Θεμιστοκλής Μαλάμης, Μιχαήλ Λακιωτάκης, Μιχάλης Μποτωνάκης, Ελευθέριος Μπρούπης, Αλέξανδρος Φίνος
Μίνι βιογραφικό
Ονοματεπώνυμο:
Μιχάλης Μποτωνάκης
Μαγαζί: Bohème Χρόνια προϋπηρεσίας:15 Αγαπημένο ποτό: Ρούμι
Συνταγή κοκτέιλ One way ticket
• Havana Club 7 anos
• Πουρές Μάνγκο
• Σπιτικό Falernum
(λικέρ με ρούμι και
μπαχαρικά)
• Λάιμ
• Αφρός από ελαιόλαδο
Pamako μονοποικιλιακό
Πότε «έκατσες» πρώτη φορά πίσω από την μπάρα και σε ποιο μαγαζί;
Αν και «είχα κάνει» τον μπάρμαν πολύ μικρός – πριν 25 χρόνια, ουσιαστικά το πρώτο μου μαγαζί το Bororo ήταν και το πρώτο σοβαρό μπαρ που δούλεψα πριν 15 χρόνια.
Ήσουν έτοιμος όταν συνέβη αυτό ή googlαρες τα κοκτέιλ για να τα φτιάξεις;
Εκείνα τα χρόνια δεν φτιάχναμε cocktails όπως σήμερα. Απλά πράγματα. Mojito, caipiriha, daiquiri κλπ. Εγώ αγαπούσα το ρούμι και είχα αρκετά για την εποχή, πράγμα σπάνιο.
Αργότερα από το 2010 άρχισα να ψάχνω σε βάθος την ιστορία, τα είδη και να φτιάχνω κλασικά και πιο ψαγμένα cocktails.
Σίγουρα βοήθησε και το ίντερνετ, αλλά στην περίπτωσή μου κυριότερο ρόλο έπαιξαν τα βιβλία και ο εξοπλισμός που έφερνα από το εξωτερικό. Ήμουν από τους πρώτους στη χώρα που έφερα περίεργα shaker, Tiki ποτήρια, κρυστάλλινα σκαλιστά vintage ποτήρια και πάρα πολλά βιβλία που κάποια έχουν εξαντληθεί από την παγκόσμια αγορά πλέον! Είμαι άλλωστε συλλέκτης!
Τι το μαγικό έχει η συγκεκριμένη δουλειά;
Η μαγεία του να επικοινωνείς με κόσμο, να είναι κάθε μέρα διαφορετική. Τα ταξίδια, οι φιλίες, η ατελείωτη γνώση που μας περιμένει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, οι γεύσεις που κρύβονται σε μια ταινία, σε ένα τραγούδι, σε ένα βιβλίο. Το να μην σταματάς να δημιουργείς! Όλα αυτά είναι μαγικά!
Ποια είναι τα αδιαπραγμάτευτα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να γίνει αξιόλογος bartender;
Πρώτα από όλα να αγαπάει αυτό που κάνει. Από κει και πέρα είναι συνδυασμός γνώσεων και ταλέντου. Αλλά και κοινωνικής μόρφωσης! Ο σύγχρονος bartender πρέπει να είναι βοτανόλόγος, χημικός, άριστος γνώστης των αποσταγμάτων και λοιπών πρώτων υλών (και κυρίως των τοπικών), αλλά ταυτόχρονα να είναι σινεφίλ, ποιητής, ονειροπόλος και οραματιστής! Για να κάνει κάτι το διαφορετικό και πρωτοπόρο και όχι να αναπαράγει τα ίδια και τα ίδια!
Πόσο σημαντικό είναι να παρακολουθείς τις εξελίξεις (σεμινάρια, εκπαίδευση κτλ) για την ανάπτυξη σου;
Απαραίτητο είναι! Εγώ και η ομάδα μου στο Bohème, κάνουμε περίπου 10 ταξίδια το χρόνο. Πριν λίγες μέρες ανέβηκα
για ένα σεμινάριο σε ένα θέμα που το ήξερα πάρα πολύ καλά! Πάντα όμως μαθαίνεις νέα πράγματα. Επίσης μας καλούν σε
πολύ σημαντικά μπαρ της χώρας αλλά και στο εξωτερικό ως καλεσμένους! Συμβαίνει συχνά να είμαι και καλεσμένος σαν ομιλητής. Τελευταία ήμουν καλεσμένος στην Τήνο στο Tinos Food Paths μαζί με κορυφαίους συναδέλφους από Ελλάδα και εξωτερικό! Από όλα αυτά δίνεις και παίρνεις σημαντικά πράγματα, γνωρίζεις κόσμο, ανταλλάσσεις απόψεις, προχωράς μπροστά!
