Μαρία Παπαδογιάννη: Ο φόβος ενδεχόμενης επιχειρηματικής αποτυχίας επιδρά όλο και πιο αρνητικά

Αρχικά θα ήθελα να σε ρωτήσω γιατί επέλεξες αυτό το επάγγελμα.

Αρχικά, θα πρέπει να σας αναφέρω ότι η πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό μου ήταν το τμήμα των Νηπιαγωγών και μάλιστα θεωρούσα πως είχα σίγουρα επιτύχει. Ωστόσο, το τμήμα της διαιτολογίας ήταν δεύτερη αλλά και επιτυχούσα επιλογή μου. Όταν έμαθα τα αποτελέσματα, έκλαιγα για τρεις ολόκληρες ημέρες. Στην πορεία κατάλαβα ότι αυτές οι δύο επιστήμες συνδέονται σε τεράστιο βαθμό. Μπορεί ηλικιακά να μην απευθύνομαι σε νήπια, αλλά στο επάγγελμά μας υπάρχει έντονος εκπαιδευτικός ρόλος. Καλείσαι να μεταδόσεις τη γνώση σου αλλά και να προάγεις την υγεία και την ποιότητα ζωής μέσα από τη σωστή διατροφή. Είναι, λοιπόν, ένα κράμα εκπαίδευσης και θεραπείας που με καλύπτει απόλυτα.

Σε τι φάση σε βρήκε η αρχή όλης αυτής της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εδώ και 6 χρόνια στη χώρα;

Το 2010 με βρήκε στο ξεκίνημα της πρακτικής μου άσκησης. Θυμάμαι, ότι πριν καν τελειώσω τις σπουδές μου, είχα ετοιμάσει και μοιράσει βιογραφικά σε οποιαδήποτε επαγγελματική στέγη είχε σχέση με τον κλάδο μου στα Χανιά. Δεν άφησα τίποτα στη τύχη και δεν με φόβιζε η αγορά εργασίας. Βρήκα αμέσως δουλειά και ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα. Επομένως, θεωρώ ότι σε οποιαδήποτε κατάσταση και συγκυρία κι αν βρεθείς, αν θέλεις κάτι πολύ το καταφέρνεις αργά ή γρήγορα!

 Τι σε έκανε να ξεκινήσεις ;

Είχα όραμα που λένε. Φοιτήτρια ήμουν ακόμη και σχεδίαζα, ήδη, τα επόμενα επαγγελματικά μου βήματα αλλά και το πως θα έφερνα εις πέρας όλα αυτά που είχα στο μυαλό μου. Σίγουρα, χρειάστηκα αρκετό χρόνο. Απέκτησα, όμως, μια υπέροχη σχέση με το επάγγελμα μου αλλά και μία επιθυμία ανάπτυξης του, τόσο ισχυρή, που δε μπορούσα να διανοηθώ την έννοια της στασιμότητας και της αποτυχίας. Ίσως, η ερώτηση θα έπρεπε να ήταν η εξής: «Τι θα σε έκανε να σταματήσεις, λοιπόν;»

Πιστεύεις ότι όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσαν σημαντική εμπειρία για εσένα στην τωρινή σου επαγγελματική προσπάθεια;

Πιστεύω  στις δυνάμεις μου. Εκείνες  γέμισαν τα χρόνια μου εποικοδομητικά και συντέλεσαν σε μια όμορφη επαγγελματική προσπάθεια. Οι μέρες,  ως  χρονολογική έννοια, περνούν και το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε και πως αξιοποιούμε το χρόνο και τις διαστάσεις του, υπέρ μας . Προσωπικά, λοιπόν, για εμένα ο χρόνος είμαι εγώ! Διότι τα χρόνια  που πέρασαν, καθοριστήκαν από τις επιλογές και την επιμονή μου. 

Σήμερα, αν  τα ήξερες όλα αυτά, θα έκανες το ίδιο; Θα ξεκινούσες την δραστηριότητα σου ως ελεύθερος επαγγελματίας ;

Δεν θα άλλαζα πραγματικά τίποτα. Θα πολεμούσα με τον ίδιο ζήλο. Είναι ανυπέρβλητη  ικανοποίηση  να θέτεις στόχους και να τους καταφέρνεις.

Πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα από την προ  –  κρίσης εποχή στον τομέα που δραστηριοποιείσαι;

Όσο κι αν ο κλάδος της υγείας βρίσκεται υπό την δίνη της οικονομικής κρίσης, αυτό που παρατηρείται είναι πως οι άνθρωποι δεν παραμελούν ότι αφορά τη διατροφή, αλλά και την υγιεινή τους γενικότερα. Όι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες , λόγω της οικονομικής κατάστασης, δημιουργούν, όπως είναι λογικό, μια επιπλέον ζήτηση στις υπηρεσίες υγείας και κατ’ επέκταση στον κλάδο της διατροφής και Διαιτολόγιας. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε, ότι τα προηγούμενα χρόνια, ο κλάδος αυτός δεν ήταν τόσο αναπτυγμένος όσο σήμερα και ο ενδιαφερόμενος αντλούσε πληροφορίες μονάχα από τον θεράποντα ιατρό του. Σήμερα υπάρχει μια τεράστια επιστημονική και εξειδικευμένη κοινότητα που αφορά το κλάδο μας. Συμπερασματικά, λοιπόν, παρ’ όλη την οικονομική ύφεση το ενδιαφέρον του κοινού έχει ανοδική και εξελικτική πορεία για τον τομέα μας!

Οι πελάτες; Τι έχει αλλάξει από μεριά τους; Η κρίση οδηγεί στην παχυσαρκία ?

Η κρίση είναι πολύπλευρα τοξική για την υγεία μας. Η οικονομική κατάσταση των ατόμων επιδρά στους δείκτες υγείας, όπως το προσδόκιμο επιβίωσης, τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα αλλά και τη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.Καλό είναι, όμως, να μην μεταδίδουμε τέτοιου είδους στερεοτυπικές απόψεις.

Στις δυτικές χώρες, οι οικονομικές κρίσεις συχνά σχετίζονται με επιδείνωση των διαιτητικών συνηθειών, καθώς οι άνθρωποι στρέφονται σε φθηνό πλαστικό φαγητό. Ωστόσο, υπάρχουν και  διαπιστώσεις ,που δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες διατροφικές βελτιώσεις καθώς σε περιόδους ύφεσης οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε λιγότερο έξω και να μαγειρεύουν περισσότερο στο σπίτι. Επιπρόσθετα , στην πατρίδα μας, ευδοκιμεί μία πληθώρα ευεργετικών τροφών. Μια βόλτα στην εξοχή μπορεί να σε εφοδιάσει ανέξοδα με ένα σωρό φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Επομένως, είναι στη κρίση του καθενός το αν θα οδηγηθεί, τελικά, στην παχυσαρκία. Πάντως, χαίρομαι γιατί ο κόσμος δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον για την ουσιαστική, πλέον, Διατροφή. Έχουμε ξεπεράσει τις ταπεινωτικές, ανορθόδοξες μεθόδους του παρελθόντος κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Οι άνθρωποι πια μιλούν ανοιχτά και χωρίς ενδοιασμούς για τις εμπειρίες και τα λάθη τους και αναζητούν την επιστημονική γνώση.

Ας υποθέσουμε πως ένας νέος ήθελε να ξεκινήσει το δικό του γραφείο σήμερα,  τι συμβουλή θα του έδινες ;

Να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ταυτότητα και την προσωπικότητα του. Το ότι θα ανοίξεις ένα γραφείο δεν σε καθιστά μοναδικό. Είναι σπουδαίο, όμως, να το γεμίσεις με χαρακτήρα και συγκεκριμένη ιδεολογία. Να έχει η επαγγελματική σου δραστηριότητα την πινελιά  σου. Από τη στιγμή  λοιπόν, που δραστηριοποιείται  ,  ως ελεύθερος επαγγελματίας  , να αξιοποιήσει  την ελευθερία αυτή υπέρ του και να  δώσει το ανάλογο ύφος  στο χώρο του .

Πόσο απέχει η επιτυχία από την αποτυχία;

Μου μοιάζουν αλληλένδετα αυτά τα δύο, θεωρώ πως χρειάζονται εξίσου για να μπορέσεις να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου, αλλά και να μεστώσεις  Η αποτυχία είναι η μητέρα της επιτυχίας.

