Zeropixel Αρχιτεκτονική & Κατασκευή!! Turning creativity into reality

Zeropixel Αρχιτεκτονική & Κατασκευή  Turning creativity into reality

 

 

κεντρικό γραφείο Zeropixel Architects, Χανιά

Αρχίζω να πιστεύω ότι η καινοτομία στην αρχιτεκτονική δεν έχει όρια. Απίθανες ιδέες, πρωτότυπα υλικά, εργονομική εκμετάλλευση χώρου, ενεργειακή απόδοση και ιδανικό περιβάλλον, συνθέτουν το concept για μια λειτουργική και ευχάριστη καθημερινότητα στο σπίτι. Από τη δημιουργία νέων ιδεών, στην εξεύρεση λύσεων, ή, απλά, έναν πρωτότυπο τρόπο αντίληψης της ζωής, οι Zeropixel Architects τολμούν, καινοτομούν και, όπως λένε και οι ίδιοι: «Νιώθουμε υπερήφανοι που φτιάχνουμε μοναδικά σπίτια, για μοναδικούς ανθρώπους, σε έναν μοναδικό τόπο».

Πάμε να γνωρίσουμε τους Zeropixel, μαζί με τον Γενικό Διευθυντή Δημήτρη Κουδουνάκη.

 

Επιμέλεια: Άντζελα Βακάκη

Τι σε παρακίνησε στη δημιουργία της εταιρείας;

Το να ξεκινάς μία εταιρία μόνος σου έχει το κακό ότι δεν έχεις βοήθεια από κανέναν, αλλά έχει επίσης το καλό ότι μπορείς να πειραματιστείς με οτιδήποτε νομίζεις ότι οι υπόλοιποι στον χώρο το κάνουν με έναν τρόπο που δε θεωρείς λειτουργικό και σωστό. Για μένα λοιπόν, ήταν περίεργο ο αρχιτέκτονας να μην κάνει την κατασκευή του έργου που σχεδιάζει. Πολλά προβλήματα προέκυπταν, όπως αλλαγές σχεδίων λόγω διαφορετικών προτεραιοτήτων στη φάση της κατασκευής (μεγαλύτερο κέρδος για τους “εμπειροτέχνες” εργολάβους, ευκολία κατασκευής στους τεχνίτες κ.α.), υπέρβαση του budget που ήθελε να διαθέσει ο πελάτης για την κατασκευή του έργου (με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι μελέτες) και, το κυριότερο, χαμηλή ποιότητα κατασκευής και ανύπαρκτο χρονοδιάγραμμα. Διάλεξα, λοιπόν, μετά το κομμάτι της μελέτης, να μπω μπροστά από όλους στην κατασκευή, να τους οργανώσω και να αναλάβω όλη την ευθύνη του έργου, που, μέχρι τότε, την έριχνε ο ένας στον άλλο και όλοι μαζί στον μηχανικό, τηρώντας ένα μετρήσιμο επίπεδο στην ποιότητα κατασκευής, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και τήρηση του οικονομικού πλαισίου από τη φάση του σχεδιασμού μέχρι το πέρας του έργου.

κεντρικό γραφείο Zeropixel architects, Χανιά

Η ονομασία Zeropixel από πού προήλθε?

Στους Zeropixel Architects αντιλαμβανόμαστε το κτίριο σα μία οθόνη που απεικονίζει τη ζωή των ανθρώπων που ζουν μέσα σε αυτό. Ένα πάνελ που αποτελείται από pixels, τα οποία συνεργάζονται άρτια μεταξύ τους, ώστε να δώσουν ένα τέλειο αποτέλεσμα. Κάθε ένα από αυτά τα pixels αντιστοιχεί σε κάθε ένα μέλος από την ομάδα μας: τον αρχιτέκτονα, τον πολιτικό μηχανικό, τον μηχανολόγο, τον μπετατζή, τον χτίστη, τον βοηθό του. Κάθε ένας έχει ισάξιο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Όλα τα pixels πρέπει να λειτουργούν άψογα, χωρίς να λείπει κανένα! Αυτή είναι και η κεντρική φιλοσοφία της εταιρείας μας, και εξού και το όνομά της, Zeropixel Architects.

