Ο Χανιώτης κλαρινογαμπρός

Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε στην Ελλάδα η νέα σύνθετη λέξη “κλαρινογαμπρός”. Μην κουράζεστε. Δεν θα τη βρείτε σε κανένα εκ των επισήμων λεξικών. Πρόκειται για μία λέξη της αργκό, δηλαδή της “γλώσσας του πεζοδρομίου”.  Ας δούμε τι σημαίνει…

Ετυμολογία: Η σύνθεση της λέξης προέρχεται από το “κλαρίνο”+”γαμπρός”. Το “κλαρίνο” είναι το συμπαθές πνευστόν όργανο, σήμα κατατεθέν της δημοτικής μας μουσικής, γαλλιστί Clarinette. Όμως, μεταφορικά – επειδή το κλαρίνο είναι ευθύ όργανο – σημαίνει και τον στρατιώτη σε στάση προσοχής (Π.χ. “στάθηκε κλαρίνο μπροστά στον διοικητή του”. Περαιτέρω ερμηνεία του “κλαρίνου”, πάντα στην αργκό, σημαίνει και πέος εν στύσει (π.χ. «μεγάλη τεχνίτρα η Μαρία… τον ξεκίνησε με μαλακό κλαρίνο και συνέχισε με σκληρό».

Όσο για τη λέξη “γαμπρός” είναι αρχαία ελληνική, ομηρική λέξη. Αρχικά ήταν “γαμρός” αλλά προστέθηκε μεταγενέστερα ένα ευφωνικό βήτα και έγινε “γαμβρός”.  Το “γαμρός” προέρχεται εκ του ρήματος γαμέω-γαμώ = νυμφεύομαι (και όχι κάνω σεξ, όπως εννοούμε σήμερα).

Ερμηνεία: Από το έτος 2010 σταδιακά εμφανίσθηκε η συνδυασμένη λέξη “κλαρινογαμπρός” και είναι άγνωστη η πατρότητα του νεολογισμού. Με μία απλοϊκή ερμηνεία, φαίνεται να σημαίνει “ο υποψήφιος γαμπρός που στέκεται ευθυτενής, σαν κλαρίνο”.

Γενική περιγραφή: Φαίνεται ότι αρχικά “κλαρινογαμπρός”  δήλωνε αρχικά τον λαϊκό άντρα που φορούσε τα “καλά” του ρούχα, που για κάποιον με καλλιεργημένο αισθητικό κριτήριο, μάλλον προκαλούν το γέλιο. Αυτά ήταν συνήθως το λαμέ κουστούμι (lame = ύφασμα με μεταλλική στιλπνότητα), επιμήκη υποδήματα με μυτερή άκρη (για να σκοτώνουν τις…κατσαρίδες) και μεγάλοι γιακάδες. Όμως, η σημασία της λέξης έχει πλέον, όχι μόνον συγκεκριμενοποιηθεί, αλλά και μετατοπιστεί προς το αισθητικό ενδυματολογικό και παρουσιαστικό στύλ της  αντρικής νεολαίας της δεκαετίας. Έτσι, σήμερα πλέον, ο κλαρινογαμπρός είναι ο νέος που έχει ξυρίσει στους κροτάφους τα μαλλιά του, ενώ πάνω είναι μακριά (ενίοτε είναι όλα ξυρισμένα ή κουρεμένα γουλί), φοράει τόσο πλεκτές ζακέτες όσο και μπουφάν άνευ περιχειρίδων (=μανίκια), στενές περισκελίδες (=παντελόνια) ή φόρμες γυμναστικής και πάνινα υποδήματα ή αθλητικά. Ενίοτε θα τον εντοπίσουμε από το καρό πουκάμισο με μία πλεχτή ζακέτα – χειμώνα καιρό.

Nightlife

Έρχεται το βράδυ… Ετοιμάζεται να βγει και φοράει ένα ”Vπιο προκλητικό και από την γκόμενα του. Για το μαλλί επιλέγει πάντα μισό βαζάκι τζελ για να μην πετάει τρίχα. Η λογική λέει πως κάθε ”κλαρίνοπου σέβεται τον εαυτό του θα έχει 5-6 τατουάζ. Είναι πάντα στο πιο μοδάτο κλαμπ και θέλει όλα τα φώτα πάνω του. Οι χαζογκόμενες κοιτάνε το απολλώνιο κορμί του και λιώνουν. Αυτός δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά, γιατί είναι τόσο ερωτευμένος με την εικόνα του που το μόνο που παίρνει είναι η επιβεβαίωση. Αν εντοπίσει κάτι ωραίο, που σίγουρα θα ‘ναι καμία ξανθιά με 100 τρέσες και όλα απ’ έξω θα την πλησιάσει. Είναι ωραίος και το ξέρει… Δεν θα χρειαστεί ατάκα, θα φουσκώσει λίγο τα μπράτσα και η γκόμενα έπεσε. Ζούμε στην εποχή της εικόνας.

