Η Παλαιοχώρα αλλιώς

Εκεί στο Νότο,
που τρίζει ο θάνατος κι η αγάπη κάνει  κρότο…

Εκεί στο Νότο,
εκεί μου κλήρωσε ο έρωτας στο Λόττο…

Ποια πόλη, ποια χώρα,
ποια θάλασσα σε ταξιδεύει τώρα…

Επιμέλεια-Επιλογή: Νεκταρία Αρχοντάκη Χημικός-Εκπαιδευτικός / Γυμνάσιο Παλαιόχωρας

Φωτογραφίες: Κυριάκος Μαράκης & Αρχείο

Παλαιόχωρα… Η “Νύμφη του Λυβικού” και “Χώρα του ήλιου”. Με το φυσικό προνόμιο να είναι κτισμένη ανάμεσα σε δύο κόλπους μαγεύει τον επισκέπτη από την πρώτη κιόλας ματιά. Η μικρή χερσόνησος πάνω στην οποία βρίσκεται, ξεκινάει από τα γύρω βουνά που προστατευτικά την περιβάλλουν από δυνατούς εποχιακούς βοριάδες, -τα γνωστά μελτέμια- και προσθέτουν πολλούς πόντους φυσικής ομορφιάς στο ήδη μαγικό τοπίο. Τα βουνά αυτά, βρίσκονται βόρεια της Παλαιόχωρας, έχουν ύψος περί τα 300 μ. και διαθέτουν μια ξεχωριστή, παραθαλάσσια ομορφιά που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο το ήδη εντυπωσιακό φυσικό τοπίο της περιοχής. Πλησιάζοντας στην Παλαιόχωρα, ο επισκέπτης πρωτοθαυμάζει την εναλλαγή ορεινών λοφοσειρών και όγκων με χαμηλή βλάστηση αρωματικών θάμνων και φυτών, ενώ παράλληλα διακρίνει το πέλαγος να ξεπροβάλλει και τις νησίδες Γαύδο και Γαυδοπούλα να διακρίνονται αχνά…

Στη Παλαιόχωρα, ο λεγόμενος μαζικός τουρισμός, ανθεί ήδη εδώ και 10ετίες δοξάζοντας, κυριολεκτικά, ως τα πέρατα του κόσμου τα τρία “S” (Sea, Sun, Sex)… Σήμερα, όσο οι αξίες, τα ήθη και τα έθιμα, ξεφτίζουν, η Παλαιόχωρα, αφενός διατηρεί και βελτιώνει την εικόνα του απόλυτα κοσμικού προορισμού, αφετέρου είναι σε θέση να προβάλλει έναν ακόμη μεγάλο θησαυρό της: εκείνον του εναλλακτικού τουρισμού που μπορεί να προσφέρει, ο οποίος πραγματώνεται σε φυσικό περιβάλλον, είναι ενεργητικός και προτείνει τη συμμετοχή των τουριστών σε ποικίλες δραστηριότητες (περιήγηση, γνωριμία με το περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής, συναναστροφή με τον ντόπιο πληθυσμό…).

Το νέο ΜΟΤΟ των ανθρώπων που ζουν, αγαπούν κι εργάζονται γι αυτόν τον υπέροχο τόπο συνοψίζεται με δυο λόγια στο ”Paleochora is not only Sea & Sun” (“Παλαιόχωρα δεν σημαίνει μόνο Ήλιος & Θάλασσα”). Είναι το κέντρο για οποίας μορφής τουρισμό επιθυμεί ο καθένας προσφέροντας ενδιαφέρουσες εναλλακτικές εξορμήσεις κάθε είδους, σε ολόκληρο τον δήμο…

Παραλίες & Νερά

Δεδομένου ότι ο τόπος διαθέτει τα πάντα και ότι το κλίμα της Παλαιόχωρας είναι απαλλαγμένο από υγρασία και κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί θεραπευτικό, κάθε επισκέπτης με ή χωρίς θέματα υγείας, μπορεί εύκολα να συνδυάσει την ξεκούραση με την ευεξία, τα μπάνια με τα ιαματικά νερά και την ζωή στο χωριό με δεκάδες φυσιολατρικές δραστηριότητες.

