Debate Υποψηφίων Δημάρχων για το δήμο Χανίων

Είμαστε λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές και για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη κινητικότητα υποψηφίων για τον Δήμο Χανίων. Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα «γραπτό debate » καλώντας 8 υποψήφιους να μας απαντήσουν σε 9 ίδιες προς όλους ερωτήσεις χρησιμοποιώντας – όσο ήταν δυνατόν – και τον ανάλογο περιορισμό λέξεων. Στις απαντήσεις των υποψηφίων δεν αλλάξαμε ούτε κόμμα. Μέχρι και η φωτογράφισή τους έγινε υπό τις ίδιες συνθήκες στο ίδιο στούντιο.

Επιμέλεια συνεντεύξεων: Γιώργος Κολομπάκης
Φωτογραφίες: Γιάννης Τζανάκης, Εikonotopio

Ένα γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι περισσότεροι αν όχι όλοι, γνωρίζουν άριστα τα προβλήματα του δήμου και έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε τις προτεραιότητες που θέτουν. Επίσης είναι εμφανές ότι στον Δήμο Χανίων, λεφτά υπάρχουν!

Αρχοντάκης Γρηγόρης
Βάμβουκας Τάσος
Βουρλάκης Νίκος
Δαμιανάκης Ευτύχης
Παπαδογιάννης Άρης
Ρίζος Σεραφείμ
Σαρρής Γιάννης
Σημανδηράκης Παναγιώτης

 

Γρηγόρης Αρχοντάκης
Όνομα συνδυασμού: Χανιά – Επόμενη Μέρα
Website: chaniaepomenimera.gr
Fb: Γρηγόρης Αρχοντάκης

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Γιατί θέλετε να είστε ο επόμενος δήμαρχος;
Γιατί πιστεύω ότι θα είμαι ένας αποτελεσματικός Δήμαρχος. Θεωρώ, ότι η πορεία μου στην Αυτοδιοίκηση και ως Αντιδήμαρχος, αλλά και ως Νομάρχης Χανίων έχει αφήσει θετικό αποτύπωμα. Το έργο μου ως Νομάρχης Χανίων, την περίοδο 2007-2010, είναι καταγεγραμμένο. Μπορεί κάποιος να το βρει στην ιστοσελίδα του συνδυασμού μας, chaniaepomenimera.gr, είναι μετρημένο και κοστολογημένο και συγκρίσιμο με προηγούμενες και με επόμενες περιόδους. Εκτός όμως από το έργο, υπάρχουν και οι παρεμβάσεις που έκανα, σ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου, παρεμβάσεις για τις οποίες θεωρώ πως έχω δικαιωθεί, αν και έχω πληρώσει πολιτικό κόστος γι’ αυτές, στο παρελθόν.
Ποια είναι τα 3 στοιχεία του χαρακτήρα σας που πρέπει να αξιολογήσει ο Χανιώτης ώστε να σας ψηφίσει;
Πρακτικός, αποτελεσματικός, διαλλακτικός και θα προσθέσω κι άλλα δύο, την επικράτηση της κοινής λογικής στις αποφάσεις μου και το αδέσμευτος.
Πως επιλέξατε τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους; Ποια ήταν τα 3 βασικά κριτήρια επιλογής;
Η επιλογή είναι αμφίδρομη. Και αυτοί με επέλεξαν κι εγώ. Άρα τα κριτήρια και γι’ αυτούς και για μένα ήταν τα ίδια μ’ αυτά που ανέφερα ως στοιχεία του χαρακτήρα μου, στην προηγούμενη ερώτησή σας.
Ποια είναι σήμερα τα 3 σημαντικότερα προβλήματα του δήμου Χανίων;
Τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου Χανίων τα τελευταία χρόνια αφορούν όλα στη δύσκολη καθημερινότητα του Δημότη. Δηλαδή με λίγα λόγια, αφορούν στα προβλήματα που παρουσιάζονται στο οδικό δίκτυο, στην κατάσταση των πεζοδρομίων, στο κυκλοφοριακό, στην καθαριότητα, στον ηλεκτροφωτισμό, κ.τ.λ. Δυστυχώς, τα πιο πάνω προβλήματα εκτός του ότι δυσχεραίνουν την καθημερινότητά μας, δεν βοηθούν και στην εικόνα της πόλης μας προς τους επισκέπτες.
Ποια είναι τα 3 πρώτα πράγματα που θα κάνετε σε περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος;
Είναι αυτονόητο ότι η απάντησή μου βρίσκεται στην προηγούμενη ερώτηση. Τα πρώτα πράγματα που θα κάνω σε περίπτωση που εκλεγώ Δήμαρχος θα είναι να δρομολογήσω τη λύση των παραπάνω προβλημάτων. Την απάντηση δε, στην εύλογη ερώτηση που θα μπορούσε να ακολουθήσει: και πώς θα τα λύσετε, θα τη βρείτε στο Πρόγραμμά μας, το οποίο σύντομα θα δημοσιοποιηθεί.
Επιγραμματικά ποιοι είναι οι 3 σημαντικότεροι άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα σας;
Ο πρώτος άξονας είναι η ανάπτυξη των περιαστικών περιοχών μέσα από την αποτελεσματική λειτουργία των Κοινοτήτων, στις οποίες έχω αναφερθεί πολλές φορές καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αυτές θα γίνουν αποτελεσματικές στη διαχείριση της καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών τους. Ο δεύτερος άξονας θα κινηθεί γύρω από ένα σχέδιο βιώσιμης
αστικής κινητικότητας, που επιτέλους πρέπει να ξεκινήσει και στο σχεδιασμό του οποίου θα πρέπει να έχουν άποψη και συμμετοχή όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και βέβαια Φορείς και Συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας. Ο τρίτος άξονας είναι η περαιτέρω ανάδειξη του Δήμου Χανίων ως ένα ισχυρό τουριστικό προορισμό, όπου περιοχές με διαφορετικά χαρακτηριστικά θα μπορούν να συμπληρώνουν η μία την άλλη, δημιουργώντας πολλαπλές επιλογές για τον επισκέπτη.
Ποιες είναι οι πρώτες 3 παρεμβάσεις σας για το τουριστικό προϊόν; Και Bonus; Τι θα κάνετε για να μειωθεί (αν θέλετε να μειωθεί) το φαινόμενο έλλειψης κατοικιών μακροχρόνιας μίσθωσης λόγω Airbnb;
Το σχέδιό μας για τον Τουρισμό είναι η κατάλληλη προβολή και των πιο απομακρυσμένων περιοχών του Δήμου μας, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εκπληκτικές εμπειρίες στους επισκέπτες. Όπως είπα και στην προηγούμενη ερώτησή σας, όλες οι περιοχές του Δήμου Χανίων μπορεί να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, προκειμένου να ενδυναμωθεί το τουριστικό προϊόν που παράγει ο τόπος μας. Παράλληλα, η λύση απλών θεμάτων που κάνουν κακό στην εικόνα του Δήμου μας, ειδικότερα στις τουριστικές περιοχές, όπως για παράδειγμα τα θέματα καθαριότητας, θα βοηθήσει σημαντικά στην τουριστική μας εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος θα πρέπει να είναι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου σταδιακά. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο δράσης από το Δήμο Χανίων. Στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου έχω αναφερθεί εκτεταμένα στο παρελθόν και πιστεύω ότι θα βοηθούσε σ’ αυτήν η διοργάνωση υψηλής ποιότητας και πανευρωπαϊκής εμβέλειας γεγονότων στο Δήμο Χανίων. Ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να είναι ένα Γαστρονομικό Φεστιβάλ, κατάλληλα τοποθετημένο χρονικά αρχές Νοεμβρίου ή ένα μεγάλο Αθλητικό Γεγονός, τέλος Μαρτίου. Για τη βραχυχρόνια μίσθωση έχω αναφερθεί σε άρθρο μου το οποίο, επίσης μπορείτε να βρείτε, στο chaniaepomenimera.gr. Επιγραμματικά θα σας πω, ότι η βραχυχρόνια μίσθωση κατάφερε να δημιουργήσει σε περιόδους κρίσης σημαντικό εισόδημα σε οικογένειες χαμηλής εισοδηματικής τάξης κυρίως. Ασφαλώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι μεγάλα. Κατά την άποψή μου, ο Δήμος θα μπορούσε και πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στα εξής: α) μηδενισμό των ανταποδοτικών τελών στην Παλιά Πόλη για μόνιμη κατοικία ή για φοιτητική στέγη. Η Παλιά Πόλη πρέπει να έχει μόνιμους κατοίκους και β) παρέμβαση στην Πολιτεία για διαφοροποίηση φορολογικών συντελεστών σε διαφορετικούς τύπους μισθωτηρίων συμβολαίων. Δηλαδή, η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για μακροχρόνιες μισθώσεις στις τουριστικές περιοχές. Οι
πιο πάνω παρεμβάσεις λειτουργούν σε άλλες ευρωπαϊκές τουριστικές πόλεις και «ελαφρύνουν» το πρόβλημα.
Λεφτά υπάρχουν; Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας σήμερα;
Η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας σήμερα είναι καλή. Θα έλεγα όμως, ότι η ύπαρξη μεγάλου ταμειακού υπολοίπου δείχνει μάλλον αναποτελεσματικότητα σε θέματα απορρόφησης χρημάτων για έργα, παρά οικονομική ευημερία. Δε θέλω να αναφερθώ σε χαμένες χρηματοδοτικές ευκαιρίες του παρελθόντος, παρά μόνο να υπογραμμίσω ότι η αποτελεσματικότητα της όποιας Δημοτικής Αρχής βρίσκεται σε συνάρτηση με τα διαφορετικά χρηματοδοτικά προγράμματα που είναι διαθέσιμα για υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων. Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημά σας είναι ότι ευκαιρίες για χρηματοδοτήσεις υπάρχουν, αλλά πολλές φορές χάνονται.
Και μια τελευταία ερώτηση, και θα επιθυμούσα απάντηση με ονοματεπώνυμο: Αν δεν ήσασταν υποψήφιος, ποιον από τους συνυποψήφιους σας θα ψηφίζατε για δήμαρχο;
Θα ψήφιζα εκείνον που θα με έπειθε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικός στη διαχείριση των θεμάτων της καθημερινότητας αλλά και πιο σύνθετων θεμάτων, εκείνον που δε θα είχε καμία δέσμευση και θα μπορούσε βέβαια να λειτουργήσει συναινετικά με τις άλλες παρατάξεις. Αυτά θα ήταν τα κριτήρια με τα οποία θα ψήφιζα και βέβαια θα σας γνωστοποιούσα και την επιλογή μου εάν δεν ήμουν υποψήφιος.