Κολόνια

Γιατί φοράνε τόσο πολλή κολόνια; Μάλλον είναι πολύ πειστικές οι διαφημίσεις αποσμητικών που δείχνουν τα πανέμορφα μοντέλα να τα χρησιμοποιούν. Η αντικατάσταση, όμως, του μπάνιου από την υπερκατανάλωση αποσμητικού και κολόνιας είναι κακό πράγμα και θα πω το εξής υπεύθυνα: Αν η στρατηγική δεν είναι να πέσει η κοπέλα λόγω λιποθυμίας, καλό θα ήταν να περιοριστούμε στα δυο ψεκάσματα.

Πόζες

Αγαπητοί μου φίλοι, που ποζάρετε αγκαλιασμένοι για τον φακό του κάθε χανιώτικου site, με βλέμμα «σου κάνω καυτό έρωτα» αλλά βασικά κοιτάτε σαν να μυρίζει κάτι πολύ άσχημο ακριβώς κάτω απ’ την μύτη σας, σταματήστε το. Δεν είναι ελκυστικό και σίγουρα δεν είναι σέξι.

Γκόμενες

Όπως με όλες τις καταστροφικές αντρικές φιγούρες, έτσι και εδώ ο κλαρινογαμπρός, συνοδεύεται από την groupie του. Μιλάμε για κοπέλες αντίστοιχης αισθητικής, που τιμούν την μεσογειακή καμπύλη, παγιδεύοντας την μέσα σε μικροσκοπικά φορέματα. Αυτές βρίσκονται δίπλα στον κλαρινογαμπρό και βγάζουν φωτογραφίες απαράμιλλου κάλλους με concept τύπου: η κοπέλα σκύβει και ο κλαρινογαμπρός κοιτάει τον κώλο της και τρελαίνεται. Ή αυτή του κάνει twerk και αυτός απολαμβάνει.

Όπως είναι απαραίτητο αξεσουάρ στον κόσμο του ροκ σταρ η hot, κοκαϊνομανής μοντέλα, έτσι είναι και στον κόσμο του κλαρινογαμπρού η wannabe party girl, με είδωλο την Στέλλα Μπεζεντάκου – ουπς!

Tattoo

«Αν δεν έχεις τατουάζ με καλλιγραφικά γράμματα του Word, γραμμένο στον υπερπρησμένο από πρωτεΐνη πήχυ σου, σε παρακαλώ μην ντροπιάζεις τον εαυτό σου και φύγε από το Λιμάνι των Χανίων. Όταν αποφασίσεις να κάνεις αυτό το tattoo (το οποίο ιδανικά θα είναι τα αρχικά της οικογένειας σου), μπορείς να επενδύσεις και σε ένα μανίκι με νεκροκεφαλές και κάποιου είδους κορώνα στην πλάτη. Αν νιώθεις περιπετειώδης κάνε και τρύπα στο αυτί και φόρα στρασάκια.» Απόσπασμα από το playbook του Κλαρινογαμπρού, με συγγραφέα τον ΣΤΑΝ.

Ο κλαρινογαμπρός, συνοδεύεται από την groupie του. Μιλάμε για κοπέλες αντίστοιχης αισθητικής, που τιμούν την μεσογειακή καμπύλη, παγιδεύοντας την μέσα σε μικροσκοπικά φορέματα.

Γυμναστική

Είναι – δεν είναι υπερμεγέθης και γυμνασμένος ο κλαρινογαμπρός, κάπου μέσα στην ζάλη της βότκας Red Bull που καταναλώνει στα high clubs, θα βγάλει φωτογραφία- ύμνο, με σφιγμένο ποντίκι ή πάπια. Στα μεγάλα γλέντια θα κάνει και ότι παίζει μπρα ντε φερ με τον κολλητό του. Επίσης δεν μπορούν να λείπουν τα δύο νούμερα μικρότερα μπλουζάκια που κολλάνε υστερικά πάνω στο μπράτσο του, σε βαθμό που πιθανότατα δεν αιματώνεται φυσιολογικά η περιοχή. Είναι μανιακός με την γυμναστική και τρώει την πρωτεΐνη σε σκόνη, με το κουταλάκι. Καμιά φορά μετά τρώει και το κουταλάκι.