Οι παραλίες του Δήμου Καντάνου – Σελινου είναι : Παχιά Άμμος, Βότσαλα, Βόλακας, Πλακάκι, Κουντούρα, Καραβόπετρα, όρμος Γραμμένου, Κριός, Κερατιδές, Γιανισκάρι, Ελαφονήσι, Σούγια. Εκτός από… ομπρέλες και ξαπλώστρες, στις παραλίες αυτές αναπτύσσονται και δυο είδη εναλλακτικού τουρισμού: ο Θαλάσσιος και ο Αθλητικός τουρισμός (αλεξίπτωτο πλαγιάς παραπέντε, Ψάρεμα, Υδροποδήλατα).

Πέρα από το κλίμα, σημαντικό είναι να γίνουν γνωστά και τα ιαματικά νερά που υπάρχουν στην  Επαρχίας Καντάνου – Σελίνου! Σύμφωνα με το άρθρο του Αντώνη Πλυμάκη (ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ (22/3/2013) ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΝΕΡΑ υπάρχουν στις εξής τοποθεσίες:

  • ΡΟΔΟΒΑΝΙ Σελίνου: Νερά κατάλληλα για οφθαλμικά προβλήματα.
  • ΠΛΕΜΕΝΙΑΝΑ: Νερά αποτελεσματικά για τη χολολιθίαση και την ψαμμίαση.
  • ΣΚΛΑΒΟΠΟΥΛΑ ΣΕΛΙΝΟΥ: Καθαρτικό νερό.
  • ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΛΙΣΣΟΥ: Νερό που από τα αρχαία χρόνια θεωρούνταν ιαματικό και με τη χρήση του θεραπεύονται οι μυρμηγκιές. (Το νερό της λίμνης στα βράχια της Σούγιας έχει επίσης ιαματικοήφήμη.)
  • ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ: Στις τοποθεσίες Ψαροσγαριανά και Γιαλεσκάρι αλατούχες καθαρτικές πηγές που δεν χρησιμοποιούνται
  • ΤΕΜΕΝΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΝΤΑΝΟΥ (ΠΗΓΗ ΛΙΜΠΙΝΑΡΕ ΚΑΙ Η ΠΗΓΗ ΤΖΑΝΟΥΔΙΑΝΩΝ): Ιδανικές πηγές για χρόνιες παθήσεις του πεπτικού σωλήνα, δυσκοιλιότητα, γαστρεντερίτιδα, ψαμμίαση (ασθένεια – πάθηση των νεφρών κατά την οποία συγκεντρώνεται άμμος μέσα σε αυτά -ψάμμος = άμμος-) και ουρική αρθρίτιδα.

Ιστορικά και άλλα…

Η Κάντανος, το κεφαλοχώρι λίγο πριν την Παλαιόχωρα, ξεχωρίζει για το μεγάλο αριθμό Βυζαντινών Εκκλησιών του 14ου και 15ου αιώνα. Από την Βυζαντινή περίοδο έχουν σωθεί πολλές αξιόλογες εκκλησίες, όπως η Αγία Κυριακή, ο Μιχαήλ Αρχάγγελος και η Αγία Άννα στο Ανισαράκι, 2 χλμ. από το χωριό.

Στις 23 Μαΐου του 1941 οι κάτοικοι του χωριού σκότωσαν πολλούς Γερμανούς Ναζί και αυτοί σε αντίποινα το κατέστρεψαν ολοσχερώς. Τοποθέτησαν μία επιγραφή που σώζεται έως σήμερα και λέει: “Εδώ υπήρχε η Κάντανος. Κατεστράφη προς εξιλασμό της δολοφονίας 25 Γερμανών”. Η πόλη κτίστηκε από την αρχή μετά το τέλος του πολέμου.

Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί τις πραγματικά πολλές και ενδιαφέρουσες Αρχαίες Πόλεις του Δήμου: Έλυρος στο Ροδοβάνι, Υρτακίνα στα Τεμένια, Συία, Λισσός και Ποικιλασσός στη Σούγια, Κάντανος στην Κάντανο, Βίεννο στο Ακρωτήριο Κριού στην Κουντούρα Παλαιόχωρας.

Τα φρούρια που οι Ενετοί ίδρυσαν στην νότια Κρήτη ήταν πολύ λίγα, Ένα από αυτά, πάντως, ήταν το φρούριο του Σελίνου που θα βρείτε στην Παλαιόχωρα.

