Mέσα στο Μυαλό Μυστηρίου του αξιότιμου Χρήστου Μαρκογιαννάκη!

Υπάρχει πάντα ένα έγκλημα το οποίο μας έχει αποσπάσει την προσοχή – ό,τι κι αν κάνουμε εκείνη την στιγμή- γιατί μας ταρακουνάει…Υπάρχει όμως κι ένας  «Maestro» στην δημιουργία των καλύτερων ιστορίων που μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες και έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία: ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Με αφορμή το Γαλλικό βραβείο λογοτεχνικού δοκιμίου αναρωτιέται κανείς μα τι στην ευχή γυρεύει ένας Χανιώτης στο Παρίσι; Και πώς καταφέρνει να είναι ο μοναδικός Έλληνας που τον χαρακτηρίζουν ως συνεχιστή της Αγκάθα Κρίστι! Είσαστε έτοιμοι να μπούμε… μέσα στο Μυαλό Μυστηρίου του αξιότιμου Χρήστου Μαρκογιαννάκη;

υπογράφει ο Παντελής Σπυριδάκης, Φωτογραφίες: Tom Volf

Kαι στα ξαφνικά ένας Κρητικός βρέθηκε στο Παρίσι. Πώς έγινε αυτό;

Η αφορμή ήταν η έρευνα για το διδακτορικό μου στην εγκληματολογία. Αν και δεν το ολοκλήρωσα, το υλικό που συγκέντρωσα με βοήθησε να γράψω το πρώτο μου βιβλίο που κυκλοφόρησε στη Γαλλία. Ήδη απ’ το 2011 που ζω εδώ, αισθάνομαι σαν το σπίτι μου και σ’ αυτό έχει βοηθήσει ο φιλελληνισμός των Γάλλων, η αγάπη τους για τη λογοτεχνία, αλλά και ο ρυθμός ζωής στο Παρίσι.

Ο Τύπος στη Γαλλία και την Ελλάδα σας αναφέρει ως σύγχρονο συνεχιστή της Αγκάθα Κρίστι. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Είναι μεγάλη τιμή που τόσο ο γαλλικός, γαλλόφωνος, γερμανόφωνος κι ελληνικός Τύπος αναφέρουν το όνομα της βασίλισσας του μυστηρίου, για να περιγράψουν το έργο μου. Συνεχιστής, μαθητής, σεβάσμιος ακόλουθος της Agatha Christie είναι χαρακτηρισμοί που με κάνουν να χαμογελώ, γιατί γίνεται κατανοητό πως δεν αντιγράφω αλλά εμπνέομαι.

Είστε εγκληματολόγος και γράφετε για εγκλήματα. Βοηθάνε οι σπουδές σας στα βιβλία σας;

Σαφώς! Χωρίς τις σπουδές μου στην εγκληματολογία, την επαγγελματική εμπειρία στο ποινικό δίκαιο, το πάθος μου για την (εγκληματική) ψυχολογία και την αγάπη μου για το αστυνομικό και νουάρ μυθιστόρημα, δεν θα ήμουν ο συγγραφέας που είμαι.

Υπάρχει κάποια συνήθεια απ’ την Κρήτη που διατηρείτε στη ζωή σας στο Παρίσι;

Το κρητικό ελαιόλαδο και τα παξιμάδια! Χαχαχα!

Tο τελευταίο σας βιβλίο σας «Στον 5ο όροφο της Νομικής» τι πραγματεύεται;

Είναι ένα αστυνομικό τύπου whodunit, έρευνα δηλαδή για τον δολοφόνο μιας διπλής ανθρωποκτονίας στον Τομέα Εγκληματολογίας Αθηνών. Ο αναγνώστης καλείται μαζί με τον αστυνόμο Μάρκου να βρει ποιος δολοφόνησε μια καθηγήτρια κι έναν φοιτητή και να απαντήσει αν υπάρχει τελικά το τέλειο έγκλημα; Εμπνευσμένο απ’ το στυλ της Agatha Christie, όσοι αναγνώστες αγαπούν το μυστήριο, την ψυχολογία του εγκλήματος και τις ανατροπές σίγουρα θα το απολαύσουν! Είναι και ιδανικό δώρο για τις γιορτές!

Τα βιβλία σας κυκλοφορούν σε διάφορες γλώσσες κι έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία (μεταξύ των οποίων το γαλλικό βραβείο λογοτεχνικού δοκιμίου για το “Scenes de Crime au Louvre” / “The Louvre Murder Club” και το βραβείο της Ακαδημίας του Var για το «Στον 5 ο όροφο της Νομικής»). Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Αισθάνομαι ευγνώμων για όλα: για τα πολύ σημαντικά βραβεία, για τα εγκώμια του Τύπου, κυρίως όμως για την αγάπη του γαλλικού αναγνωστικού κοινού που εδώ και πέντε χρόνια —και πέντε βιβλία—αγκαλιάζει αυτό που κάνω. Ελπίζω πως οι Έλληνες αναγνώστες θα αγαπήσουν εξίσου τη δουλειά μου.