Έχεις συμμετοχές σε διαγωνισμούς και αν ναι, ποια θεωρείς την σημαντικότερη επιτυχία σου;
Έχω 5 συμμετοχές σε εθνικούς τελικούς έγκυρων παγκόσμιων διαγωνισμών. Ήμουν ο πρώτος από τα Χανιά που συμμετείχα σε τελικό σημαντικού διαγωνισμού το 2012. Αυτός που μου άρεσε περισσότερο ήταν το 2016 ο Διαγωνισμός του Havana
Club, του παλαιότερου και σημαντικότερου στον κόσμο. Το Cocktail “El Gran Viaje” που έφτιαξα πήρε την 4η θέση, αλλά κυρίως ακούστηκε πάρα πολύ καθότι έκανα την παγκόσμια πρωτοτυπία να χρησιμοποιήσω απάκι σε cocktail καθώς
και άλλα Κρητικά προϊόντα. Επίσης ήταν η αρχή της φιλίας μου με τον Alejandro Bolivar, bar manager του θρυλικού Floridita
της Αβάνα, τον οποίο είχα την τιμή να έχω κριτή.
Πλέον έχω σταματήσει να συμμετέχω σε διαγωνισμούς καθώς έχω περάσει σε άλλο στάδιο.
Πέρυσι ήμουν κριτής σε παγκρήτιο διαγωνισμό, ομιλητής σε σεμινάρια και σύμβουλος για τους νεότερους συναδέλφους!
Μίνι βιογραφικό
Ονοματεπώνυμο:
Μπρούπης Ελευθέριος
Μαγαζί: Bohème
Χρόνια προϋπηρεσίας: 11
Αγαπημένο ποτό: Ρούμι
Συνταγή κοκτέιλ
Heaven’s window
• Jameson cooked with butter
and banana
• Fresh lime
• Castro bergamot liquer
• Foam mandarine
and tonka
Πότε «έκατσες» πρώτη φορά πίσω από την μπάρα και σε ποιο μαγαζί;
Βρέθηκα στα 20 μου χρόνια να κυνηγώ τα όνειρά μου ξεκινώντας σε ένα από τα πιο ιστορικά bar της Θεσσαλίας, το @blues_bar.
Ήσουν έτοιμος όταν συνέβη αυτό ή googlαρες τα κοκτέιλ για να τα φτιάξεις;
Επειδή από την αρχή λάτρεψα το αντικείμενο, παρακολούθησα σεμινάρια για να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου, καθώς και είχα την τύχη να καθοδηγούμαι από ήδη καταξιωμένους bartenders του χώρου.
Τι το μαγικό έχει η συγκεκριμένη δουλειά;
Κάθε φορά που γνωρίζω ένα νέο απόσταγμα, μ’ αρέσει να σκέφτομαι την ιστορία των ανθρώπων που βρίσκονται
πίσω από αυτό. Κάθε φορά που φτιάχνω ένα νέο cocktail, το βιώνω με όλες μου τις αισθήσεις και αυτό προσπαθώ να μεταδώσω και στον κόσμο. Η δημιουργία, η φαντασία ανάγονται σε μία υπέροχη καινοτόμα τέχνη και αυτό είναι το μαγικό!
Ποια είναι τα αδιαπραγμάτευτα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να γίνει αξιόλογος bartender;
Να αγαπάει αυτό που κάνει και να θέλει να γίνεται καλύτερος για να εντρυφήσει πιο βαθιά στον υπέροχο κόσμο του bartending.
Πόσο σημαντικό είναι να παρακολουθείς τις εξελίξεις (σεμινάρια, εκπαίδευση κτλ) για την ανάπτυξη σου;
Η γνώση είναι ευτυχώς αστείρευτο αγαθό και πρέπει συνεχώς να βρίσκεσαι στο αδιάκοπο κυνήγι της.
Έχεις συμμετοχές σε διαγωνισμούς και αν ναι, ποια θεωρείς την σημαντικότερη επιτυχία σου;
Έχω αρκετές συμμετοχές και κατέχω σημαντικές θέσεις σε διαγωνισμούς. Μετά από μία νίκη μου σε έναν δύσκολο τελικό
με καταξιωμένους Έλληνες συναδέλφους, οδηγήθηκα στη Βαρκελώνη όπου διαγωνίστηκα στον Ευρωπαϊκό ημιτελικό μεταξύ
42 χωρών. Από εκεί πήρα το εισιτήριο για τον Παγκόσμιο πλέον τελικό του Diplomatico Rum, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Savoy Bar του Λονδίνου, όπου κατάφερα να μπω στη τελική Παγκόσμια δεκάδα.
