Τι είναι η ποιότητα ύπνου και γιατί μας ενδιαφέρει;

Τι είναι η ποιότητα ύπνου και γιατί μας ενδιαφέρει;

Επιμέλεια:
Μάρκος Λαντζάκης
Ιδιοκτήτης Creta strom

Ας διαχωρίσουμε την ποσότητα με την ποιότητα με μια ερώτηση: «Πόσο καλά κοιμήθηκες το βράδυ;». Η ποιότητα του ύπνου σου είναι κάτι περισσότερο από επιστήμη, είναι τέχνη ζωής.

Παρακάτω θα βρεις μερικά χαρακτηριστικά ενός καλού ποιοτικού ύπνου:

  • Κοιμάσαι όταν είσαι στο κρεβάτι σου, μέσα σε 30 λεπτά ή λιγότερο.
  • Συνηθίζεις να έχεις έναν μη διακοπτόμενο ύπνο, ξυπνώντας όχι περισσότερο από 1 φορά.
  • Η διάρκεια ύπνου σου είναι επαρκής για τις ανάγκες σου.
  • Εάν ξυπνήσεις το βράδυ, μπορείς να κοιμηθείς ξανά μέσα σε 20 λεπτά.
  • Αισθάνεσαι ξεκούραστος και ανανεωμένος, όταν ξυπνάς το πρωί.

Τι στρώμα να διαλέξω;

 Μία ερώτηση που απασχολεί και προβληματίζει την πλειοψηφία των ανθρώπων που αποφασίζουν να αγοράσουν καινούργιο στρώμα. Η σωστή επιλογή στρώματος είναι πολύ υποκειμενική και οι παράγοντες που την επηρεάζουν είναι αρκετοί. Επιγραμματικά κάποια γενικά κριτήρια που θα σε βοηθήσουν:

  1. Το βάρος. Έχει μεγάλη σημασία το σωματικό σου βάρος και η πίεση που ασκείς στο στρώμα.

Όσο πιο πολύ βάρος έχουμε τόσο πιο στιβαρό στρώμα χρειαζόμαστε, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι χρειαζόμαστε σκληρό στρώμα. Παράδειγμα: Στρώματα με ενισχυμένα ελατήρια ή στρώματα χωρίς ελατήρια με πυρήνα από καουτσούκ (latex) και κοκοφοίνικα θεωρούνται ιδανικά για την σωστή στήριξη της σπονδυλικής στήλης βαρέων σωματότυπων.

  1. Η στάση ύπνου. Όταν κοιμόμαστε η σπονδυλική μας στήλη πρέπει να βρίσκεται στην

φυσική της θέση. Το πετυχαίνουμε αυτό με την σωστή επιλογή στρώματος αναλόγως την στάση που κοιμόμαστε:

-Ύπνος στο πλάι: Στρώμα μέτριο προς το μαλακό. Ασκείται πίεση στα πιο βαριά σημεία του σώματός μας, όπως οι γοφοί και οι ώμοι. Συστήνεται στρώμα με ανεξάρτητα ελατήρια με ζώνες στήριξης, στρώματα Latex και Memory foam.

-Ύπνος με το στομάχι (μπρούμυτα): Στρώμα μέτριο προς το σκληρό. Συστήνεται στρώμα με ενισχυμένα ελατήρια (τύπου mini bonnell) και στρώματα με Latex και κοκοφοίνικα.

-Ύπνος ανάσκελα: Στρώμα μέτριας σκληρότητας. Συστήνεται στρώμα με μαλακή αίσθηση στην επιφάνεια, από latex, memory foam, αφρώδη υλικά, αλλά συγχρόνως στιβαρό πυρήνα είτε από ελατήρια, είτε από στρώσεις κοκοφοίνικα.

  1. Προσωπικές ιδιαιτερότητες – Προβλήματα υγείας. Εφόσον υπάρχουν τέτοιου είδους θέματα, θα πρέπει να συμβουλευτείς οπωσδήποτε τον γιατρό σου, για να σε κατευθύνει κατάλληλα.

Τι μαξιλάρι να διαλέξω;

 Στην ερώτηση αυτή προσπάθησε να εντοπίσεις την στάση του σώματός σου, όταν κοιμάσαι. Υπάρχουν γενικοί κανόνες όσον αφορά στην στάση και την ποιότητα του μαξιλαριού. Παρατήρησε την δική σου στάση και δες τι είναι πρακτικό για σένα.

