Η παραλία κάνει διατροφή!

Εκείνο, λοιπόν, το καυτό Σαββατοκύριακο του Ιουνίου που προέβλεψαν τα ΜΜΕ και τα μετεωρολογικά δελτία, μόλις έφτασε. Γύρω στις 12:00 -13:00, ώρα όπου ο ήλιος καίει για τα καλά, χτυπάει το κινητό σου. Είναι γεγονός.  Έχεις ήδη λάβει την πρώτη σου πρόσκληση, για να επισκεφθείς  την «κατάμεστη» παραλία της περιοχής σου. Τι κάνεις; Φυσικά και αντιδράς  ψύχραιμα, τι άλλο; Τόση  προσπάθεια όλο το χειμώνα δεν πήγε χαμένη. Δέχεσαι αμέσως την πρόσκληση και ενώ με το ένα χέρι κρατάς, ακόμη, το ακουστικό του τηλεφώνου, με το άλλο χέρι σπεύδεις να ανασύρεις και να φορέσεις το αγαπημένο σου μαγιό, εκείνο που απέκτησες μετά από πολύωρη αναζήτηση στα μαγαζιά. Έπειτα, λοιπόν, από τόση λαχτάρα και ανυπομονησία, η στιγμή που περίμενες και τόσο είχες προσπαθήσει γι’ αυτήν όλους τους προηγούμενους μήνες, έχει επιτέλους φτάσει! Γνωρίζοντας, φυσικά, για τις επιβλαβείς επιπτώσεις του ήλιου, φοράς το αντηλιακό σου και δίχως να χρονοτριβείς άλλο ετοιμάζεις  κάποια μικρά  και υγιεινά σνακ με ό, τι  έχεις στο ψυγείο,  για να τα απολαύσεις με την παρέα σου (ξέρεις όπως κάνουν οι τουρίστες) όσες ώρες θα λιάζεστε ανέμελα ανάμεσα στους πρώτους τολμηρούς  λουόμενους. Όλα, λοιπόν, κυλούν ρολόι  και……. Και μετά ξύπνησες!

Καλώς ήρθατε στον κόσμο της πραγματικότητας, εκεί όπου η πρώτη σου ενέργεια,  αφότου έχεις ήδη ακυρώσει κατηγορηματικά την πρόσκληση για μπανάκι , είναι  αρχικά να είσαι απαρηγόρητος για τους μήνες που άφησες να πάνε χαμένοι, δίχως, δηλαδή, να έχεις συμπεριλάβει στο ασφυκτικά φορτωμένο, καθημερινό σου πρόγραμμα τις έννοιες της σωματικής άσκησης αλλά και της σωστής διατροφής. Συνεχίζοντας όμως το παραλήρημα, το δεύτερο και μεγαλύτερό σου  ατόπημα είναι το ότι ξεκινάς ένα αχαλίνωτο  σερφάρισμα στο μαγικό κόσμο του ‘’ Google ’’  με λέξεις κλειδιά όπως: «Χάσε 10 κιλά σε μια εβδομάδα» ή «Χάσε 3 κιλά έως αύριο το πρωί» ή ακόμη καλύτερα «Πώς να γίνεις  Gisele σε μια νύχτα »,σαν τίτλοι ταινίας για Όσκαρ ένα πράγμα! Και αν ανήκεις στην μέχρι  εδώ  κατηγορία έχει καλώς, διότι αν ανήκεις στην αμέσως επόμενη κατηγορία «παίρνω  χάπια-ροφήματα-καφέδες-αναστολείς όρεξης» αλλά και ό, τι άλλο κυκλοφορεί και μπορεί να σου πασάρει η αγορά για απώλεια βάρους και θεαματικά αποτελέσματα για ένα καλοκαίρι πολλά υποσχόμενο, τότε σίγουρα το θέμα είναι κρίσιμο και η μοναδική απώλεια που συντελείται είναι αυτή της λογικής αλλά και της επιστημονικής γνώσης.

Όπως καταλαβαίνεις αγαπητέ αναγνώστη, κάπου εδώ έχεις ήδη δηλώσει την ‘’ψυχοδιατροφική’’ σου ταυτότητα.  Όλες οι παραπάνω ενέργειες, αποτελούν ήδη ένα πρώτο δείγμα για την προσωπική σου αξιολόγηση. Σκέψου. Πώς θα αντιδρούσες εσύ σε αυτό το τηλεφώνημα; Και σε ρωτάω, προς τι ο τόσος πανικός εις βάρος της υγείας σου; Γιατί αυτή η τόσο ανορθόδοξη αντιμετώπιση ως προς τις ανάγκες σου; Γιατί τόσος ψυχαναγκασμός και φοβία για αυτό το καλοκαίρι, για το επόμενο αλλά και το μεθεπόμενο μαγιό σου; Στην πραγματικότητα, δεν είναι αρκετοί ούτε ο μήνας Απρίλιος μα ούτε και ο Μάιος για μία τέτοια αλλαγή, ακόμη και να εξαντληθείς στα γυμναστήρια και στην ασιτία. Με όλο το σεβασμό, δε θα έχεις καταφέρει τίποτα, μα τίποτα, παρά μόνο να υποβαθμίσεις  πολύπλευρα,  για ακόμη μια φορά, την ποιότητα της υγείας σου.

Μην τρέχεις, λοιπόν, απλά ξεκίνα. Και μάθε να περπατάς αργά και σταθερά, μη διαλέγεις τον εύκολο δρόμο, όσο γλυκός κι αν είναι. Τράβα στη δύσκολη μεριά, εκείνη που απαιτεί προσπάθεια, θέληση, υπομονή, γνώση αλλά και πράξη αυτής. Ενημερώσου έγκυρα και αξιόπιστα, η σωστή διατροφή δεν επιτυγχάνεται σε αυτοτελή επεισόδια καλοκαιριού. Είναι η ίδια η ζωή η Διατροφή και οφείλει να αποτελεί μια συνέχεια, καθώς είναι αυτή που προσφέρει ποιότητα στη ζωή μας και καθορίζει πολλούς και σημαντικούς τομείς της πέρα από κάθε καλοκαιρινές ανησυχίες, ανασφάλειες και μαγιό …

Το παραπάνω άρθρο δεν έχει σκοπό να σου παραθέσει αόριστες συμβουλές και μαγικά τρικ, που θα σε κάνουν μαριονέτα για ένα ή δύο μήνες. Αντίθετα, στοχεύει να σε αφυπνίσει διατροφικά, έτσι ώστε να δράσεις πλέον,  υπεύθυνα και συνειδητά για το οποιοδήποτε θέμα σε απασχολεί  γύρω από το βάρος και την εικόνα σου, δίχως να χρειάζεται να τιμωρείς  άλλο τον εαυτό αλλά και την υγεία σου.

 

Παπαδογιάννη Μαρία Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Written By
More from GOHANIAMAG

Κατερίνα Μακρυγιάννη: Η Χανιώτισσα σχεδιάστρια κοσμημάτων που φιγουράρει στην Vogue

Η Κατερίνα κατάγεται από τα Χανιά και το Πήλιο.  Οι αγαπημένες της...
Read More

Leave a Reply