Μίνι βιογραφικό
Ονοματεπώνυμο: Αλέξανδρος Φίνος
Μαγαζί: Puerto
Χρόνια προϋπηρεσίας: 11
Αγαπημένο ποτό: Campari
Συνταγή κοκτέιλ
Aegean Portrait
H συγκεκριμένη συνταγή
σκιαγραφεί την ομορφιά και
πολυπλοκότητα του Αιγαίου, το
όποιο απολαμβάνουμε
καθημερινά ως Έλληνες,
βασιζόμενη σε ένα Αρωματικο Gin απο τη Γαλλία, συνδυασμένο με
σπιτικό σιροπι αγγουριού με μέλι και Μεσογειακό λικέρ από θυμάρι. Μέσα θα βρείτε την οξυτητα του μοσχολέμονου, τη μυρωδιά του βασιλικού και τέλος την φρεσκάδα της Ελληνικής Τζιτζιμπίρας, την οποία κάνουμε Top Up!
Πότε «έκατσες» πρώτη φορά πίσω από την μπάρα και σε ποιο μαγαζί;
Mirador Café Bar, AΓ. Παρασκευή Αττικης,2006
Σημαντικότεροι σταθμοί: Stars Café Αγ. Παρασκευή Αττικής, Envy Club Κεφαλάρι Αττικής, Απών Bar Χανιά, Μαντείο Cocktail Bar Χανιά!
Ήσουν έτοιμος όταν συνέβη αυτό ή googlαρες τα κοκτέιλ για να τα φτιάξεις;
Σε κάθε αρχή πρέπει να είσαι έτοιμος ψυχολογικά. Τα skills έρχονται στην πορεία. Παρόλα αυτά είχα έναν καλό συνεργάτη που μου έδειξε το σωστό δρόμο! Οπότε συνδύασα την όρεξη με σωστή γνώση. Επίσης όσον αφορά τα cocktails,δεν είναι de Facto για ένα μαγαζί. Με αυτό εννοώ ότι και ένα απλό ποτό, αν είναι σωστά σερβιρισμένο και προσεγμένο, μπορεί να κάνει τη διάφορα. Το cocktail επειδή είναι ανάμειξη πολλών συστατικών, θέλουν
καλή γνώση προετοιμασίας και παρασκευής, οπότε θα πρότεινα στους νέους και επιδόξους Bartender να εκπαιδευτούν σε
μια έγκυρη σχολή για Bartending και να διαβάζουν αρκετά βιβλία. Το Google επειδή έχει πολλές ανακρίβειες το αποφεύγω!
Αναφορικά εγώ έχω τελειώσει τη σχολή Behind Bars(ex.Bartenders.gr) του Αχιλλέα Καραουλάνη!
Τι το μαγικό έχει η συγκεκριμένη δουλειά;
Το μαγικό είναι το χαμόγελο του φιλοξενούμενου όταν φεύγει και ξέρεις ότι πέρασε καλά. (Εμείς στο Puerto όσους μας επισκέπτονται και μας τιμούν με την παρουσία τους τους θεωρούμε φιλοξενούμενους και όχι πελάτες).
Ποια είναι τα αδιαπραγμάτευτα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να γίνει αξιόλογος bartender;
Μεράκι, σκληρή δουλειά, φαντασία…
Πόσο σημαντικό είναι να παρακολουθείς τις εξελίξεις (σεμινάρια, εκπαίδευση κτλ) για την ανάπτυξη σου;
Είναι πολύ σημαντικό, διότι τα πάντα εξελίσσονται σε όλους τους τομείς και σε όλες τις δουλειές! Ειδικά στο μπαρ, όπου έχουμε να κάνουμε με τρόφιμα και ποτά, θέλει συνεχή ανανέωση, γνώση και εξέλιξη. Επίσης εγώ είμαι ένας άνθρωπος που μεταδίδει τις
γνώσεις του, αρκεί αυτός που τις λαμβάνει να τις εκμεταλλευτεί και να τις εξελίξει. Έχετε ακούσει για τον μαθητή που γίνεται καλύτερος από το δάσκαλο;…
Έχεις συμμετοχές σε διαγωνισμούς και αν ναι, ποια θεωρείς την σημαντικότερη επιτυχία σου;
Η σημαντικότερη επιτυχία μου είναι ότι είμαι ένας εργαζόμενος που δίνει αλλά και λαμβάνει αγάπη και σεβασμό από τον
κόσμο. Η χρηματική αμοιβή χρειάζεται για να ζήσεις, η πνευματική και ψυχολογική για να υπάρξεις… Παρόλα αυτά έχω λάβει μέρος σε 2 τελικούς διαγωνισμών: Final 8 Ζombie Cocktail Competition
2016, 4η θέση. Final Iba Greek Cocktail.