Τάσος Βάμβουκας
Όνομα συνδυασμού: Δήμος Ενεργών Πολιτών
Website: www.tasosvamvoukas.gr
Fb συνδυασμού: Δήμος Ενεργών Πολιτών
Fb: Τάσος Βάμβουκας

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Γιατί θέλετε να είστε ο επόμενος δήμαρχος;
Για να διασφαλίσω την ολοκλήρωση του έργου που έχουμε ξεκινήσει. Μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια, ανοίξαμε σχεδόν όλα τα θέματα της πόλης: από το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και τις οκτώ νέες σχολικές μονάδες έως τις ριζικές αλλαγές που προβλέπονται στην εικόνα και τη λειτουργία της πόλης μέσα από το νέο κανονισμό κοινοχρήστων χώρων, τα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Σχεδιάσαμε και βρήκαμε τη χρηματοδότηση για τα Χανιά των επόμενων δεκαετιών και – όπως είναι επόμενο – διεκδικούμε και την ευθύνη για την ολοκλήρωσή αυτού του έργου που ήδη υλοποιείται. Δεν απευθυνόμαστε στους δημότες με ένα πακέτο ωραίων ιδεών αλλά με εγκρίσεις, χρηματοδοτήσεις και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.
Ποια είναι τα 3 στοιχεία του χαρακτήρα σας που πρέπει να αξιολογήσει ο Χανιώτης ώστε να σας ψηφίσει;
Πολύ συνοπτικά: την εμπειρία και τη γνώση που έχω αποκτήσει στον επαγγελματικό και κοινωνικό μου βίο και που εμπλουτίστηκε σημαντικά μέσα σε αυτά τα χρόνια της Δημαρχίας μου, γύρω από σύνθετα, πολύπλοκα και χρονίζοντα ζητήματα
του Δήμου μας, την επιμονή στο κυνήγι του στόχου μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας (κάτι για το οποίο συχνά με «μέμφονται»
οι συνεργάτες μου) και το ότι είμαι ανοιχτός σε νέες ιδέες και θεωρήσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Πώς επιλέξατε τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους; Ποια ήταν τα 3 βασικά κριτήρια επιλογής;
Η διάθεση προσφοράς στα κοινά, οι γνώσεις και η εμπειρία τους σε συγκεκριμένους τομείς και οι αντιλήψεις τους για το
σήμερα και το αύριο του Δήμου και η προσήλωση στις έννοιες της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.
Ποια είναι σήμερα τα 3 σημαντικότερα προβλήματα του δήμου Χανίων;
Το κυκλοφοριακό – συγκοινωνιακό, η ορθολογική επέκταση της κατοίκησης και των οικονομικών λειτουργιών της πόλης
στο άμεσο μέλλον (χωροθετήσεις, υποδομές κτλ) και η βελτίωση του οδικού δικτύου.
Ποια είναι τα 3 πρώτα πράγματα που θα κάνετε σε περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος;
Στη δική μας περίπτωση, καθώς είμαστε ήδη η δημοτική αρχή, φοβάμαι ότι δεν μπορεί να είναι μόνο τρία. Έχουμε τόσα έργα σε εξέλιξη ή και στην αφετηρία που δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσω τρία, θα προσπαθήσω, όμως, χάριν της ερώτησης. Η μετατροπή του στρατοπέδου Μαρκοπούλου σε πνεύμονα πρασίνου και κυψέλη αναψυχής και πολιτισμού έπειτα από 6 δεκαετίες αναμονής, η εφαρμογή των εγκεκριμένων σχεδίων Βιώσιμης Αστικής
Ανάπτυξης που αλλάζουν τα Χανιά, η ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς και η ανέγερση των 8 νέων σχολικών μονάδων, μεγάλα έργα που έχουμε ήδη δρομολογήσει.
Επιγραμματικά ποιοι είναι οι 3 σημαντικότεροι άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα σας;
Καθημερινότητα, ανάπτυξη, υποδομές.
Ποιες είναι οι πρώτες 3 παρεμβάσεις σας για το τουριστικό προϊόν; Και Bonus; Τι θα κάνετε για να μειωθεί (αν θέλετε να μειωθεί) το φαινόμενο έλλειψης κατοικιών μακροχρόνιας μίσθωσης λόγω Airbnb;
Αυτό που πρέπει να κάνει ένας δήμος είναι να φροντίσει να είναι ελκυστικός ο προορισμός. Ό,τι κάνουμε είναι η έμμεση στήριξή μας στην τουριστική οικονομία: Φροντίδα για την καθαριότητα και την ευπρέπεια των δημόσιων χώρων, μέριμνα για υποδομές υψηλών προδιαγραφών (οδοποιία, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι…), η ανάδειξη των μνημείων μας, η υποστήριξη πολιτιστικών και αθλητικών διοργανώσεων και δράσεων σε όλη την διάρκεια του χρόνου, για τη διεθνή προβολή των Χανίων ως προορισμού υψηλής αξίας για τον επισκέπτη και την ανάπτυξη του τουρισμού όλες τις περιόδους. Όσο για το το φαινόμενο έλλειψης κατοικιών μακροχρόνιας μίσθωσης λόγω Airbnb έχω να πω ότι είναι ωφέλιμες οι τουριστικές μισθώσεις αυτής της κατηγορίας, αλλά πρέπει να μπούνε κανόνες από την πολιτεία τέτοιοι, που θα εξασφαλίσουν την ισορροπία που χρειάζεται για εξασφάλιση της μόνιμης κατοικίας.
Λεφτά υπάρχουν; Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας σήμερα;
Ο Δήμος Χανίων κατάφερε και αντεπεξήλθε με επιτυχία όχι μόνο στις δυσκολίες της κρίσης που σοβεί από το 2010, αλλά και με τις πρωτόγνωρες πανευρωπαϊκά καταστάσεις του 2015 με capital controls κ.ά. Τώρα πια μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος Χανίων είναι νοικοκυρεμένος οικονομικά, εύρωστος και με μια σωστή και αποδοτική οικονομική λειτουργία. Κι όλα αυτά χωρίς επιβάρυνση των δημοτών, αντίθετα μειώσαμε παράλληλα τα δημοτικά τέλη και τους λογαριασμούς ύδρευσης. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι έχουμε εξασφαλίσει περισσότερα από 100 εκ. ευρώ για έργο στις υποδομές του Δήμου μας, που θα υλοποιηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του, μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.
Και μια τελευταία ερώτηση, και θα επιθυμούσα απάντηση με ονοματεπώνυμο: Αν δεν ήσασταν υποψήφιος, ποιον από τους συνυποψήφιους σας θα ψηφίζατε για δήμαρχο;
Δεν με απασχόλησε ποτέ τέτοιο δίλημμα, γιατί ακόμα κι αν δεν ήμουνα εγώ υποψήφιος η παράταξή μας θα συνέχιζε την παρουσία της.

 

Νίκος Βουρλάκης
Όνομα συνδυασμού: Λαϊκή Συσπείρωση
Fb: Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων

 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Γιατί θέλετε να είστε ο επόμενος δήμαρχος;
Γιατί οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί εμποροβιοτέχνες, οι αγρότες και η νεολαία της περιοχής μας,
αξίζουμε μια δημοτική αρχή μαχητική, ανιδιοτελής, δύναμη και συνοδοιπόρο στον αγώνα που θα ιεραρχήσει τις δικές μας ανάγκες για ποιότητα ζωής, για ελεύθερους χώρους, αθλητισμό, πολιτισμό, για καλλίτερες συνθήκες επιβίωσης. Για να ανοίξει ο δρόμος για να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αξίζει.
Ποια είναι τα 3 στοιχεία του χαρακτήρα σας που πρέπει να αξιολογήσει ο Χανιώτης ώστε να σας ψηφίσει;
Σταθερότητα, ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια. Εγγύηση για αυτά αποτελεί η στίριξη στη Λαϊκή Συσπείρωση και στο πρόσωπό μου του μόνου σταθερού, ειλικρινούς, και ανιδιοτελούς κόμματος στο πλευρό των εργαζομένων, του ΚΚΕ.
Πως επιλέξατε τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους; Ποια ήταν τα 3 βασικά κριτήρια επιλογής;
Η επιλογή δεν είναι εύκολη υπόθεση, μας δυσκολεύει το ταβάνι του +50%. Αν δεν υπήρχε θα βλέπατε τουλάχιστον τους
διπλάσιους υποψηφίους. Εκφράζεται και στα Χανιά αυτό που πανελλαδικά βλέπουμε: Μεγάλη δυναμική συσπείρωσης και συστράτευσης με το ΚΚΕ αγωνιστών, λαϊκών ανθρώπων και ευρύτερων δυνάμεων που δεν ανήκουν στον πολιτικό χώρο του ΚΚΕ. Σηματοδοτεί τη θέλησή μας, παρά τις επί μέρους διαφορετικές απόψεις που μπορεί να υπάρχουν, να δυναμώσει ένα ρεύμα πάλης μαζί με τους κομμουνιστές στο εργατικό κίνημα, στις συσπειρώσεις, στους μαζικούς φορείς, στις διεκδικήσεις της νεολαίας.
Ποια είναι σήμερα τα 3 σημαντικότερα προβλήματα του δήμου Χανίων;
Εμείς δεν δείχνουμε το δέντρο για να κρύψουμε το δάσος. Τα «τοπικού χαρακτήρα» προβλήματα που οι άλλοι συνδυασμοί θα αναδείξουν δεν είναι τοπικού χαρακτήρα, αλλά πανελλαδικού. Ιεραρχούμε λοιπόν τα 3 βασικότερα προβλήματα ΚΑΙ του δήμου Χανίων:
1. Υποχρηματοδότηση του δήμων. Υπηρεσίες που θα έπρεπε το κράτος να καλύπτει (και έχουμε φορολογηθεί για αυ-
τές), μετατίθενται στους δήμους χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Άρα μέσω των δήμων -και των πρόθυμων δημοτικών αρχών- προωθείται η στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και της ΕΕ για ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων υπηρεσιών του κράτους, όπως συμβαίνει με την σχολική στέγη στα Χανιά, και την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της με τα ΣΔΙΤ.
2. Ελλείψεις προσωπικού για να καλυφθούν οι διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών του δήμου. Για παράδειγμα, ενώ υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στη καθαριότητα, η υπηρεσία καθαριότητας είναι υποστελεχωμένη. Ενώ οι ανάγκες για τεχνικά έργα είναι πάγια και διαρκείς, τα τεχνικά συνεργεία και η τεχνική υπηρεσία δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό να ανταπεξέλθει. Αποτέλεσμα στα παραπάνω; Η ιδιωτικοποίηση των τομέων αυτών μέσω ανάθεσης σε εργολάβους, με ότι αυτό συνεπάγεται και από άποψη εκτίναξης του κόστους, και για την ποιότητα των έργων..
3. Ανεπάρκεια υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες. Την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας μας την ανέδειξε η φύση πρόσφατα. Την έλλειψη όμως αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων (δημοσίων και μη), όταν η φύση την αναδείξει θα θρηνήσουμε θύματα. Και δεν θα φταίει η κακιά η ώρα για την ανεπάρκειά τους. Την ίδια ώρα το οδικό δίκτυο είναι σε τραγική κατάσταση, ο ΒΟΑΚ ρουφάει αίμα συμπολιτών μας κάθε χρόνο, και άλλα πολλά..
Ποια είναι τα 3 πρώτα πράγματα που θα κάνετε σε περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος;
Άμεση μείωση κατά τουλάχιστον 30% των συντελεστών κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Τα ξενοδοχεία θα τα κατατάξουμε στον υψηλότερο επαγγελματικό συντελεστή στα πραγματικά τους μεγέθη (καταγραφή επιτέλους των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων των ξενοδοχείων). Δεν μας δεσμεύουν τα ματωμένα πλεονάσματα που διαφημίζουν οι άλλοι υποψήφιοι.
Προσανατολισμός των οικονομικών υπηρεσιών για να εισπράξουν τα διαφυγόντα κέρδη του δήμου από τα τέλη και τα χρέη ξενοδόχων, μεγαλομαγαζατόρων του λιμανιού και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων. Πλήρης ενίσχυση των τεχνικών συνεργείων ώστε να μπορούν να παίξουν ουσιαστικά τον ρόλο τους και να αντικαταστήσουμε εργολαβικές αναθέσεις με έργα υπό
την αυτεπιστασία των τεχνικών υπηρεσιών μας, εξοικονομώντας πακτωλό χρημάτων για τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.
Επιγραμματικά ποιοι είναι οι 3 σημαντικότεροι άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα σας;
Ένα άξονα έχουμε: Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων αυτών που παράγουν τον πλούτο, και όχι αυτών που τον λυμαίνονται. Δεν εμφανιστήκαμε χθες στα Χανιά. Χρόνια τώρα ως Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Χανίων έχουμε δώσει δείγματα μαχητικής-ουσιαστικής αντιπολίτευσης με υλοποιήσιμες προτάσεις, θέσεις και συγκεκριμένα μέτρα. Έχουμε πολύτιμη εμπειρία
συνέπειας λόγων και έργων από τους δήμους που οι κομμουνιστές έχουν την ευθύνη της διοίκησης. Είμαστε άλλωστε η μόνη δύναμη που κατεβαίνουμε συγκροτημένα σε όλους τους δήμους και της περιφέρειες της χώρας. Ακριβώς όπως δεν είμαστε μόνοι τώρα, δεν θα είμαστε μόνοι ούτε μετά τις εκλογές. Οι κομμουνιστές δήμαρχοι που θα εκλεγούν σε όλη την Ελλάδα θα αποτελέσουν αποκούμπι στον αγώνα για την διεκδίκηση ουσιαστικής χρηματοδότησης για τις λαϊκές ανάγκες, για τον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής των ματωμένων πλεονασμάτων για το κεφάλαιο.
Ποιες είναι οι πρώτες 3 παρεμβάσεις σας για το τουριστικό προϊόν; Και Bonus; Τι θα κάνετε για να μειωθεί (αν θέλετε να μειωθεί) το φαινόμενο έλλειψης κατοικιών μακροχρόνιας μίσθωσης λόγω Airbnb;
Τα τελευταία χρόνια ενώ το «τουριστικό προϊόν» αναπτύσσεται ραγδαίως, η ζωή και η καθημερινότητα αυτών που εργάζονται στον τουρισμό γίνεται όλο και χειρότερη. Κυριαρχούν οι μειωμένοι μισθοί, τα εξοντωτικά ωράρια, η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, η ανασφάλεια. Οφείλουμε λοιπόν να αλλάξουμε οπτική γωνία: Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι
εκείνοι που κινούν τα γρανάζια. Άρα ιεραρχούμε τις ανάγκες των πολλών απέναντι στις ανάγκες των λίγων. Το πρόβλημα για εμάς είναι ότι η στέγαση από σύγχρονο δικαίωμα έχει μετατραπεί σε εμπόριο, με τους κανόνες της καπιταλιστικής οικονομίας. Η καπιταλιστική οικονομία και το κράτος της εξυπηρετεί και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου μέχρι αυτό να ανατραπεί. Εμείς καλούμε τον Χανιώτικο Λαό που αγανακτεί υπό το βάρος της εύρεσης κατοικίας για ενοικίαση να διεκδικήσει το δικαίωμά του για στέγαση, ανοίγοντας τον δρόμο για μια κοινωνία που κουμάντο θα κάνουν αυτοί που παράγουν τον πλούτο. Γιατί στον καπιταλισμό, το δικαίωμα (όπως στη στέγαση) μετατρέπεται σε εμπόρευμα.
Λεφτά υπάρχουν; Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας σήμερα;
22,6 εκ. ευρώ είχε ταμειακό υπόλοιπο ο δήμος Χανίων το 2017. Ως Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύουμε πως τα χρήματα του Δήμου, τα οποία προέρχονται από τις δικές μας τσέπες, από τους δημότες, δεν ανήκουν σε καμιά κυβέρνηση για να τους βάζει χέρι (όπως κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 για να παρουσιάσει πλεονάσματα στους δανειστές), αλλά θα πρέπει να επιστρέφονται σε εμάς κατευθυνόμενα σε δράσεις απαραίτητες για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας, για έργα που ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες και τις ανάγκες της.
Και μια τελευταία ερώτηση, και θα επιθυμούσα απάντηση με ονοματεπώνυμο: Αν δεν ήσασταν υποψήφιος, ποιον από τους συνυποψήφιους σας θα ψηφίζατε για δήμαρχο;
Τόσα χρόνια ο Χανιώτικος λαός δεν έμεινε ποτέ χωρίς να έχει αποκούμπι του τίμιους αγωνιστές, υποψήφιους με τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ. Αν δεν ήμουν εγώ θα ήταν κάποιος άλλος από τα ικανά μέλη και στελέχη του εργατικού λαϊκού κινήματος, που θα είχε την στήριξη του ΚΚΕ. Αυτόν λοιπόν θα ψήφιζα και εγώ, καθώς σημασία για εμάς δεν έχει το πρόσωπο, αλλά η πολιτική που θα ακολουθήσει.

 

Ευτύχης Δαμιανάκης
Όνομα συνδυασμού: Χανιά – Κοιτάμε μπροστά
Website: www.chaniakoitamemprosta.gr
Fb: Ευτύχης Δαμιανάκης