Facebook

Αν είσαι κοπέλα και δεν έχεις δεχτεί ποτέ το εκλεπτυσμένο και γεμάτο sex appeal καμάκι του κλαρινογαμπρού, πρέπει να κάνεις αίτηση στο βιβλίο Guinness, γιατί μάλλον θα είσαι η μοναδική. Όταν ο KlarinoChaniaWow θέλει μια κοπέλα, θα κινήσει γη και ουρανό για να την αποκτήσει. Η τακτική είναι συγκεκριμένη και καθόλου αποτελεσματική (όχι ότι αυτό θα τον αποθαρρύνει).

Περιλαμβάνει ώριμες και μελετημένες κινήσεις, όπως poke και like, αλλά όχι κάθε μέρα και όχι σε όλα τα τραγούδια που ανεβάζεις, για να μην τον περάσεις και για λιγούρη. Φροντίζει να κάνει check in σε όλες τις καφετέριες της πόλης και το λιμανιού, να κάνει tag τον εαυτό του στις φωτογραφίες από το club που ήταν χθες και να ανεβάσει «αστείες» εικόνες με γκόμενες με μεγάλα βυζιά, που λένε «καλό κορίτσι να ‘ναι». Και όλοι γελάμε. Not.

Επίσης θα σου μιλήσει δυο- τρεις φορές και θα σου πει «Τι λέει;» ή «Ωπ, τι κάνεις;». Αν δεν του απαντήσεις όμως, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ο θαυμασμός να μετατραπεί σε οργή και να σε σκυλοβρίσει επειδή είσαι σνομπ και απέρριψες τον έρωτά του, που «στο κάτω κάτω, όχι ότι είσαι και καμιά ωραία. Παρέα ήθελε να κάνετε!».

Με λίγα λόγια υπερμετροσέξουαλ αλλά συγχρόνως πολύ αντρουά. Ένας συνδυασμός που σκοτώνει και με ξεπερνάει.

Πέσιμο

Από κοντά το κλαρινάκι είναι εξίσου διακριτικό. Θα σε κοιτάξει από πάνω μέχρι κάτω, θα τσεκάρει το τρίπτυχο μούρη-βυζιά-κώλο και, αν περάσεις τα πανύψηλα στανταρ του, θα σε πλησιάσει με ατάκες τύπου, «πολύ ωραία σκουλαρίκια» ή «τι κολόνια φοράς;». Αν κάνεις το λάθος να μιλήσεις φιλικά, τότε πρέπει να δεχτείς τις συνέπειες των πράξεων σου και να βγάλεις το χέρι του από την μέση σου για περίπου 15 φορές (ανάλογα με τον άνθρωπο), μέχρι να πάρει το μήνυμα και πάει στην διπλανή παρέα.

Μουσική

Μπερδεμένος ανάμεσα στα πρέπει και τα θέλω του, στις λαϊκές καταβολές και στην «swag» προσωπικότητά του, αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε remix ρομαντικών τραγουδιών και στον Ρέμο. Ανάμεσα στον Avicci και τον Χατζηγιάννη. Και στους μεγάλους νταλκάδες, ανάμεσα στον Paolo Nutini και τον Παντελίδη.

Μαζί με αυτόν και οι φίλοι του, δεν δείχνουν να παραξενεύονται από αυτό το μεθυστικό πέρα- δώθε και του χαρίζουν απλόχερα τα likes και τα emoji- τετραγωνάκια τους, εξυμνώντας το ασύγκριτο μουσικό του γούστο.

