Γιώργος Μαρακάκης| Δε χρειάζονται διαπιστώσεις, αλλά δράσεις

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και με την παραφιλολογία για εκλογές ή δημοψήφισμα να απειλεί και φέτος τα μπάνια του λαού, επισκεφτήκαμε τον Γιώργο Μαρακάκη στο σπίτι του και μιλήσαμε για πολιτική.

 

 Συνέντευξη στον Γιώργο Κολομπάκη | Φωτογραφίες: Μιχάλης Ψαρουδάκης [Mikepsa]

 

Παραλίγο βουλευτής Χανίων με το ΠΟΤΑΜΙ – η ιστορία είναι γνωστή – στα κοινά αρκετό καιρό και πλέον στέλεχος της ΝΔ. Τι σε έκανε να πάρεις αυτή την απόφαση;

Δεν άλλαξαν τα κίνητρα που με ωθούν να ενεργοποιηθώ ξανά στα κοινά. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο προβληματισμένος πολίτης, οφείλει να είναι ενεργός. Είχα δηλώσει εξάλλου ότι παραμένω πολιτικά παρών. Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία κατά την οποία διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών μας και της ίδιας μας της χώρας δεν επιθυμώ να μείνω άπραγος ή απλός θεατής των εξελίξεων.

Ως υποψήφιος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ «έπαιζες μπάλα» μόνος σου – τουλάχιστον αυτό έλεγε η δημοσιογραφική πιάτσα-, στην ΝΔ όμως είναι πολλοί δυνατοί παίκτες. Έχει ο Γιώργος Μαρακάκης τόση εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του ή πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να δούμε νέα πρόσωπα με ουσία ανεξαρτήτως πολιτικού σχήματος;

Θα μπορούσα να απαντήσω χωρίς κανένα απολύτως δισταγμό καταφατικά και στα δύο.

Καθίσταται σαφέστερη από ποτέ η ανάγκη ανανέωσης της πολιτικής μας ζωής. Η χώρα χρειάζεται ανθρώπους που θα παράγουν Πολιτική, όχι πολιτικούς που εξαντλούν την δραστηριότητά τους σβήνοντας κλήσεις. Οι βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη χώρα προϋποθέτουν την εμπλοκή στα κοινά νέων ανθρώπων με γνώσεις, θέληση και καθαρή στοχοθεσία. Νέων ανθρώπων με ένσημα, χωρίς εξαρτήσεις. Ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται την πολιτική ως βιοποριστικό μέσο. Είναι επιτακτική ανάγκη της κοινωνίας πια, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια και χρειάζεται ανθρώπους που δεν θα φοβηθούν να την πουν. Δε χρειάζονται άλλες διαπιστώσεις. Χρειάζεται στόχευση και συγκεκριμένες δράσεις.

Η πολιτική χρειάζεται ανθρώπους που δεν την χρειάζονται.

Έχω πει ξανά, αποτελεί παραδοξότητα το να επιζητούμε το νέο επιλέγοντας το παλαιό.

 

Έπαιξε ρόλο και η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προέδρου της ΝΔ;

Υποστήριξα προσωπικά την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, συμμετέχοντας στις διαδικασίες εκλογής Προέδρου.

Όντας μόλις μερικές εβδομάδες εκλεγμένος ως Πρόεδρος, ο Κυριάκος φαίνεται αποφασισμένος να απαλλάξει την ΝΔ από παθογένειες του παρελθόντος, προχωρώντας σε βαθύτατες τομές.

Θα τολμούσα να πω ότι, ουσιαστικά, την επανιδρύει.

Νομίζω ότι αυτό θα καταστεί σαφές και με τα αποτελέσματα του 10ου τακτικού συνεδρίου.

Είναι ένας ικανός νέος πολιτικός, με γνώσεις, αποφασισμένος να αλλάξει την εσωτερική και διεθνή εικόνα της χώρας.

Έχουμε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  Είσαι κι εσύ από αυτούς που πιστεύουν ότι τίποτε δεν έχει γίνει σωστά;

Η άσκηση αντιπολίτευσης, είναι, νομίζω, το ευκολότερο στην Πολιτική, μαζί με την υποσχεσιολογία.

Πρέπει να πω στο σημείο αυτό, ότι κανένας, κατά τη γνώμη μου, δεν θα μπορούσε να αρνηθεί διαχρονικές  πολιτικές ευθύνες,  στο βαθμό που στον καθέναν αναλογούν.

Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέσα σε αυτούς τους μήνες που ασκεί την εξουσία στη Χώρα, έδωσε πλείστα δείγματα γραφής και προθέσεων, κατά γενική ομολογία.

Η έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας, η προχειρότητα και ο ερασιτεχνισμός, βρίσκουν καθημερινά έκφραση, στους χειρισμούς της.