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Γιατί θέλετε να είστε ο επόμενος δήμαρχος;
Αν δεν έκρινα ότι υπάρχει ένα σαφές αναπτυξιακό και λειτουργικό έλλειμμα στον Δήμο Χανίων δεν θα αποφάσιζα, πριν από ενάμιση χρόνο, να ασχοληθώ με την Αυτοδιοίκηση. Αυτό το έλλειμμα υπάρχει και το διαπιστώνουν όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες. Η κατάσταση πρέπει ν’ αναστραφεί. Αυτό δεν μπορεί να το επιτύχει ένας άνθρωπος
μόνος του. Για τον λόγο αυτό ξεκίνησα μία διαδικασία ενεργοποίησης δυνάμεων αλλά και αξιοποίησης ήδη ενεργών δυνάμεων, που έχουν δώσει θετικά δείγματα γραφής στην Αυτοδιοίκηση. Ο Δήμος Χανίων πρέπει να ξεφύγει από τη μετριότητα και να γίνει ξανά πρωταγωνιστής.
Ποια είναι τα 3 στοιχεία του χαρακτήρα σας που πρέπει να αξιολογήσει ο Χανιώτης ώστε να σας ψηφίσει;
Έχω καλέσει δημόσια κάθε Χανιώτισσα και κάθε Χανιώτη να κρίνουν όλους τους υποψηφίους, απ’ όλους τους συνδυασμούς, με βάση τις ικανότητές τους να προσφέρουν, με βάση τη δυνατότητά τους να είναι μέλη μιας ομάδας, με βάση τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής τους στην Αυτοδιοίκηση και στην Κοινωνία. Σε ό,τι με αφορά, πιστεύω ότι έχω την ικανότητα, την εμπειρία και τη γνώση να αξιολογήσω και να συνενώσω δυνάμεις την επόμενη μέρα, κάτι που
είναι αναγκαίο προκειμένου να υπάρξει κυβερνησιμότητα.
Πώς επιλέξατε τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους; Ποια ήταν τα 3 βασικά κριτήρια επιλογής;
Οι άνθρωποι που με εμπιστεύθηκαν έχουν σημαντικό κοινωνικό και επαγγελματικό «αποτύπωμα» στην τοπική κοινωνία. Αυτό είναι το πρώτο βασικό κριτήριο επιλογής. Είναι άνθρωποι που έχουν αποδείξει με τη διαδρομή τους ότι προτάσσουν τη συλλογική δουλειά, συγκροτώντας μια ιδιαίτερα αξιόλογη και ποιοτική ομάδα με ομοιογενή χαρακτηριστικά. Και, ταυτόχρονα, διαθέτουν γνώσεις, εμπειρία και όρεξη για ανιδιοτελή δουλειά. Για αποφάσεις με
ευθύνη, δουλειά με συνεργασία και πορεία με ενότητα.
Ποια είναι σήμερα τα 3 σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου Χανίων;
Οι υποδομές και η προστασία του περιβάλλοντος, με έμφαση στο οδικό δίκτυο και στην ανάδειξη και προστασία του δημόσιου χώρου, το κυκλοφοριακό, με τολμηρές αποφάσεις εντός της πόλης και με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στις πύλες εισόδου – εξόδου και η βελτίωση της καθημερινότητας σε όλο τον Δήμο, ιδιαίτερα στις περιαστικές περιοχές, αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα στα οποία θα πρέπει να δώσει έμφαση την επόμενη μέρα η νέα Δημοτική Αρχή.
Ποια είναι τα 3 πρώτα πράγματα που θα κάνετε σε περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος;
Επιγραμματικά, οι τρεις πρώτες πρωτοβουλίες θα αφορούν: 1. Την επανεκκίνηση της λειτουργίας του Δήμου, με καλύτερη οργάνωση των Υπηρεσιών του, προκειμένου να καταστεί λειτουργικός και προσιτός, στην υπηρεσία όλων των πολιτών. 2. Τη μεταφορά του αναγκαίου μηχανο-τεχνικού εξοπλισμού στους πρώην Δήμους, προκειμένου τα προβλήματα της καθημερινότητας στις περιαστικές περιοχές να αντιμετωπίζονται άμεσα. 3. Την άμεση καταγραφή των αναγκών και των ελλείψεων με τρεις στοχεύσεις σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα: την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου.
Επιγραμματικά ποιοι είναι οι 3 σημαντικότεροι άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί το πρόγραμμά σας;
Οι άξονες του προγράμματός μας είναι επτά. Επτά ορίζοντες, όπως τους αποκαλούμε: 1. Αποκεντρωμένη Οργάνωση, Ψηφιακή Διακυβέρνηση και Πολιτική Προστασία, 2. Υποδομές για ένα Δήμο Αειφορίας και Ανάπτυξης, 3. Προστασία και Ανάδειξη του Περιβάλλοντος για έναν «Πράσινο» Δήμο, 4. Κοινωνική Πολιτική για έναν Δήμο Αλληλεγγύης και Ανθρωπιάς, 5. Ενίσχυση της
Παιδείας και της Διά Βίου Μάθησης, 6. Επένδυση στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, 7. Βιώσιμη Τουριστική και Οικονομική Ανάπτυξη.
Ποιες είναι οι πρώτες 3 παρεμβάσεις σας για το τουριστικό προϊόν; Και Bonus; Τι θα κάνετε για να μειωθεί (αν θέλετε να μειωθεί) το φαινόμενο έλλειψης κατοικιών μακροχρόνιας μίσθωσης λόγω Airbnb;
Η αισθητή βελτίωση της λειτουργικότητας του Δήμου σε όλα τα επίπεδα (οδικό δίκτυο, καθαριότητα, σήμανση), αυτομάτως αναβαθμίζει το τοπικό τουριστικό προϊόν και δημιουργεί συνθήκες βέλτιστης προβολής του. Η ιεράρχηση και υλοποίηση των αναγκαίων δημόσιων υποδομών σε περιοχές υψηλής προσέλευσης τουριστών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Οι επενδύσεις των ιδιωτών δεν αρκούν από μόνες τους. Ο Δήμος οφείλει να λειτουργήσει συμπληρωματικά. Τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας που πραγματοποιούν τοπικοί φορείς στο Αεροδρόμιο Χανίων δείχνει τον δρόμο. Αναφορικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση, οφείλουμε να ξαναδούμε το θεσμικό πλαίσιο. Σε όλη την Ευρώπη, πλην της Ελλάδας και της Δανίας, οι Δήμοι καθορίζουν το πλαίσιο αυτό και όχι το κεντρικό κράτος. Στη χώρα μας, οι δυνατότητες παρέμβασης που έχει ένας Δήμος, με βάση το ισχύον πλαίσιο, δεν είναι πολλές. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει ισορροπία, καθώς το φαινόμενο Airbnb έχει συμπληρώσει το εισόδημα πολλών συμπολιτών μας την περίοδο της κρίσης, ταυτόχρονα, όμως η δυσκολία εύρεσης μόνιμης κατοικίας είναι, πλέον, μείζον ζήτημα. Ισορροπία μπορεί να υπάρξει μόνο με συγκεκριμένους κανόνες και εντατικούς ελέγχους. Ο Δήμος οφείλει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους ακόμη και το ενδεχόμενο να διαμορφώσει την τιμολογιακή του πολιτική ανάλογα με το αν μια κατοικία χρησιμοποιείται για ενοικίαση σε μακροχρόνια βάση ή αν αποτελεί αντικείμενο βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Λεφτά υπάρχουν; Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας σήμερα;
Η τελευταία εικόνα που υπάρχει για τα οικονομικά του Δήμου Χανίων βασίζεται στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης του 2017, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2019. Με βάση την εικόνα που παρουσίασε η ορκωτή ελέγκτρια, ο Δήμος διαθέτει πλεόνασμα ύψους 5 εκατ. ευρώ. Εμείς
στοχεύουμε σ’ ένα Δήμο οικονομικά ισχυρό, που θα αξιοποιεί κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και θα επενδύει σε υποδομές και κοινωνικές δράσεις στήριξης των πολιτών. Θεωρούμε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, της αξιοποίησης όλων των οικονομικών «εργαλείων», υπάρχουν σοβαρά περιθώρια βελτίωσης. Σε κάθε περίπτωση, επειδή τα οικονομικά στοιχεία μεταβάλλονται, κρίσιμο θα είναι τι θα παραλάβει η νέα Δημοτική Αρχή. Αυτό θα αποτυπωθεί σαφώς από σχετική έκθεση ορκωτών ελεγκτών.
Και μια τελευταία ερώτηση, και θα επιθυμούσα απάντηση με ονοματεπώνυμο: Αν δεν ήσασταν υποψήφιος, ποιον από τους συνυποψηφίους σας θα ψηφίζατε για δήμαρχο;
Η ερώτησή σας έχει ενδιαφέρον. Στην παρούσα φάση, όμως, αν απλά σας έλεγα ένα ονοματεπώνυμο, χωρίς να γνωρίζω τις προγραμματικές θέσεις και προτάσεις του συνδυασμού του, θα προσέγγιζα το θέμα χωρίς την απαιτούμενη σοβαρότητα. Ας δούμε τα προγράμματα των συνδυασμών και τα ξαναλέμε.

 