Καλλωπισμός

Κάτι που δεν μπορείς να παραβλέψεις όταν έρχεσαι σε επαφή με τον κλαρινογαμπρό είναι το πόσο φτιαγμένος είναι. Μπορεί μάλιστα να είναι πιο φτιαγμένος και από την γκόμενά του, που ήδη φοράει το make-up της, εν είδει μάσκας. Μιλάμε φρεσκοσιδερωμένα μυρωδάτα t-shirt (ή και t-shit, άμα παρατηρήσεις τις στάμπες που έχουν πάνω), βγαλμένο φρύδι που τους προσδίδει μια διαρκή έκφραση έκπληξης, όρθιο από την λακ μαλλί που αν το αγγίξεις, θέτεις σε θανάσιμο κίνδυνο την σωματική σου ακεραιότητα και μπουφάν που πρέπει να εναποθέσουν σαν φόρο τιμής σε βωμό πεσόντα του ‘21 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να μην τσαλακωθούν. Με λίγα λόγια υπερμετροσέξουαλ αλλά συγχρόνως πολύ αντρουά. Ένας συνδυασμός που με σκοτώνει και με ξεπερνάει.

 

Σε γενικές γραμμές, όμως, ο κλαρινογαμπρός, μέσα στην άγνοια του, είναι φιλικό είδος. Και σίγουρα είναι πιο συμπαθής από την μάστιγα του emo, που μου είχε προκαλέσει την μεγαλύτερη τάση για σφαλιάρες που έχω βιώσει ποτέ. Έχει πέσει και αυτός, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις που ακολουθεί κανείς τέτοιες υπερβολικές και εφήμερες μόδες, θύμα κάποιας περίπλοκης πλεκτάνης.

Συνεργοί της πλεκτάνης αυτής είναι το internet, το MTV, ο Usher και ο καθρέφτης τους. Τα ποσοστά δεν τα έχω ξεκαθαρίσει ακόμα, αλλά τον Usher δεν τον συμπαθώ, οπότε σίγουρα θα φταίει πιο πολύ. Ελπίζω πως μόδα είναι και θα περάσει, αλλά με την χρονοκαθυστέρηση που έχουμε στην Ελλάδα, το επόμενο πλήγμα που έρχεται, θα είναι ο Justin Bieber. F*CK.

 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Υλικά:

1 μπλουζάκι με βαθύ V για να φαίνεται το καλοξυρισμένο στήθος

1 τατουάζ

1 μούσι

γνωριμίες

1 νυχτερινό μαγαζί

1 φίλος φωτογράφος

Προετοιμασία:

Αφήνετε μούσι ενός μήνα, κάνετε το κούρεμα–κλαρίνο και χτυπάτε ένα τατουάζ σε εμφανές σημείο. Όσο λιγότερο νόημα έχει το τατουάζ, τόσο το καλύτερο. Φοράτε το μπλουζάκι και βγαίνετε.

 

Εκτέλεση:

Πηγαίνετε στο νυχτερινό μαγαζί που ξέρετε τον μπάρμαν και τον πορτιέρη. Μπαίνοντας αγκαλιάζεστε με τον πορτιέρη, ανταλλάζετε 2–3 εξυπνάδες. Πλησιάζετε στο μπαρ…

Το κολλάτε με τον μπάρμαν, ενώ ρίχνετε ματιές αριστερά δεξιά να δείτε αν σας κοιτούν οι γυναίκες του μαγαζιού.

Παραγγέλνετε ένα ποτό, το οποίο το ρουφάτε σιγά–σιγά, για να σας κρατήσει όλο το βράδυ. Λογικά, ο μπάρμαν θα κεράσει και κανένα σφηνάκι #not

Φωνάζετε το φωτογράφο του μαγαζιού. Ζητάτε να σας φωτογραφήσουν μαζί με τους τριγύρω μαϊντανούς.

Αν στη φωτογραφία βρίσκεται και κανένα γκομενάκι, ακόμα καλύτερα. Βγάζετε τη γλώσσα έξω, κάνετε και μια γκριμάτσα και περιμένετε την επόμενη μέρα, όταν θα ανεβάσετε τη φωτογραφία στο Facebook, για να κάνετε tag τον εαυτό σας και φυσικά… like.

Οι πολλές γνωριμίες βοηθούν στο να αυξηθεί ο αριθμός στα like. Το ίδιο και τα γκομενάκια.

Συγχαρητήρια! Είστε κι εσείς ένας περιζήτητος Νεοέλληνας γαμπρός.

Written By
More from GOHANIAMAG

Καλοκαιρινά cocktails

Brew StrawBow- Tanqueray Gin, πουρές ανανά, σπιτικό shrub φράουλα-δυόσμος, St- Germain liqueur...
Read More

Leave a Reply