Στον ανθρώπινο οργανισμό, κατά τη φυσιολογκή οξείδωση, παράγονται οι ελεύθερες ρίζες. Όταν η συγκέντρωση των ελεύθερων ριζών αυξηθεί υπέρμετρα, μπορεί να προκληθεί βλάβη στο DNA, στις πρωτεΐνες και στα λιπίδια των κυττάρων. Τα αντιοξειδωτικά είναι διάφορα συστατικά όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, καροτενοειδή και πολυφαινόλες, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού μας από την υπερβολική οξείδωση.
Η ανάπτυξη οξειδωτικού στρες, όπως αποκαλείται η μεγάλη συγκέντρωση ελεύθερων ριζών, κατηγορείται για πολλές εκφυλιστικές ασθένειες και χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι νόσοι του Parkinson και του Alzheimer κ.ά. Επίσης αποτελεί και μία από τις βασικότερες αιτίες γήρανσης του οργανισμού. Τώρα το καλοκαίρι, με τον ήλιο και τις βλαβερές του συνέπειες να έχουν αντίκτυπο και στην υγεία του δέρματός μας, μπορούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας αλλά και την ομορφιά μας μέσω της διατροφής. Η κλίμακα Orac (Oxygen Radical Absorbance Capacity-Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) απεικονίζει τη δύναμη ενός τροφίμου να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες.
Με βάση αυτή την κλίμακα, διαλέξαμε 20 τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. 1. Μαύρο σταφύλι, χυμός (1 ποτήρι): 5.216 μονάδες Orac 2. Μύρτιλλα (1 φλιτζάνι): 3.480 μ. Orac 3. Πράσινο λάχανο βρασμένο (1 φλ.): 2.048 μ. Orac 4. Βρασμένο σπανάκι (1 φλ.): 2.042 μ. Orac 5. Παντζάρια βρασμένα ( 1 φλ.): 1.782 μ. Orac 6. Βατόμουρα (1 φλ.): 1466 μ. Orac 7. Χυμός γκρέιπφρουτ (1 ποτ.): 1.274 μ. Orac 8. Δαμάσκηνα (1): 626 μ. Orac 9. Ψητή πατάτα (1): 575 μ. Orac10. Αβοκάντο (1): 571 μ. Orac 11. Πιπεριά (1): 529 μ. Orac 12. Ακτινίδιο (1): 458 μ. Orac 13. Βρασμένα φασόλια (1 φλ.): 404 μ. Orac 14. Βρασμένο κουνουπίδι (1 φλ.): 400 μ. Orac 15. Κρεμμύδι (1): 360 μ. Orac 16. Μελιτζάνα (1): 326 μ. Orac 17. Μήλο (1): 301 μ. Orac 18. Ροδάκινο (1): 248 μ. Orac 19. Μπανάνα (1): 223 μ. Orac 20. Αχλάδι (1): 222 μ. Orac
Πηγή: www.doctv.gr