Σε έναν λόφο δίπλα στο χωριό Βλιθιάς Σελίνου, πολύ κοντά στην Παλαιόχωρα, μπορεί κάποιος ακόμη να διακρίνει τα ερείπια ενός πολύ παλιού φρουρίου. Το φρούριο, που ονομάζεται μνημείο, αρχικά θεωρούνταν αρχαίος τάφος, αλλά οι επιστήμονες τείνουν στο συμπέρασμα ότι είναι ένα αρχαίο κάστρο με Κυκλώπεια τείχη και κυκλικό λατρευτικό οικοδόμημα μέσα σε αυτό.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και τα Μουσεία του Δήμου:

  • Στην Αγία Ειρήνη, στο κέντρο του χωριού και δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, το «Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο».
  • Στη Σούγια, μουσείο που φιλοξενεί πολλά εκθέματα – ντοκουμέντα της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
  • Στην Παλαιόχωρα, το «Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης», το οποίο στεγάζεται στο οίκημα του παλαιού οικοτροφείου, δίπλα στο μεσαιωνικό κάστρο. Πρόκειται για ένα θεματικό Μουσείο, μοναδικό στον κόσμο που, με τα εκθέματά και το εποπτικό υλικό του, επισημαίνει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των λαών της Ευρώπης. Το Μουσείο λειτουργεί από 1/11 έως 30/6 καθημερινά από 10.00 έως τις 13.00, ενώ από 1/7 έως 30/9 από Τετάρτη έως Κυριακή 10.00 – 13.00 και 18.30 – 21.00. Υπεύθυνη του μουσείου: Εύη Θεοδωράκη, τηλ.: 28230 42265, 6979228604
  • Στην Κάντανο, το «Ιστορικό Μουσείο Καντάνου», τηλ.: 6977 586051
    • Στον Βουτά, το μουσείο Βουτά που στεγάζεται στο παλιό σχολείο του χωριού.
    • Στον οικισμό «Αργαστήρι» του Δημοτικού Διαμερίσματος Σκάφης επίσης, υπάρχει μια πλούσια λαογραφική συλλογή παραδοσιακών αντικειμένων του κ. Καστρινάκη Εμανουήλ, την οποία μπορείτε να θαυμάσετε κατόπιν συνεννόησης στα τηλ. 28230 51589 & 28210 88534

Ύμνος στη Φύση…

Ένας επισκέπτης που αγαπά τη φύση, θα απολαύσει στην περιοχή πραγματικά μεγάλες στιγμές αφού, με αφετηρία τη Παλαιόχωρα, μπορεί να ανακαλύψει τις περιοχές εξαιρετικού αισθητικού κάλλους και οικολογικής αξίας που υπάρχουν στο Δήμο Καντάνου – Σελίνου

  • Παραλιακή ζώνη μεταξύ Παλαιόχωρας και Σούγιας.
  • Παραλιακή  ζώνη μεταξύ Παλαιόχωρας και Κουντούρας.
  • Παραλιακή ζώνη μεταξύ ακρωτηρίου Κριού και Ελαφονήσου.
  • Φαράγγια Σαμαριάς, Ανύδρων, Αγίας Ειρήνης, Καλογήρου, Τοπολίων κ.α.
  • Δάση Κουστογέρακου – Επανοχωρίου, Ομαλού.
  • Περιοχές οικισμού Αζωγυρέ.
  • Βλάστηση αειφύλλων πλατύφυλλων, θαμνότοποι (μακκίαι) σε μεγάλες εκτάσεις στις θέσεις μεταξύ Βουτά – Σαρακίνας -Μυλωνών – Πλεμενιανών – Στροβλών κ.λπ.
  • Ελαφόνησος. Η περίφημη παραλία με τη ροζ άμμο, τα σπάνια κρινάκια και το μοναδικό στον κόσμο δάσος από οξυκέδρο.
  • Ακρωτήρι και όρμος Γραμμένου. Δάσος με κέδρους και αρμυρίκια.
  • Σπήλαιο Αγίας Σοφίας με σταλακτίτες και σταλαγμίτες στα Τοπόλια.

