικότητα της παραδοσιακής υφαντικής τέχνης, έστησε ξανά τον αργαλειό της γιαγιάς της, και έκτοτε, με όχημα τις σπουδές της στην Τέχνη και το σχέδιο μόδας, δεν σταμάτησε να εργάζεται με πάθος και έμπνευση για τις δημιουργίες ένδυσης KLOTHO. Τα μοτίβα τα σχέδια τα χρώματα οι υφές των παραδοσιακών υφαντών ζωντανεύουν σε κομψές μοντέρνες και ντελικάτες δημιουργίες. Στην ΚLOTHO που κατά την ελληνική μυθολογία ήταν η μοίρα που όριζε το παρόν των ανθρώπων, το παρελθόν και το μέλλον συμβιώνουν με αρμονία, υψηλή αισθητική και απαράμιλλο στυλ!

Επιμέλεια: Αθηνά Μαθιουδάκη Φωτογραφίες: Γιώργος Γαβαλάς

Η Αλεξανδρα Θεοχάρη μας μιλά για την φιλοσοφία, την ουσία όλα όσα κάνουν τις δημιουργίες KLOTHO μοναδικές!

 

Θα αφηγηθείτε στους αναγνώστες μας την αρχή του νήματος της ιστορίας της KLOTHO;

Η KLOTHΌ γεννήθηκε όταν το χόμπυ μου εξελίχθηκε σε επάγγελμα. Πάντα αγαπούσα τις Τέχνες τη μόδα και μου άρεσε στον ελεύθερο χρόνο μου να καταπιάνομαι με πράγματα που φτιάχνονται με τα χέρια μας, με το κέντημα με το πλέξιμο. Όταν γνωρίστηκα από κοντά και με τον αργαλειό τότε κατάλαβα ότι αυτό ήταν κάτι τόσο δημιουργικό και διαφορετικό απ’ ότι είχα δοκιμάσει ως τότε που πραγματικά με κέρδισε. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Από τότε δεν έχω σταματήσει να δοκιμάζω καινούριους συνδυασμούς , υλικά και τεχνικές που διακοσμούν τις συλλογές μας.

Τι είναι αυτό που κάνει τις δημιουργίες KLOTHO μοναδικές;

To KLOTHΌ δεν είναι άλλο ένα brand μαζικής παραγωγής αλλά ένα brand που δημιουργήθηκε πάνω σε μια φιλοσοφία βιωσιμότητας, προβολής του πολιτισμού και των λαϊκών τεχνών μέσα από μικρές fashion και homeware συλλογές. Στηρίζει τους ντόπιους τεχνίτες και προσπαθεί να διασώσει από την αφάνεια μια Τέχνη περιφρονημένη τα τελευταία χρόνια, την Τέχνη της Υφαντικής.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνονται οι δημιουργίες σας;

Οι δημιουργίες μας απευθύνονται στη σύγχρονη γυναίκα που θα επιλέξει για τον εαυτό της και το σπίτι της κάτι ιδιαίτερο και σπάνιο, με αναφορές στην Ελλάδα, φτιαγμένο από Ελληνικά χέρια, μια γυναίκα καλλιεργημένη που δεν ακολουθεί τυφλά τις τάσεις αλλά τις δημιουργεί η ίδια.

Αν διαλέγατε να ντύσετε με KLOTHO μια Ελληνίδα (από το παρόν ή το παρελθόν) ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

Θα ήθελα να ντύσω την Μαρία Κάλλας γιατί είναι η επιτομή της κλασσικής Ελληνικής ομορφιάς.

Τι είναι αυτό που κάνει την KLOTHO μια εταιρεία βιώσιμης μόδας ;

Στην KLOTHO χρησιμοποιούμε μόνο φυσικής προέλευσης υλικά, όπως υφάσματα από βαμβάκι, λινό, μετάξι, μάλλινα και βαμβακερά νήματα. Στηρίζουμε την τοπική οικονομία και τους ντόπιους τεχνίτες, είμαστε ένα zero waste brand που σημαίνει ότι τίποτα δεν πετιέται, ακόμα και ό, τι υφάσματα μένουν σε στοκ ξαναχρησιμοποιούνται σε άλλη μορφή για άλλα projects.

Που συναντά κατά τη γνώμη σας η παράδοση τη σύγχρονη ζωή και πως η KLOTHO συνυφαίνει την παραδοσιακή κουλτούρα με τη σύγχρονη αισθητική στο ένδυμα;

Η σύγχρονη ζωή δεν είναι ξεκομμένη από την παράδοση. Εξάλλου και σαν λαός τηρούμε τις παραδόσεις σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Η παράδοση είναι ένα σύνολο από πράγματα που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας απλά ίσως πιο εκσυγχρονισμένα, είναι οι γεύσεις μας, η μουσική μας, τα χαρακτηριστικά μας μοτίβα, που αν λίγο κοιτάξεις γύρω σου προσεκτικά θα τα αναγνωρίσεις, οι χοροί μας, οι παραδοσιακές μας τέχνες, οι συνήθειες μας…. Ζούμε με τις παραδόσεις μας!. Η KLOTHO εμπνέεται από την πλούσια ιστορία και παράδοση του τόπου μας, την επαναπροσδιορίζει δημιουργικά και την εντάσσει με φρέσκια ματιά στο σύγχρονο ένδυμα.