Μίνι βιογραφικό
Ονοματεπώνυμο: Μιχαήλ Λακιωτάκης
Μαγαζί: Παλλάς Cafe-Bar-Restaurant
Χρόνια προϋπηρεσίας: 9 εκ των οποίων τα 7 στο συγκεκριμένο
μαγαζί.
Αγαπημένο ποτό: Ένα σωστά νερωμένο Negroni.
Συνταγή κοκτέιλ
Nolet’s Highball
• Ketel One Vodka
• Green Nature Cordial ( Bio Green Apple Juice/ Citrus / Botanics
infused, Sous-Vide Technique )
• Cardamon seeds
• 3cents Lemon Tonic
Πότε «έκατσες» πρώτη φορά πίσω από την μπάρα και σε ποιο μαγαζί;
Η <<αρχή του κακού>> συνέβη πριν από 9 χρόνια όταν από τον χώρο του καφέ που μέχρι τότε υπηρετούσα παράλληλα με τις σπουδές μου στην πόλη της Θεσσαλονίκης μου ζητήθηκε να δουλέψω πίσω από την μπάρα του Piccadilly, μαγαζί πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη.
Ήσουν έτοιμος όταν συνέβη αυτό ή googlαρες τα κοκτέιλ για να τα φτιάξεις;
Όσο έτοιμο είναι και ένα αρνί να γιορτάσει το Πάσχα…
Τη θυμάμαι εκείνη τη στιγμή σαν να ήταν χθες. Πρώτο κοκτέιλ ένα Mint Julep, παραγγελία μιας κοπέλας που κάθισε μπροστά μου και περίμενε να της το ετοιμάσω. Αισθάνθηκα τέτοια ντροπή καθώς δεν ήξερα τι ακριβώς ήταν που τελικά το ετοίμασε ένας άλλος συνάδελφος και εγώ απλά της το κέρασα. Θίχτηκε τόσο πολύ ο
εγωισμός μου που την αμέσως επόμενη ημέρα έκανα βόλτα σε βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης και έψαχνα να αγοράσω βιβλία ώστε να ξεκινήσει η μελέτη.
Τι το μαγικό έχει η συγκεκριμένη δουλειά;
Η μαγεία και η γοητεία στο επάγγελμά μας είναι η τέχνη της δημιουργίας η οποία δεν εχει όρια καθώς συνεχώς εξελίσσεται
είτε με νέες τεχνικές, είτε με νέες γεύσεις και αποστάγματα. Μπορείς μέσα από την γνώση και την εμπειρία που με τον καιρό
έχεις αποκτήσει ένα απλό απόσταγμα να το αναμείξεις και να του δώσεις ζωή. Αυτό για εμάς τους bartenders είναι κάτι μαγικό
και είναι ο λόγος που νιώθουμε τυχεροί που ασκούμε αυτό το επάγγελμα.
Ποια είναι τα αδιαπραγμάτευτα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να γίνει αξιόλογος bartender;
Δύο είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι η ευγένεια. Πρέπει να είναι ικανός να αφήνει τα όποια προβλήματα τον περιτριγυρίζουν απ’ έξω από την μπάρα και μπαίνοντας σε αυτήν να φοράει το πιο όμορφο χαμόγελο. Το δεύτερο είναι να έχει την δυνατότητα να κατανοεί τί πραγματικά θέλει αυτός
που πρόκειται να σερβίρει. Ένας πελάτης δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει τι θέλει, εμείς όμως είμαστε.
Πόσο σημαντικό είναι να παρακολουθείς τις εξελίξεις (σεμινάρια, εκπαίδευση κτλ) για την ανάπτυξη σου;
Είναι σημαντικά καθώς δίνουν μια καλή βάση και προσανατολισμό αλλά σίγουρα πρέπει να δουλέψεις μόνος ώστε να αποκτήσεις την εμπειρία και τη γνώση του επαγγέλματος. Δεν αποκτώνται οι γνώσεις στη σχολή ή μέσα από ένα σεμινάριο και
μετά να πεις «τέλος».