Γραφείο Zeropixel Architects Βάμος Χανίων

Περίγραψέ μας τις κύριες δραστηριότητες και τη φιλοσοφία της Zeropixel. 

Η εταιρίας μας θα έλεγα ότι έχει μία υβριδική μορφή, η οποία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα ενός αρχιτεκτονικού γραφείου και μιας κατασκευαστικής εταιρείας και ελαχιστοποιεί τα μειονεκτήματα. Σχεδιάζουμε με το αίσθημα ευθύνης του αρχιτέκτονα και κατασκευάζουμε με τον επαγγελματισμό τής κατασκευαστικής εταιρείας. Έχουμε συγκεκριμένο αριθμό project που αναλαμβάνουμε κάθε χρόνο, και ο κάθε τομέας σχεδιασμού και κατασκευής κάνει ό,τι χρειάζεται, ώστε ο πελάτης να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια, είτε είμαστε στην φάση του σχεδιασμού, είτε της κατασκευής.

Ποια είναι η αρχιτεκτονική προσέγγισή σας;

Η αρχιτεκτονική μας προσέγγιση γίνεται μέσα από απλές και καθαρές γραμμές, δημιουργώντας κτίρια με ένα σύγχρονο αλλά ταυτόχρονα διαχρονικό design, που χαρακτηρίζεται από λειτουργικότητα και εργονομία, εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας και της μηχανικής, αποφεύγοντας κοστοβόρες κατασκευές αρχιτεκτονικού ενθουσιασμού.

Με σεβασμό στο οικονομικό πλαίσιο που ορίζεται, και αξιοποιώντας το κλίμα της Ελλάδας, σχεδιάζουμε βιοκλιματικά κτίρια με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Ενωποιούμε το μέσα με το έξω, ενισχύοντας τον υπαίθριο βίο. Μεγάλα διαμπερή ανοίγματα και κινούμενες επιφάνειες γυαλιού, αίθρια και διάτρητες οροφές, επιτρέπουν το παιχνίδι φωτός και σκιάς στον χώρο, καθώς και τον φυσικό κλιματισμό των κτιρίων. Υλικά και υφές εναλλάσσονται αρμονικά, συνθέτοντας χώρους που δίνουν διαφορετικά ερεθίσματα στον χρήστη.

Feng Shui Stone House project

Από πού αντλείς την έμπνευσή σου;

Συνήθως αρχικά βρίσκομαι στον χώρο μελέτης και περνάω κάποιο χρόνο εκεί. Ίσως να μείνω εκεί όλη την ημέρα και να οραματιστώ το κτίριο. Ίσως περάσω και άλλες μέρες εκεί. Φαντάζομαι πώς θα είναι το κτίριο στον χώρο το πρωί, το απόγευμα, το βράδυ, μία μέρα με συννεφιά, βρίσκω τις θεάσεις από διάφορα υψόμετρα και σημεία (με τη βοήθεια της τεχνολογίας drone, 3D modeling κ.α.), την ένταξή του με τα γύρω κτίρια που υπάρχουν, ή που θα χτιστούν στο μέλλον και, γενικά, με τον τόπο και το τοπίο. Μετά μοιράζομαι αυτά τα βιώματα με την ομάδα μου και τον πελάτη και έπειτα αρχίζει το brainstorming. Όλοι μαζί βιώνουμε τη διαδικασία της σύνθεσης, μαθαίνουμε τον πελάτη και τις ανάγκες του, λύνουμε τα προβλήματά του, ακόμα και αυτά που θα προκύψουν στο μέλλον. Όλα τα παραπάνω, μπορώ να πω ότι είναι μία πολύ ευχάριστη διαδικασία.

