Τα αδέλφια που έφεραν την Istikbal στα Χανιά

Γιώργος και Δάφνη Μπικουβαράκη: Τα δυο αδέλφια μετά τις σπουδές τους και τις στρατιωτικές υποχρεώσεις για τον Γιώργο, έχουν ενεργό ρόλο στην επιχείρηση Bikouvarakis Home Store  – ο Γιώργος στο διοικητικό και τις πωλήσεις χονδρικής και η Δάφνη στην λιανική. Σήμερα πλέον αντιπροσωπεύουν μια εκ των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιριών στο χώρο του επίπλου την Istikbal.

Συνέντευξη στον Γιώργο Κολομπάκη | Φωτογραφίες: Άννα Γιουρμετάκη

Ποιες είναι οι δραστηριότητες της οικογενειακής επιχείρησης;

Η δραστηριότητα μας είναι η κατασκευή και εμπόριο στρωμάτων από το 1966 όταν και ξεκίνησε ο παππούς μας . Με τη πάροδο του χρόνου προστέθηκε ξενοδοχειακός εξοπλισμός και πλέον αντιπροσωπεύουμε ένα από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στον κόσμο, την ISTIKBAL.

Εσύ σε ποιον τομέα δραστηριοποιείσαι πιο ενεργά;

Γιώργος:  Εγώ έχω αναλάβει την χονδρική σε ξενοδοχεία και καταστήματα και η Δάφνη τη λιανική και ένα κομμάτι του λογιστηρίου .

Από ποια ηλικία άρχισες να ασχολείσαι με την οικογενειακή επιχείρηση;

Γιώργος: Στα 20 μου, ακριβώς μετά τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις

Δάφνη:  Μόλις τελείωσα τη σχολή στα 24 και επέστρεψα στα Χανιά

Θυμάσαι ποια ήταν τα πρώτα συναισθήματα;

Γιώργος: Τρόμος για το αν θα ανταπεξέλθω στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις αλλά και αίσθημα δημιουργίας  ,την πρώτη φορά που είδα μια ιδέα μου να υλοποιείται και να έχει θετικό αντίκτυπο.

Δάφνη: Εγώ δυστυχώς μπήκα ουσιαστικά στην αρχή της κρίσης και όλοι ήταν πανικοβλημένοι. Για την εταιρεία μας , εκείνη η περίοδος παρόλα αυτά ήταν πολύ δημιουργική με αποτέλεσμα να μου βγάλει αντίστοιχο συναίσθημα.

_MG_0185Ποια ήταν η πρώτη γκάφα που έκανες και «ντρεπόσουν» να την αποκαλύψεις;

Γιώργος: Ήμουν 16 χρονών και ήταν από τις πρώτες φορές που πήγα διανομή μόνος μου. Πήγα στο σπίτι του πελάτη να παραδώσω ένα στρώμα και είχα ξεχάσει να το φορτώσω !

Δάφνη: (Πετάγεται ο Γιώργος και λέει ότι οι γυναίκες δεν κάνουν ποτέ λάθος) . Σε περίοδο προσφορών πούλησα εκθεσιακό κομμάτι 2 φορές σε ένα απόγευμα!

Ποια είναι η βασική σου υπευθυνότητα σήμερα;

Γιώργος: Είμαι υπεύθυνος για τους πελάτες χονδρικής (καταστήματα & ξενοδοχεία)

Δάφνη: Ουσιαστικά τρέχω τη λιανική και ένα κομμάτι στο λογιστήριο .

Πόσο δύσκολο είναι να έχεις ενεργό διοικητικό ρόλο σε μια οικογενειακή επιχείρηση όταν είσαι δεύτερη ή τρίτη γενιά; Οφείλεις να αποδείξεις κάτι; Να βάλεις το στίγμα σου;

Η απάντηση είναι κοινή και για τους δύο . Όταν οι προϊστάμενοι σου είναι και συγγενείς σου θα σε επιβραβεύσουν λιγότερο για να μην πάρουν τα μυαλά σου αέρα και θα είναι πιο αυστηροί στο λάθος λόγω της οικειότητας . Όπως και να έχει είμαστε τυχεροί που μας άφησαν πεδίο να βάλουμε τη σφραγίδα μας.

Το περιβάλλον – πολιτικό, οικονομικό κτλ – πόσο τροχοπέδη είναι σήμερα στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων;

Το περιβάλλον είναι ιδανικό για συρρίκνωση επιχειρήσεων όχι για ανάπτυξη . Όταν μια εταιρεία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση και επιχειρεί σε περιβάλλον οικονομικά νεκρό και πολιτικά ασταθές , είναι τροχοπέδη.

Τι σχέδια έχεις εσύ για το μέλλον της επιχείρησης;

Δεν θα αποκαλύψουμε όλα μας τα σχέδια αλλά έρχεται στα Χανιά μία από τις 5 μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου μας .

Με όλη αυτή την επαγγελματική καθημερινότητα, πόσο απολαμβάνεις τα καλοκαιρινά Χανιά;

Γιώργος: Λίγο αλλά ποιοτικά. Η απογευματινή βόλτα στο λιμάνι με τη σύζυγο και τη κόρη μου είναι η μεγαλύτερη απόλαυση μου .

Δάφνη: Μικρές αποδράσεις σε κοντινούς προορισμούς εντός του νομού . Αγαπημένο μου μέρος  και ησυχαστήριο το Λουτρό .

 

*Η συνέντευξη είναι η πρώτη από 4 συνεντεύξεις νέων ανθρώπων που έχουν αναλάβει ή διοικούν οικογενειακές επιχειρήσεις.

Written By
More from GOHANIAMAG

Και η Έμμα Χιωτάκη στο Go Hania

Η Έμμα Χιωτάκη ασχολείται με την μουσική από 10 ετών. Πήρε πτυχίο...
Read More