Άρης Παπαδογιάννης
Όνομα συνδυασμού: Η Απάντηση… Τα Χανιά μας
Fb: Άρης Παπαδογιάννης
Υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Γιατί θέλετε να είστε ο επόμενος δήμαρχος;
Σχεδόν η μισή μου ζωή είναι αφιερωμένη στην αυτοδιοίκηση ως αντιδήμαρχος αλλά και ως σύμβουλος. Έχω δουλέψει με τους συνεργάτες μου σκληρά κι έχουμε αφήσει σημαντικό και μετρήσιμο έργο στη μέχρι σήμερα διαδρομή μας. Μπορούμε, διαθέτουμε την κατάρτιση και έχουμε την όρεξη να κάνουμε πολλά. Ακόμη και από τη θέση της αντιπολίτευσης, ούτε μία μέρα
ούτε μία στιγμή δε σταματήσαμε να προσπαθούμε και να μαχόμαστε για τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών. Προσωπικά, έχω τη θέληση, τη γνώση, την εμπειρία και μια πάρα πολύ δυνατή ομάδα, για την οποίαν αισθάνομαι ευτυχής και
στοχεύουμε να αλλάξουμε τα Χανιά μας.
Ποια είναι τα 3 στοιχεία του χαρακτήρα σας που πρέπει να αξιολογήσει ο Χανιώτης ώστε να σας ψηφίσει;
α) Ήθος, σε όλη μου την πορεία πορεύτηκα με σεβασμό και ευγένεια, απέναντι σε όλους τους Χανιώτες. β) Αποτελεσματικότητα, υπάρχει μετρήσιμο υλοποιημένο έργο και γ) Εμπειρία, τα 8 χρόνια σαν αντιδήμαρχος, έχοντας τόσες πολλές αρμοδιότητες αλλά και τα 20 συνολικά χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο, με έχουν κάνει να γνωρίζω τον δήμο «πιθαμή προς πιθαμή».
Πως επιλέξατε τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους; Ποια ήταν τα 3 βασικά κριτήρια επιλογής;
Απευθύνθηκα σε ανθρώπους πέρα από κόμματα, ιδεολογίες και κομματικές αντιλήψεις. Απευθύνθηκα σε ανθρώπους που
έχουν υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση, που έχουν δώσει δείγματα γραφής και έχουν υλοποιήσει μετρήσιμο έργο. Άνθρωποι από
όλα τα επαγγέλματα και από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Άνθρωποι που έχουν μεράκι, όρεξη, διάθεση για πολλή δουλειά και αποφασισμένοι να κάνουν βήματα μπροστά. Απευθύνθηκα στη νέα γενιά γιατί πιστεύω στις ικανότητες των νέων παιδιών, στη δημιουργικότητά τους, το καινοτόμο πνεύμα τους, στην ειλικρινή τους επιθυμία να αλλάξουν τα πράγματα. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τη νέα γενιά με την εμπειρία, γιατί οι πιο έμπειροι είναι εκείνοι που θα μεταφέρουν γνώση, θα συνθέσουν το χθες με το σήμερα και θ’ ανοίξουν το δρόμο για τους νεότερους. Ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους – και είναι κάτι που το δουλεύουμε από πολύ νωρίς – είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να προκύψει η νέα γενιά των αυτοδιοικητικών για τα Χανιά μας.
Ποια είναι σήμερα τα 3 σημαντικότερα προβλήματα του δήμου Χανίων;
Το προηγούμενο διάστημα δώσαμε το λόγο στους πολίτες μέσα από ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο που θέσαμε, το οποίο απάντησαν περισσότεροι από χίλιοι δημότες! Τα σημαντικότερα προβλήματα που κατέγραψαν οι πολίτες κατατάσσονται
ακολούθως: α) η κατάσταση των δημόσιων χώρων (δρόμοι, πεζοδρόμια, κοινόχρηστοι χώροι), β) η προσβασιμότητα, κυρίως για τα ΑΜΕΑ και Γ) η περίθαλψη και προστασία των αδέσποτων ζώων.
Ποια είναι τα 3 πρώτα πράγματα που θα κάνετε σε περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος;
Από την επόμενη μέρα του εκλογικού αποτελέσματος και μέχρι την ανάληψη της διοίκησης του δήμου, θα προβούμε σε μία
συνεχή και ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους φορείς για την προετοιμασία της εφαρμογής και υλοποίησης του προγράμματος μας. Επί τη ουσίας, θα συνεχίσουμε το «διάλογο» που έχουμε ανοίξει εδώ και μήνες, μέσα από τις επαφές και τις
συναντήσεις που πραγματοποιούμε. Το επόμενο μας βήμα, έχει να κάνει με την αλλαγή του τρόπου διοίκησης του δήμου,
εφαρμόζοντας τις νέες τεχνολογίες (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση), για μία διοίκηση εξυπηρετική, αποτελεσματική, οικονομική και φιλική προς τους δημότες. Παράλληλα, πιάνουμε αμέσως δουλειά με στόχο την άμεση δράση για την αντιμετώπιση των θεμάτων της καθημερινότητας (έχουμε ήδη δεσμευτεί για ορισμό αντιδημάρχου μόνο για την καθημερινότητα που θα είναι
στο δρόμο, δίπλα στον πολίτη, πλάι στον πολίτη), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους περιαστικούς δήμους, οι οποίοι έχουν εγκαταλειφθεί. Η εικόνα που συναντάμε στις επισκέψεις μας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
Επιγραμματικά ποιοι είναι οι 3 σημαντικότεροι άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα σας;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Διασφαλίζουμε την συνοχή με σεβασμό και αγάπη για την Χανιώτικη κοινωνία. Αντιμετωπίζουμε συντεταγμένα και συνολικά την προσωπική δυσχέρεια με ανθρωπιά, φιλότιμο, και αλληλεγγύη και ανορθώνουμε τείχος προστασίας με ολοκληρωμένες πολιτικές για τις περισσότερο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με συνεργασίες και ελαφρύνσεις. ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Διεκδικούμε την ευημερία με εξωστρέφεια και σκληρή προσπάθεια για να απολαμβάνουμε το σήμερα και να χτίσουμε τα «Χανιά του αύριο». Προγραμματίζουμε ολιστικά την αναπτυξιακή διάσταση
του δήμου με εξειδίκευση και επιστημονικότητα και δημιουργούμε αποτελεσματικές δομές με ολοκληρωμένες πολιτικές για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον τουρισμό. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ: Ενεργή συμμετοχή του πολίτη στη λειτουργία της πόλης, σε πραγματικό χρόνο, με την ενεργοποίηση ψηφιακής πλατφόρμας, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και «Επανοργάνωση» των Υπηρεσιών του Δήμου.
Ποιες είναι οι πρώτες 3 παρεμβάσεις σας για το τουριστικό προϊόν; Και Bonus; Τι θα κάνετε για να μειωθεί (αν θέλετε να μειωθεί) το φαινόμενο έλλειψης κατοικιών μακροχρόνιας μίσθωσης λόγω Airbnb;
Α) Επιμένουμε δυναμικά στην ανάγκη ορισμού αντιδημάρχου μόνο για τον τουρισμό όπου θα βρίσκεται σε συνεχή ενημέρωση και διαβούλευση με όλους τους φορείς του τουρισμού. Η θέσπιση αυτής της αντιδημαρχίας, είναι κομβικού χαρακτήρα και αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την πόλη μας. Β) Δημιουργία συντονιστικού οργάνου, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς
-με διακριτούς ρόλους- με στόχο την προώθηση της τουριστικής προβολής. Γ) Στοχευμένες δράσεις για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου προωθώντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στηριζόμενοι στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Σε ότι αφορά το «φαινόμενο» AIRBNB: Στηρίζουμε τον θεσμό και την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά με θέσπιση όρων και κανόνων. Υπάρχουν πολύ καλές πρακτικές, οι οποίες ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία από άλλους ευρωπαϊκούς δήμους κι έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Είναι όμως επιβεβλημένο να συνεργαστούμε και να ορίσουμε τους κανόνες του «παιχνιδιού», για την ομαλή λειτουργία της «αγοράς».
Λεφτά υπάρχουν; Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας σήμερα;
Ο δήμος Χανίων είναι ένας δήμος δυναμικός, ένας δήμος με μεγάλη προοπτική και αυτό που οφείλουμε να πράξουμε είναι μία ορθολογική χρήση των οικονομικών του. Είναι αναγκαία η ένταξη του δήμου σε ευρωπαϊκά προγράμματα και η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο δήμο η χρήση ιδίων πόρων να χρησιμοποιηθεί σε δράσεις κοινωνικής πολιτικής, στηρίζοντας ιδιαίτερα τις ευπαθείς και αδύναμες οικονομικά ομάδες. Το νοικοκυρεμένο ταμείο ενός δήμου, αποτελεί ένα από τα βασικότερα «εργαλεία» για ένα δήμαρχο, ώστε να κάνει πράξη, αυτά για τα οποία δεσμεύεται! Η εμπειρία μας στο δήμο Χανίων, μας παρέχει τη δυνατότητα να έχουμε «εικόνα».
Και μια τελευταία ερώτηση, και θα επιθυμούσα απάντηση με ονοματεπώνυμο: Αν δεν ήσασταν υποψήφιος, ποιον από τους συνυποψήφιους σας θα ψηφίζατε για δήμαρχο;
Η αλήθεια είναι ότι ο Άρης Παπαδογιάννης είναι υποψήφιος, δηλώνει παρών, είναι έτοιμος και πλαισιωμένος από μία πολλή δυνατή ομάδα αξιόλογων ανθρώπων και η ομάδα αυτή αποτελεί την πιο αξιόπιστη πρόταση για τον δήμο μας. Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας επαναλαμβάνω πως σε κάθε περίπτωση θα συνεργαστώ με όλους τους συνυποψηφιούς μου, αλλά και πάλι «Η Απάντηση… είναι Τα Χανιά μας»

 

Σεραφείμ Ρίζος
Όνομα συνδυασμού: Ανταρσία στα Χανιά
Website: antarsiachania.blogspot.com
Fb: Ανταρσία στα Χανιά Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση για την Ανατροπή