Πώς σε έχει αλλάξει η κρίση εσένα προσωπικά;

Έχω παρατηρήσει, ότι σκέπτομαι πολύ περισσότερο για το οτιδήποτε τώρα, από το τι θα πω, μέχρι το τι θα πράξω. Δεν υπάρχει αυτή η ανεμελιά του παρελθόντος, προσπαθώ, όμως, να μη δίνω πολλά περιθώρια για αλλαγή. Άλλωστε, σε αλλάζει κάτι ουσιαστικά μόνο όταν του το επιτρέπεις. Είναι γεγονός, πως η κρίση μας επηρεάζει όλους σε πολύπλευρα επίπεδα. Χρειάζεται, λοιπόν, επιπρόσθετη προσπάθεια και κινήσεις για να αντισταθώ απέναντι σε όλη αυτήν την κατάσταση, χωρίς να με παρασύρει. Αυτό σημαίνει, ότι δουλεύω περισσότερο και ότι κάθε κίνησή μου είναι μελετημένη. Δεν είναι λίγες οι φορές που θυσιάζω αυτό που θέλω να κάνω με αυτό που πρέπει να κάνω, για να μπορέσω να ανταπεξέλθω. Αλλάζεις, λοιπόν, σε ένα γενικότερο πλαίσιο και αλλάζεις μέχρι εκεί που θες .

Ποιο είναι το κίνητρο που σε κάνει να συνεχίζεις κάθε μέρα;

Ό κάθε άνθρωπος που με εμπιστεύεται αποτελεί κίνητρο! Κάθε περιστατικό και κάθε συνεδρία είναι για ‘μένα μια νέα πρόκληση, εμπειρία, γνωριμία αλλά και μάθημα. Κάθε ημέρα, είναι τόσο διαφορετική και αυτό μου κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον. Από κάθε πελάτη έχεις κάτι νέο να εισπράξεις. Ό κλάδος της υγείας είναι ένα μεγάλο βιβλίο με χαρούμενες αλλά και στενάχωρες σελίδες. Όταν αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, σε θεωρούν άξιο εμπιστοσύνης, για το σπουδαιότερο όλων των αγαθών, δηλαδή την υγεία τους συνεχίζεις το έργο σου με κλειστά μάτια!

Συνοψίζοντας τι πιστεύεις  ότι είναι αυτό που δεν αφήνει την επιχειρηματικότητα των νέων στην Ελλάδα να αναπτυχθεί;

Πρώτα απ’ όλα, ο φόβος ενδεχόμενης επιχειρηματικής αποτυχίας επιδρά όλο και πιο αρνητικά στους επίδοξους Έλληνες επιχειρηματίες. Η μακροχρόνια πλέον κρίση και η σημερινή αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ρευστότητας και με γελοίους κοινωνικούς στιγματισμούς, μόνο έντονους προβληματισμούς προκαλούν σε νέους, κυρίως, επιχειρηματίες. Θεωρώ πως ένα αποτελεσματικό φάρμακο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων είναι η είσοδός τους στον κόσμο των επιχειρήσεων και η καλλιέργεια της επιχειρηματικής τους δράσης. Ωστόσο, για να αναπτυχθεί αυτή η επιχειρηματικότητα, απαιτείται και το ανάλογο θετικό περιβάλλον. Από την άποψη αυτή, όμως, η όλη κατάσταση στη χώρα μας είναι μάλλον προβληματική και ιδιαίτερα αρνητική ψυχολογικά

 

Ποιο είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει μια διατροφολόγος για να τα καταφέρει αυτή την περίοδο;

Μυστική συνταγή επιτυχίας δεν υπάρχει. Το να μπορείς όμως , και να θες να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση και τη ψυχολογία του άλλου, χωρίς παράλληλα να χάνεις την ακεραιότητα της δικής σου ύπαρξης, είναι ένα στοιχείο που προσδίδει στο επάγγελμα μας μια πιο ζεστή και ανθρώπινη διάσταση. Το χαρακτηριστικό αυτό λέγεται «Ενσυνάισθηση» και αποτελεί ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας. Μια ικανότητα που, αν και όλοι διαθέτουμε, την αγνοούμε

Πώς βλέπεις να εξελίσσονται τα πράγματα στο μέλλον;

Είμαι αισιόδοξη. Όπως προείπα, όμως, ο χρόνος είτε μελλοντικός, είτε παρελθοντικός  εξελίσσεται ανάλογα με το πώς τον αξιοποιείς εσύ. Τον αξιοποιείς; Θα σου αποδώσει καρπούς. Τον αφήνεις να σε προσπέρνα άπραγος; Παραμένεις σε στασιμότητα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου ρητό/απόφθεγμα που σε έχει επηρεάσει/εμπνεύσει;

Μια αστραπή η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε
Νίκος Καζαντζάκης

Η Παπαδογιάννη Μαρία  είναι Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

Written By
More from GOHANIAMAG

Και η Έμμα Χιωτάκη στο Go Hania

Η Έμμα Χιωτάκη ασχολείται με την μουσική από 10 ετών. Πήρε πτυχίο...
Read More

Leave a Reply