Το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα

Έχω ξαναγράψει ότι το να ξεφεύγεις από την καθημερινότητα σου με μικρές ή μεγάλες αποδράσεις είναι ευεργετικό για την ύπαρξή σου! Το εννοώ. Καλύτερα να ξοδεύεις χρήματα σε ταξίδια από το γνωστό shopping therapy. (Στιγμιαία θεραπεία, η ευχαρίστηση ξεψυχάει αμέσως μετά την πραγμάτωσή της.) Πάρε ένα κουμπαρά και όποτε έχεις όρεξη για οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη ατασθαλία βάλε το αντίστοιχο ποσό εκεί.

Παρίσι!

Πριν ξεχυθείς στο διαδίκτυο για οικονομικούς ναύλους και ξενοδοχεία, ενημερώσου στις επόμενες γραμμές για την “Πόλη του Φωτός”.

BISTROTΗΟΤ

 1.Η κουλτούρα του καφέ..Αυτή που τόσο σοβαρά έχουν πάρει οι Παριζιάνοι. Μην αρχίσεις να ψάχνεις σε ταξιδιωτικούς οδηγούς για το ποιο Café είναι το καλύτερο της πόλης. Απλά , περπάτησε σε περιοχές όπως το Marais ή τη Montmartre και κάθισε σε τραπεζάκι έξω. Χάζεψε τον κόσμο και άσε την πόλη να σε συνεπάρει..

2.Γεύσου ότι έχεις ευχαρίστηση. Από τη στιγμή που το Παρίσι θεωρείται από τους πιο σημαντικούς γαστρονομικούς προορισμούς, δοκίμασε ότι τραβάει η όρεξή σου! Κάνε ένα focus στη ζαχαροπλαστική. Απόλαυσε κάθε crepe, κάθε baguette, κάθε macaron και pain au chocolat αλλά και κάθε είδος τυριού χωρίς τύψεις!! Bon appétit!

3. Μάθε μερικές γαλλικές φράσεις! Ξέρω, είναι δύσκολη γλώσσα-αν δεν την μιλάς ήδη-αλλά αξίζει . Άλλωστε, το να προσπαθήσεις να συνεννοηθείς με τους ντόπιους σε αγγλικά ή γερμανικά-πίστεψέ με-θα προβεί εις μάτην! Θα φας πολύ άσκοπα τον χρόνο σου. Βασικές λεξούλες: merci, s’il vous plait, bonjour, au revoir, je ne parle pas Français. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και οι κακές λέξεις ακούγονται καλύτερα στα γαλλικά. Merde!!

4.GO window-shopping! Το να πας στο κέντρο της μόδας και να μην περπατήσεις την Champs-Elysees για να δεις όλες εκείνες τις Τ-Ε-Λ-Ε-Ι-Ε-Σ βιτρίνες όλων αυτών των υπέροχων brands θεωρείται τουλάχιστον βλασφημία! Κάνε τη βόλτα σου στην πηγή, αλλά να θυμάσαι ότι το νερό κοστίζει το ίδιο και εκεί!

5. Μουσεία. Πραγματικά, από που να αρχίσω! Louvre ,Musée d’Orsay, Musée Rodin, Musée de l’Orangerie, and Musée du Vin. Η λίστα είναι μεγάλη! Οργάνωσε το χρόνο σου..δες πρώτο ότι σε ενδιαφέρει-ανάλογα με το αντικείμενό! Αν δεν έχεις πολλές μέρες, πέρνα σίγουρα από ένα-δυο.

DON’Ts

1.Μην χρησιμοποιείς ταξί! Περπάτα ή προτίμησε το ΜΕΤΡΟ για τις μακρινές αποστάσεις.

Ειλικρινά, η οικονομική και απολαυστική χασούρα με το ταξί είναι τεράστια. Χάνεις τον σφυγμό της πόλης και τα χρήματά σου εξατμίζονται χωρίς λόγο! Να ξέρεις ότι το Παρίσι έχει φτιαχτεί γι αυτούς που περπατάνε..Υπάρχει μια υπέροχη γαλλική λέξη που περιγράφει ακριβώς αυτό: flâneur. Αυτός που περπατάει και αναζητά στην πόλη τον παλμό και την περιπέτεια.. (διάβασε το “Ο περιπατητής”, του μεγάλου Γάλλου ποιητή Μπωντλέρ που ερμηνεύει τη λέξη ως αυτός που διασχίζει την πόλη με απώτερο στόχο να τη βιώσει, να την καταλάβει, να τη διερευνήσει και να την εξηγήσει.)

