Τα τατουάζ, ή ελληνιστί η δερματοστιξία, σήμερα δεν αποτελεί ταμπού, όπως πριν από μερικές δεκαετίες που τατουάζ επέλεγαν κυρίως οι τρόφιμοι φυλακής, οι ναυτικοί και οι εγκληματίες, αλλά αντιθέτως όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να διακοσμήσουν το σώμα τους με ποικίλα σχέδια και χρώματα, άλλοι σχέδια που τους θυμίζουν καταστάσεις ή πρόσωπα από τη ζωή τους και άλλοι ασυνήθιστα μοτίβα ή σχέδια από διάφορες φυλές του κόσμου.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ και ΚΕΙΜΕΝΑ: ΜΑΡΙΑ ΚΛΟΥΒΙΔΑΚΗ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ (MIKEPSA)
Πλέον, το μόνο εύκολο είναι να βρεις tattoo artist, καθώς εκεί έξω υπάρχει μεγάλη πληθώρα τόσο σε ποιότητα, ποσότητα αλλά και κόστος ειδικά διαμορφωμένο για κάθε πορτοφόλι.
Ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν πράγματι είναι τόσο εύκολο να επιλέξεις σχέδιο και πόσο μάλλον αν μπορείς να εμπιστευτείς τον κάθε ”γνωστόσου που ξέρει να βαράει τατουάζ; Η απάντηση είναι όχι καθώς είναι σημαντικό να επισκεφθείς έναν επαγγελματία, που ναι μεν θα σου κοστίσει κάτι παραπάνω αλλά θα σου εγγυηθεί τόσο για την ποιότητα, όσο και για την υγιεινή που θα σου παρέχει.
Για το πολυσυζητημένο θέμα των τατουάζ ήρθαμε σε επαφή με τρεις tatto artists που εδρεύουν στα Χανιά, διατηρώντας καταστήματα τον Γιώργο Τσιότσιο που έχει το στούντιο ”Medusa”, τον Δημήτρη Ρόζη από το ”Black sheepκαι τον Μανώλη Ηλιάκη από το ”52 Tattoo”.
Με μεγάλο ενδιαφέρον ακούσαμε τις ιστορίες τους, πώς ξεκίνησαν να ασχολούνται με την τέχνη του τατουάζ, ποιες δυσκολίες αντιμετώπισαν, ενώ μας ενημέρωσαν για τους κινδύνους που μπορεί να έχει ένα τατού και τι πρέπει να προσέξουμε πριν το κάνουμε.
Medusa Tattoo Studio
Πρώτα μας μιλά ο Γιώργος Τσιότσιος και με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη θυμάται την απόφαση του να γίνει tattoo artist από την ηλικία των 14. ”Μεγαλωμένος στην Αθήνα και δεδομένου ότι υπήρχε μόνο ένα στούντιο, δε μπορούσα να μάθω την τέχνη πλάι σε κάποιον επαγγελματία. Έτσι αποφάσισα με έναν φίλο μου να ανοίξουμε το δικό μας μαγαζί και να δουλέψουμε με πάθος και μεράκι πάνω σε αυτό που αγαπούσαμε. Λίγα χρόνια αργότερα σε μια επεισοδιακή επίσκεψη στα Χανιά για δουλειά (το μαγαζί που είχε κλείσει να κάνει ταττού κάηκε ολοσχερώς), αποφάσισα να μετακομίσω εδώ και να δω θετικά την αποκέντρωση”, ανέφερε ο Γιώργος.
Ο Γιώργος ασχολείται επαγγελματικά με τα τατουάζ 28 χρόνια ενώ διατηρεί στα Χανιά εδώ και 16 χρόνια το studio ”Medusaστην παλιά πόλη.
Σχετικά με το προφίλ των πελατών, ο Γιώργος τονίζει ότι ”δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στα φύλα καθώς τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες επιλέγουν να κάνουν τατουάζ και έτσι δεν υπάρχει και ηλικία. Όλοι κάνουν τατουάζ από 20ρηδες μέχρι και 80ρηδες”.
