Talking Interior designing with In Detail Architecture

Talking Interior designing with In Detail Architecture
Νίκος Φουρνάρης & Αντώνης Δυσσεάκης

 

Ο Νίκος Φουρνάρης και ο Αντώνης Δυσσεάκης είναι τα πρόσωπα του In Detail Architecture. Αυτοί οι δύο δημιουργοί ακούνε κάθε πελάτη και κατανοούν  τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Παράγουν μερικές και πλήρεις ανακαινίσεις, μετατροπές, εσωτερική διακόσμηση, λειτουργικές ιδέες, ιδέες σχεδιασμού, προτάσεις επίπλωσης και λεπτομερείς μελέτες σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Κύριο ζητούμενό τους είναι οι δημιουργίες τους να συνδυάζουν το μοντέρνο με στοιχεία του παρελθόντος, αναδεικνύοντας την ιστορία τους.

Επιμέλεια: Άντζελα Βακάκ

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας;

Ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε από τα πρώτα έτη της σχολής το 2010. Ήταν μια πολύ ομαλή συνεργασία, η οποία οδήγησε και σε άλλες συνεργασίες, σε σημείο που καταλήξαμε να παίρνουμε σχεδόν όλα τα μαθήματα μαζί. Στα τελευταία έτη της σχολής μας ανατέθηκαν κάποιες μικρές δουλειές από φίλους, από τις οποίες πολλές έγιναν αφιλοκερδώς. Έτσι, πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε και επίσημα τη συνεργασίας μας και εκτός σχολής, όπου ενοικιάσαμε τον πρώτο επαγγελματικό μας χώρο το 2014.

Μπορείτε να θυμηθείτε το πρώτο έργο που ολοκληρώσατε μαζί;

Πέρα από τα μικρά έργα, στα οποία αναφερθήκαμε παραπάνω, το πρώτο έργο που ασχοληθήκαμε μαζί ήταν η αποκατάσταση ενός πέτρινου κτιρίου στην οδό Έβανς, στο Κουμ Καπί. Η αγωνία μας να δημιουργήσουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελούσε διαφήμιση για τη δουλειά μας, με τον περιορισμό του χαμηλού προϋπολογισμού που μας ζητήθηκε από τον πελάτη, κατέστησε το συγκεκριμένο έργο ιδιαίτερη πρόκληση.

Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον μέρος στη διαδικασία του σχεδιασμού ενός χώρου;

Όταν ξεκινά η διαδικασία του σχεδιασμού, πληθώρα ιδεών αιωρούνται στο μυαλό του σχεδιαστή και το χαρτί είναι το μέσο το οποίο βοηθά στην αποτύπωση, οργάνωση, και αξιολόγησή τους. Όσο προχωράει η συνθετική διαδικασία προκύπτουν όλο και περισσότερες σταθερές μέχρι που καταλήγουμε στην τελική ιδέα. Αν και η πρώτη επαφή με κάθε μελέτη έχει μεγάλο ενδιαφέρον, με την έννοια ότι κάθε έργο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και ζητά διαφορετική αντιμετώπιση, κάθε μέρος αυτού του ταξιδιού έχει τη δική του γοητεία.

Ποια χρώματα, υλικά και τεχνικές προτιμάτε;

Εξαρτάται από το είδος του κτιρίου. Για παράδειγμα, στα πέτρινα κτίρια χρησιμοποιούμε φυσικά υλικά σε γήινες αποχρώσεις, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές σε μια προσπάθεια συνδιαλλαγής με την ιστορία τους. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται πατητός σοβάς, ο οποίος χρωματίζεται με φυσικές ορυκτές χρωστικές.

Σε σύγχρονες κατασκευές επιλέγουμε, συνήθως, τόνους του λευκού ως φόντο για υλικά με πιο έντονες υφές, όπως μασίφ ξύλινα στοιχεία, μαρμαροκονίες, χυτά υλικά, όπως τριπτό σκυρόδεμα, βιομηχανικό δάπεδο κλπ.

Πώς έχει εξελιχτεί το στυλ σας με την πάροδο του χρόνου;

Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι, χρόνο με το χρόνο, τα έργα μας απλοποιούνται όλο και περισσότερο, με την έννοια της αφαίρεσης, δηλαδή της αποφυγής οποιουδήποτε στοιχείου που θα μπορούσε να θεωρηθεί περιττό.

Τι σας αρέσει περισσότερο στο interior designing;

Στα υφιστάμενα πέτρινα κτίρια ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάδειξη της ιστορίας τους, καθώς, με την πάροδο των ετών και με την έλλειψη σεβασμού προς αυτά, έχουν υποστεί μεγάλη αλλοτρίωση. Καθώς όμως σχεδιάζουμε με τα σημερινά δεδομένα, χρησιμοποιώντας και σύγχρονα υλικά και τεχνικές, ζητούμενο αποτελεί η σύζευξή τους με τα στοιχεία του παρελθόντος.

Στα νέα κτίρια που σχεδιάζουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως οι βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής σύνθεσης διέπουν και τον εσωτερικό σχεδιασμό, ακόμα στις μικρότερες λεπτομέρειες, εξασφαλίζοντας ένα ενιαίο αισθητικό αποτέλεσμα.