Αυτό, συμπίπτει δυστυχώς χρονικά, με μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, τόσο σε επίπεδο οικονομικής κατάστασης, όσο και σε επίπεδο γενικότερης διεθνούς συγκυρίας, με γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, εντελώς ρευστές και απρόβλεπτες.

Η Κυβέρνηση, «εξαργύρωσε» δια της ψήφου των πολιτών, δύο προσδοκίες τους:

Την “τιμωρία” του παλαιού πολιτικού συστήματος, μέσα απ την καθίζηση των ποσοστών των παραδοσιακά μεγάλων κομμάτων,

καθώς και την ελπίδα ότι θα κομίσει το νέο και άφθαρτο.

Συντομότατα, απώλεσε το οποιοδήποτε «ηθικό πλεονέκτημα» ευαγγελιζόταν, μέσα από μια σειρά κινήσεων που απείχαν πολύ, τόσο απ τις εξαγγελίες του προγράμματος της, τις ανεφαρμοστες μεγαλοστομίες  της Θεσσαλονίκης, όσο και από μια σειρά βαρύγδουπων προεκλογικών αλλά και μετεκλογικών δηλώσεων.

Πέραν αυτού, η Κυβέρνηση κατασπατάλησε πολιτικό και πραγματικό χρόνο τόσο στη διαδικασία διαπραγμάτευσης και αξιολόγησης, όσο και στο κομμάτι των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, τις οποίες και η ίδια δεσμεύτηκε να υλοποιήσει.

Αυτό, ευνοεί τον ισχυρό σε μια διαπραγμάτευση, καθώς, εκμεταλλευόμενος την οικονομική ασφυξία του αδύναμου συνομιλητή του, επιβάλλει τους σκληρούς του όρους.

Τίθενται όμως και θέματα Δημοκρατίας, όταν επηρεάζεται η λειτουργία Θεσμών, η λειτουργία του Τύπου κ.ά.

Σχεδόν εχθρικά διακείμενη στην επιχειρηματικότητα, απέχουσα παρασάγγας από οποιαδήποτε ρεαλιστική αντίληψη για την ελεύθερη αγορά, στερεί μέσω της υπερφορολόγησης, κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα, εμμένοντας στις ιδεοληπτικές απόψεις της.

Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς, πάρα πολλά ακόμη, για Δημοψηφίσματα χωρίς αντικείμενο, για εκμετάλλευση εκλογής Θεσμών με  αυτοσκοπό την πρόκληση εκλογών και την αναρρίχηση στους Κυβερνητικούς θώκους, για κλειστές τράπεζες και capital controls, για πρόσληψη δεκάδων ανεπάγγελτων ημέτερων χωρίς το παραμικρό προσόν, πέραν της προσωπικής σχέσης, για δηλώσεις Υπουργών και στελεχών της, που αφήνουν άναυδο τον κόσμο.

Αν κάτι πρέπει να της αναγνωριστεί, είναι η δεινότητα στην προπαγάνδα.

Η Κυβέρνηση, απογοήτευσε τον κόσμο που την ψήφισε.

Αισθάνεται εξαπατημένος  και όχι άδικα, νιώθοντας ότι εμπορεύτηκαν την ελπίδα του.

Λυπάμαι που αδυνατώ να βρω θετικά στοιχεία στην δραστηριότητα της.

Ανέκαθεν θεωρούσα ότι δεν γίνεται μια Κυβέρνηση να μπορεί να καταδικαστεί συλλήβδην για τις επιλογές της.

Η συγκεκριμένη, δυστυχώς για τη Χώρα, το κατάφερε.

Άνοιξε δεκάδες μέτωπα, εξελίσσοντας τα κατά το χειρότερο τρόπο.

Όταν ανέλαβε, κανένας Έλληνας που σέβεται τον εαυτό του και τη Χώρα του, δεν ευχόταν αποτυχία της.

Η διάψευση των ελπίδων ήρθε πολύ γρήγορα.

Ελπίζω ότι δεν είναι πολύ αργά.

Η παραμονή της στην εξουσία, καθίσταται καθημερινά επιζήμια.

 

Αν ήσουν τώρα τετ α τετ με τον συντοπίτη μας υπέρ-Υπουργό Γιώργο Σταθάκη, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα τον ρωτούσες;

Ο Γιώργος ο Σταθάκης είναι ένας πολύ ευφυής άνθρωπος, ασχέτως αν κάποιος συμφωνεί ή όχι μαζί του, πολιτικά. Δεν θα του απηύθυνα κανένα συγκεκριμένο ερώτημα.  Θα τον παρότρυνα να κάνει μερικούς περιπάτους στην πόλη και την περιφέρεια του Νομού μας, ώστε να αναρωτηθεί μόνος του.

