Για να μπορέσει κανείς να καταλάβει πως η σημερινή κοσμοπολίτισσα πόλη των Χανίων είναι μια πόλη απολύτως γνωστή στους Κινέζους, τους Γερμανούς, τους Ρώσους, τους Σκανδιναβούς, τους Γάλλους …
Η απάντηση είναι μία: η Μάχη της Κρήτης, η Ιστορία. Οι ξένοι την παρακολουθούν την Ιστορία, την μελετούν και την συμβουλεύονται.
Και τα ιστορικά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του Διεθνούς Τύπου όπως
”THE DAILY TELEGRAPH” καθόλου τυχαία δεν αφιέρωναν πολύτιμο ρεπορτάζ για την θρυλική ΜΑΧΗ!
Ο σύγχρονος κόσμος με τα στραβά και τα ανάποδά του είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την ιστορία του. Όσο σημαντική είναι η ιστορία του, τόσο σημαντική θα είναι κι η συνέχεια του.
Και για να το πούμε και λαϊκά : «έχετε δει εσείς νόμισμα με μια όψη; θα έχει και κορώνα και γράμματα».
Έτσι πάει και με την πόλη : θα έχει και παρελθόν και παρόν, μαζί, ταυτόχρονο.
Γράφει ο Παντελής Σπυριδάκης
Μιλάμε βέβαια για το κορυφαίο ιστορικό γεγονός της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας!
Δεν είναι άνευ σημασίας
1ον ότι νέοι άνθρωποι ακόμα και σήμερα δαπανούν πολύτιμο χρόνο, συλλέγουν αντικείμενα, ανοίγουν μουσεία, πραγματοποιούν ταξίδια κυνηγώντας ιστορικά τεκμήρια
2ον οι εορτασμοί πάντα διατηρούν την διεθνή τους ακτινοβολία με πρέσβεις, ακόλουθους και θεσμικά πρόσωπα από τις χώρες του εξωτερικού (ακόμα και στην συγκυρία της πανδημίας)
3ον μικρά παιδιά Δημοτικού ντύνονται με κρητικές στολές και δίνουν το παρών με σεβασμό και τιμή σε όλα τα μνημεία, μυούνται σε μια ιστορική αλυσίδα που ενώνει τους παλιούς κρίκους με τους καινούργιους και ολοένα και μεγαλώνει!
Η άγνωστη ιστορία για την Σφαγή στο Κοντομαρί
Η σφαγή στο Κοντομαρί υπήρξε μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένα άγνωστο έγκλημα του στρατού κατοχής και αποκαλύφθηκε μετά την τεκμηρίωση του φιλμ ενός στρατιωτικού φωτογράφου, ο οποίος ακολουθούσε το μοιραίο Γερμανικό τάγμα που πήρε μέρος στην φονική μάχη του Μάλεμε και στη συνέχεια μπήκε στο Κοντομαρί για να κυνηγήσει Νεοζηλανδούς στρατιώτες και Κρητικούς μαχητές.
Ο άνθρωπος που τόλμησε να βγει τελευταία στιγμή από την γραμμή εκτέλεσης
Ανάμεσα στις μετέπειτα ανθρώπινες μαρτυρίες, ξεχώρισε αυτή του Χρήστου Παπαδάκη, ο οποίος επέζησε της εκτέλεσης επειδή βγήκε από την γραμμή του θανάτου την τελευταία στιγμή.
Η κατάληψη του Αεροδρομίου στο Μάλεμε
Στα Χανιά οι γερμανικές δυνάμεις με την οριστική πια κατάληψη του αεροδρομίου Μάλεμε, περνούν από την άμυνα στην επίθεση. Η 5η Βρετανική Ταξιαρχία εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει τη θέση της και να στραφεί νοτιοανατολικά. Μεγάλης έντασης βομβαρδισμοί σημειώνονται στην πόλη των Χανίων, στη Σούδα, τις κωμοπόλεις και τα λιμάνια της περιοχής.
Ο Βασιλιάς βρίσκεται στην Αγία Ρουμέλη
Το αντιτορπιλικό “Ντικόι” παίρνει από την Αγία Ρούμελη το βασιλιά και την ακολουθία του, ενώ οι γερμανοί κινούνται προς την Κάντανο.
Οι γερμανικοί βομβαρδισμοί στο Μάλεμε
Ξαφνικά δώδεκα βρετανικά αεροπλάνα πετούν πάνω από το αεροδρόμιο του Μάλεμε. Το βομβαρδίζουν και καταστρέφουν έξι γερμανικά αεροπλάνα που βρίσκονται σ’ αυτό.
Η Μάχη μπορεί να έγινε. Η Ιστορία όμως γράφτηκε στα Χανιά, στο Ρέθυμνο , στο Ηράκλειο …σε όλη την επικράτεια της Κρήτης! Κι αυτό θα είναι γραμμένο στην συλλογική μνήμη και συνείδηση όλων των λαών, σε κάθε πλευρά του ορίζοντα.