Περιοχές NATURA της επαρχίας Καντάνου –  Σελίνου (Περιγράφονται με κατηγορία και ονομασία τοποθεσίας)

  • ΤΚΣ (SCI): ΝΗΣΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΝΗ
  • ΤΚΣ (SCI): ΕΛΟΣ – ΤΟΠΟΛΙΑ – ΣΑΣΑΛΟΣ – ΑΓΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ
  • ΤΚΣ (SCI):  ΟΡΜΟΣ ΣΟΥΓΙΑΣ – ΒΑΡΔΙΑ – ΦΑΡΑΓΓΙ ΛΙΣΣΟΥ ΜΕΧΡΙ ΑΝΥΔΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ
  • ΖΕΠ (SPA): ΕΘΝIΚΟΣ ΔΡYΜΟΣ ΣΑΜΑΡIΑΣ – ΦΑΡΑΓΓI ΤΡYΠIΤΗΣ – ΨIΛΑΦI – ΚΟΥΣΤΟΓΕΡΑΚΟ
  • ΤΚΣ (SCI): ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑ ΜΕΧΡΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΡΙΟΣ
  • ΖΕΠ (SPA): ΝΟΤIΟΔYΤIΚΗ ΓΑΥΔΟΣ ΚΑI ΓΑΥΔΟΠΟΥΛΑ
  • ΤΚΣ (SCI)-> ΝΗΣΟΙ ΓΑΥΔΟΣ ΚΑΙ ΓΑΥΔΟΠΟΥΛΑ

 

Επεξήγηση κατηγοριών:

ΖΕΠ (SPA) = Ζώνες Ειδικής Προστασίας (Special Protection Areas) για την Ορνιθοπανίδα

ΤΚΣ (SCI) = Τόποι Κοινοτικής Σημασίας (Sites of Community Importance)

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι και στην ελληνική αρχαιότητα υπήρχαν συγγραφείς, που συνέδεαν τοποθεσίες του Σελίνου με την ομηρική θεολογία. Έτσι, ο Καλλίμαχος ταυτίζει το νησί της Καλυψώς με τη μικρή νήσο Γαύδο και το νησί της Κίρκης με τη μικρή νησίδα Σχιστό, απέναντι από την Παλαιόχωρα.

Από την Παλαιόχωρα υπάρχουν δρομολόγια για Γαύδο  δυο φορές την εβδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Για τους λάτρεις του Ορειβατικού – Περιπατητικού Τουρισμού υπάρχουν τα μονοπάτια Ε4 και αρκετά φαράγγια στην Επαρχία Καντάνου Σελινου

Τα Ε4 του Δήμου Καντάνου – Σελίνου είναι :

Μονοπάτι Ε4: Σούγια – Φαράγγι Αγίας Ειρήνης – Ομαλός

Μονοπάτι Ε4: Σούγια – Κουστογέρακο – Ομαλός

Μονοπάτι Ε4: Σούγια – Αγιά Ρουμέλη  

Μονοπάτι Ε4: Παλαιόχωρα – Σούγια

Μονοπάτι Ε4: Χρυσοσκαλίτισσα – Παλαιόχωρα

Τα φαράγγια που υπάρχουν στο Δήμο είναι:

Το Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, μοναδικό σε ομορφιά και βλάστηση, βρίσκεται στη Δυτική πλευρά των Λευκών Ορέων, στην Επαρχία Σελίνου (Δήμος Ανατολικού Σελίνου). Το φαράγγι έχει πάρει το όνομά του από το οµώνυµο χωριό που βρίσκεται κοντά στη βόρεια είσοδό του. Το φαράγγι αποτελεί τµήµα του Ευρωπαϊκού µονοπατιού Ε4, έχει µήκος 7,5 χιλιόμετρα και η διάβαση του διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Η Νότια είσοδος απέχει 5 χιλιόμετρα από το παραθαλάσσιο χωριό της Σούγιας. Αποτελεί τµήµα της περιοχής NATURA 2000, µε Κωδικό GR 4340008 και έχει επίσης χαρακτηριστεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής από το Υπουργείο Γεωργίας. Το φαράγγι αποτελεί επίσης τµήµα του βιοτόπου του Κρητικού Αίγαγρου. Χαρακτηριστικός είναι ο πλούτος της δασικής του βλάστησης, τόσο από άποψη δένδρων (Κυπαρίσσι, Τραχεία, Πεύκη, Σφενδάµι, Πλάτανος, Πουρνάρι, Αριά) όσο και από άποψη θάµνων, φρυγάνων και αρωµατικών φυτών µε κυριότερο τον δίκταµο. Από την άλλη, η σπουδαιότητα του φαραγγιού δεν περιορίζεται μόνο στην υψηλή του βιοποικιλότητα ή στην αισθητική του αξία, αφού διαθέτει παράλληλα ιστορική αλλά και πολιτιστική ταυτότητα.