Έχεις συμμετοχές σε διαγωνισμούς και αν ναι, ποια θεωρείς την σημαντικότερη επιτυχία σου;
Φυσικά και μάλιστα καθημερινή συμμετοχή. Ο χώρος που διαδραματίζεται ο διαγωνισμός είναι το μπαρ που εργάζομαι,
κριτής του διαγωνισμού ο κόσμος που φιλοξενείται σε αυτόν και το βραβείο της νίκης η ικανοποίηση που παίρνω κάθε που θα καταλάβω ότι αυτό που ζήτησε ο φιλοξενούμενός είναι αυτό που έχει μέσα στο ποτήρι του και γεύεται!
Μίνι βιογραφικό
Ονοματεπώνυμο: Μαλάμης Θεμιστοκλής
Μαγαζί: Τυπογραφείον
Χρόνια προϋπηρεσίας: 25 ετη
Αγαπημένο ποτό: Ανάλογα την διάθεση
συνήθως όμως τα Bitters.
Συνταγή κοκτέιλ
Aegean Mist
Gin mare, castro vermouth, dry vermouth, αρωματικο bitter θυμαριου, spred περγαμόντου, γαρνίρεται και συνοδεύεται με κρίταμο.
Πότε «έκατσες» πρώτη φορά πίσω από την μπάρα και σε ποιο μαγαζί;
Η πρωτη μου φορά ήταν τη δεκαετία του 90 σε ένα ιστορικό bar του κέντρου της Θεσσαλονίκης το Rok in (πρώην Yuris) στην Παύλου Μελά.
Ήσουν έτοιμος όταν συνέβη αυτό ή googlαρες τα κοκτέιλ για να τα φτιάξεις;
Θα έλεγα ότι σίγουρα ήμουν ελαφρώς τρακαρισμένος αλλά έπειτα από 2 σφηνάκια όλα κύλησαν ομαλα. Εκείνη την εποχή το ίντερνετ ήταν μακρινό όνειρο ,τα Cocktails που ήταν δημοφιλή τότε ήταν συγκεκριμένα Margaritas, Sunrise, Cuba libre, Pina colada κτλ.
Τι το μαγικό έχει η συγκεκριμένη δουλειά;
Σίγουρα για μένα είναι το επάγγελμα με το μεγαλύτερο κοινωνικό προφίλ στο χώρο της εστίασης και θα τολμούσα να πω τα τελευταία δέκα χρόνια απολαμβάνει το τίτλο αυτό έντονα και δικαίως. Το μαγικό είναι ότι είναι δημιουργικό επάγγελμα, εξελίσσεται συνεχώς δεν έχει τέλμα θα έλεγα και πραγματικά όταν το αγαπάς και έχεις μεράκι στο ανταποδίδει.
Ποια είναι τα αδιαπραγμάτευτα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να γίνει αξιόλογος bartender;
Πιστεύω ότι είναι ένα κράμα από πολλά χαρακτηριστικά κυρίως όμως να είναι ευχάριστος, διαβασμένος, ενημερωμένος, να έχει χιούμορ οπωσδήποτε, να χει πάθος και μεράκι για τη δουλειά του.
Πόσο σημαντικό είναι να παρακολουθείς τις εξελίξεις (σεμινάρια, εκπαίδευση κτλ) για την ανάπτυξη σου;
Ο χώρος του Bartending είναι όπως ανέφερα και πιο πριν χωρίς τέλμα και επιβάλλεται να παρακολουθείς σεμινάρια αυτό σε βοηθά να μαθαίνεις για καινούριες τάσεις και trends γύρω από το αλκοόλ και τα Cocktails.
Έχεις συμμετοχές σε διαγωνισμούς και αν ναι, ποια θεωρείς την σημαντικότερη επιτυχία σου;
Οι διαγωνισμοί στο χώρο μας είναι ένας ακόμα τρόπος εκπαίδευσης κυρίως όμως για να κρατάς τον εαυτό σου σε ένα
υψηλό επίπεδο, γνωριμίες με συναδέλφους από άλλες χώρες και φυσικά φίλιες. Από όλες τις συμμέτοχες μου κέρδισα αρκετά πράγματα σίγουρα έχω ξεχωρίσει κάποιες, μια από αυτές ήταν η πρώτη θέση στο Λονδίνο στο Academy της I.G.B
(international guide bartending) το 1999, από κει και μετά θα ‘λεγα ότι υπήρξαν αρκετές διακρίσεις όλα αυτά τα χρόνια όπως
το τελικό της Ένωσης Brmen Ελλάδος, το World Class που θεωρώ τον πιο δημοφιλή διαγωνισμό και πάντα προτρέπω όλα τα
νέα παιδιά να το επιχειρούν.