Υγεία | Τροφική δυσανεξία

Μήπως πάσχετε από κάτι και δεν το γνωρίζετε; Μήπως υπάρχουν τροφές που… σας αρρωσταίνουν;

Επειδή είναι γενικά παραδεκτό το ρητό «καλύτερα να προλαβαίνεις παρά να θεραπεύεις» και επειδή, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, υπολογίζεται ότι ο μισός περίπου πληθυσμός παγκόσμια (40-50%) υποφέρει από τροφική δυσανεξία, χωρίς να το γνωρίζει, ζητήσαμε πληροφορίες από τον γιατρό  Φαζάκη σχετικά με τις σύγχρονες μεθόδους ελέγχου υγείας και τροφικής δυσανεξίας που μπορούν να μας κάνουν και τη ζωή πιο εύκολη και την υγεία καλύτερη…

Επιμέλεια – Κείμενα Γιώργος Φαζάκης

Πολλοί άνθρωποι αποδέχονται μια «νοσηρή» καθημερινότητα σαν φυσιολογική κατάσταση και προσαρμόζονται με συμπτώματα όπως η κούραση, o πονοκέφαλος, η ημικρανία, προβλήματα παχυσαρκίας, ευερέθιστο έντερο, φουσκώματα, κατάθλιψη, δερματικά προβλήματα, ιγμορίτιδα, αϋπνία, υπογονιμότητα κ.α. Το ότι συμβιβάζονται να ζουν με το πρόβλημα τους, δεν είναι φυσικά και το σωστό. Όλοι οι άνθρωποι άλλωστε είναι οπλισμένοι με αμυντικούς μηχανισμούς για να είναι υγιείς και υπάρχει δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή τους στο έπακρο. Σε έναν κόσμο που κινείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς καθημερινά είναι πολύ σημαντικό να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του για το πόσο υγιής και καλά μπορεί, όχι μόνο να φαίνεται, αλλά και να είναι.

 ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Τα σύγχρονα, τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα του 21ου αιώνα, έχουν την ικανότητα να συνδυάζουν τις αρχές του βελονισμού χωρίς να χρησιμοποιούνται βελόνες. Η μέθοδος γίνεται με απλή επαφή στο δέρμα, σε ένα σημείο βελονισμού, και μέσω ενός ειδικού εργαλείου γίνεται η μέτρηση. Η διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής, ανώδυνη και γρήγορη.

Το πρόγραμμα του υπολογιστή αναλύει με προχωρημένα μαθηματικά το προφίλ του εξεταζόμενου και τα δεδομένα που έχουν παρθεί από τη μέτρηση, έτσι ο εξεταζόμενος θα πάρει τα αποτελέσματά του σε μορφή διαγράμματος, το οποίο είναι  απολύτως κατανοητό και κατατοπιστικό.

Το μηχάνημα, έχει τη δυνατότητα να μετράει διαφορετικά ηλεκτρικά κυκλώματα στο σώμα, τα οποία με τη σειρά τους συνδυάζονται με συγκεκριμένα όργανα και συστήματα. Στη συνέχεια της μέτρησης, γίνεται σύγκριση αυτών των αποτελεσμάτων σε μια βάση δεδομένων η οποία περιλαμβάνει 15 εκατομμύρια μετρήσεις. Έτσι λοιπόν, έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε ποιες περιοχές στο σώμα μας είναι «προβληματικές» και να τις αντιμετωπίσουμε θεραπευτικά.

Ξέροντας πια, μετά τη μέτρηση, πού ακριβώς «πάσχει» ο οργανισμός μας, θα κατευθυνθούμε και στην ανάλογη αγωγή και θεραπεία.

Έτσι λοιπόν έχουμε ακριβή και αντικειμενικά αποτελέσματα σε 20 μόλις λεπτά. Τα αποτελέσματα του τεστ είναι κωδικοποιημένα με χρώμα, ώστε να είναι εύκολα κατανοητά και να μπορούν να συγκριθούν με άλλα τεστ που θα γίνουν στο μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βλέπει την βελτίωση της υγείας του σε κάθε επίσκεψη. Η επόμενη μέτρηση πρέπει να γίνει μετά από διάστημα δύο μηνών.

food pyramid ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Τι συμβαίνει στην πρώτη επίσκεψή μας στο γιατρό για έλεγχο υγείας;

Στην πρώτη επίσκεψη με το γιατρό, θα πρέπει ο εξεταζόμενος να δώσει ένα πλήρες ιστορικό. Αυτό θα βοηθήσει το γιατρό να έχει μία πλήρη εικόνα του οργανισμού του εξεταζόμενου. Σύμφωνα με αυτή την εικόνα ο γιατρός θα τον καθοδηγήσει για τη μετέπειτα θεραπευτική του πορεία.