Golden Rooftop project

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζεις στα project σου;

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχω να αντιμετωπίσω κάθε φορά, και εγώ αλλά και όλη η ομάδα, είναι στην κατασκευή. Δυστυχώς, στην Ελλάδα ο τομέας της κατασκευής σε έργα μικρής κλίμακας, όπως κατοικίες και μικρά ξενοδοχεία, είναι σε πρωτόλειο στάδιο. Όσα χρόνια ασχολούμαστε με την κατασκευή, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο με τεχνίτες, εταιρείες και προμηθευτές που μας στηρίζουν, ξέρουν πώς δουλεύουμε και την ποιότητα που επιδιώκουμε. Παρόλα αυτά, λόγω συνήθειας, πιστεύω, αλλά και μεγάλης ζήτησης έναντι μικρής προσφοράς στην Κρήτη στον οικοδομικό κλάδο, είναι δύσκολο να κυλήσουν όλα ομαλά. Αλλά, επειδή μας αρέσουν οι προκλήσεις, η χαρά είναι διπλή κάθε φορά που τα καταφέρνουμε.

Ήσουν πάντα παθιασμένος με την επιδίωξη καριέρας στον αρχιτεκτονικό/κατασκευαστικό κλάδο;

Δε θα έλεγα ότι ήμουν ποτέ παθιασμένος με την επιδίωξη καριέρας. Με την δουλειά μου ναι, αλλά δε θα έλεγα ότι είμαι καριερίστας. Έτσι και αλλιώς, το προσωπικό μου όραμα δεν είναι να φτιάξω μία εταιρεία κολοσσό, που να αναλαμβάνει δεκάδες έργα κάθε χρόνο. Εγώ, απλώς θέλω να κάνω σωστά την δουλειά μου. Να μπαίνω μέσα στο σπίτι που σχεδίασα μαζί με τους συνεργάτες μου και τον πελάτη και να νιώθουμε τη χαρά του. Να νιώθουμε ότι είμαστε εμείς υπεύθυνοι, ως ένα βαθμό, για την ευτυχία του. Και όχι μόνο εκείνη τη στιγμή, αλλά κάθε μέρα που θα ζει στον χώρο που σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε. Και μέχρι να φτάσουμε εκεί, να έχουμε περάσει ωραία.

Infinity House in the making

Σε επίπεδο ανταγωνισμού πώς περιγράφεις τον κλάδο σας;

Όταν ξεκίνησε η ομάδα μας, από όσο γνωρίζω, δεν υπήρχε ανταγωνισμός. Δεν υπήρχε αρχιτεκτονικό γραφείο που, μετά τον σχεδιασμό και την αδειοδότηση, να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την κατασκευή. Πλέον έχουν ακολουθήσει και άλλα γραφεία και μπορώ να πω ότι χαίρομαι για αυτό. Βλέπω πολύ ωραίες δουλειές που δε μένουν πλέον μόνο στα χαρτιά. Και αυτός ο ανταγωνισμός μάς αναγκάζει να πάμε και εμείς πιο πέρα. Ελπίζω και εύχομαι κάποια στιγμή, η κατασκευή κατοικιών να γίνεται μόνο μέσω αρχιτεκτονικών γραφείων και βάση νόμου, όπως γίνεται σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο.

Πώς κερδίζεις την εμπιστοσύνη του επόμενου πιθανού πελάτη σου;

Θεωρώ ότι υπάρχουν δύο στάδια που κερδίζεις την εμπιστοσύνη του πιθανού σου πελάτη. Πριν σε προσεγγίσει και μιλήσει με εσένα, και μετά.