Τι γίνεται όμως όταν εν έτη 2016 οι γυναίκες είναι πιο τολμηρές σε σχέδια και στα σημεία που επιλέγουν; Ο Γιώργος μας λέει ότι κατά καιρούς του έχουν ζητήσει τα πιο περίεργα σημεία για ταττού και μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που θέλουν να κοσμήσουν απόκρυφα σημεία (μπορείτε να φανταστείτε που). Τον ρωτάμε αν ο κόσμος επιλέγει ένα τατουάζ λόγω μόδας ή γιατί πραγματικά βρίσκει κάτι να τον εκφράζει. Εκείνος μας λέει ότι αρκετοί άνθρωποι βρίσκουν ένα σχέδιο και επιθυμούν ένα πιστό αντίγραφο κάτι το οποίο ένας επαγγελματίας προσπαθεί να το αποφύγει. Το σημαντικό είναι ”να κάνεις ένα σχέδιο μοναδικό που θα το έχεις μόνο εσύ πάνω σου ή τουλάχιστον αν βρεις κάτι να σου αρέσει το προσαρμόζεις στο δικό σου στυλ”, αναφέρει ο Γιώργος.
Ποιο είναι όμως το σχέδιο που θα χτυπήσει με περισσότερο ενδιαφέρον ένας tattoo artist
Το ενδιαφέρον του Γιώργου κεντρίζουν όπως μας είπε σχέδια πιο απαιτητικά, που θα τον κάνουν να στίψει το μυαλό του για να τα αποδόσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, που θα είναι μια πρόκληση για εκείνον και θα τον κάνουν να βρει ανάμεσα σε διάφορες τεχνικές, εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στο εκάστοτε σχέδιο.
Black Sheep
Από την άλλη ο Δημήτρης Ρόζης, διατηρεί το στούντιο ”Black Sheep”, επτά χρόνια και όπως μας λέει σχεδίαζε σε όλη του τη ζωή. Με σπουδές πάνω στην γραφιστική και προϋπηρεσία στην ηλεκτρονική σχεδίαση, ο Δημήτρης αποφάσισε να αφήσει τις διαφημίσεις και να αποτυπώσει τα σχέδια του πάνω στο ανθρώπινο σώμα.
Τα πιο δύσκολα τατουάζ που έχει χτυπήσει είναι όπως λέει τα πολύ συμμετρικά, όπως τα ινδικά μάνταλα και οι προσωπογραφίες. Σχετικά με τα πιο περίεργα σημεία, ο Δημήτρης αναφέρει ότι του έχουν ζητήσει από τα πιο κλασσικά μέχρι και τα πιο περίεργα όπως για παράδειγμα τατουάζ στην πατούσα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό που επιλέγει να κάνει ένα τατουάζ σύμφωνα με τον Δημήτρη είναι η ηλικία των 20-25, ωστόσο κατά την άποψη του δεν υπάρχει ούτε σταθερό προφίλ ούτε ηλικία καθώς τα ταουάζ είναι για όλους και προσαρμόζονται στο στυλ και στα γούστα του καθένα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό οι γυναίκες που επιλέγουν να χτυπήσουν ένα ταουάζ είναι περισσότερες από τους άνδρες και όπως αναφέρει ο Δημήτρης πιο τολμηρές στα σχέδια αλλά και πιο φιλοσοφημένες καθώς ξέρουν ακριβώς τι θέλουν και πώς το θέλουν.
52 Tattoo
Ο Μανώλης Ηλιάκης ο πιο φρέσκος της παρέας, έχει το στούντιο του ”52 tattooτέσσερα χρόνια ωστόσο έχει εκπαιδευτεί στην Αθήνα και στην Ολλανδία και όπως μας λέει προσπαθεί συνεχώς να εξελίσσεται.
Για εκείνον δεν είναι απαραίτητο να έχεις καλό χέρι στα σχέδια, αρκεί να έχεις όρεξη και διάθεση να μάθεις, να ψηθείς ώστε να κάνει όσο καλύτερα μπορείς τη δουλειά σου αλλά πρέπει επίσης και να μην ”τρέμεικαι η καρδιά σου, να μην κομπλάρεις με την οποιαδήποτε δυσκολία παρουσιαστεί. Εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός που αναφέρει ο Μανώλης, ότι το πιο δύσκολο τατουάζ που μπορεί να τύχει σε έναν tattoo artist, είναι να έρθει ένας μεθυσμένος και να θέλει να χτυπήσει τατουάζ, καθώς το μελάνι δεν γράφει λόγω της υψηλής ρευστότητας του αίματος. Κατά τα άλλα σύμφωνα με τον Μανώλη με υπομονή και επιμονή βγαίνουν όλα τα σχέδια ανεξαρτήτως σημείου.