Marakakis (4 of 13)

Αν αύριο είχαμε εκλογές και τις κέρδιζε η ΝΔ, ποια θα ήταν πρώτα πράγματα που θα έπρεπε να κάνει με το «καλημέρα»;

Θεωρώ ακρογωνιαίας σημασίας τη δημιουργία κλίματος οικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας και ασφάλειας.

Με ένα φορολογικό σύστημα σαφές, σταθεροποιημένο και δίκαιο, το οποίο θα παρέχει επενδυτικά κίνητρα και δεν θα δίνει τη  «χαριστική βολή» στην αγορά, μέσα από την υπερφορολόγηση. Μιλώντας για δίκαιο φορολογικό σύστημα, εννοώ χαμηλή φορολόγηση αγαθών και υπηρεσιών, συνδυαζόμενο με ένα αποτελεσματικό φοροεισπρακτικό σύστημα κατά τα διεθνή πρότυπα.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, την άρση των καταστροφικών capital controls, θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά, ώστε οι όροι «ανάπτυξη» και «επενδύσεις» να πάψουν να αποτελούν κενό γράμμα.

Θα μπορούμε να μιλούμε για στοχευμένες επενδύσεις στον τομέα του Τουρισμού, στον πρωτογενή Τομέα, στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

Θα μπορούμε να μιλάμε για οικονομική επαναδραστηριοποίηση του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουμε ως Χώρα. Να μιλάμε για παραγωγή, που πρέπει να αποτελέσει μείζονα στρατηγικό μας στόχο.

Θα μπορέσουμε τότε να έχουμε απτά δείγματα επανεκκίνησης της οικονομίας.

Με τον τρόπο αυτό δρομολογείται η αποτελεσματική ανάσχεση και υποχώρηση της ανεργίας και του «brain drain», κοινωνικό-οικονομικών φαινομένων με προεκτάσεις δυσμενέστατες, καθώς και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς όλα αυτά απαιτούν πολιτική βούληση για υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, αδιαφορώντας για το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Απαιτούν πολιτική ευθυκρισία με σαφή στοχοπροσήλωση.

Θεωρώ ότι μια κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι ο πολιτικός Φορέας που έχει την εμπειρία, τις γνώσεις και το στελεχιακό δυναμικό και το σχεδιασμό, ώστε να οδηγήσει τη Χώρα εκτός κρίσεως, αλλά και να αποσοβήσει τους μελλοντικούς κινδύνους να επιστρέψει η Χώρα σε ανάλογες συνθήκες.

Δεν θα είναι εύκολο, ούτε θα συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη.

 

Πέρα από κόμματα και πολιτικό κόστος, τι θα έπρεπε να κάνει η χώρα για να προσχωρήσει μπροστά και με βήμα ταχύ;

Επιβάλλεται να αφήσουμε πίσω μας νοοτροπίες του παρελθόντος να συνειδητοποιηθεί ότι κάθε μέρα που περνάει χωρίς τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις απλώς αυξάνει υπέρμετρα το κόστος υπονομεύοντας το μέλλον. Η ελληνική κοινωνία εάν πράγματι επιθυμεί να επουλωθούν γρήγορα οι πληγές της θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλες υπερβάσεις. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ελληνική ιδιοσυγκρασία καλείται να λειτουργήσει δημιουργικά και όχι αντιμετωπίζοντας καταστάσεις με τρόπο που θέτει την “ελληνικότητα” μας σε ένα είδος «απυρόβλητου», περίπου ξορκίζοντας κάθε διαφορετική άποψη, ανακαλύπτοντας παντού δυνητικούς εχθρούς που συνεχώς μας επιβουλεύονται. Θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι υπάρχουν λύσεις που εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε άλλες χώρες και έδωσαν αποτελέσματα χωρίς να θίγουν εθνικά ιδεώδη. Να δημιουργηθούν συνθήκες πραγματικής και ουσιαστικής ανάπτυξης. Επιγραμματικά θα επαναλάβω τη βελτίωση και σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση στους ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης, την οργάνωση ενός δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος και όλα εκείνα τα στοιχεία που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης στις πραγματικά τεράστιες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Να επανέλθει η ισορροπία στο τραπεζικό σύστημα ώστε να επανακτηθεί η πίστη σε αυτό. Να αποκτήσει ξανά οικονομική υπόσταση η κυριολεκτικά αποδεκατισμένη μεσαία τάξη της χώρας, βηματοδότης της αγοράς σε κάθε οικονομία. Με την εφαρμογή των παραπάνω δημιουργούνται οι συνθήκες χρηματοδότησης κοινωνικών πολιτικών και επανέρχεται ο Άνθρωπος, στο επίκεντρο της Πολιτικής.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στον τομέα της παιδείας, καθώς θεωρώ ότι όλα ξεκινούν από εκεί και εκεί καταλήγουν. Με πολιτικές σταθερές σε βάθος χρόνου, ασκούμενες ανεξαρτήτως του προσώπου του εκάστοτε Υπουργού.