Τα τελευταία τρία χρόνια έμεινε χρόνος και κάναμε σημαντικά βήματα στο πρώτο στάδιο προσέγγισης. Φτιάξαμε δύο σύγχρονους χώρους που δουλεύει η ομάδα μας μαζί με τους πελάτες, φτιάξαμε μία σειρά από βίντεο, που, βλέποντάς τα κάποιος αντιλαμβάνεται εύκολα ποιοι είμαστε και τι κάνουμε, οργανώσαμε τις αρμοδιότητες του κάθε μέλους της ομάδας και αναπτυχθήκαμε στον κάθε τομέα, διαφημιστήκαμε, συνεχίζουμε τη δημιουργία νέων βίντεο και φτιάχνουμε νέα ιστοσελίδα. Έτσι, ο πιθανός πελάτης, πριν μιλήσει με εμάς, έχει ήδη ένα αρκετά καλό feedback για εμάς.

Μετά που θα μας προσεγγίσει, πιστεύω ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Καταλαβαίνει νομίζω αμέσως ότι ξέρουμε πολύ καλά τι κάνουμε και τι λέμε.

Επίσης, συνηθίζω να πηγαίνω με τον εν δυνάμη πελάτη σε σπίτια που έχουμε τελειώσει, να δει από κοντά αυτά που του συζητάμε και να μιλήσει με τους ιδιοκτήτες των σπιτιών αυτών, που, με χαρά, μοιράζονται την εμπειρία τους μαζί του. Συνηθίζουμε να αποκτάμε φιλικές σχέσεις με τους ανθρώπους που συνεργαστήκαμε και να τους στηρίζουμε και έπειτα με το πρόγραμμά μας, “home support”.

Golden villas project

Έχεις δημοσιεύσει online τρία εκπληκτικά βίντεο της εταιρίας zeropixel.gr. Τι feedback έχεις από τους viewers;

Ναι, ήταν μία εκπληκτική εμπειρία, για αυτό αναφέρεσαι σε αυτά τα βίντεο με τη λέξη “εκπληκτικά”. Θεωρώ ότι ο τρόπος που δουλεύουμε, είτε στη μελέτη, είτε στην κατασκευή, περιέχει δράση, αδρεναλίνη, σασπένς, και, γενικά, πολύ δυνατές στιγμές. Δεν είναι καθόλου βαρετή η δουλειά μας, όπως μπορεί κάποιος να νομίζει. Και όλο αυτό ήθελα να το μοιραστώ με τον κόσμο και μαζί με αυτό να αναδείξω όλο το φάσμα εργασιών της εταιρείας μας, τον επαγγελματισμό μας, το πάθος μας για αυτό που κάνουμε, και τον τρόπο με τον οποίο συμμετέχουμε στο κτισμένο περιβάλλον. Επίσης, με αυτά τα βίντεο, που, εκτός από συνέντευξη, είναι και ένα μίνι σεμινάριο, ήθελα να αλλάξω, έστω και λίγο, την παιδεία που υπάρχει για την οικοδομή. Το να χτίσεις ένα σπίτι, δεν είναι να βάλεις δέκα τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. Είναι κάτι πολύ παραπάνω και δεν έχει την αξία που του πρέπει. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον.

Το feedback μέχρι τώρα είναι εντυπωσιακό. Από όσο ξέρω, είναι κάτι πρωτοπόρο και οι viewers είναι ενθουσιασμένοι.

Έχεις σχεδιάσει το δικό σου σπίτι; 

Έχω σχεδιάσει το δικό μου τροχόσπιτο! Και το έχω κατασκευάσει μόνος μου. Ως άνθρωπος αγαπώ τη φύση και δε συμπαθώ καθόλου το να μένω στάσιμος. Είτε σε ένα μέρος, είτε γενικότερα. Λατρεύω να ταξιδεύω ανά τον κόσμο και να δουλεύω remotely, και όταν είμαι σε αυτόν τον μοναδικό τόπο, την Κρήτη, το να μένω στο τροχόσπιτό μου και να σχεδιάζω εκεί, μου δίνει αστείρευτη έμπνευση. Άσε που το να σχεδιάσω το δικό μου σπίτι θα είναι το πιο δύσκολο project της καριέρας μου. Όταν σχεδιάζω ένα σπίτι αναλύω τον πελάτη, ή την οικογένεια για την οποία προορίζεται, και αυτός/οι βάζουν τους περιορισμούς και τα θέλω. Νομίζω ότι το πιο δύσκολο πράγμα που έχει να φέρει εις πέρας ένας άνθρωπος, είναι να αναλύσει τον εαυτό του και να προσδιορίσει τα θέλω του…

