Τι παραπάνω ζητάς από το καλοκαιρινό σου τραπέζι;

O ΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ

Ζητάς το κάτι παραπάνω, χώρους που κρύβουν βαθιά αυθεντική ιστορία και επώνυμο κοινό, κουζίνα που ανάβει τη φωτιά στην νοστιμιά όλης της Κρήτης!

Light & Pixel Photography www.lightandpixel.gr

Κάθε φορά που μπαίνεις στον ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ είναι σαν μια καινούρια φορά γιατί ξεχειλίζει ο χώρος από τις πρώτες ύλες. Πρώτος εφάρμοσε την καινοτόμο ιδέα να βάλει στο κέντρο τα κρητικά προιόντα: ντομάτες, αγκινάρες, κολοκύθια, καρπούζια. Το καλωσόρισμα στο χώρο ξεκινά με το κυρίως θέμα: φρέσκαλαχανικά, πρώτες ύλες που απογειώνουν το πιάτο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ
ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΑΝ ΜΑΓΝΗΤΗΣ
Η λειτουργία του ξεκινά το 1960 όταν ο
ιδιοκτήτης Δημήτρης Καβρός μετατρέπει
το χώρο γύρω από το νερόμυλο και το
παλαιό χάνι σε ταβέρνα με την ονομασία “Κερατάς”. Ένα όνομα εμπνευσμένο από
τα πολλά παράνομα ζευγάρια που εκείνη την εποχή είχαν κάνει στέκι τους το μαγαζί. Μετά, δεν ήθελε και πολύ! Η καλή ατμόσφαιρα και το καλαμπούρι
του, έδινε μια παραπάνω ώθηση: διακοσμούσε τους τοίχους με κέρατα που κατά καιρούς τα φορούσε για να “πειράξει” κάποιους. Το 1999 βραβεύτηκε ως το καλύτερο εστιατόριο της Κρήτης από τον ΕΟΤ & ένα από τα 4 καλύτερα της Ελλάδας. Είναι μάλιστα συχνές οι αναφορές και τα ρεπορτάζ – ανταποκρίσεις από γνωστά περιοδικά και εφημερίδες για την ιδιαίτερη ταυτότητα και την ατόφια κρητική κουζίνα του ΜΥΛΟΥ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ.

Είναι ιδιαίτερα αγαπητός και ξακουστός για
τις κρητικές συνταγές που είναι περιζήτητες
σε ντόπιους αλλά και σε επισκέπτες:
• Χανιώτικη κρεατόπιτα
• Κουνέλι τηγανιτό
• Χοχλιοί μπουμπουριστοί
• Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα
• Χανιώτικο μπουρέκι
• Κολοκυθανθοί γεμιστοί
Δε θα μπορέσεις να αντισταθείς… Το καλοκαίρι το χεις στην αυλή του ΜΥΛΟΥ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ! Στην αυλή του βρίσκεται ο ενετικός νερόμυλος του 14ου αιώνα 
που φιλοξενούσε τους κουρασμένους
χωρικούς στο χάνι που βρισκόταν δίπλα. Το παλαιό χάνι έχει μεταμορφωθεί σήμερα
σε έναν υπέροχο εσωτερικό χώρο με διακόσμηση που καθημερινά ανανεώνεται και τακτικά αλλάζει με υλικά παρμένα από τη
φύση: λουλούδια φρέσκα και αποξηραμένα, φρούτα και λαχανικά.
Η αυλή του, πλούσια σε δέντρα, κάποιααπό τα οποία αιωνόβια, αρωματικά φυτά και λουλούδια, σωστός παράδεισος. Ανακαλύπτεις ξαφνικά μια φράση που
λέγεται και γράφεται παντού: “Κι όμως τα Χανιά έχουν το καλύτερο κρητικό φαγητό!”  Ναι. Μόνο που είναι καλά
κρυμμένο σε χώρους που δίνουν έμφαση
στην κρητική κουζίνα και  προσέχουν επίμονα την ποιότητα των κρητικών προϊόντων που βάζουν στο πιάτο. Πώς θα ανακαλύψετε όμως τα γευστικότερα πιάτα; Ψάχνοντας, ρωτώντας, δοκιμάζοντας. Και η διαφορά εκεί φαίνεται… Από τον απλό ντάκο με το λάδι και την ντομάτα που θα πρωτοφτάσει μέχρι τα κρέατα με τα αρωματικά τους! Είναι τα χόρτα του βoυνού, οι πατροπαράδοτες πίτες, τα μοναδικά τυριά και τα φρέσκα κρέατα που βάζουν τη σφραγίδα μιας ντόπιας κουζίνας με αρώματα και γεύσεις.
Και όλα μαζί βγάζουν την άλλη αξία: ξεχνιέσαι και αισθάνεσαι ότι μπήκες στην αυλή φίλων!

Ο ΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ
Πλατανιάς, Χανιά
Τηλ: 28210 68578
Website: mylos-tou-kerata.gr

 

Written By
More from Go Hania

η… κόντρα στο ρεύμα του Κώστα Σπανάκη

Η... κόντρα στο ρεύμα του Κώστα Σπανάκη Συνέντευξη: Παντελής Σπυριδάκης Φωτογραφίες: Βασίλης...
Read More

Leave a Reply