Το «Αγιερηνιώτικο φαράγγι» είναι το δεύτερο σε επισκεψιµότητα φαράγγι του Νοµού Χανίων µετά την Σαµαριά. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι είναι επισκέψιµο για µεγαλύτερη χρονική περίοδο (σε σχέση µε την Σαµαριά) και ότι αποτελεί έναν αναπτυσσόµενο φυσικό

Στην περιοχή βρίσκονται επίσης, η βυζαντινή εκκλησία του Χριστού (1358µ.Χ.) και ο ερειπωμένος ναός του Αγ. Γεωργίου (1460 µ.Χ.). Νοτιότερα υπάρχουν οι αρχαίες πόλεις της Ελύρου, της Υρτακίνας της Συίας, της Λισσού και της Ποικιλασσού.

Το Φαράγγι της Λισσού – Λισσός είναι ένα φαράγγι μικρό αλλά θαυμαστό σε ομορφιά και γραφικότητα.

Η διαδρομή ξεκινά από το λιμανάκι της Σούγιας και, ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 που περνά μέσα από το φαράγγι, οδηγεί στο Ασκληπιείο και τη θαυμάσια ακτή της Λισσού, μετά από περίπου μιάμιση ώρα πεζοπορίας. Οι βραχοπλαγιές της διαδρομής είναι γεμάτες με το θαυματουργό αρωματικό φυτό δίκταμο. Το εκκλησάκι του Αϊ Κήρυκου, που είναι χτισμένο στη θέση παλαιοχριστιανικής εκκλησίας του 4ου ή 5ου αιώνα, μας ειδοποιεί από μακριά ότι φτάνουμε. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Λισσού, μόλις που διακρίνονται μέσα από τους πυκνούς θάμνους και τις χαρουπιές. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει ο ναός του Ασκληπιού με το πολυτελές ψηφιδωτό δάπεδο, το οποίο σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης λαξευτοί και χτιστοί θαλαμωτοί τάφοι, καθώς και ερείπια ρωμαϊκού θεάτρου

Adventure

Όποιος αγαπά την περιπέτεια και τα σπήλαια μπορεί να επισκεφτεί τα, ουκ ολίγα σπήλαια του Δήμου Καντάνου Σελινου…

  • Ζουρές,
  • Τα 13 σπήλαια του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης, (Νερότρυπα, Κόκκινη Σπηλιά, Ελληνικών, Σπηλές, Σκοτεινό, Χάρακας…)
  • Του Δράκου η Τρύπα
  • Τζανή (στον Ομαλό)
  • Του Καλόγερου
  • Του Βιττώρω,
  • Το Σφανταχτοσπήλιο (στον Καμπανό)
  • “Τση Ληγιάς”
  • Του Σαπουνά (στο Ροδοβάνι)
  • Του “Δυσσέα”
  • Το Χαλαρό
    • τη Σταλίχτρα (στα Τεμένια)
    • Το Θαφτό (στο Κουστογέρακο)
  • Τη Νεροσπηλιέ,
  • Το Ξωτικοσπήλιαρο,

 

Ethnic

Οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής διακρίνονται για τη φιλοξενία, την ευγένεια και, προπάντων, για την αγάπη προς τη γενέθλια γη τους. Με ιδιαίτερη προσήλωση διατηρούν τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, τη γλώσσα, την παραδοσιακή μουσική, χορούς και τραγούδια, όπως επίσης και τις θρησκευτικές παραδόσεις. Στα πλαίσια των θρησκευτικών εορτών των πολιούχων κάθε χωριού, γίνονται κάθε χρόνο «πανηγύρια» στα οποία, μετά τη θεία λειτουργία, παρέχεται φιλοξενία σε όλους τους προσκυνητές, είτε στα σπίτια του χωριού, είτε στον αύλειο χώρο της εκκλησίας.

Χαρακτηριστικά πανηγύρια της περιοχής είναι τα παρακάτω:

Παλαιόχωρα: Του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25 Μαρτίου)

Κάντανος: Της Αναλήψεως (κινητή εορτή)

Αζογυρές: Των Αγίων Πατέρων (7 Οκτωβρίου)

Καμπανός: Του Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης (21 Μαΐου) – Αγ. Ονούφριου (12 Ιουνίου).