 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Γιατί θέλετε να είστε ο επόμενος δήμαρχος;
Στην πόλη η εργαζόμενη πλειοψηφία έχει στερηθεί το δικαίωμα να αποφασίζει για τη διαμόρφωση των όρων της ζωής της,
με βάση τα δικά της κοινωνικά συμφέροντα. Η παρούσα κυβέρνηση τσαλαπάτησε με το χειρότερο τρόπο τις υποσχέσεις της ότι θα γίνει η φωνή αυτών των ανθρώπων. Οι μητέρες που κάθε Σεπτέμβρη ξενυχτούν έξω από το Δημαρχείο με την ελπίδα ότι θα βρουν μια θέση για τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες που αγωνιούν ότι μέσα στο δημόσιο σχολείο θα πρέπει να πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ για να έχει το παιδί τους στήριξη, οι εργαζόμενοι που ο εργοδότης τους αρπάζει το δώρο αφού πρώτα τους ανάγκασε να υπογράψουν ότι το πήραν, οι
καμαριέρες που τους ζητούν εγγυήσεις ότι δεν σκοπεύουν να μείνουν έγκυες, οι φοιτητές που προσπαθούν να σπουδάσουν
μην έχοντας πού να μείνουν, οι ντελιβεράδες που σκοτώνονται στους δρόμους τρέχοντας να συμπληρώσουν με τα τιπς το
πενιχρό εισόδημα και τη βενζίνη τους, οι μετανάστες που μοχθούν μαζί μας συμβάλλοντας στον πλούτο χωρίς δικαίωμα λόγου και ψήφου, οι ΑΜΕΑ που απλά θεωρούνται αντικείμενο της λύπησης των κρατούντων, οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων περιοχών που καταστρέφονται από τις πλημμύρες χωρίς να δουν την παραμικρή αποζημίωση, οι ασθενείς που πρέπει να περιμένουν ένα χρόνο τουλάχιστον για μια ενδοσκόπηση στο νοσοκομείο, και τόσοι άλλοι πρέπει να έχουν στο δήμο τη δικιά τους φωνή. Δεν είναι δυνατό για ό,τι γίνεται στην πόλη να αποφασίζουν μερικές πολύ πλούσιες οικογένειες.
Ποια είναι τα 3 στοιχεία του χαρακτήρα σας που πρέπει να αξιολογήσει ο Χανιώτης ώστε να σας ψηφίσει;
Η «Ανταρσία στα Χανιά» δεν είναι προσωποπαγής παράταξη. Βασίζεται στη συλλογική δημοκρατική λειτουργία στη λήψη
των αποφάσεων. Κυρίαρχο στοιχείο είναι διαρκείς σχέσεις του δημοτικού σχήματος με τους εργαζόμενους και τη νεολαία, και η μετουσίωση αυτών των σχέσεων σε καθημερινή πολιτική πάλη και συλλογική εμπειρία. Η συλλογική αγωνιστικότητα, η σκληρή επιμονή στην επίτευξη των στόχων, ακόμη και αν οι δοσμένοι συσχετισμοί φαντάζουν δυσμενείς αποτελούν διαρκώς ζητούμενα χαρακτηριστικά που πρέπει να πληροί το σύνολο της παράταξης.
Πως επιλέξατε τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους; Ποια ήταν τα 3 βασικά κριτήρια επιλογής;
Μας προκαλούν αηδία οι μετακινήσεις υποψηφίων με μεγάλες «προίκες» ψήφων και τα παζάρια χωρίς αρχές για την καρέκλα. Σιχαινόμαστε την ρουσφετολογική εκδούλευση που βασιλεύει στον κόσμο της «αυτοδιοίκησης». Βρισκόμαστε στον αντίποδα όλων αυτών. Μοναδικά κριτήρια στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου μας αποτελεί η συμμετοχή στους αγώνες και τις αντιστάσεις ενάντια στις πολιτικές της βάρβαρης λιτότητας, το ρατσισμό, την άνοδο της ναζιστικής ΧΑ, την καταστροφή του περιβάλλοντος και η συμφωνία με τις προγραμματικές μας θέσεις. Η αντικαπιταλιστική αριστερά έχει παίξει καθοριστικό ρόλο μέσα στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στην ελαστική εργασία, των υγειονομικών ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου, τις προσπάθειες να φτιαχτούν νέα σωματεία, την πρώτη απόπειρα να πραγματοποιηθεί απεργία γα τα γυναικεία δικαιώματα, την υπεράσπιση των Αλβανών μεταναστών για τη εκμάθηση της μητρικής γλώσσας αλλά και σε παλιότερους αγώνες για τους δημόσιους χώρους, όπως το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, τους Αγ. Αποστόλους, ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ και αντιπολεμικές κινήσεις ενάντια στην παρουσία των βάσεων. Αυτούς τους αγώνες επιδιώκουμε να εκφράσουμε.
Ποια είναι σήμερα τα 3 σημαντικότερα προβλήματα του δήμου Χανίων;
Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα αυτού που ονομάζουμε κοινωνικό μισθό. Τα μνημόνια, ο «Καλλικράτης» και ο «Κλεισθένης» έχουν διαλύσει το όποιο κράτος πρόνοιας. Οι εργαζόμενοι στερούνται σημαντικών υπηρεσιών που έχουν ανάγκη. Στέγαση, υγεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, κατάλληλα σχολικά κτήρια, γηροκομεία, μετακίνηση κλπ είτε έχουν εγκαταλειφθεί είτε το κόστος τους έχει φορτωθεί στους φτωχούς. Αυτό που όλες οι δημοτικές αρχές ονομάζουν «κοινωνική πολιτική» τους, στην ουσία αποτελεί φιλανθρωπία που παρέχουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις σε ένα περιορισμένο αριθμό δικαιούχων που μαστίζονται από ακραία φτώχεια. Σε μια πόλη ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, οι πρόσφατες πλημμύρες ανέδειξαν εκτός από την ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών, το ζήτημα της ασφάλειας και την ανάγκη εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων αλλά και συνολικότερα της προστασίας ζωής και υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Το ζήτημα είναι συνδεδεμένο με το θέμα των δημόσιων έργων, της επιλογής τους, των αναγκαίων αλλά ανύπαρκτων ελέγχων αλλά και της ουσιαστικής αναβάθμισης του συνόλου των υποβαθμισμένων συνοικιών και του οδικού δικτύου. Η παντελής έλλειψη ανοιχτών δημόσιων χώρων, πάρκων, πεζοδρόμων, παιδικών χαρών, ποδηλατοδρόμων, χώρων άθλησης, ελεύθερων από την εμπορευματοποίηση και τα οικονομικά συμφέροντα κάθε είδους, στους οποίους οι Χανιώτες θα μπορούν να απολαύσουν ελεύθερα τις όποιες δραστηριότητες επιθυμούν. Η ιδιωτικοποίηση μέσω των ΣΔΙΤ ακόμη και του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας, η απεμπόληση του αιτήματος για πράσινο στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, ο μη περιορισμός των τραπεζοκαθισμάτων σε ενετικό λιμάνι και παλιά πόλη, επιδεινώνουν αυτές τις καταστάσεις.
Ποια είναι τα 3 πρώτα πράγματα που θα κάνετε σε περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος;
Διεκδίκηση μόνιμου προσωπικού στο δήμο και σε όλες τις υπηρεσίες του. Αντιστροφή όλων των ιδιωτικοποιήσεων με ακύρωση συμβάσεων ΣΔΙΤ, εργολάβων στην καθαριότητα, το πράσινο κλπ. απελευθέρωση δρόμων, παραλιών, πεζοδρομίων. Αντιστροφή στην φορολογική πολιτική του δήμου. Οι έχοντες ν’ αρχίσουν να πληρώνουν.
Επιγραμματικά ποιοι είναι οι 3 σημαντικότεροι άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα σας;
Σύγκρουση με τις πολιτικές των μνημονίων και της ΕΕ καθώς και με το ψευδεπίγραφο τερματισμό τους. Κοινωνική δικαιοσύνη σε απολαβές και υποχρεώσεις, με αξιοπρεπείς ανοιχτές κοινωνικές υπηρεσίες για όλους ώστε οι ανάγκες των πολλών να προηγούνται των κερδών των ολίγων. Με σταθερή και μόνιμη εργασία και θέσπιση εργατικού και λαϊκού ελέγχου παντού.
Πόλη δημοκρατική, ανθρώπινη, ανοιχτή, στους κατοίκους ανεξάρτητα από χρώμα φύλο, φυλή, ηλικία, σωματική και ψυχική ικανότητα, καταγωγή, ερωτικό προσανατολισμό. Πόλη κλειστή στο φασισμό και το ρατσισμό.
Ποιες είναι οι πρώτες 3 παρεμβάσεις σας για το τουριστικό προϊόν; Τι θα κάνετε για να μειωθεί το φαινόμενο έλλειψης κατοικιών μακροχρόνιας μίσθωσης λόγω Airbnb;
Ο τουρισμός είναι δικαίωμα και όχι προϊόν. Οι άδειες, ο κοινωνικός τουρισμός, τα επιδοτούμενα εισιτήρια για τους εργαζόμενους πρέπει να εξασφαλιστούν και να ξαναθεσμοθετηθούν. Η μετατροπή της πόλης σε τουριστική μονοκαλλιέργεια, παρά τα κέρδη που επιφέρει σε ορισμένους, έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, τα εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον και τις
δομές της πόλης. Χρειάζεται να παταχθεί η μαύρη εργασία και οι άθλιες συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων στον τουρισμό, να προστατευτεί η πολιτιστική κληρονομιά και ο δημόσιος χαρακτήρας της, το περιβάλλον και ο φυσικός πλούτος. Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι δεμένη με την μονομερή οικονομική ανάπτυξη. Δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για επιχειρηματίες και τραπεζίτες (αύξηση αξίας γης και στέγης, αποχαρακτηρισμός κόκκινων δανείων κλπ). Από την άλλη παρά το ότι λειτουργεί συμπληρωματικά για εισοδήματα ορισμένων εργαζομένων δημιουργεί τεράστια προβλήματα εύρεσης φτηνής στέγης, αύξησης φόρων, αντικειμενικών αξιών κλπ. Αν και είναι μια νέα και πολύπλοκη συζήτηση, πρέπει να μπει τέρμα στο χάος που έχει δημιουργηθεί. Χρειαζόμαστε πολιτικές ελέγχου, περιορισμού έως και απαγόρευσης σε συγκεκριμένες περιοχές.
Λεφτά υπάρχουν; Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας σήμερα;
Οι οικονομικοί απολογισμοί για τις χρονιές 2016 και 2017 αποκάλυψαν πλεονάσματα 10εκ. και 5εκ. ευρώ αντίστοιχα. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι λεφτά δεν υπάρχουν. Το πρόβλημα έγκειται στην άνιση κατανομή, στο ποιος πληρώνει για τα έσοδα του δήμου. Οι ξενοδόχοι για παράδειγμα στους οποίους συγκαταλέγεται και το πλουσιότερο τμήμα του πληθυσμού συμβάλουν μόλις στο 0,5% των δημοτικών εσόδων. Αντίθετα 15% των εσόδων προέρχεται από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι φτωχότεροι. Αν συνυπολογίσουμε την απίστευτη εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων και τα πρόστιμα που αφορούν κυρίως στους φτωχούς, το ισοζύγιο αυτό είναι ακόμη δυσμενέστερο για τους δεύτερους. Γι’ αυτό επιμένουμε ότι χρειάζεται ριζική αντιστροφή της κατάστασης κυρίως όμως χρειάζεται η διεκδίκηση, μέσω των οργάνων, αλλά κυρίως μέσω κινητοποιήσεων, της αύξησης των κρατικών εισφορών προς τους δήμους.
Και μια τελευταία ερώτηση, και θα επιθυμούσα απάντηση με ονοματεπώνυμο: Αν δεν ήσασταν υποψήφιος, ποιον από τους συνυποψήφιους σας θα ψηφίζατε για δήμαρχο;
Θεωρώ ότι το μεγάλο επίτευγμα της «Ανταρσία στα Χανιά» είναι ότι έδειξε στην πράξη ότι μπορεί κανείς να εκπροσωπείται σε θεσμούς όπως το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποτάσσει την κινηματική δράση σε αυτό. Θα ψήφιζα όποιον υποψήφιο υποδείκνυε η ανοιχτή γενική συνέλευση της «Ανταρσία στα Χανιά».