Τι κέρδος θα έχω από την εξέταση αυτή;

Το κέρδος σας από την εξέταση αυτή (έλεγχος υγείας) είναι πολύ μεγάλο. Καταρχήν θα πάρουμε μία πλήρη εικόνα της κατάστασης του οργανισμού σας. Θα δούμε σε ποια σημεία του οργανισμού σας που δείχνουν ότι πάσχουν θα εξεταστούν λεπτομερώς. Αν π.χ. δείξει η εξέταση ότι υπάρχει πρόβλημα με το στομάχι σας θα σας παραπέμψουμε στην κατάλληλη ειδικότητα ιατρού, στην περίπτωση αυτή σε ένα γαστρεντερολόγο. Ο οποίος με τη σειρά του θα σας κάνει ένα πλήρη έλεγχο και θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Μπορεί δηλαδή να έχω κάποιο πρόβλημα στον οργανισμό μου και να μην το γνωρίζω;

Είναι πιθανόν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε κάποιο τομέα του οργανισμού σας. Μπορεί δηλαδή να είναι «άρρωστος» και να μην το γνωρίζεται γιατί δεν έχει εκδηλώσει ακόμα τα συμπτώματα της νόσου.

Η  εξέταση αυτή γίνεται για  προληπτικούς λόγους;

Ναι, γιατί θα δούμε που ακριβώς πάσχει ο οργανισμός σας, πριν ακόμα αυτός εκδηλώσει τα συμπτώματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πάτε στην κατάλληλη ειδικότητα ιατρού πολύ νωρίς και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να προλάβετε το πρόβλημα στην αρχή του και να το λύσετε εγκαίρως. Η πρόληψη λοιπόν είναι η καλύτερη θεραπεία.

Πότε θα χρειαστεί να επαναλάβω την εξέταση;

Καλό θα ήταν να επαναλαμβάνεται ο έλεγχος υγείας κάθε τρεις μήνες, σε περίπτωση που βρούμε παθολογική κατάσταση, σε αντίθετη περίπτωση έξι μήνες είναι ένα καλό χρονικό διάστημα για επανέλεγχο.

 ΤΕΣΤ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ

Η ποιότητα της τροφής που όλοι μας καταναλώνουμε καθημερινά (π.χ. λίπη, μεταλλαγμένα, συντηρητικά), κουράζει και πιέζει αφόρητα το σώμα μας καθώς και το γαστρεντερικό μας σύστημα. Στις τυπικές δυτικές κοινωνίες το τίμημα που πληρώνουμε έχει σαν αποτέλεσμα ο μισός πληθυσμός να υποφέρει από πεπτική δυσλειτουργία, πράγμα που στο μέλλον οδηγεί σε πιο επικίνδυνα προβλήματα υγείας.

Σήμερα, περίπου ένας στους δύο ανθρώπους υποφέρει από τροφικές δυσανεξίες στα τρόφιμα και στα ποτά που καταναλώνει ή σε αλλεργιογόνα από το περιβάλλον και έχει ήδη χτυπήσει το καμπανάκι κινδύνου λόγω με την αύξηση των σοβαρών παθήσεων όπως καρκίνος, Alzheimer, πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λ.π. Οι πιο πάνω ασθένειες είναι πιθανό να οφείλονται στην υπερβολική φόρτιση του σώματος με τοξίνες.

Ως τροφική δυσανεξία ορίζεται κάθε ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού σε ένα χημικό ή τοξικό ερέθισμα, το οποίο προκαλείται με την κατανάλωση κάποιας τροφής ή συστατικού της ή ως πρόσθετης ουσίας σε άλλο τρόφιμο και ειδικότερα στην αδυναμία κατανάλωσης, απορρόφησης, αφομοίωσης και μεταβολισμού της από τον οργανισμό.

Το συγκεκριμένο τεστ, γίνεται με ένα ειδικό όργανο, μία χειρολαβή, η οποία ασκώντας πίεση στα σημεία βελονισμού στο χέρι κάνει τη μέτρηση, μεταφέρει τις πληροφορίες σ’ έναν υπολογιστή που αναλύει τα ευρήματα και μας βγάζει τα αποτελέσματα.

Κατά την εξέταση αυτή, ανιχνεύουμε σε ποιες τροφές ο οργανισμός έχει δυσανεξία. Λέγοντας δυσανεξία εννοούμε ποιες τροφές τον επηρεάζουν αρνητικά, είτε σε σχέση με το βάρος, είτε με την πέψη και την κακή λειτουργία του εντέρου. Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα, ο γιατρός μάς δίνει οδηγίες για το ποιες τροφές πρέπει να εξαιρέσουμε από το διαιτολόγιό μας και μας ενημερώνει για το επί πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να μην τρώμε αυτές τις τροφές. Όλα αυτά βέβαια με σκοπό να θεραπευτούμε από τις δυσανεξίες, να ξεχάσουμε τα φουσκώματα, τους πόνους αλλά και να χάσουμε το περιττό μας βάρος, εφόσον απαιτείται.