2.Μην καταπίνεις το γεύμα σου. Αυτό θα πρέπει να μας γίνει συνήθεια και στην Ελλάδα.. Τυχεροί αλλά και λίγοι  αυτοί που μασάνε την κάθε μπουκιά πολλές φορές. Παρόλα αυτά, στην Γαλλία ο κόσμος είναι περήφανος για το χρόνο που ξοδεύει στο κάθε γεύμα και την κουλτούρα που έχει δημιουργήσει γύρω από αυτό.

Μπορεί στο σπίτι σου να τρως το γεύμα σου ενώ μιλάς στο τηλέφωνο ή στο μίνι διάλειμμα ανάμεσα στη δουλειά και στην αμέσως επόμενη υποχρέωση, αλλά στο Παρίσι ποτέ!

PATISSERIEΠοτέ μα ποτέ μην παραγγείλεις μενού a la carte. Μπορεί οι τιμές να είναι χαμηλότερες αλλά τόσο χαμηλώνει και η ποιότητα αλλά και οι μερίδες..πάρε το χρόνο σου και διάλεξε πιάτα της αρεσκείας σου. Φυσικά, μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις μερικά γαλλικά κρασιά (απλά αναφέρω ότι τα δικά μας εδώ δεν έχουν και πολλά να ζηλέψουν από τα γαλλικά..)

3.Μην πας Παρίσι για να δεις ΜΟΝΟ το διάσημο Παρίσι. Δες το Παρίσι που θα δημιουργήσεις εσύ! Δηλαδή, καλό είναι να περπατήσεις στενάκια, δρομάκια και γειτονιές που δεν αναγράφονται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς! Εννοείται θα πας στον Πύργο του Eiffel και στον Καθεδρικό του Notre-Dame, στο Arc de Triomphe, στο Sacré-Coeur, στο Παλάτι στις Versailles ,στο Κέντρο Pompidou και στο Panthéon! Απλά, για να φτάσεις από το Α στο Β, χάσου στα στενά!

4. Μην αμελήσεις τη νύχτα! “Η Πόλη του Φωτός” το βράδυ λάμπει ακόμη πιο πολύ!

Όπως κάθε πόλη στον κόσμο, έτσι και το Παρίσι έχει δύο διαφορετικές προσωπικότητες, μία τη μέρα και η άλλη τη νύχτα!

Θεωρώ ότι την ημέρα το Παρίσι είναι γαλήνιο και χαλαρό από τη μία αλλά και μοδάτο, μέσα στην ενέργεια από την άλλη. Τη νύχτα όμως..όταν η λάμψη του φεγγαριού λούζει την πόλη, τότε το Παρίσι είναι μαγικό!

Extra Tip! Για μαγικές φωτογραφίες με τον Πύργο του Eiffel τσέκαρε τα Tour Montparnasse, Trocadero, ή και το Palais de Chaillot!

Το Παρίσι στις ταινίες : Τρομερά κινηματογραφική πόλη, άπειρες οι ταινίες που έχουν γυριστεί στους δρόμους και τις περίφημες συνοικίες της. Διάλεξε μερικές από αυτές .
1.”Le ballon rouge(Το κόκκινο μπαλόνι”)
2. ”Zazie dans le metro(”Η Ζαζί στο μετρό”)
3. ”A bout de souffle(Με κομμένη την ανάσα)
4. ”Les quatre cents coups(Τα 400 χτυπήματα)
5. “Les aventures de Rabbi Jacob”
6. “Charade”
7. “Before sunset”
8. “Midnight in Paris”
9. “Paris, je t’aime”
10. La haine (Το Μίσος)
11.”Amelie”
12. “An American in Paris”

angelina-paris-4Αδιαμφισβήτητη σημαία… της γαλλικής ζαχαροπλαστικής είναι τα χρωματιστά macarons! Αυτό το “σάντουιτς” μπισκότων με γέμιση μαρεμλάδας, γκανάς ή κρέμα βουτύρου διατίθεται σε ποικίλες γεύσεις όπως βατόμουρο, σοκολάτα κ.ά.

Tags from the story
,
Written By
More from Go Hania

ΧΑΝΙΑ: « ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ» ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ύστερα από δύο χρόνια που η πανδημία δεν επέτρεψε την διοργάνωση εκδηλώσεων...
Read More

Leave a Reply