 

Γιάννης Σαρρής
Όνομα συνδυασμού: Πρωτοβουλία Πολιτών
Πρώτα ο Άνθρωπος
Website: www.protovouliachania.com
Fb: Πρωτοβουλία Πολιτών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα Χανιά

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Γιατί θέλετε να είστε ο επόμενος δήμαρχος;
Ασχολούμαι με τα κοινά από νεαρός, οπότε νομίζω ότι το να φτάσω να διεκδικώ θέσεις ευθύνης, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη. Πολύ πιο φυσιολογική πάντως από το να διορίσεις τον εαυτό σου ή να σε διορίσει κάποιο κόμμα. Κι αν μου επιτρέπεται: Δεν είμαι υποψήφιος επειδή «εγώ θέλω» με την στενή προσωπική έννοια. Είμαι μέλος της προσπάθειας εκατοντάδων δημοτών που δημιούργησαν την «Πρωτοβουλία Πολιτών». Αυτή η κίνηση με επέλεξε και το 2014 και τώρα με ανοιχτές εκλογικές
διαδικασίες, ως υποψήφιο Δήμαρχο. Είμαι λοιπόν υπερήφανος «εντολοδόχος» μιας κοινωνικής συλλογικότητας.
Ποια είναι τα 3 στοιχεία του χαρακτήρα σας που πρέπει να αξιολογήσει ο Χανιώτης ώστε να σας ψηφίσει;
Δεν μου είναι εύκολο να μιλάω για τον εαυτό μου. Δεν με θεωρώ τον πιο χαρισματικό τον πιο έξυπνο και γενικά τον πιο.. Η μακροχρόνια διαδρομή μου στα κοινωνικά πράγματα, η στάση μας στα προβλήματα του Δήμου ως αντιπολίτευση, αλλά και η αδιάλειπτη λειτουργία της παράταξής μας, ίσως δείχνουν μερικά πράγματα για μένα. Άποψη μου είναι ότι τα προσωπικά χαρακτηριστικά ασφαλώς παίζουν ρόλο, ωστόσο για μια θητεία παίζουν καθοριστικό ρόλο κι άλλα πράγματα. Ιδέες, αξιακόσύστημα, συλλογικότητα κλπ.
Πως επιλέξατε τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους; Ποια ήταν τα 3 βασικά κριτήρια επιλογής;
Κατ΄αρχήν δεν επιλέγω. Επιλέγουμε. Έχω ισχυρό λόγο σε μια ομάδα που εξετάζει, προτείνει, εισηγείται. Τα κριτήρια μας: Η αποδοχή της διακήρυξής μας, η κοινωνική ευαισθησία δραστηριότητα, η συλλογικότητα και βέβαια φροντίδα για εκπροσώπηση κοινωνικών ομάδων και
περιοχών. Η επωνυμία, η αφηρημένα «επιτυχημένη» καριέρα, η ιδεολογική αποστείρωση που δυστυχώς κυριαρχούν, δεν μας αφορά. Γι΄ αυτό ακριβώς στην παράταξή μας δεν άνθησε ποτέ το παρακμιακό φρούτο «αλλάζω παρατάξεις σαν τα πουκάμισα» ή το «δώσε καρέκλα να σου δώσω
ψήφους».
Ποια είναι σήμερα τα 3 σημαντικότερα προβλήματα του δήμου Χανίων;
Θα σας έλεγα αμέσως τα εξής: 1/ το κυκλοφοριακό 2/ η κάκιστη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων και 3/ το έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής. Ωστόσο σημειώνω με έμφαση πως η «ξερή» παράθεση, δεν δείχνει την γενική εικόνα που υπάρχει, κυρίως στις περιαστικές περιοχές, εικόνα χρόνιας υποβάθμισης. Και δεν φταίει εδώ η μη ύπαρξη καλών μέτρων. Λείπει η κοινωνικά δίκαιη ματιά, η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, η κάθετη άρνηση των κολλητών και εκλεκτών
του αφανούς κατεστημένου. Ίσως η κυριαρχία αυτών των αντιλήψεων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου Χανίων.
Ποια είναι τα 3 πρώτα πράγματα που θα κάνετε σε περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος;
1. Να «σπουδάσω» την όλη κατάσταση του Δήμου. Η καλή γνώση είναι προϋπόθεση για την καλή πολιτική. 2. Να εφαρμόσω ένα μελετημένο σχέδιο αξιοποίησης των ανθρώπινων πόρων
του Δήμου, όχι μόνον στελεχών και υπηρεσιών αλλά και της κοινωνίας. 3. Προώθηση νέων μελετών σε κομβικά θέματα και «πεισματική» δρομολόγηση των ώριμων σε θέματα καθημερινότητας.
Επιγραμματικά ποιοι είναι οι 3 σημαντικότεροι άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα σας;
1. Συνεργασία για αξιοποίηση στο έπακρο του ανθρώπινου δυναμικού. 2. Αποφασιστική στροφή στη γειτονιά, τα χωριά, τις περιαστικές ενότητες. Βάση της η ενεργοποίηση των ανθρώπων.
3. Αναβάθμιση της Κοινωνικής Πολιτικής. Κοινωνικοί τομείς παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός κοκ και,επιπλέον, ευάλωτες ομάδες, άστεγοι, ΑΜΕΑ, μετανάστες κλπ μπαίνουν στο κέντρο του ενδιαφέροντος.
Ποιες είναι οι πρώτες 3 παρεμβάσεις σας για το τουριστικό προϊόν; Και Bonus; Τι θα κάνετε για να μειωθεί (αν θέλετε να μειωθεί) το φαινόμενο έλλειψης κατοικιών μακροχρόνιας μίσθωσης λόγω Airbnb;
1. συνεργασία με τους φορείς για ιεράρχηση- προγραμματισμό έργων 2. βελτίωση της κατάστασης τουριστικών προορισμών όπως παραλίες, μουσεία, μνημεία κλπ και 3. δημιουργία νέου μοντέλου τουριστικής πολιτικής πέραν του μαζικού που παρουσιάζει στρεβλώσεις. Προσθέτω ότι για μας η ενίσχυση του τουρισμού δεν αφορά μια άλλη δημοτική πολιτική. Ο σεβασμός και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας, καθώς και η βελτίωση της ζωής στην πόλη (δημόσιοι χώροι, πεζοδρόμια, κυκλοφοριακό, καθαριότητα κλπ) αναβαθμίζει «αυτόματα» και το τουριστικό προϊόν. Το θέμα Airbnb είναι καινούριο, εξαιρετικά σύνθετο και θεσμικά ακάλυπτο. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο Δήμος 1/ θα προχωρήσει άμεσα στην επιστημονική αποτύπωση του προβλήματος για τα Χανιά και β/ θα επεξεργαστεί άμεσα μέτρα για την κάλυψη των αναγκών στέγασης κρίσιμων ομάδων όπως φοιτητές, προσωπικό του ΕΣΥ, εκπαιδευτικοί κλπ. Όμως, θεωρούμε σημαντική τομή, στη λογική της αποκέντρωσης και της ουσιαστικής αυτοδιοίκησης, να θεσπιστεί νέος τουριστικός νόμος, που θα δώσει στις τοπικές αρχές την αρμοδιότητα να ρυθμίζουν συγκεκριμένες ζώνες τουριστικής ενοικίασης.
Λεφτά υπάρχουν; Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας σήμερα;
Τα Χανιά δεν είναι, γενικά μιλώντας, ένας φτωχός Δήμος. Η κρίση και η μνημονιακή της διαχείριση γονάτισαν και τα οικονομικά των Δήμων, έτσι που τα διαθέσιμα να είναι λιγότερα από τις ανάγκες. Εδώ υπάρχει δυστυχώς και μια άλλη πληγή που έχουμε καταγγείλει: μια τεράστια διαφυγή εσόδων από ανείσπρακτα τέλη και πρόστιμα που δεν ζητήθηκαν ποτέ ! Αν αυτά προ-
στεθούν στα διαθέσιμα και έχουμε συστηματική προσπάθεια έν ταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα, τότε μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα. Κι επειδή δεν είμαστε λογιστές θεωρούμε ότι κύριο ζητούμενο είναι η κοινωνική ιεράρχηση της διαχείρισης.
Και μια τελευταία ερώτηση, και θα επιθυμούσα απάντηση με ονοματεπώνυμο: Αν δεν ήσασταν υποψήφιος, ποιον από τους συνυποψήφιους σας θα ψηφίζατε για δήμαρχο;
Παραμονές εκλογών μου ζητάτε ονοματεπώνυμα;! Μου είναι πολύ πιο εύκολο να σας πω ποιόν/ποια ΔΕΝ θα ψήφιζα.! Αυτόκλητους σωτήρες, απόντες της κοινωνικής αγωνίας, αλλαξοπουκαμισάκηδες, ιδεοληπτικούς της κοινωνίας των πελατών, όσους /όσες εξυπηρέτησαν το τοπικό κατεστημένο που πνίγει τα Χανιά. Κατά τ΄άλλα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υποστήριζα τον οποιονδήποτε συλλογικά επιλεγμένο υποψήφιο της «Πρωτοβουλίας Πολιτών»!

 

Παναγιώτης Σημανδηράκης
Όνομα συνδυασμού: Για Τα Χανιά
Website: www.giatachania.gr
Fb συνδυασμού: Για τα Χανιά
Fb: Παναγιώτης Σημανδηράκης