Εργάζεστε ομαδικά. Ποια τα πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα του να μοιράζεστε τον ίδιο χώρο στη δουλειά σας;

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα, αλλά τα σημαντικότερα είναι η ύπαρξη παλμού και κλίματος συνεργασίας στο γραφείο, με αποτέλεσμα την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων, πολλές φορές αντικρουόμενων, που έχουν ως αποτέλεσμα να παίρνονται σωστές, γρήγορες και φιλτραρισμένες αποφάσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τα άγχη μοιράζονται καθώς δε νιώθεις μόνος, πλαισιωμένος κάνεις και με την υποστήριξη αξιόλογων ατόμων.

Η ύπαρξη του κλίματος που περιγράψαμε παραπάνω, πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα να  εργαζόμαστε περισσότερες ώρες, χάνοντας χρόνο από την προσωπική μας ζωή.

Ασχολείστε με μελέτη και κατασκευή νέων κτηρίων αλλά και με επεμβάσεις σε υφιστάμενα. Ποιο θεωρείτε δυσκολότερο και γιατί;

Ανάμεσα σε δύο κτήρια ίδιου μεγέθους, το νέο κτήριο προσφέρει αρκετή ελευθερία σε ότι αφορά τις συνθετικές επιλογές έναντι του υφιστάμενου.

Σε ότι αφορά τα υφιστάμενα κτήρια, υπάρχουν περιορισμοί στις διαστάσεις των χώρων τους, όπου ο μελετητής καλείται με έξυπνες λύσεις να εκμεταλλευτεί με το βέλτιστο τρόπο το σαφώς ορισμένο περίγραμμα του κάθε χώρου, ενώ επίσης η φάση της κατασκευής είναι σαφώς δυσκολότερη, καθώς υπάρχουν πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες σε σχέση με την κατασκευή νέων κτηρίων όπου αρκεί η σωστή εφαρμογή των κατασκευαστικών σχεδίων.

Ακόμα, υπάρχουν αυστηροί μορφολογικοί κανόνες στη διαχείριση του εξωτερικού ενός υπάρχοντος κτηρίου που αποτελεί μέρος ενός παραδοσιακού οικισμού ή ιστορικού κέντρου. Στο εσωτερικό ωστόσο αφήνεται μεγαλύτερη ελευθερία στο σχεδιαστή να δώσει το χαρακτήρα που θα επιλέξει. Δικός μας στόχος είναι να υπάρχει πάντα σεβασμός του ύφους του εκάστοτε κτηρίου.

Ποιος είναι ο κύριος όγκος δουλειάς και τι projects δουλεύετε αυτή την περίοδο;

Ξεκινήσαμε κυρίως με αποκαταστάσεις και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των μελετών μας, καθώς ο κόσμος μας γνώρισε μέσα από αυτό. Το τελευταίο διάστημα ασχολούμαστε και με κατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών και τουριστικά καταλύματα. Αυτή την περίοδο εργαζόμαστε πάνω σε όλες τις προαναφερόμενες κατηγορίες.

Πώς συνδυάζετε την εμφάνιση και τη λειτουργία;

Όλα αρχίζουν με τη λειτουργία, δηλαδή με τις κατόψεις και τις τομές. Η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μας απασχολεί η εμφάνιση. Όταν ένας χώρος δε λειτουργεί σωστά, ακόμα και αν έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην εμφάνισή του, δεν εξυπηρετεί τον λόγο για τον οποίο κατασκευάστηκε.

Πώς γεφυρώνετε τη μελέτη με την υλοποίηση;

Για μας η υλοποίηση της κατασκευής με τη συνεχή παρουσία μας στο εργοτάξιο είναι καθοριστικής σημασίας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δε θα υπάρχουν αποκλίσεις από τη μελέτη. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, το έργο να εμπλουτίζεται με λεπτομέρειες που βρίσκονται σε συμφωνία με την κεντρική ιδέα που διέπει τη σύνθεση. Ειδικά σε αποκαταστάσεις πέτρινων κτιρίων αυτό το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο, γιατί τα απρόβλεπτα στοιχεία που εμφανίζονται κατά την κατασκευή δίνουν ερεθίσματα τα οποία καλείσαι να διαχειριστείς επί του έργου.

Ποια η σημασία των συμβαλλόμενων συνεργείων στην κατασκευή ενός έργου;

Πιστεύουμε πολύ στη συνεργασία. Όσο λεπτομερής και άρτια και αν είναι μια μελέτη, αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι συνεργάτες το αποτέλεσμα δε θα μπορέσει να είναι το επιθυμητό. Μέσω της καλής συνεργασίας και συνεννόησης κατά τη διάρκεια της μελέτης και της κατασκευής πολλές φορές εμπλουτίζονται οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες καθώς η εμπειρική σχέση του μάστορα με το αντικείμενο του είναι αναντικατάστατη.

 

Written By
More from Go Hania

Meating Group! Κάνει πείνα; εδώ είμαστε

Κάνει πείνα;❓❗️ Απολαύστε ρολό κοτόπουλο με μπέικον και τυριά..🔝👍😋 Καλό Μήνα σε...
Read More