Με τι ασχολείσαι με τον ελεύθερό σου χρόνο, έχεις κάποιο hobby; 

Μου αρέσει πολύ να είμαι στη φύση με τον σκύλο μου και να ταξιδεύω. Ταξιδεύω αρκετά, εντός και εκτός Ελλάδας, και ασχολούμαι μανιωδώς με το kitesurfing και το ψαροντούφεκο. Εκτός από αυτά, τρέχω συχνά, κάνω ποδηλασία, πυγμαχία, hiking, surfing και γιόγκα. Τώρα στα πλάνα έχω να ασχοληθώ με την αυτόνομη κατάδυση και το downhill. Το μέρος που ζούμε είναι ιδανικό για τέτοιου είδους ενασχολήσεις.

Serenity Complex

Θα ήθελα να μας συστήσεις την ομάδα της Zeropixel. Ποιοι είναι και ποιες οι αρμοδιότητές τους.

Zeropixel team members

Η βασική μας ομάδα αποτελείται από τα εξής άτομα:

Γιώργος Ιγγλεζάκης – Αρχιτέκτονας Μηχανικός |  Αρχιτεκτονική με Φυσικά Υλικά, Passive houses, Διαχείριση έργου,

Εβελίνα Κουτσουπάκη – Αρχιτέκτονας Μηχανικός | Υπεύθυνη Σχεδιασμού,

Κώστας Ευθυμίου – Πολιτικός Μηχανικός | Υπεύθυνος Κατασκευής,

Ελένη Γιόβα – Αρχιτέκτονας Μηχανικός | Φωτορεαλιστικός Σχεδιασμός, Marketing,

Φωτεινή Κανδηλώρου – Αρχιτέκτονας Μηχανικός | Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου, Construction economy.

Η ομάδα μας αναδιαμορφώνεται ανά καιρούς και από άλλα μέλη, ανάλογα με τις ανάγκες μας, και υποστηρίζεται από ομάδα εξωτερικών συνεργατών στα πεδία των μηχανικών, graphic designers, φωτογράφων κ.α.

 

Πώς φαντάζεσαι την εξέλιξη της οικοδομής τα επόμενα χρόνια; 

Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Πιστεύω, λοιπόν, πως και η οικοδομή θα έχει την αντίστοιχη τύχη με όλους τους υπόλοιπους κλάδους. Νόμοι και διατάξεις θα στοιχειοθετήσουν τον κλάδο, μεγάλες εταιρίες θα συσταθούν, που θα αναλαμβάνουν η κάθε μία το κομμάτι της, μελετητικές εταιρείες θα αναλαμβάνουν τη μελέτη, εταιρείες consulting θα αναλαμβάνουν τον έλεγχο, και κατασκευαστικές εταιρίες, με μισθωτούς τεχνίτες, θα αναλαμβάνουν την κατασκευή. Και από ένα σημείο και μετά, που οι τιμές και οι αξίες θα είναι ίσες ανά τον κόσμο, οποιασδήποτε κλίμακας οικοδομικό έργο θα δουλεύει κατ’ αυτόν τον τρόπο και, πιθανότατα, με εταιρείες από το εξωτερικό, και εγχώριους μισθωτούς με τον κατώτατο μισθό ανά κλάδο. Οτιδήποτε διαφορετικό θα είναι μη βιώσιμο και μη λειτουργικό.

Written By
More from Go Hania

Kenneth Frampton! Κριτικός Τοπικισμός

Ένα θετικό ρεύμα σκέψης μέσα στο ταραγμένο πέλαγος της σύγχρονης Αρχιτεκτονικής. Επιμέλεια:...
Read More

Leave a Reply