Με τον ίδιο τρόπο, θεωρώ ότι θα πρέπει να χαραχθούν Εθνικές Πολιτικές, στον τομέα του Τουρισμού και του Πρωτογενούς Τομέα.

Βεβαίως, με ένα Κράτος-αρωγό κι όχι ένα Κράτος, αρνητικά διακείμενο στην Επιχειρηματικότητα, τιμωρητικό απέναντι στην ιδιοκτησία και τον ελεύθερο επαγγελματία.

 

Πάμε στα δικά μας τώρα. Ήσουν μέλος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Πως κρίνεις την τωρινή δημοτική αρχή;

Είναι γνωστή η ανεπάρκεια πόρων και μέσων, κάτι που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια καταδεικνύοντας τις αδυναμίες της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη. Αδυναμίες που προέκυψαν εις βάρος, κατά κύριο λόγο, των πρώην περιαστικών δήμων, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι και ο μητροπολιτικός δήμος δεν «πάσχει». Έζησα και ο ίδιος τις δυσκολίες, ως δημοτικός σύμβουλος κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο. Η σημερινή δημοτική αρχή, ανέλαβε τις τύχες του δήμου σε μια δύσκολη συγκυρία και αυτό είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Δεν θα μου άρεσε να μηδενίσω οποιαδήποτε προσπάθεια συμβάλει στην καλυτέρευση της καθημερινότητας των δημοτών. Πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες κάθε συγκυρίας η σφραγίδα της πολιτικής, της κάθε δημοτικής αρχής είναι αυτή που μένει. Η ικανότητα, η σχέση της με το ρεαλισμό, η αποτελεσματικότητα, κρίνονται εκ του αποτελέσματος και αποδίδονται ανάγλυφα σε αυτό.

Πέρα από τις αντικειμενικές αδυναμίες, νομίζω ότι μείζον πρόβλημα της σημερινής δημοτικής αρχής αποτελεί ίσως η δυσκολία συνύπαρξης και συνεργασίας ορισμένων. Αυτό είναι σίγουρα ένας παράγοντας που επηρεάζει δυσμενώς την όποια πρόοδο στο έργο της.

 

Αν αύριο έχεις τη δύναμη να κάνεις 3-4 σοβαρές αλλαγές στα Χανιά. Ποιες θα ήταν αυτές;

Πριν απαντήσω σε αυτό, θεωρώ απαραίτητο να αναφέρω δύο, κατά τη γνώμη μου σημαντικά, στοιχεία. Το πρώτο αφορά στο ότι καμία απολύτως πόλη στον κόσμο δε λειτουργεί σωστά εάν οι ίδιοι οι πολίτες της δε συνειδητοποιούν τη βαρύτητα του δικού τους ατομικού ρόλου στη διαδικασία λειτουργίας της. Το δεύτερο αφορά στο ότι η διαβάθμιση σπουδαιότητας των προβλημάτων ενός δήμου (και άρα η προτεραιότητα επίλυσής τους), γίνεται συχνά θέμα υποκειμενικής κρίσεως.

Απαντώντας στο συγκεκριμένο ερώτημα, θα ξεκινούσα από την εφαρμογή μιας εμπεριστατωμένης κυκλοφοριακής μελέτης στην κατεύθυνση αποσυμφόρησης του κέντρου της Πόλης και αλλαγής της εικόνας  και της λειτουργικότητάς του.

Θεωρώ μείζονος σημασίας  την εξεύρεση λύσεως στο θέμα δημιουργίας νέου Δημοτικού Κοιμητηρίου -καθώς το Κοιμητήριο του Αγίου Λουκά δεν έχει δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης-, θέμα που απασχολεί και «αγγίζει» ολόκληρη τη Χανιώτικη κοινωνία.

Σημαντική επίσης θεωρώ την εφαρμογή κανόνων νομιμότητας σε κάθε δραστηριότητα που εποπτεύεται από τις δημοτικές αρχές και αφορά σε παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων.

Θα με ενδιέφερε ακόμη, η σοβαρή Τουριστική προβολή του Δήμου, από εξειδικευμένους γνώστες στον τομέα αυτό.

Written By
More from Go Hania

Βασίλης Μπισμπίκης

Ο Βασίλης Μπισμπίκης είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και μαζί με ακόμα δύο φίλους,...
Read More

Leave a Reply