Σεξουαλικά σκάνδαλα πολιτικών

Τι είναι σήμερα ένα ερωτικό σκάνδαλο για έναν πολιτικό; Αν κρίνουμε από την χλιαρή δημοτικότητα του Ολάντ, μπορεί να γίνει και ένας τρόπος να παρουσιάσει δημοσίως μια περισσότερο δυναμική εικόνα στις σφυγμομετρήσεις. Αξιοθρήνητο δηλαδή, σε σχέση με το παρεθόν όπου μια τέτοια υπόθεση θα μπορούσε να ρίξει και την κυβέρνηση.

clintonwlewinskyΗ αλήθεια είναι πάντως ότι με τα χρόνια, η υπόθεση της προσωπικής ζωής των πολιτικών σχεδόν δεν αφορά κανέναν ούτε μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία τους. Με εξαίρεση ίσως την υπόθεση Λεβίνσκι, όπου ο Κλίντον κακοπέρασε, οι Ευρωπαίοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί – από τον Μιτεράν και τον Παπανδρέου μέχρι προσφάτως τον Μπερλουσκόνι – δεν είχαν καμιά απώλεια σε επίπεδο ουσίας.

monroekennedyΗ σχέση της Μέριλιν με τον Κέννεντι, έκανε τον μύθο του Αμερικανού προέδρου να λάμπει ακόμα περισσότερο. Το «Cherchez la femme», ο λόγος για τον οποίον βρέθηκαν εκτεθειμένοι, δεν τους δημιούργησε μεγάλα προβλήματα. Ούτε καν με τις συζύγους τους, αν κρίνουμε και από τον Στρος Καν.

Αυτό που με τα χρόνια εκφυλίστηκε, δηλαδή το δημόσιο ήθος που πρέπει να διακρίνει έναν άνδρα που καταπιάνεται με τα κοινά, είχε άλλη βαρύτητα την δεκαετία του ’60. Τότε το σκάνδαλο Προφιούμο είχε συγκλονίσει την Βρετανική κοινή γνώμη και κινδύνευσε να ρίξει την κυβέρνηση του εργατικού πρωθυπουργού Μακ Μίλαν. Ο υπουργός τόλμησε να πει ψέμματα στο κοινοβούλιο για το θέμα αυτό και όταν η αλήθεια ήρθε στην επιφάνεια, αναγκάστηκε να παραιτηθεί ταπεινωμένος.

porfumoΟ Τζον Προφιούμο ήταν υπουργός Αμύνης και η σχέση του με την καλλονή Κριστίν Κέλλερ ερωμένη ενός σοβιετικού κατασκόπου, ήταν η πιο πολυσυζητημένη υπόθεση το 1963 μαζί με την δολοφονία Κέννεντι. Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 1961 σε ένα πάρτι όπου ήταν και η σύζυγος του Προφιούμο.

keller2Η Κέλερ – για την οποίαν κυκλοφορούσαν απο νωρίς φήμες ότι ήταν και κολγκερλ – δεν είχε καμιά αναστολή να συνάψει σχέσεις με διάφορους περίεργους εραστές, που της δημιουργούσαν τρομερά προβλήματα. Αργότερα θεωρήθηκε σχεδόν βέβαιο ότι οι Σοβιετικοί προσπάθησαν να την χρησιμοποιήσουν για να εκμαιεύσει μυστικά από τον υπουργό, σε μια περίοδο έντασης των σχέσεων στον Ψυχρό Πόλεμο.

Η υπόθεση αναφέρθηκε σε τραγούδια, ερέθισε την φαντασία των συγγραφέων, ανέβηκε ως θεατρικό έργο και έγινε ταινία. Η Γκαγιέ θα γίνει μόνον πρωτοσέλιδο….

Πηγή: news247.gr

Leave a Reply