Ποια είναι η θέση της χειροποίητης δημιουργίας στην εποχή της γρήγορης μόδας ;

Η εποχή της γρήγορης μόδας ήταν για ένα διάστημα ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Ο καταναλωτής πια αρχίζει και ευαισθητοποιείται σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και κατά συνέπεια και τη ζωή του. Αυτό τον κάνει να βλέπει πιο κριτικά τη βιομηχανία της γρήγορης μόδας, η οποία είναι ο δεύτερος πιο ρυπογόνος παράγοντας για τον πλανήτη μας. Φανταστείτε ότι τα μισά από τα ρούχα που παράγει το fast fashion καταλήγει στις χωματερές. Υπάρχει λοιπόν μια στροφή του καταναλωτή προς πιο βιώσιμες επιλογές, λιγότερες αλλά καλύτερες ποιοτικά αγορές. Buy less, buy smart!

Που υφαίνονται και ράβονται οι δημιουργίες σας και που μπορεί να βρει κανείς  δημιουργίες KLOTHO στην Κρήτη, την Ελλάδα, το εξωτερικό ή και online;

Το υφαντό μέρος της δουλειάς μας γίνεται στην Κρήτη, στο εργαστήριό μας στο Ρέθυμνο. Τα ρούχα ράβονται στην Αθήνα και κατόπιν διανέμονται σε επιλεγμένες boutique και ξενοδοχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ολοκληρωμένη η συλλογή διατίθεται και on line από το e-shop μας.

Θα μοιραστείτε μαζί μας μια ιστορία με ρούχα των συλλογών σας που σας έκανε να γεμίσετε ικανοποίηση για το brand και τη δουλειά σας;

Αυτό που με γεμίζει τεράστια χαρά και ικανοποίηση είναι ότι το 80% των πελατών μας είναι επαναλαμβανόμενοι πελάτες τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική. Χαίρομαι και νιώθω δικαιωμένη όταν λαμβάνω θετικά σχόλια και αγάπη από τους πελάτες μας! Είναι η επιβράβευση για τον τεράστιο κόπο που καταβάλουμε από τη στιγμή που συλλαμβάνουμε την ιδέα της συλλογής μέχρι να καταλήξει το κάθε ρούχο στην ντουλάπα του αγοραστή!

Πριν μερικούς μήνες ο οίκος Dior παρουσίασε επίδειξη στο Καλλιμάρμαρο με αρχαιοελληνική έμπνευση. Αποτελεί η ελληνική παράδοση μια σύγχρονη τάση στη διεθνή μόδα;

Εδώ και χρόνια η ελληνική τέχνη εμπνέει μεγάλους δημιουργούς. Ο Versace, οι  Dolce & Gabanna ο οικος Hermes, προσφατα ο οικος  Dior και άλλοι έχουν αντλήσει στοιχεία από τον ελληνικό πολιτισμό στις συλλογές τους. Έχουμε ένα ανεξάντλητο πλούτο παρακαταθήκη κι έχουμε χρέος να τον προβάλουμε και να τον διαδίδουμε.

Μπορεί κάποιος να απευθυνθεί KLOTHO για custom made παραγγελίες, όπως νυφικά ή ρούχα για ειδικές περιστάσεις;

Στο KLOTHO υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων με τους οποίους δουλεύουμε  custom παραγγελίες όχι μόνο για ρούχα για ειδικές περιστάσεις αλλά και για είδη διακόσμησης σπιτιού. Έχουμε κάνει αξιόλογες συνεργασίες με μικρά boutique ξενοδοχεία και βίλες που θέλουν κάτι ιδιαίτερο να διακοσμήσει το χωρο τους.

Ποια είναι η συνέχεια του νήματος της ιστορίας της KLOTHO;

Η KLOTHO προχωράει δυναμικά στο δρόμο που έχει χαράξει, επεκτείνεται εμπορικά και πάντα προσπαθεί να ανταποκρίνεται με συνέπεια και ποιότητα στις απαιτήσεις του κοινού.

Εδώ και 3 χρόνια έχουμε ξεκινήσει ένα νέο project φιλοδοξώντας να φέρουμε όλο και περισσότερο κόσμο στο εργαστήριο, να γνωρίσει και να αγαπήσει τη μοναδική αυτή Τέχνη και να την εξασκήσει είτε ως χόμπυ είτε επαγγελματικά.

Γι αυτό το λόγο οργανώνουμε σεμινάρια εκμάθησης της Υφαντικής σε αργαλειό και σε φορητά τελάρα, η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θερμή κι αυτό για μας είναι τεράστια ικανοποίηση.

Tags from the story
,
Written By
More from Go Hania

Zuitly!! Είναι μοναδικό και ξεχωριστό, θρεπτικό, υγιεινό και πολύ πολύ νόστιμο!.

Είναι μοναδικό και ξεχωριστό, θρεπτικό, υγιεινό και πολύ πολύ νόστιμο!. Το παγωτό...
Read More