Έρχεται και στα Χανιά η ανταλλακτική βιβλιοθήκη

Μετά τη δημιουργία του νέου χώρου καινοτομίας και δημιουργικότητας με την ονομασία “Media Lab” που δημιουργήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, ακόμα μία καινοτόμα πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων και της ΔΕΔΙΣΑ, έρχεται να ανατρέψει την παραδοσιακή αντίληψη της βιβλιοθήκης, φέρνοντας το βιβλίο πιο κοντά στον πολίτη!

Ο λόγος για την “Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη”, μια υπαίθρια δημόσια βιβλιοθήκη, που είναι ανοιχτή στο κοινό καθ’ όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο και η οποία στοχεύει στην ανταλλαγή βιβλίων και ιδεών αλλά και στην κοινωνική αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων. Τέσσερα είναι τα σημεία στο Δήμο Χανίων που έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν την «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη»:

  • η πλατεία Δημοτικής Αγοράς,
  • η πλατεία 1866
  • η πλατεία Ελευθερίας (Δικαστηρίων)
  • η πλατεία της Σούδας.

Καθεμία από αυτές τις βιβλιοθήκες θα φιλοξενεί έργα διαφορετικών καλλιτεχνών τα οποία παραχώρησαν οι ίδιοι αποκλειστικά για την επένδυση των όψεων της κάθε ανταλλακτικής βιβλιοθήκης και πιο συγκεκριμένα των καλλιτεχνών Αντώνη Ντόνεφ, Γιάννη Βαρελά, Παναγιώτη Τέτση και Θεόδωρου Χρόνη.

Πως λειτουργεί; Η “Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη”, που φέρει την αρχιτεκτονική υπογραφή των Ελευθέριου Αμπατζή και Ειρήνης – Αιμιλίας Ιωαννίδου, είναι κατασκευασμένη στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με βιβλία που διαχειρίζονται οι ίδιοι οι χρήστες της, δίχως εγγραφή, συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας. Το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της. Ο επισκέπτης της μπορεί να δανειστεί ένα βιβλίο και πάλι μετά από ένα χρονικό διάστημα να το επιστρέψει.

Η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά αφού την διέπει η προϋπόθεση πως κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι δεκτή. Ο εκάστοτε αναγνώστης μπορεί παράλληλα να είναι και δωρητής βιβλιογραφικού υλικού. Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι η ανταλλαγή: δίνεις ένα βιβλίο, παίρνεις ένα άλλο. Για να ανταλλάξεις ένα βιβλίο, αρκεί να εκτυπώσεις το αυτοκόλλητο με το λογότυπο «αντάλλαξέ το» και να το κολλήσεις στο βιβλίο που ανταλλάζεις για να το διαφυλάξεις από την κλοπή. Βιβλία που αγαπήσατε και σκεφτήκατε «πρέπει να τα διαβάσουν οπωσδήποτε κι άλλοι» ή άλλα που έφτασαν στα χέρια σας, τα… φυλλομετρήσατε και μετά ξέμειναν στο ράφι, ήρθε πλέον η ώρα να αξιοποιηθούν με έναν πρωτότυπο και συλλογικό τρόπο μέσω της «Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης». Η «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη» έχει ύψος 2,00 μέτρα και 0,80 εκατοστά πλάτος και μήκος. Είναι κατασκευασμένη από υλικά ανθεκτικά στις πάσης φύσεως καιρικές συνθήκες ενώ στην οροφή της υπάρχει φωτοβολταϊκός συλλέκτης για να την καθιστά αυτόφωτη της βραδινές ώρες.

«Χαρίστε, δανειστείτε, ανταλλάξτε, προτείνετε ένα βιβλίο και αφήστε το να ταξιδέψει»

είναι το μήνυμα που στέλνει η Δημοτική Αρχή των Χανίων, Δημοτική Βιβλιοθήκη και η ΔΕΔΙΣΑ σε όλους τους πολίτες μέσω της «Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης».

Αξίζει τέλος, να σημειωθεί πως τα Χανιά, είναι ο πρώτος Δήμος, εκτός Αττικής, και ο τρίτος συνολικά (μετά το Δήμο Κηφισιάς και Αθηναίων) που υιοθετεί την πρωτοβουλία της υπαίθριας δημόσιας ανταλλακτικής βιβλιοθήκης.

Written By
More from Go Hania

Ξέρεις γιατί η πίτσα είναι ένα από τα πιο εθιστικά φαγητά;

  Η απάντηση βρίσκεται στο τυρί. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το τυρί...
Read More

Leave a Reply