Η σύνδεσή σας με την Κρήτη πλέον ποια είναι;

Στα Χανιά έχω περάσει όλα σχεδόν τα καλοκαίρια της ζωής μου! Πλέον, λόγω φόρτου και φεστιβάλ βιβλίων στη Γαλλία και το εξωτερικό δεν επιστρέφω πολύ συχνά. Τελευταία φορά ήταν το καλοκαίρι για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου που οργανώθηκε στα Χανιά με εξαιρετική επιτυχία!

Είστε μέλος της Crime Writers’ Association κι εμπνευστής της έννοιας “criminart”. Τι σημαίνει αυτό;

Είμαι ο μόνος Έλληνας συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας μέλος αυτής της Βρετανικής Ένωσης, μίας απ’ τις παλαιότερες, μεγαλύτερες και πλέον αναγνωρισμένες του είδους, κι αισθάνομαι πολύ περήφανος. Το Criminart είναι ο ορισμός που προέκυψε απ’ την ανάμειξη του εγκλήματος και της τέχνης. Γράφω, γι’ αυτό και γυρνάω τον κόσμο, κάνοντας ομιλίες για «Το έγκλημα στην τέχνη και ως μια εκ των καλών τεχνών».

Ο Νίκος Αλιάγας έχει χαρακτηρίσει τα βιβλία σας «φωτογενή». Θα θέλατε να τα δείτε στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη;

Τα μικρά κεφάλαια και ο γρήγορος ρυθμός που χαρακτηρίζουν τα μυθιστορήματά μου, αλλά και το παιχνίδι με τις σκιές, το σκοτάδι και το φως δημιουργούν κινηματογραφικές εικόνες. Ο Νίκος που —εκτός από εξαιρετικός παρουσιαστής—είναι και υπέροχος φωτογράφος κάτι θα ξέρει! Χαχαχα! Παραμένω ανοιχτός σε προτάσεις για τηλεοπτική ή κινηματογραφική μεταφορά των ιστοριών μου, με βασικό κριτήριο την ποιότητα της παραγωγής.

Τι σας εμπνέει για να γράψετε υποθέσεις με σκοτεινά εγκλήματα;

Η έμπνευση μπορεί να προκύψει από οτιδήποτε, μια φράση που άκουσα τυχαία στον δρόμο, ένα τραγούδι, μια πρόταση σε ένα βιβλίο ή μια αναφορά ενός γεγονότος σ’ εφημερίδα. Οτιδήποτε μπορεί ν’ αποτελέσει τη σπίθα.

Ένα βιβλίο που απολαύσατε πρόσφατα;

Διαβάζω 2 με 3 βιβλία την εβδομάδα είτε στα γαλλικά, στα αγγλικά είτε στα ελληνικά. Το πιο πρόσφατο που πραγματικά απόλαυσα είναι το «Η ελληνική επανάσταση» του Mark Mazower.

Υπάρχει τελικά το τέλειο έγκλημα;

Ως συγγραφέας θα σας απαντήσω όχι, γιατί ακόμα κι αν στο τέλος του βιβλίου ο δράστης δεν συλλαμβάνεται και δεν τιμωρείται, ο αναγνώστης ήδη τον γνωρίζει και τον κρίνει. Ως εγκληματολόγος θα σας πω πως το τέλειο έγκλημα είναι αυτό που ανήκει στον λεγόμενο «σκοτεινό αριθμό της εγκληματικότητας,» για το οποίο δεν θα μάθουμε ποτέ ότι τελέστηκε.

Μετά το «Μυθιστόρημα με κλειδί», το «Στον 5 ο όροφο τη Νομικής» τι να περιμένει ο αναγνώστης;

Έρχεται την άνοιξη απ’ τις εκδόσεις Μίνωας και πραγματεύεται τη δολοφονία μιας τραγουδίστριας κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας συναυλίας της… (Κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 2020, υπό τον τίτλο «Mourir en scène»). Είμαι βέβαιος πως οι αναγνώστες θα το απολαύσουν!

 

Written By
More from Go Hania

Mercedes-AMG GT S Roadster Όμορφη και γρήγορη.

Αυτή είναι η νέα Mercedes! Η Mercedes-AMG GT S Roadster είναι το...
Read More