Μερικοί γενικοί κανόνες:

  • Ύπνος στο πλάι: πυκνό μαξιλάρι και παχύ όσο η απόσταση μεταξύ του αυτιού σου και του ώμου σου. Συνιστούνται μαξιλάρια τύπου memory foam(αφρού μνήμης) ή γεμιστά σιλικονούχα – μεταξοβάμβακο.
  • Ύπνος με το στομάχι (μπρούμυτα): ένα μαλακό χαμηλό μαξιλάρι τύπου χαμηλό latex ή πουπουλένιο.
  • Ύπνος ανάσκελα: επίπεδο μαξιλάρι, για να κρατάς το κεφάλι και το λαιμό σου σε μια ευθεία γραμμή. Μπορεί να χρειάζεσαι ένα πιο μαλακό μαξιλάρι, αλλά αν έχεις πόνο στον αυχένα, αναζήτησε ένα μαξιλάρι που να παρέχει πρόσθετη υποστήριξη.

 

Η ποιότητα του στρώματος παίζει ρόλο στην επιλογή μαξιλαριού;

 ΝΑΙ. Εάν κοιμάσαι σε ένα σταθερό στρώμα, τότε ένα πιο μαλακό μαξιλάρι μπορεί να είναι καλύτερο. Αυτό συμβαίνει, γιατί το μαξιλάρι θα βρίσκεται σε μια σταθερή επιφάνεια και μπορεί πιο εύκολα να προσαρμοστεί στην πίεση του κεφαλιού. Εάν έχεις ένα πιο μαλακό στρώμα, τότε ένα πιο σφιχτό (πυκνό) μαξιλάρι μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή, για να διατηρήσεις το κεφάλι και το λαιμό σε μια ευθεία. Βέβαια, θα πρέπει πάλι να συμπεριλάβουμε τον παράγοντα «στάση ύπνου» για να βρούμε το καταλληλότερο.

 Πώς να συντηρήσω το στρώμα μου;

 

  • Το πρώτο και πιο εύκολο είναι να χρησιμοποιείς ένα κάλυμμα υψηλής ποιότητας για το στρώμα σου. Προστατεύει από την σκόνη, τον ιδρώτα, πιθανούς λεκέδες και από τα κατοικίδια (αν έχεις).
  • Αναποδογύρισε το στρώμα σου ανά διαστήματα.
  • Επιβεβαίωσε ότι το στρώμα σου έχει την κατάλληλη υποστήριξη (κρεβάτι και σκελετός).
  • Να πλένεις σε εβδομαδιαία βάση τα σεντόνια που χρησιμοποιείς πάνω στο στρώμα.
  • Let the sunshine in! Άσε το παράθυρο ή την μπαλκονόπορτά σου ανοιχτή και άφησε το φως του ήλιου να «λούσει» για λίγο το στρώμα σου.

 Συμβουλές για έναν καλύτερο βραδινό ύπνο:

 

  • Κράτησε σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Προγραμμάτισε, δηλαδή, το σώμα σου σε μια ρουτίνα ύπνου.
  • Δώσε σημασία στο φαγητό και τα υγρά πριν τον ύπνο. Να αποφεύγεις την καφεΐνη και το αλκοόλ.
  • Δημιούργησε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Ένας ήσυχος χώρος, χωρίς περιττό φως με ένα ευχάριστο άρωμα μπορεί να είναι βοηθητικός. Απομάκρυνε, επίσης, συσκευές και οθόνες από τον χώρο σου.
  • Περιόρισε τον χρόνο για μεσημεριανό ύπνο. Μην υπερβάλλεις.
  • Βάλε φυσική δραστηριότητα μέσα στην μέρα σου. Φρόντισε να μην είναι κοντά στον βραδινό ύπνο.
  • Τελευταίο και βασικό κεφάλαιο η «διαχείριση άγχους». Μην περιμένεις να ξαπλώσεις στο κρεβάτι για να βρεις τις λύσεις σε θέματα που σε απασχολούν.

 

Written By
More from Go Hania

Η νέα BMW X5 Έρχεται και είναι ανανεωμένη!

Η παραγωγή της νέας BMW X5 ξεκινά τον Αύγουστο 2018. Η ολοκαίνουρια...
Read More