“CUP” Ένας specialty espresso made in Ηania

CUP Ένας specialty espresso made in Ηania
Συνέντευξη
Γιώργος Κολομπάκης
Φωτογραφίες
Βασίλης Μαρμαρωτής
Bazil Van Sinner Photography

Η ιστορία της Αρχοντάκης ΑΒΕΕ ξεκινάει το 1973, την χρονιά που γεννήθηκε και ο Μάνθος Αρχοντάκης. Ο σημερινός επικεφαλής της εταιρίας μας ξεναγεί στο πιο πρόσφατο project καφέ της εταιρίας, τον Cup. Έναν specialty espresso κυριολεκτικά Made in Ηania.

Ποιες είναι οι δραστηριότητες της επιχείρησης στον τομέα του καφέ;
Διαθέτοντας υπερσύγχρονα μηχανήματα ψησίματος, άλεσης και τυποποίησης του καφέ, και επιλέγοντας άριστη πρώτη ύλη ωμού καφέ, ο οποίος εισάγεται απευθείας με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές, δημιουργήθηκε το πρώτο φακελάκι ελληνικού ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΑΦΕ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ σε συσκευασία των 100gr, 200gr και 500gr.
Από τότε και μέχρι σήμερα, η εταιρεία “ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ” έχει προσθέσει στην γκάμα της και άλλα χαρμάνια ελληνικού καφέ, εκτός από τον παραδοσιακό, όπως τον Χρυσό, τον Διπλό, τον Ελαφρύ (Ξανθό), τον Χωρίς Καφεΐνη και τον Βιολογικό, ενώ έχει επεκταθεί και στο ψήσιμο καφέ εσπρέσο, φίλτρου και φίλτρου αρωματικού με την ονομασία POEM.
Το 2015 δημιούργησε το δικό της brandespressoμε την επωνυμία CUP. Επίσης από το 1999 αντιπροσωπεύει τον καφέ espresso ILLY, DIMELLO και DISTILLO στο νομό Χανίων.
Η εταιρεία ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα, συνεργαζόμενη με σημαντικούς πελάτες από τον χώρο της καφεστίασης, των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, των σούπερ μάρκετ και της ναυτιλίας.
Τι είναι ο Cup;
Το 2015 η εταιρεία δημιούργησε τον espresso CUP, έναν ποιοτικό Specialty espresso, σε 3 blends τον MATTEO, τον DODO και τον FELICE, που έχουν πάρει τα ονόματά τους από τα 3 μέλη της οικογένειας και ιδιοκτήτες της εταιρείας. Το logo του CUP απεικονίζει 3 φλυτζάνια από 3 διαφορετικές οπτικές γωνίες.
Ποια είναι η παραγωγική διαδικασία; Όλα γίνονται στις δικές σας εγκαταστάσεις;
Πρώτα απ’ όλα γίνεται η επιλογή της πρώτης ύλης, αφού βεβαίως ελεγχθεί ότι τηρεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που επιθυμεί η εταιρεία. Ακολουθεί η διαδικασία της εισαγωγής και της αποθήκευσης. Στη συνέχεια ο ωμός καφές ψήνεται και συσκευάζεται σε σύγχρονα μηχανήματα διατηρώντας τη φρεσκάδα και τη γεύση του. Όλη η διαδικασία της παραγωγής γίνεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας μας.
Γνωρίζοντας την ύπαρξη του Poem, ο Cup τι κενό ήρθε να καλύψει; Ποια οι διαφορά των δυο δικών σας brands;
Ο POEM είναι σειρά αλεσμένου καφέ και βγήκε για να καλύψει την αγορά κυρίως των Super Market απευθυνόμενο σε οικιακούς καταναλωτές. O CUP είναι φρεσκοψημένο προϊόν και δημιουργήθηκε για να καλύψει το κοινό της εστίασης και επιλεγμένων ξενοδοχείων.
Τι δείχνει η ως σήμερα πορεία του Cup;
Η πορεία του CUP είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Από τότε που δημιουργήθηκε συμμετέχει σε όλες τις εκθέσεις της εταιρείας και έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές από όσους το δοκιμάζουν. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο CUP αποτελεί ένα αναγνωρισμένο brand πανελλαδικά αλλά και όχι μόνο αφού έχει ξεκινήσει ήδη νέα συνεργασία με την Κύπρο.
Ποια τα επόμενα σχέδια της εταιρείας;
Η εταιρεία σχεδιάζει τη μετεγκατάστασή της σε νέους χώρους 3 χιλιάδων μέτρων με νέα γραμμή παραγωγής, η οποία θα περιλαμβάνει μηχανήματα τελευταίας γενιάς μεγαλύτερης δυναμικότητας.

INFO
Η εταιρεία ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ έχει τις ρίζες της στο καφεκοπτείο της
οδού Μουσούρων 45, στα Χανιά της Κρήτης, ένα μικρό κατά-
στημα λιανικής, που ο Βασίλης και η Ειρήνη Αρχοντάκη, με
αγάπη για τον καλό ελληνικό καφέ, ανοίγουν το 1973. Σεβόμε-
νοι τους πελάτες τους, αφοσιωμένοι στην ποιότητα των προϊό-
ντων που πουλούν και με σκληρή δουλειά, κατορθώνουν σι-
γά-σιγά να εδραιωθούν στον τόπο τους.
Με τη στήριξη των παιδιών τους, τα οποία μοιράζονται το ίδιο
πάθος και αφοσίωση στην ποιότητα και τον επαγγελματισμό,
επεκτείνουν την επιχείρηση και, έτσι, το 1998 δημιουργούν στο
Βιοτεχνικό πάρκο Χανίων το δικό τους εργοστάσιο παραγωγής
και επεξεργασίας καφέ, συνολικής επιφάνειας 1700τμ.

Written By
More from Go Hania

“Το παιχνίδι του κρασιού”

Στα πλαίσια των ΟινοΚρητικών 2018 και στην ενότητα που αφορά στο κρασί...
Read More

Leave a Reply