Σκάφη: Του Χριστού (6 Αυγούστου).

Μαράλια: Του Αγ. Σπυρίδωνα (12 Δεκεμβρίου).

Αγριλές: Του Αγ. Γεωργίου (23 Απριλίου) – Αγ. Άννας (25 Ιουλίου).

Λειβάδα: Του Αγ. Προκοπίου (8 Ιουλίου).

Ροδοβάνι: Του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) – Παναγίας Ελύρου (15 Αυγούστου).

Καμάρια: Του Αγ. Αντωνίου (17 Ιανουαρίου).

Μάζα: Του Αγ. Παντελεήμονα (27 Ιουλίου).

Τεμένια: Του Χριστού (6 Αυγούστου) – Της Παναγίας (15 Αυγούστου).

Κουντούρα: Της Αγίας Σοφίας (17 Σεπτεμβρίου)

Πλεμενιανα: Του Αγίου Νεκταρίου(9 Νοεμβρίου)

Μονή: Της Παναγίας της Κεράς (8 Σεπτεμβρίου) – Αγ. Νικολάου (6 Δεκεμβρίου).

Λιβαδάς: Του Αγ. Δημητρίου (26 Οκτωβρίου).

Κουστογέρακο: Του Αγ. Γεωργίου (23 Απριλίου).

Σούγια: Του Αγ. Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) – Αγ. Παντελεήμονα (27 Ιουλίου).

Λισσός: Του Αγ. Κήρυκου (15 Ιουλίου).

Χαρέης: Του Αγ. Αντωνίου (17 Ιανουαρίου).

Κορυφή Προφ. Ηλία – Τρυπητής – Μπουκελασιού: Του Προφ. Ηλία (20 Ιουλίου).

Ομαλός (Σελινιώτικος Γύρος): Του Αγ. Θεοδώρου (8 Ιουνίου)

Αγία Ειρήνη: Του Αγίου Αντωνίου (17 Ιανουαρίου) -Αγ. Δημητρίου (26 Οκτωβρίου)

Επανωχώρι: Του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου)

Πρινές: Της Παναγίας (15 Αυγούστου)

Τσισκιανά: Του Αγ. Ευτυχίου (24 Αυγούστου)

Εκτός από τα πανηγύρια, μια πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων  εμπλουτίζουν την τοπική καθημερινότητα, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν βρεθείτε στην επαρχία Σελινου μη τις χάσετε…

  • Το φημισμένο πλέον Παλιοχωρίτικο Καρναβάλι
  • Διεθνές τουρνουά σκακιού στη Παλαιόχωρα
  • Ποδηλατικός γύρος Παλαιόχωρας
  • Παράπλους Νότιας Κρήτης (Σούγιας)
  • Γιορτή ντομάτας στη Κουντούρα
  • Γιορτή καλιτσουνιού στη Κάντανο
  • Γιορτή κάστανου

·         Δρόμος υγείας (Υπ.:κ. Λιανού)

 

ΠΗΓΕΣ:

Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΕΛΙΝΟΥ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ , ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΔΕΤΟΡΑΚΗΣΟΜ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠ. ΚΡΗΤΗΣ

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΑΖΙΚΟΥ-ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ  ,ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ (2008)

Γ. Ι. ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ, “ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (330ΠΧ-1898)”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, 2004

“ ΑΙ 750 ΜΕΤΑΛΛΙΚΑΙ  ΠΗΓΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ  ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ 1938 ”  ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΝΕΡΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΛΥΜΑΚΗΣ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ (22/3/2013)

SITE  ΔΗΜΟΥ ΚΑΝΤΑΝΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥ

ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΝΟΤΟ ….ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ

Το άρθρο βασίστηκε και στην έρευνα των μαθητών της Γ  Γυμνασίου Παλαιόχωρας στα πλαίσια της εργασίας τους για το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα : ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ :  «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ»  2012-2013   YΠΕΥΘΥΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΠΕ04-02   ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΛΙΑΝΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΕ11-ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΠΕ11- ΤΖΟΥΡΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕ02

 

Δημοσιεύτηκε στο Go Hania, το Σεπτέμβριου του 2013

Written By
More from Go Hania

Bakery Plakopoulos! 5 γενιές αρτοποιών!

5 γενιές αρτοποιών, ένας ατέρμων κύκλος αρτοποίησης που κυλάει στο DNA μας,...
Read More

Leave a Reply