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Γιατί θέλετε να είστε ο επόμενος δήμαρχος;
Η απόφαση να είμαι υποψήφιος δήμαρχος δεν ήταν μια παρόρμηση της στιγμής. Όλα ξεκίνησαν από την κοινή διαπίστωση πολλών ανθρώπων στα Χανιά ότι ο Δήμος μας χρειάζεται επανεκκίνηση. Τα Χανιά είναι ένας τόπος μοναδικός, διαθέτει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όλοι μας έχουμε φίλους από την υπόλοιπη Ελλάδα ή το εξωτερικό που μας λένε πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε εδώ. Και προφανώς αυτό ισχύει. Αλλά δεν φτάνει. Οι δυνατότητες των Χανίων είναι ανεξάντλητες αλλά δυστυχώς δεν αξιοποιούνται επαρκώς. Μια ομάδα ανθρώπων με διαφορετικά χαρακτηριστικά, με επιτυχημένη επιστημονική πορεία, καταξιωμένη επαγγελματική διαδρομή, με έντονη δραστηριότητα σε συλλογικότητες στον χώρο του πολιτισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του αθλητισμού, που μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας και η αγωνία για το πώς μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα, αποφασίσαμε να βγούμε μπροστά. Η ομάδα διαρκώς εμπλουτίζεται γιατί οι Χανιώτες ήδη αξιολογούν θετικά την κίνησή μας και αγκαλιάζουν αυτό το εγχείρημα. Δεν θέλουμε να είμαστε η επόμενη δημοτική αρχή για να ικανοποιήσουμε προσωπικές
φιλοδοξίες, θέλουμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι μια καινοτόμα αυτοδιοικητική πρόταση μπορεί να εφαρμοστεί και να πάει τα Χανιά μας μπροστά.
Ποια είναι τα 3 στοιχεία του χαρακτήρα σας που πρέπει να αξιολογήσει ο Χανιώτης ώστε να σας ψηφίσει;
Πιστεύω ότι ένας επιτυχημένος δήμαρχος πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχει όραμα για τον Δήμο, που να αποτυπώνεται σε έναν ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχεδιασμό. Να έχει την ικανότητα να επιλέγει τους κατάλληλους συνεργάτες και να τους αξιοποιεί και να μπορεί να συνεργάζεται αποτελεσματικά με το προσωπικό του Δήμου. Να είναι μεθοδικός, αποφασιστικός, να μπορεί να δουλεύει πολύ και σε συνθήκες έντονης πίεσης, να είναι συναινετικός αλλά και να έχει διάθεση για ρήξεις όπου χρειάζεται, χωρίς να είναι δέσμιος του πολιτικού κόστους που ενδεχομένως έχει μία απόφαση
ή μία ενέργειά του. Με βάση αυτή τη σκιαγράφηση, θα σας έλεγα ότι προσωπικά και ως αυτοδιοικητική ομάδα είμαστε σε θέση να εργαστούμε για έναν Δήμο Χανίων που θα μας κάνει υπερήφανους.
Πως επιλέξατε τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους; Ποια ήταν τα 3 βασικά κριτήρια επιλογής;
Τα μέλη της ομάδας μας, οι υποψήφιοί μας αλλά και οι εθελοντές μας, ζουν και εργάζονται στα Χανιά, έχουν ένα εσωτερικό κίνητρο να προσφέρουν στον τόπο μας, διαθέτουν ικανότητες και εμπειρία, έχοντας θητεύσει με επιτυχία σε πολλά και διαφορετικά πεδία. Οι περισσότεροι δοκιμάζονται για πρώτη φορά στον στίβο της αυτοδιοίκησης επειδή συγκεκριμένες λογικές και πρακτικές τούς αποθάρρυναν, τους έκαναν επιφυλακτικούς απέναντι στις ίδιες τις δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης. Εμείς δείχνουμε ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος. Δεν υιοθετήσαμε αποτυχημένες πρακτικές συνάθροισης ετερόκλητων υποψηφίων με κριτήριο αποκλειστικά πόσες πολλές ψήφους μπορεί να φέρει ο καθένας. Το παρελθόν μάς έχει διδάξει ότι οι μεταγραφές με αυτούς τους όρους, η λογική της ποδοσφαιροποίησης και της ανακύκλωσης των ίδιων και των ίδιων παλαιών προσώπων, ναρκοθετεί την επόμενη μέρα. Σήμερα πιστεύουμε ότι αυτό αλλάζει, ότι η κοινωνία
των Χανίων είναι ανοικτή πλέον, περισσότερο από ποτέ, σε μια νέα προσέγγιση.
Ποια είναι σήμερα τα 3 σημαντικότερα προβλήματα του δήμου Χανίων;
Τα προβλήματα έχουν καταγραφεί, τα ζούμε καθημερινά, τα γνωρίζουμε όλοι μας. Η προβληματική διαχείριση του δημόσιου χώρου και το κυκλοφοριακό: παράνομη στάθμευση, δυσχερής προσβασιμότητα πεζών και ΑμεΑ, απουσία ποδηλατόδρομων. Η άθλια κατάσταση του οδικού δικτύου, ακόμα και σε κεντρικά σημεία της πόλης αλλά και στις περιαστικές περιοχές. Στον τομέα της καθαριότητας διαπιστώνουμε ότι πολλά χρειάζονται ακόμα να γίνουν. Είναι χρονίζοντα προβλήματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός μας. Η δική μας αντίληψη, ωστόσο, θέλει έναν Δήμο που να ορίζει τις παραμέτρους που συνθέτουν τα Χανιά του αύριο με επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα. Σε αυτό το πνεύμα, αναφέρω ενδεικτικά ότι είναι για εμάς βασικό να καλλιεργήσουμε την εξωστρέφεια του Δήμου μας, να πετύχουμε τη δικτύωση των συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται με εξαιρετική επιτυχία σε διάφορους χώρους με στόχο τη μεγιστοποίηση της ωφέλειας για την τοπική μας κοινωνία, να αξιοποιήσουμε την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.
Ποια είναι τα 3 πρώτα πράγματα που θα κάνετε σε περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος;
Από την επομένη των εκλογών τίθενται οι βάσεις για τον Δήμο Χανίων του αύριο με στοχευμένες παρεμβάσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας. Δημιουργούμε μια νέα δομή, ένα γραφείο Περιβαλλοντικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού με αντικείμενο τη διαχείριση του δημόσιου χώρου με μια συνολική και ενιαία αντιμετώπιση, την εφαρμογή άμεσων λύσεων στον κυκλοφοριακό σχεδιασμό και τη διαρκή εποπτεία των υποδομών της πόλης και των περιαστικών περιοχών. Παράλληλα, θέτουμε τις βάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου. Η ομάδα μας έχει ήδη προετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με πλήρως διαδραστικά ψηφιακά εργαλεία. Με στόχο ο Δήμος Χανίων να γίνει ένας «έξυπνος Δήμος», φιλικός προς τους δημότες και τους επισκέπτες του. Επίσης, δρομολογούμε την εφαρμογή του Προγράμματος «Αμάλθεια» για τη διασύνδεση της Εκπαίδευσης με τον Πολιτισμό με δράσεις που αναπτύσσονται σε ορίζοντα τετραετίας.
Επιγραμματικά ποιοι είναι οι 3 σημαντικότεροι άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα σας;
Η προγραμματική μας πρόταση διαρθρώνεται γύρω από πέντε άξονες, οι οποίοι πιστεύουμε ότι καλύπτουν το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τους δημότες και άπτονται της λειτουργίας του Δήμου. Σε αυτό το πνεύμα, η ομάδα μας εργάζεται εδώ και καιρό σε αντίστοιχες επιτροπές, καταγράφει και ιεραρχεί τα προβλήματα και επεξεργάζεται αντίστοιχες παρεμβάσεις. Οι άξονες αυτοί είναι, επιγραμματικά: (α) δημόσιος χώρος και κυκλοφοριακό, (β) διοίκηση και ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου, (γ) Παιδεία και Πολιτισμός -και η ανάγκη οργανικής διασύνδεσής τους-, Αθλητισμός, Κοινωνική Αλληλεγγύη, συλλογικότητες που λειτουργούν με εξαιρετικό προστιθέμενο αποτέλεσμα στον Δήμο μας, (δ) βιώσιμη ανάπτυξη με πυλώνες τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα, την εν γένει παραγωγική δραστηριότητα και έμφαση στην ενθάρρυνση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και (ε) περιαστικές περιοχές με
στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να μην έχουμε μέσα στα όρια του Δήμου μας περιοχές δύο ή περισσοτέρων ταχυτήτων.
Ποιες είναι οι πρώτες 3 παρεμβάσεις σας για το τουριστικό προϊόν; Και Bonus; Τι θα κάνετε για να μειωθεί (αν θέλετε να μειωθεί) το φαινόμενο έλλειψης κατοικιών μακροχρόνιας μίσθωσης λόγω Airbnb;
Στόχος μας είναι οι επισκέπτες να γνωρίζουν βιωματικά την κουλτούρα, τον πολιτισμό, την ιστορία, την αρχιτεκτονική, την καθημερινότητα των Χανίων και των περιαστικών περιοχών. Θέλουμε την πόλη ζωντανή όλο τον χρόνο, θέλουμε να αναδειχθεί η ενδοχώρα του Δήμου ως ένας ελκυστικός προορισμός με ποιοτικούς όρους. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεικτικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να είναι ο προσδιορισμός της χρήσης των Νεωρίων με τρόπο που θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου των Χανίων στον παγκόσμιο χάρτη, η ανάπτυξη διαδρομών ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού όπως η διασύνδεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου με την Αρχαία Απτέρα και η ενθάρρυνση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο καταδυτικός, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής της «Γαλάζιας Ανάπτυξης». Αναμφίβολα οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αποτελούν τονωτική ένεση για το
εισόδημα πολλών συνδημοτών μας τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις αρνητικές συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε, όπως η έλλειψη κατοικιών, η ανορθολογική αύξηση των ενοικίων, η πιθανή αλλοίωση της φυσιογνωμίας συγκεκριμένων περιοχών. Χρειαζόμαστε μία ισορροπημένη προσέγγιση -έχουμε αντίστοιχα διεθνή παραδείγματα σε πόλεις του εξωτερικού- που να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία αυτής καθαυτής της πόλης.
Λεφτά υπάρχουν; Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας σήμερα;
Δεν έχουμε τη διάθεση να απαξιώσουμε τη διαχείριση της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Ωστόσο, θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των οικονομικών δεικτών, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εντοπίζονται ανεπάρκειες σε σχέση με τη μη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρονται μέσα από τις προσκλήσεις της Περιφέρειας Κρήτης και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με αποτέλεσμα να διατίθενται ίδιοι πόροι του Δήμου. Αποφασιστικής σημασίας για εμάς είναι ποιες προτεραιότητες θέτεις, πώς αξιοποιείς με τον βέλτιστο τρόπο τα χρηματοδοτικά εργαλεία και πώς χρησιμοποιείς ορθολογικά τους πόρους που διαθέτεις. Επιλέγεις αποσπασματικές παρεμβάσεις ή ακολουθείς μεθοδικά έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, δημιουργείς συνέργειες και οικονομίες κλίμακας και έχεις τελικά ένα απτό αποτέλεσμα για τον δημότη. Εμείς επιλέγουμε το δεύτερο.
Και μια τελευταία ερώτηση, και θα επιθυμούσα απάντηση με ονοματεπώνυμο: Αν δεν ήσασταν υποψήφιος, ποιον από τους συνυποψήφιους σας θα ψηφίζατε για δήμαρχο;
Όλοι οι συνυποψήφιοί μου, όλοι μας, θέλουμε το καλύτερο για τον Δήμο Χανίων. Με κάποιους υπάρχει η δυνατότητα μετά τις εκλογές, οπότε αυτό θα είναι απαραίτητο, να αναπτύξουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας, παρότι έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις σε πολλά κρίσιμα ζητήματα. Με άλλους οι διαφορές μοιάζουν αγεφύρωτες. Επίσης, αποδοκιμάζουμε τον τρόπο που έχουν επιλέξει να συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτιά τους, προτάσσοντας όχι την ικανότητα των υποψηφίων αλλά πόσες ψήφους είναι σε θέση να φέρουν στον συνδυασμό.

Written By
More from Go Hania

Εντυπωσίασε η Κρήτη

Χανιά: Εντυπωσίασε η Κρήτη στη διεθνή έκθεση Τροφίμων και Ποτών στο Βερολίνο...
Read More

Leave a Reply