Η εξέταση αυτή είναι απόλυτα ανώδυνη, ο εξεταζόμενος κάθεται αναπαυτικά στην καρέκλα του κατά την διάρκειά της και μπορεί να σχολιάζει τα δρώμενά της. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε ηλικιωμένους, παιδιά ακόμα και σε εγκύους και μας δίνει σαφή και συγκεκριμένα στοιχεία. Μπορεί με πολύ μεγάλη ακρίβεια να γίνει διαχωρισμός των τροφών που μας «πειράζουν» π.χ. μπορούμε να ανακαλύψουμε σε μια δυσανεξία στο αυγό, αν είναι ο κρόκος ή το άσπρο του αυγού που ευθύνεται για αυτό. Εκτός από τις τροφές, το μηχάνημα έχει τη δυνατότητα να εξετάσει ένα πολύ μακρύ κατάλογο προϊόντων όπως χημικές ουσίες, μέταλλα, οδοντιατρικά υλικά, απορρυπαντικά, αλλεργίες στο τρίχωμα των ζώων, φυτά, φάρμακα κ.ά.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αξιοπιστία της εξέτασης, είναι ισότιμη με τα αλλεργικά τεστ που κάνουν οι αλλεργιολόγοι, ενώ οι ίδιοι οι εξεταζόμενοι επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά της κατά τη διάρκεια της «θεραπείας» τους.

Το κόστος ενός τεστ τροφικής δυσανεξίας είναι προσιτό στον καθένα αφού κοστολογείται σχεδόν όσο μία επίσκεψη σε έναν ιδιώτη ιατρό.

woman_weight_lossΤΡΟΦΙΚΗ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Ο κάθε άνθρωπος έχει μοναδικό οργανισμό και μεταβολισμό. Άρα, οι δίαιτες δεν μπορεί να είναι κοινές για όλους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και άτομα του ίδιου σωματικού βάρους δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα ακολουθώντας την ίδια δίαιτα ή ακόμα και τον ίδιο τρόπο διατροφής. Με το τεστ τροφικής δυσανεξίας βρίσκουμε προσωπικά για τον καθένα, ποιες τροφές είναι υπεύθυνες για τον τρόπο λειτουργίας του μεταβολισμού του καθώς και ποιες τροφές του προκαλούν πιθανόν δυσανεξία.

Τροφές που μπορεί να καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας, όπως το γάλα ή το ψωμί και που δεν τις «ενοχοποιούμε» λόγω της καθημερινής τους λήψης, μπορεί να είναι υπεύθυνες για το αυξημένο σωματικό μας βάρος και την κακή λειτουργία του οργανισμού μας. Στην περίπτωση αυτή κόβοντας (για ένα χρονικό διάστημα 3 μηνών) τις τροφές αυτές αρχίζουμε και νιώθουμε καλύτερα, ο οργανισμός μας λειτουργεί πιο σωστά, παύουν τα φουσκώματα και οι ενοχλήσεις και αρχίζουμε πια να αδυνατίζουμε χάνοντας μάλιστα λίπος με γρήγορο ρυθμό.

Μετά από τους 3 μήνες χρειάζεται επανέλεγχος για να δούμε αν ο οργανισμός είναι πλέον έτοιμος να δεχτεί ξανά τις τροφές αυτές στο διαιτολόγιό του. Αν η μέτρηση στον επανέλεγχο είναι καλή, τότε θα προσθέσουμε στο διαιτολόγιο μας τις τροφές που είχαμε αποκλείσει. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας έχει αποτοξινωθεί, λειτουργεί σωστά και οι τροφές που θα επαναφέρουμε δεν θα μας ενοχλήσουν ξανά στο μέλλον.

 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΣΤ

v Σε όλα τα άτομα που έχουν υψηλό δείκτη σωματικού βάρους.

v Σε όσους υποφέρουν από ασθένειες του εντέρου ή του πεπτικού συστήματος (έλκος, κολίτιδες κλπ) .

v Σε όλα τα άτομα που παρουσιάζουν δερματικά προβλήματα (κνίδωση, ακμή, ψωρίαση κ.τ.λ.)

v Σε όσους εμφανίζουν αλλεργίες κάθε είδους (αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργίες σε σκόνη, σε φυτά, στο τρίχωμα των ζώων στη γύρη κ.τ.λ.)

v Σε άτομα με προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, βρογχοκήλη)

v Σε όλους όσους έχουν χαμηλό αμυντικό σύστημα (συχνές αρρώστιες, αναιμίας κ.τ.λ.)

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ  ΤΟ ΤΕΣΤ

  •  Πιείτε 2 λίτρα νερό την προηγούμενη μέρα της εξέτασης. Πιείτε αρκετό νερό και πριν την εξέταση.
  • Αποφύγετε να βάλετε οποιουδήποτε είδους κρέμα στα χέρια και τα πόδια σας.
  • Φέρτε πληροφορίες για κάθε είδους φάρμακο ή βιταμίνες που τυχόν παίρνετε. Η εξέταση δεν επηρεάζει οποιαδήποτε άλλα φάρμακα.
  • Ενημερώστε τον γιατρό αν φοράτε βηματοδότη.

 

Tags from the story
,
Written By
More from Go Hania

Χειροποίητα πεντανόστιμα καλιτσούνια κάθε στιγμή! Καλιτσουνάς!

Τα καλιτσούνια στην Κρήτη είναι η αδυναμία μας και όποιος τα δοκιμάσει...
Read More

Leave a Reply