Πολλά νέα παιδιά ”επιλέγουν σχέδια που είναι της ”μόδας”, ωστόσο εμείς προσπαθούμε να τους αποτρέψουμε, ώστε στο τέλος να διαλέξουν ένα τατουάζ που θα τους αντιπροσωπεύει και θα σημαίνει κάτι για εκείνους, προκειμένου να μην το βαρεθούν, γιατί θα το έχουν σε όλη τους τη ζωή”, τονίζει ο Μανώλης.
Οι ηλικίες που επισκέπτονται το στούντιο του Μανώλη είναι 30-50 όπως μας λέει ενώ συχνά εμφανίζονται και ανήλικοι οι οποίοι αν δεν έχουν υπογραφή κηδεμόνα ή αν δεν είναι παρών ο γονιός δεν μπορούν να κάνουν τατουάζ.
Αυτό που μας επισημαίνει ο Μανώλης είναι ότι πριν κάνει κάποιος τατουάζ θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι του αρέσει το σχέδιο και τον εκφράζει γιατί θα το κουβαλάει σε όλη τη του τη ζωή. Πρέπει λοιπόν να σκεφτεί ότι στα 40 ή στα 50 του θα έχει τα τατουάζ που έκανε παλαιότερα, άρα πρέπει να σκεφτεί καλά πριν πάρει την απόφαση να χτυπήσει τατουάζ.
Ποιοι είναι όμως οι πιο σοβαροί κίνδυνοι του τατουάζ
Σύμφωνα με τον Γιώργο, τον Δημήτρη και τον Μανώλη είναι:
Μετάδοση νοσημάτων. Αν ο εξοπλισμός με τον οποίο γίνεται το τατουάζ δεν έχει απολυμανθεί σωστά, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης διαφόρων νοσημάτων, όπως ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, τέτανος, ακόμα και HIV/AIDS. Το σημαντικότερο είναι η βελόνα να είναι καινούρια αλλά και το μηχάνημα στο οποίο θα τοποθετηθεί η βελόνα να είναι αποστειρωμένο. Επιπλέον, ο χώρος θα πρέπει να τηρεί αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, ώστε να είναι ασφαλής ο πελάτης.
Μολύνσεις. Αν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, μπορεί να υπάρξει μόλυνση της πληγής από μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος. Οι μολύνσεις αυτές μπορεί να είναι απλές, μπορεί να είναι μέχρι και σταφυλόκοκκος και να πρέπει να χορηγηθεί ισχυρή αντιβίωση.
Πώς μπορείτε να προστατευτείτε και τι πρέπει να προσέξετε σε ένα studio tattoo:
Προσεκτική επιλογή του tattoo artist,να είναι εκπαιδευμένος, να διαθέτει επαγγελματικό studio (δεν πάμε σε σπίτια για να πληρώσουμε λιγότερα, ρισκάροντας την υγεία μας και το αποτέλεσμα).
Το εκάστοτε στούντιο θα πρέπει να διαθέτει κλίβανους αποστείρωσης, να είναι καθαρό και χρησιμοποιεί βελόνες μιας χρήσης (πριν δεκαετίες αποστείρωναν και τις βελόνες ευτυχώς τώρα όχι).
Ο tattoo artist θα πρέπει να φορέσει καινούργια, αποστειρωμένα, χειρουργικά γάντια μιας χρήσης πριν σας κάνει το τατουάζ.
Το δέρμα σας είναι απαραίτητο να απολυμανθεί πριν και μετά το τατουάζ, και να καλυφθεί με αποστειρωμένη γάζα ή μεμβράνη μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Βεβαιωθείτε ότι η συσκευασία κάθε βελόνας που θα χρησιμοποιηθεί πάνω σας, θα ανοίγεται μπροστά σας, αλλά και το μηχάνημα στο οποίο θα μπει η βελόνα να είναι αποστειρωμένο.