ΥΠΟ ΤΗΝ ΟΜΠΡΕΛΑ ΤΗΣ ΑΒΕΑ!

Λάδι «χρυσάφι» από αγριελιά στις αγορές του εξωτερικού!

Κάτω από την «ομπρέλα» της ΑΒΕΑ βγαίνει στις αγορές του εξωτερικού το ελαιόλαδο από αγριελιά που παράγει και φέτος για τρίτη χρονιά ο αγροτικός συνεταιρισμός των Μεσκλών.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, πρόκειται για ελαιόλαδο με σημαντικά οφέλη για την υγεία και ευεργετικές ιδιότητες με τιμή λιανικής στα 25 ευρώ το λίτρο. Η ποιότητά του είναι εξαιρετική καθώς η οξύτητα είναι 0,2 – 0,3 όμως η απόδοση της ελιάς σε λάδι είναι χαμηλή, δηλαδή χρειάζονται περίπου 10 κιλά καρπού για ένα λίτρο λαδιού.
Γι’ αυτό, η αγριελιά που φύεται στην ευρύτερη περιοχή των Μεσκλών, θεωρούνταν ένα μη παραγωγικό δέντρο για δεκαετίες και γίνονταν προσπάθειες «εξημέρωσής» του. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Μανούσο Βουλγαράκη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η ποσότητα που θα τυποποιηθεί είναι ένας τόνος, ενώ το συγκεκριμένο προϊόν θα προωθηθεί κυρίως σε αγορές του εξωτερικού. Το συγκεκριμένο λάδι, σύμφωνα με τον ίδιο, γίνεται ανάρπαστο και πολλοί το χρησιμοποιούν και για φαρμακευτικούς σκοπούς, καθώς μειώνει την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.
Η αγριελιά είναι ένα δέντρο που δεν πλήττεται από τον δάκο.

Written By
More from Go Hania

ΤΡΎΦΩΝΑΣ ΝΆΚΗΣ! Ένας travel blogger από την Κρήτη!

Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι σε αυτό τον κόσμο. Εκείνοι που αφοσιώνονται στην...
Read More

Leave a Reply