Γινόμαστε pastry chefs & φτιάχνουμε 3 λαχταριστές συνταγές!
Δεν είναι λίγες οι φορές που λαχταράμε ένα γλυκό ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Τι θα λέγατε να απολαύσετε ένα λαχταριστό brownie με σοκολάτα γάλακτος, μια δροσερή πανακότα με φράουλες
και μια μυρωδάτη τάρτα λεμόνι; O pastry chef Μάριος Δρακάκης μας δίνει την ιδέα αλλά και την συνταγή, εσείς δεν έχετε παρά να τις εκτελέσετε και φυσικά να τις απολαύσετε!
Ευχαριστούμε το Senal για την φιλοξενία και την παραχώρηση του χώρου για την φωτογράφιση.
Πλατεία Γεωργίου Κατεχάκη, T. 2821 051431
Φωτογραφίες: Light & Pixel
B R O W N I E Μ ΑΥ Ρ Η Σ Σ O Κ O Λ Α Τ Α Σ , Α Ν Α Λ Α Φ Ρ Η Γ Κ Α Ν Α Ζ Σ O Κ O Λ Α Τ Α Σ Γ Α Λ Α Κ Τ O Σ , Φ Ρ Ε Σ Κ Α Μ Υ Ρ Τ Ι Λ Α
Brownie
(8 μερίδες)
ΥΛΙΚΑ:
Για το Brownie
110γρ. Βούτυρο αγελαδινό
200γρ. Σοκολάτα 64%
180γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
4 Αυγά (θερμοκρασία δωματίου)
50γρ. Αλεύρι ζαχαροπλαστικής
2γρ. Αλάτι
Για τη γκανάζ γάλακτος
225γρ. Κρέμα γάλακτος 35%
325γρ. Σοκολάτα γάλακτος
580γρ. Κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για το Brownie
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Λιώνουμε σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων το βούτυρο με την σοκολάτα και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη. Στο μίξερ με το σύρμα ή στο χέρι με σύρμα χειρός ανακατεύουμε την ζάχαρη με τα αυγά. Ενσωματώνουμε τα δυο μείγματα, έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές αποτέλεσμα. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο ανακατεύοντας. Ψήνουμε σε τσέρκι 26εκ. που έχουμε στρώσει με αλουμινόχαρτο τον πάτο και λαδόκολλα στα πλάγια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 24 λεπτά. Κρυώνουμε καλά. Για τη γκανάζ γάλακτος Ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος. Έπειτα, ενσωματώνουμε με σύρμα την σοκολάτα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Όταν η γκανάζ δεν έχει κομμάτια σοκολάτας, προσθέτουμε την ρευστή κρέμα γάλακτος, συνεχίζοντας το ανακάτεμα ή περνώντας ιδανικά από μπίμερ. Κρυώνουμε για 4 ώρες. Όταν η γκανάζ έχει κρυώσει καλά, χτυπάμε στον κάδο του μίξερ
με το σύρμα ή στο χέρι, μέχρι να έχουμε μια υφή χτυπημένης κρέμας γάλακτος. Διακοσμούμε το brownie με την γκανάζ. Πασπαλίζουμε με κακάο και προσθέτουμε φρέσκα μύρτιλα.
Δ Ρ Ο Σ Ε Ρ Η P A N N A C O T TA Α Ρ Ω Μ Α Τ Ι Σ Μ Ε Ν Η Μ Ε Φ Υ Σ Ι Κ Η Β Α Ν Ι Λ Ι Α , Σ Α Λ Τ Σ Α Φ Ρ Α Ο ΥΛ Α Κ Α Ι Φ Ρ Ε Σ Κ Α Φ Ρ Ο Υ Τ Α Τ ΟΥ Δ Α Σ Ο Υ Σ
Panna
Cotta
(6 τεμάχια)
ΥΛΙΚΑ:
Για τη Panna Cotta
600γρ. Κρέμα γάλακτος
100γρ. Γάλα
80γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
15γρ. Ζελατίνη σε φύλλα
1τμχ. Φρέσκια βανίλια
Για τη σάλτσα φράουλα
500γρ. Φρέσκιες, ώριμες
και καθαρισμένες φράουλες
60 γρ. Ζάχαρη άχνη
½ τμχ. Χυμός λεμονιού
Για τη διακόσμηση
150γρ. Μύρτιλα
250γρ. Φραμπουάζ
500γρ. Φράουλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, την ζάχαρη και την βανίλια. Όταν πάρει μια βράση, σουρώνουμε και προσθέτουμε την ζελατίνη.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 20 λεπτά. Σερβίρουμε στα ποτήρια μας. Κρυώνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες. Στο μπλέντερ προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και τις καθαρισμένες
φράουλες και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ρευστή σάλτσα. Σερβίρουμε σε κάθε panna cotta και αφήνουμε στο ψυγείο. Διακοσμούμε με τα φρέσκα φρούτα μας.lEMLrmon
Lemon Pie ΤΑ Ρ Τ Α Γ Ε Μ Ι Σ Μ Ε Ν Η Μ Ε C R È M E Λ Ε Μ O Ν Ι , Κ Α Ι Τ Ρ Α Γ Α Ν Α Κ OΜ Μ Α Τ Ι Α Μ Α Ρ Ε Γ Κ Α Σ
ΥΛΙΚΑ:
Για τη ζύμη της τάρτας
150 γρ. Βούτυρο
95 γρ. Ζάχαρη άχνη
30 γρ. Πούδρα αμυγδάλου
50 γρ. Αυγά
250 γρ. Αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1 γρ. Αλάτι
Για τη κρέμα λεμονιού
240 γρ. Αυγά
288 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
192 γρ. Χυμός λεμονιού
3 τμχ. Ξύσμα λεμονιού
5 γρ. Ζελατίνη φύλλα
360 γρ. Βούτυρο 82%
Για τις τραγανές μαρέγκες
150 γρ. Ασπράδια
300 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
1 τμχ. Ξύσμα λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για το ζυμάρι: Στον κάδο του μίξερ με το φτερό ανακατεύουμε όλα τα υλικά της τάρτας μαζί, έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι. Τυλίγουμε με μεμβράνη και ξεκουράζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ανοίγουμε το ζυμάρι με τον πλάστη ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες σε πάχος 2 χιλιοστών. Φορμάρουμε στην ταρτιέρα μας με διάμετρο 24 εκ. και καταψύχουμε για 4 ώρες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 – 30 λεπτά στους 170 βαθμούς. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει καλά.
Για την κρέμα λεμονιού: Φέρνουμε την ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και τα αυγά σε βρασμό. Αποσύρουμε αμέσως, σουρώνουμε και προσθέτουμε την ζελατίνη ανακατεύοντας πολύ καλά. Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια. Περνάμε από ραβδομπλέντερ. Γεμίζουμε την τάρτα μας και παγώνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες. Για τα κομμάτια μαρέγκας Σε μπεν μαρί ανακατεύουμε όλα τα υλικά, έως ότου φτάσουν τους 70 βαθμούς και λιώσει καλά η ζάχαρη. Αμέσως μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα, έως ότου κρυώσει και αφρατέψει η μαρέγκα μας. Απλώνουμε σε λαδόκολλα ή silpat με την βοήθεια μας σπάτουλας φύλλα πάχους 3 χιλιοστών και ψήνουμε στους 90 βαθμούς για 2 ώρες.
Κρυώνουμε καλά και διακοσμούμε την τάρτα μας με τα κομμάτια μαρέγκας, άχνη ζάχαρη και ξύσμα λεμονιού.